Kruiden bij overgangsklachten: 9 remedies van Moeder Natuur!

Kruiden bij overgangsklachten: 9 remedies van Moeder Natuur!

Weet je dat Moeder Natuur rijk is aan tig kruiden en gewassen om je lichamelijke en geestelijke overgangsklachten te verzachten? Of het nu gaat om opvliegers, gespannenheid, moodswings, nachtelijk zweten, onrust, prikkelbaarheid, botontkalking enzovoort. En… al eeuwenlang passen vrouwen wereldwijd allerlei natuurlijke oplossingen toe om de menopauze het hoofd te bieden. Dus, waarom zou je het niet proberen? Deze keer heb ik mijn favoriete kruiden op een rijtje gezet die je op een natuurlijke wijze helpen de typische overgangsverschijnselen te lijf te gaan.

Benieuwd hoe je jouw overgangsklachten kunt verzachten? Download gratis mijn e-boek: “Overgangshormonen in Balans“. Inclusief 12 recepten.

Inhoudsopgave:

Kruiden versus hormoontherapie

1. Rode klaver

2. Zilverkaars

3. Hop

4. Monnikspeper

5. Soja

6. Meidoorn

7. Salie

8. Sint janskruid

9. Nog meer kruiden voor tijdens de overgang

Kruiden versus hormoontherapie

De overgang kan met een lange wachtlijst aan klachten gepaard gaan. En je fysiek en mentaal compleet uit het lood slaan. Je kunt dan kiezen voor medicijnen. Van antidepressiva, slaappillen en anticonceptie tot hormoontherapie. Omdat die je gewoonweg helpen je wat fijner te voelen. Minder onrustig en meer in balans. Echter, langdurige gebruik van bepaalde geneesmiddelen heeft vaak weer allerlei negatieve effecten voor je gezondheid. Gelukkig zijn er ook diverse kruidensoorten om op een natuurlijke manier je menopauzekwalen in te dammen en ervoor te zorgen dat je weer stukken prettiger in je vel zit. Hieronder een aantal plantjes en kruiden die mij reuze hebben geholpen tijdens de overgang.

1. Rode klaver

Deze plant uit de vlinderbloemenfamilie is rijk aan zogenaamde isoflavonen – en dan vooral de bladeren. Dit zijn stofjes die het vrouwelijke hormoon oestrogeen kunnen reguleren. Kom je in de overgang? Dan maken je eiserstokken hier immers minder van aan waardoor je vervolgens allerlei vervelende menopauzeverschijnselen ervaart. Denk aan: stemmingswisselingen, nachtelijk transpireren en opvliegers. Door de lichamelijke oestrogeentekorten aan te vullen met kruiden en/of planten vol isoflavonen kun je die klachten positief beïnvloeden. Behalve in rode klaver tref je de isoflavonen ook aan in soja, peulvruchten, lijnzaad en noten. Verder blijkt uit onderzoeken dat rode klaver – waarin ook calcium en magnesium zit – bijdraagt aan het behoud van de botdichtheid en een positieve invloed heeft op het cholesterolniveau.

2. Zilverkaars

De zwarte wortel van deze Noord-Amerikaanse plant werd ooit al door de indianen gebruikt bij onder andere vrouwenproblemen. En in de jaren vijftig vorige eeuw schreven Duitse gynaecologen het voor als alternatieve hormoontherapie. Want, de wortel bevat plantaardige oestrogenen en het eten ervan helpt de natuurlijke hormoonbalans te herstellen. Dat zorgt ervoor dat je minder of geen last meer hebt van die vervelende ‘vapeurs’. Maar, het helpt ook om je wisselende stemmingen en prikkelbare gevoelens beter onder controle te houden. Eenvoudigweg omdat je je meer in evenwicht voelt. Verder draagt het bij aan het tegengaan van botontkalking. Immers, tijdens de overgang vermindert de botdichtheid in enkele jaren zo’n 10 tot 20%.

3. Hop

Deze klimplant is vooral bekend als ingrediënt in bier. Als smaakversterker en natuurlijk conserveringsmiddel. Maar, hop is ook een fijne en natuurlijke remedie tegen allerlei overgangsklachten. Omdat het namelijk plantaardige oestrogenen bevat. Het bootst dus als het ware de natuurlijke effecten van het lichaamshormoon oestrogeen na. Je kunt het onder andere gebruiken tegen warmte- en zweetaanvallen, moodswings en als je erg prikkelbaar bent. Je treft het onder andere vaak samen met andere kruiden in natuurlijke middelen tegen menopauzeklachten aan.

4. Monnikspeper

In gedroogde vorm lijken de bessen van de monnikspeper sterk op peperkorrels. En van de gedroogde bessen is al heel lang bekend dat ze een gunstige invloed hebben op typische vrouwenproblemen door een verstoorde hormoonhuishouding. Overigens volgens allerlei verhalen verwijst de naam van de plant naar de monniken die vroeger de bessen aten om hun libido te onderdrukken. Bewijs is er nooit geleverd. Wat wel uit studies naar voren komt is dat de monnikspeperbes dankzij de aanwezigheid van fyto-oestrogenen ontspannend werkt, wisselende stemmingen tegengaat en vochtophoping vermindert.

