Hoge bloeddruk door overgang; dit kun je zelf doen

Hoge bloeddruk door overgang; dit kun je zelf doen

Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, komt bij vouwen voor de overgang veel minder vaak voor dan bij mannen. Experts denken dat onder meer de menstruatie hierbij een rol speelt. De maandelijkse bloeding is hierbij dan een soort natuurlijke ‘aderlating’ die de kans op een hoge bloeddruk lijkt verminderen. Ook zorgt de afname van oestrogeen in het bloed ervoor dat de aderen na de overgang minder elastisch worden. Dit betekent automatisch een hogere bloeddruk.

Natuurlijk wil jij ook graag zo gezond mogelijk leven. Een hoge bloeddruk wil je dan ook voorkomen. Er zijn een aantal manieren om een hoge bloeddruk te voorkomen. Het is dan echter wel zaak dat je nagaat waar jouw hoge bloeddruk door veroorzaakt wordt. Bovendien is het belangrijk om er op tijd bij te zijn en een hoge bloeddruk snel te signaleren. Dat kan alleen als je de symptomen kent. In dit artikel leggen we je uit wat de risicofactoren zijn, wat de symptomen van een hoge bloeddruk zijn en wat je zelf eraan kunt doen om een hoge bloeddruk na de overgang te voorkomen.

Inhoudsopgave:

Krijgen alle vrouwen een hogere bloeddruk na de overgang?

Het is maar een deel van de vrouwen die na de overgang te maken krijgt met een (te) hoge bloeddruk. De volgende factoren lijken daarbij de belangrijkste rol te spelen:

  • Erfelijkheid, het komt veel voor in de familie.
  • Tijdens de zwangerschappen was er ook sprake van hoge bloeddruk.
  • Je hebt zwangerschapsdiabetes gehad.
  • Overgewicht
  • Roken
  • Stress

In al die gevallen lijken de aderen als het ware zwakke plekken te hebben. Ook als je diabetes hebt en dus een hoog gehalte aan glucose in je bloed hebt, dan is de kans op een hoge bloeddruk groter.

De symptomen van hoge bloeddruk na de overgang

Een hoge bloeddruk is geen ziekte, maar kan wel een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten. Vaak merk je niet dat de bloeddruk te hoog is. De volgende symptomen van een hoge bloeddruk kunnen voorkomen, maar dat geldt zeker niet bij alle vrouwen:

Omdat een deel van deze verschijnselen met de overgang wordt geassocieerd is een regelmatige meting van de bloeddruk nodig om te kunnen bepalen of er sprake is van hoge bloeddruk. Daarvoor kun je natuurlijk langs de huisarts gaan. Maar wist je dat je ook je bloeddruk zelf kunt meten? Kijk daarvoor eens in de Bloeddrukmeterwebshop. Daar vind je allerlei bloeddrukmeters die je gewoon thuis kunt gebruiken. Je kunt dan meteen aflezen wat je bloeddruk op het apparaat. De ideale bloeddruk ligt voor zowel mannen als vrouwen op 120/80 mmHg. Het eerste getal is hierbij de bovendruk, het tweede getal de onderdruk. Het moet in ieder geval onder de 140/90 mmHg blijven. Bij 60-plussers zou dit nog 160/90 mmHg mogen zijn. Is je bloeddruk hoger dan deze waarden, dan spreken we van een hoge bloeddruk. Dit wordt ook wel hypertensie genoemd. Is de verhoging nog maar heel licht, dan spreken we van prehypertensie. Het is dan echter wel belangrijk om meteen in te grijpen. Wanneer je niets verandert als je last hebt van prehypertensie, gaat dit namelijk vanzelf over in hypertensie. Dat betekent dat je uiteindelijk toch een te hoge bloeddruk gaat krijgen.

Wat kun je zelf doen om hoge bloeddruk na de overgang te voorkomen?

Afgezien van erfelijke factoren is het inmiddels door onderzoek duidelijk geworden dat een gezonde levensstijl een positieve invloed kan hebben op de bloeddruk. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw bloeddruk op een gezond peil blijft.

  • Stop met roken. Roken zorgt voor vele problemen voor het hart en het vaatsysteem, ook een hogere bloeddruk.
  • Beweeg voldoende. Houd je aan de richtlijn van een halfuur intensief bewegen op 5 dagen in de week.
  • Eet gevarieerd en gezond. Voorkom te veel zout en verzadigde vetten.
  • Zorg voor voldoende slaap en vermijd zoveel mogelijk stress.
  • Zorg voor extra kalium in je maaltijden. Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Kalium zit in spinazie, witte bonen en linzen.
  • Houd je gewicht in de gaten. Na de overgang zorgt het gebrek aan oestrogeen ervoor dat vrouwen sneller aankomen.

Als je al deze zaken in je achterhoofd houdt en probeert om op een gezonde manier te leven, dan is de kans zeer groot dat jouw bloeddruk op het juiste peil blijft. Wist je dat je met de juiste voeding ook veel invloed kunt uitoefenen op je bloeddruk? Er zijn diverse diëten die er speciaal op gericht zijn om jouw lichaam gezond te houden. Een plantaardig dieet is bijvoorbeeld erg goed om je bloeddruk te verlagen. Ook het DASH-dieet werkt bloeddrukverlagend.

Een hoge bloeddruk: wees jezelf ervan bewust

Een hoge bloeddruk kan bij alle mensen voorkomen. Vooral na de overgang is het een veelvoorkomend verschijnsel. Het is belangrijk om jezelf bewust te zijn van een hoge bloeddruk. Als je jezelf ervan bewust bent, kun je er namelijk iets aan doen. Daarom is het raadzaam om je bloeddruk regelmatig te controleren. Je kunt je bloeddruk gewoon zelf meten. Het beste is om een dagboekje bij te houden waarin je de waarden opschrijft. Om een volledig beeld van je bloeddruk te krijgen, is het belangrijk om meerdere keren per dag te meten. Aangeraden wordt om het twee keer per dag te doen. Wanneer je zowel ’s ochtends als ’s avonds meest, is het beeld het meest compleet. Het is daarbij wel belangrijk dat je de meting elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip uitvoert. Slik je al medicijnen voor een te hoge bloeddruk? Dan is het ook belangrijk om je bloeddruk regelmatig te controleren. Dan kun je niet alleen in de gaten houden of je bloeddruk niet te hoog is, maar ook of de medicijnen wel goed werken. 

Houd een gezonde levensstijl aan en voel jezelf fit, ook met een hoge bloeddruk!

Wil je gezonder leven tijdens de overgang en ontdekken hoe je dit eenvoudig en makkelijk kunt doen? Bestel dan mijn e-boek Overwin je Overgang. Inclusief gezonde recepten en tips.

Over de schrijver
Fokje
Door

Fokje

op 02 Oct 2020

Onder het kopje symptomen hoge bloeddruk mis ik nog: Pijn achter de schouderbladen, Bandgevoel van Bh bandje, neiging tot hem afdoen En kortademigheid.Dit staat in het boek van Professor Angela Maas, vrouwencardioloog beschreven

Reactie plaatsen