Groene smoothies: 20 redenen om ermee te beginnen!

Groene smoothies: 20 redenen om ermee te beginnen!

Groene smoothies, wie kent ze niet. Heerlijk als ontbijtje, lunch of gewoon tussendoor. En voor mij is het in aanvulling op mijn dagmenu dé ideale manier om vooral genoeg groenten binnen te krijgen en mijn gewicht te behouden. Immers, zo’n groen drankje is een mix van hoofdzakelijk verse, groene bladgroenten die je combineert met wat fruit om het wat zoeter te maken en aanlengt met bijvoorbeeld (bron)water om het drinkbaar te maken. Maar, ook kokos- en amandelmelk zijn lekker. Deze keer de redenen waarom groene smoothies je gezondheid goed doen op een rij.

Heb je mijn 12 gratis recepten al gedownload? Inclusief een cacao smoothie.

Inhoudsopgave:

Geschiedenis groene smoothies

Voordelen dagelijkse groente smoothies drinken!

Geschiedenis groene smoothies

Grondlegster van de green smoothie is Victoria Boutenko¹. Deze Russin emigreerde met haar familie naar Amerika en zij kregen te maken met allerlei welvaartsziekten door de overvloed aan onder meer kant-en-klare voeding. Oftewel: het gebrek aan gezonde bestanddelen die van nature in allerlei voedingsmiddelen zitten. Daarom stapte zij vervolgens over op 100% raw food en voegde daar in 2004 green smoothies aan toe. Zij liet zich hierbij inspireren door de chimpansees die grote hoeveelheden groenten eten in combi met fruit. Okay, tot zover de ontstaansgeschiedenis van het groene drankje dat inmiddels wereldwijd furore heeft gemaakt. Dan nu de diverse gezondheidsvoordelen die het je biedt.

Voordelen dagelijkse groente smoothies drinken!

1. Bomvol vitamines en mineralen

De groene bladgroenten en fruit die je in een smoothie doet, zitten vol mineralen als calcium, zink, magnesium, ijzer en fosfor. Verder bevat zo’n rauwe groente- en verse fruitmix vooral veel vitamine A en C, maar ook vitamine K en E. Kortom: prima voor een gezonde weerstand.

2. Krijgt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen

Volgens onderzoek eet maar 2% van² de Nederlanders voldoende groente en fruit. Bereid je dagelijks groene smoothies? Dan is het een stuk makkelijker om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen. Ideaal dus als je geen groenteliefhebber en/of fruitfan bent.

3. Gezonde darmen

De groente en fruit in smoothies zitten van nature boordevol oplosbare vezels. Dat is goed nieuws voor je darmen. Want, de oplosbare vezels houden je darmen actief en dragen zo bij aan een goede stoelgang en dus gezonde darmflora.

4. Sterke botten

Calcium draagt bij aan sterke tanden en botten. En weet je dat een groende smoothie met borenkool een goede bron daarvoor is? Want, volgens studies³ blijkt dat bijvoorbeeld calcium uit boerenkool beter door je lichaam wordt opgenomen dan uit melk? Zo bevat 1 gram boerenkool 1,35 mg calcium en 1 gram melk 1,1 mg⁴.

5. Ontgift het lichaam

Trouwens? De vezels in groene smoothies nemen allerlei afvalstoffen op. Daardoor kunnen vervolgens dus ook schadelijke gifstoffen en slechte bacteriën uit je darmen worden verwijderd⁵.

6. Gezonder dan sapjes

Drink je graag vruchtensapjes? Dan kun je beter een smoothie met groente en fruit maken. Want, vruchtensappen uit de supermarkt (evenals trouwens frisdranken) bevatten heel veel verborgen suikers volgens een recente analyse⁶. Juist door te kiezen voor groene smoothies – met hele stukken groente en fruit – zorg je ervoor dat je belangrijke fytonutriënten binnenkrijgt die zich aan vezels binden!

7. Geeft voldaan gevoel

Dankzij het gebruik van vezelrijke groente en fruit in groene smoothies verzadigen ze goed. Gevolg? Minder snel trek tussendoor. En… ze houden eveneens je bloedsuikerspiegel in balans. Volgens onderzoek⁷ verzadigt spinazie prima en stabiliseert het je bloedsuiker.

8. Verteert makkelijker

Ideaal is ook dat een smoothie makkelijker te verteren is. Immers, omdat het al gepureerd is, hoeft je lichaam minder hard te werken. Overigens let er wel op dat je je smoothie niet té dun maakt. Want, dan klok je het in een keer weg en dat ook weer niet de bedoeling. Kauw bij wijze van spreken op elke slok. Zo kan het zich vermengen met je speeksel waar enzymen in zitten die goed zijn voor de spijsvertering. Doe je dat niet? Dan kun je een opgeblazen gevoel krijgen.

9. Voldoende vocht inname

Van nature bevatten groente en fruit al veel water. Door er vervolgens groene smoothies aangelengd met water mee te bereiden, is het nog een stuk makkelijker om dagelijks genoeg vocht binnen te krijgen.

10. Bevordert gewichtsverlies

Dat volop groene bladgroenten eten goed is voor je figuur is niets nieuws. Maar dagelijks groene groenten eten draagt eveneens bij aan gewichtsverlies, vermindert de risicofactoren van overgewicht en de drang naar ongezonde voeding, aldus een studie⁸.

11. Groene smoothies zijn zuiverend

Groene bladgroenten bevatten chlorofyl. Dat stofje zorgt onder andere voor een mooie groene kleur. Maar weet je dat het ook helpt om je bloed te zuiveren en nieuwe rode bloedcellen aan te maken? Daarnaast draagt het eveneens bij aan het ontgiften van je lever⁹.