5. Soja

Naar de gezonde effecten van soja is enorm veel onderzoek gedaan. In deze peulvrucht zitten eveneens isoflavonen die de aanmaak van oestrogeenachtige stoffen in het lichaam bevorderen. Het gaat dan om de fyto-oestrogenen genisteïne en daidzeïne. Die verminderen de opvliegers en/of de ernst ervan. Ter illustratie: Aziatische vrouwen eten veel sojaproducten en maar 20% van hen heeft last van opvliegers. Terwijl in Europa zo’n 80% van de vrouwen ermee kampt. Verder bevat soja ook eiwitten, essentiële aminozuren en onverzadigde vetten. Daarom stellen sommige onderzoeken ook dat soja het slechte cholesterol (LDL) verlaagt en dus goed is voor je hart en bloedvaten. Tegenwoordig zijn er heel veel sojaproducten verkrijgbaar. Van sojamelk en –ijs tot vleesvervangers als tofu en tempé. Daarnaast tref je de plantaardige oestrogenen ook in heel veel groene groenten aan.

6. Meidoorn

Voor de overgang heb je als vrouw minder kans op hartziekten. Na de overgang neemt het risico snel toe onder andere vanwege de daling van het hormoon oestrogeen. Uit studies blijkt dat de meidoorn een van de natuurlijke kruiden is die een gunstige uitwerking heeft op je hart en bloedvaten. Zo kan het je kransslagaderen verwijden. Hierdoor neemt de kans op een hartaanval af, omdat het hart beter van bloed wordt voorzien. Ook kan het helpen om je bloeddruk te reguleren.

7. Salie

Ook in salie zitten plantaardige oestrogenen die de effecten van de overgang verminderen. De oude Egyptenaren wisten dat al. Zij gebruikten het voor allerlei vrouwenkwaaltjes. Zo regelt het onder andere je interne thermostaat. Ofwel: het gaat die hinderlijke warmteaanvallen tegen, maar helpt ook bij nachtzweten. Je kunt je eten ermee kruiden. Bijvoorbeeld visgerechten. Maar, ook dagelijks een kopje thee trekken van een paar blaadjes is een prima manier om je meer op je gemak te voelen tijdens de menopauze.

8. Sint janskruid

Aangetoond is dat dit een van de kruiden is die helpt bij psychische problemen, zoal depressies. En tijdens de menopauze kan sint janskruid helpen de ervaren onrust, nervositeit en prikkelbaarheid te verminderen. Verder schijnt het een goede nachtrust te bevorderen, omdat sint janskruid de melatonineproductie verhoogt. Overigens gebruik het wel in overleg met je huisarts of apotheker. Want, in combi met voorgeschreven medicatie kan het bijwerkingen hebben en/of werking ervan verminderen.

9. Nog meer kruiden voor tijdens de overgang

Overigens Moeder Natuur kent nog veel meer natuurlijke kruidensoorten die een positieve invloed hebben op je overgangsverschijnselen. Hieronder volgen nog een aantal, namelijk:

  • Maca dat ook wel de Peruaanse ginseng wordt genoemd helpt bij somberheid en schijnt het libido te verhogen.
  • Valeriaanwortel is een van de vele kruiden die ontspannend werkt. Daarnaast helpt het je beter slapen en vermindert dat opgejaagde gevoel.
  • Citroenmelisse dat je op veel plaatsen tegenkomt en ook zelf in je tuin kunt kweken, werkt rustgevend en draagt bij aan een betere nachtrust.
  • Brandnetel – je weet wel dat prikkende onkruid – bevordert de opname van kalk en helpt je botten sterk te houden tijdens de menopauze.
  • Teunisbloem tot slot is een plantje dat eveneens een positieve uitwerking heeft op je hormoonbalans. Daarnaast is het een natuurlijke oplossing als je vocht vasthoudt, last van somberheid hebt of een droge huid.

Heb jij weleens een natuurlijk kruid gebruikt tijdens de menopauze? En… wat zijn je ervaringen? Deel je reactie hieronder ik ben zeer benieuwd.

Ben je op zoek naar een kruidensupplement tegen overgangsklachten? Probeer dan eens Menoxium.

menoxium knop

Over de schrijver
Terry
Door

Terry

op 31 Mar 2016

Ik had héél erg last van opvliegers en kreeg het advies om saliecapsules van het merk Solgar te proberen. Ik heb er nooit geen last meer van gehad!

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 31 Mar 2016

Hoi Terry, dank je wel voor je reactie. Zo zie je maar weer hoe krachtig kruiden kunnen zijn! Zelf sta ik achter http://www.menoxium.nl" rel="nofollow">Menoxium omdat het ook vitamine D bevat voor sterke botten en 100% natuurlijk is.

Paulien
Door

Paulien

op 09 May 2017

Als ik het echt natuurlijk zou willen doen, zou ik niet pillen met deze kruiden willen slikken. Kun je bv thee trekken, of iedere dag een blaadje van een bepaald kruid kunnen opeten?

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 09 May 2017

Hoi Paulien, dat zou natuurlijk ook kunnen. Voordeel van een pil is dat het meer van de werkende stof bevat en handig is om mee te nemen. Een kopje thee heeft vaak te weinig significant effect. Je zult vaak al gauw een theepot moeten zetten.

Eva
Door

Eva

op 10 Nov 2017

Ik gebruik cbd-olie en heb nergens meer last van! Ook sinds kort veganistische gaan eten, dus meer soja en geen vlees en zuivel met hormonen er in....Denk dat dit ook echt helpt!

Sabiha
Door

Sabiha

op 17 Jan 2018

Lieve dames, ik ben zelf een grote fan van Kikkererwten, het is heel gezond, caloriearm en boordevol met mineralen en andere geweldige stoffen:) En nou komt het, een prima middel tegen overgangverschijnselen. Gelijk in huis halen!!!

Kirsten
Door

Kirsten

op 29 Apr 2018

Ikzelf heb nogal last van neerslachtig gevoel, depressies, onrust. Zelf denk ik dat het meer met PMS te maken heeft dan met een eventuele pre-overgang. Al is mijn menstruatiecyclus behoorlijk in de war. Anyway het is toch niet goed dat je je 3 weken somber, verdrietig en weet ik veel wat nog meer aan negatieviteit voelt en 1 week niet. Dat is toch de omgekeerde wereld. Nu heb ik het eea hierboven gelezen en toch kom ik er niet helemaal uit. Waar zou ik het beste mee kunnen beginnen? Ik weet dat de werking 4 tot 6 weken kan duren. Wie kan mij advies geven?

Gerda wijnvoord
Door

Gerda wijnvoord

op 12 Jan 2019

Hallo Mijn naam is gerda en 46 jaar. Ben vanaf m'n 40 bezig met overgang opvliegers heb ik geen moeite mee. Maar de duizeligheid en weg trekker wel. Dan gaat het mnd goed en boem ga je weer. Is daar wat aan te doen? Soms durf ik niet eens weg tegaan.

Elken
Door

Elken

op 10 May 2023

Hallo Gerda Heb je voor die duizeligheid en wegtrekkers nog iets gevonden?

Nancy
Door

Nancy

op 09 Apr 2020

Hoi Allen, Ik vind de gewichtstoename verschrikkelijk. Welke kruid, qua substituut hormoon, heeft hier het meeste invloed op om af te vallen? Ik heb veel verstand van voeding, ben nl gewichtsconsulent, voedingsdeskundige maar op een of ander manier kom ik met de dag aan, en dat is heel frustrerend wanneer je genoeg beweegt en bijna alleen maar koolhydraat arm en biologisch eet. Ik lees het graag jullie tips en bevindingen.

Wilma
Door

Wilma

op 21 May 2022

Hallo Nancy heb je een oplossing gevonden?

Sylvia Nieuwenhuis
Door

Sylvia Nieuwenhuis

op 08 Aug 2020

Helpt het ook tegen te trage stofwisseling en dus aankomen, niet makkelijk op gewicht blijven?

Janny Swart
Door

Janny Swart

op 20 Aug 2020

Hallo, ik ben deze site aan het lezen, ik ben op zoek naar iets wat het overmatig zweten overdag verminderd, ik zit al 12 jaar in de overgang, waarvan de laatste 2 jaar ongeveer telkens last van overmatig zweten, heb geen baarmoeder en eierstokken meer. Ik gebruik kruiden van café tot wonen, maar het zweten wordt niet minder, kunnen jullie mij helpen. Ik ben Janny Swart email is janny.swarthaan@gmail.com Ik hoop van jullie te horen. Met vriendelijke groet Janny Swart

Janny Swart
Door

Janny Swart

op 20 Aug 2020

Dat is care for woman

Thea
Door

Thea

op 07 Sep 2021

Wat een fijn artikel, dank je wel hiervoor. Ik zal deze kruiden zeker aan mijn voeding toevoegen. Daarnaast probeer ik ook om dagelijks te sporten, al komt het er niet altijd van. De voordelen zijn inderdaad altijd wel te merken. Ik eet ook zo gezond mogelijk en neem elke dag extra supplementen in die ik online via www.flinndal.nl bestel, wat kan ik nog meer doen? Ik ben al zoveel aangekomen, en ik wordt hier echt depri van.

Martine Groenendijk
Door

Martine Groenendijk

op 08 Mar 2022

Beste Ria, Kan je thee van Salie ook combineren met het slikken van Monnikspeper tabletten? Ik hoor graag.

Dr Ogala
Door

Dr Ogala

op 18 Apr 2024

Hallo allemaal, ik ben Dr. Ogala en ik heb kruidengeneesmiddelen die genitale herpes en andere seksueel overdraagbare aandoeningen zoals HPV, HIV en nog veel meer genezen. neem contact met mij op via WhatsApp +2349136297264

Reactie plaatsen