12 Bestrijdt verzuring lichaam

Veel westerse fabrieksvoeding zorgt ervoor dat je lichaam verzuurt, aldus natuurgenezers. Gevolg? Allerlei gezondheidsklachten als obstipatie, vermoeidheid, huidproblemen en dergelijke. Door onder andere dagelijks een smoothie met groene bladgroenten en fruit te drinken kun je verzuring van je lichaam tegengaan. Want, groente en fruit hebben een alkaliserende werking. Ofwel: dragen bij aan het herstellen van de zuurtegraad.

13. Verkleint hart- en vaataandoeningen

Een ongezonde leefstijl met te weinig fruit en groenten kan hart- en vaatziekten in de hand werken. Echter eet je elke dag veel fruit dat rijk is aan vitamine C en groene bladgroenten waarin onder mee kalium zit? Dan kan dat de kans op hart- en vaataandoening verkleinen. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 84.000 vrouwen¹º. Dus nog een reden om groene smoothies op je dagmenu te zetten. Omdat je zo eenvoudiger meer groente en fruit consumeert.

14. Versterkt je immuunsysteem

Wil je je weerstand verhogen? Minder vatbaar zijn voor virussen en bacteriën? Maak dan een smoothie met boerenkool. Want, volgens onderzoek¹¹ zorgt die groente (evenals broccoli) ervoor dat je immuunsysteem beter werkt.

15. Betere bescherming tegen kanker

Voldoende groente en fruit eten, kan helpen om het risico op bepaalde kankersoorten verkleinen. Vooral als het gaat om kanker in de slokdarm, maag, longen, mond- en keelholte, aldus een grootschalig wetenschappelijk literatuuronderzoek¹² naar de relatie tussen groente- en fruitconsumptie en het risico op kanker. Daaruit blijkt onder andere dat met name rauwe en groene groenten als spinazie en boerenkool, die je in groene smoothies doet, beschermend lijken te werken.

16. Laat je huid stralen

Misschien herken je het wel: als je wat ongezonder eet, ziet je huid er dof en afgemat uit. Neem je dagelijks een smoothie met een flinke hoeveelheid bladgroenten, een stukje fruit en je verdunt het met water? Dan oogt je huid naar verloop van tijd veel beter. Voelt zachter aan, is elastischer en heeft een gezondere kleur. Ik zeg: doen!

17. Meer energie

Neem je in de ochtend bij het opstaan een kop koffie om je op te peppen? Skip dat bakje leut en kies voor een gezonde smoothie met rauwe groente en vers fruit. Niet alleen boost dat je energiepeil, maar is eveneens goed voor je productiviteit en concentratievermogen. Heus!

18. Klaar in een handomdraai

Het aantrekkelijke van groene smoothies is dat je ze klaarmaakt in pakweg 10 minuten. Je neemt wat vers gewassen groene bladgroente, wat (diepvries)fruit en wat water. Doet is allemaal in de blender, aanzetten en in enkele minuten heb je een heerlijke smoothie klaar. Heb je wat over? Geen probleem. Want, volgens de bedenker ervan kun je verse smoothies enkele dagen in de koelkast bewaren. Want, het oxideert minder snel dan bijvoorbeeld groentesapjes.

19. Eindeloos variëren

Het fijne van die green smoothies is dat je er allerlei bladgroenten voor kunt gebruiken. Denk aan spinazie veldsla en paksoi, maar ook boerenkool, andijvie, rucola, raapstelen en diverse slasoorten zijn zeer geschikt. Overigens ook met bleekselderij en komkommer maak je lekkere versies. Om de smaak toegankelijker te maken voeg je vervolgens bijvoorbeeld banaan of mango toe. Dat maakt het heerlijk zacht. Ook sinaasappels, limoen, peer, ananas, kiwi of ingevroren bessen en frambozen zijn heerlijk. Voor een extra twist kun je er kruiden als peterselie, citroenmelisse, munt of koriander bij doen. Verder zijn eveneens goji bessen, chia zaden en dergelijke prima toevoegingen. Ook een halve avocado of scheut lijnzaadolie vanwege de gezonde omgea3 vetzuren doet het goed. Ga ermee aan de slag en experimenteer. Let er wel op dat je meer groente dan fruit gebruikt. Een veelgebruikte verhouding is 60/40.

20. Zijn superlekker en gezond¹³

De allerlaatste reden om groene smoothies te gaan drinken, is dat ze gewoonweg erg smakelijk zijn. Ongeacht wat je voorkeuren qua fruit en groente zijn. Want, er is altijd wel een variant die past bij je smaak. Of je nu een zoetekauw bent, meer houdt van een zuurtje of juist wat meer pit wenst. En… niet onbelangrijk: heb je (klein)kinderen die geen fan van groenten zijn? Dan is zo’n smoothie een prima manier om er wat meer van binnen te krijgen.

Drink jij groene smoothies? En… wat is je favoriet? Heb je nog leuke en lekkere tips? Ervaringen die je wilt delen? In mijn programma: Slank door de Overgang krijg je 20 groene smoothie recepten cadeau!

slank door de overgang

Bronnen:
1. https://www.facebook.com/victoriaboutenko/
2. http://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/we-eten-veel-te-weinig-groente-maar-hebben-dat-niet-door
3. http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1638S.full
4. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/11/06/kale-benefits.aspx
5. http://www.naturalnews.com/039252_juicing_health_benefits_longevity.
html
6. http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007%2814%2900192-0/fulltext
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8574859
8. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666314003493
9. http://www.naturalnews.com/027968_Chlorophyll_carcinogens.html
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11412050
11. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-10/cp-egv100711.php
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8841165
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/#__sec9title

Over de schrijver
Fadwa
Door

Fadwa

op 12 Aug 2018

Ik heb geen gratis resept van smooots

Reactie plaatsen