Overspannen door de overgang

Overspannen door de overgang

De hormonale schommelingen die optreden voor en tijdens de overgang maken het soms moeilijk om de dagelijkse activiteiten bij te houden.  Dit alles bij elkaar kan meer energie van u vragen dan u in feite kwijt kan. Om die reden raakt uw emotionele en fysieke toestand uit balans en als eindresultaat raakt u overspannen.


Inhoudsopgave: 

  • Wat is spanning en waarom ben overspannen
  • Herken de signalen 
  • Tips voor volledige ontspanning

 

Waarom ben je vaak overspannen?

Spanning is onderdeel van het leven, een gezonde hoeveelheid hiervan is nodig om bezig te blijven. Bij langdurig te weinig of te veel spanning, geeft je lichaam aan uit balans te raken. Bij te veel spanning komt dit naar voren in de vorm van klachten zoals;  Concentratieproblemen, vermoeidheid en piekeren. Door een combinatie van deze klachten kunt u het gevoel krijgen geen grip meer te hebben op de situatie of op uw leven.

Ook gebeurtenissen zoals; trouwen, verhuizen, contact met familie/vrienden onderhouden, de zorg voor de kinderen en/of het huishouden, kunnen voor te veel spanning zorgen. Het hoeft dus niet altijd iets negatiefs te zijn, ook door leuke dingen kunt u overspannen raken. Als u de verdeling van deze taken en/of activiteiten in balans weet te brengen, zult u merken dat u de controle langzaam weer terug krijgt. 

 

Herken de signalen

Bij overspanning heeft u last van een of meer van de volgende ongemakken:

  • Je slaapt rusteloos
  • Je bent snel boos of snel geërgerd
  • Je kan niet tegen  drukte of te veel geluid
  • Je piekert veel
  • Je hebt last van concentratie problemen en/of vergeetachtigheid
  • Je hebt het gevoel controle te verliezen
  • dagelijks bezigheden zoals: boodschappen doen zijn (mentaal/fysiek) te zwaar om uit te voeren


Tips voor volledige ontspanning

Wanneer je te veel druk ervaart, is het moeilijk om een stapje terug te doen en tot rust te komen. Mediteren en yoga zijn de wat uitgebreide oplossingen, maar die zijn niet in alle situaties toe te passen. Als eerst is het belangrijk om te realiseren waar de oorzaak van de spanning ligt. Lees verder voor 5 effectieve tips.

 

1. Leer goed ademhalen. 

Verkeerd ademhalen kan resulteren in; stress, spierspanning, hoofdpijn en vermoeidheid. Om mentaal en fysiek tot rust te komen, is een goede ademhaling de basis waar je mee begint.

Neem een comfortabele positie aan. 

Adem goed door uw neus, het hoeft niet te intens. Vervolgens ademt u rustig uit via uw neus. Probeer dit rustig aan te doen en ga door  met het uitademen. 

Uiteindelijk wacht u nog een kort moment voordat u opnieuw ademhaalt door uw neus.

  

  • bodyscan, focus op je lichaam

De bodyscan is een proces waarbij je je adem en concentratie inzet om je lichaam langzaam tot volledige ontspanning te brengen. 

oefening 

 Sluit je ogen en geef focus aan het aanspannen en ontspannen van de spieren in je lichaam. Neem voor elk onderdeel waar je op focust zo lang als je nodig hebt. Begin bij je tenen, je voeten, knieën enzovoort. Beweeg langzaam naar boven. Houd ondertussen een diepe, langzame ademhaling aan. Als je het moeilijk vindt om jezelf te scannen doe dan het volgende: adem langzaam en diep in door je neus, houd de adem vast terwijl je je spieren aanspant, en adem vervolgens uit door je mond bij het loslaten van de spieren. 

Tip: Met een begeleide bodyscan of meditatie weet je zeker dat je resultaat opmerkt.


2. Ga op tijd naar bed 

Het is heel standaard en je leest het overal, maar ik ga het toch nog een keer zeggen. Zorg dat je  dagelijks genoeg slaapt. Tijdens je slaap komt je lichaam tot rust. Een goede nachtrust resulteert zich de volgende dag vaak in een hoop energie. Je krijgt veel meer gedaan en je voelt uitgerust en je hebt een betere focus.  Als je eerder naar bed gaat, kan je de volgende dag ook eerder opstaan. Daardoor haal je veel meer voordelen uit je dag. Je kan bijvoorbeeld langer van het zonlicht genieten. Zonlicht zorgt namelijk voor een toename van antidepressiva (in natuurlijk vorm) in je hersenen. 

 

3. Blijf bewegen

 Bewegen is goed voor je lichaam en geest. Door intensief te bewegen gaat je hartslag omhoog. Daarnaast verbetert beweging de hersenfunctie. Door actief te bewegen (licht sporten), maakt je lichaam dopamine (een geluk stofje die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen) vrij, Een tekort aan dopamine in je hersenen kan ook leiden tot spierstijfheid. Veel vrouwen ervaren de stijve spieren als een erg vervelende kwaal tijdens de overgang.

 

4. Stel prioriteiten

We stellen allemaal wel eens dingen uit die we niet graag doen, maar in je hoofd blijven die taken nog altijd onafgerond spoken. Je komt zo nooit toe aan rust in je hoofd en dat kan op lange termijn weer stress veroorzaken. Ga je voor jezelf opzoek naar een manier om prioriteiten te stellen. Waar moet vandaag echt aan werken en wat kan nog even wachten. Maak desnoods een korte to-do list voor jezelf zodat je geen overzicht verliest.


Conlusie

Vind voor jezelf waar je pijnpunten liggen, wat triggert bij jou het overspannen gevoel? Herken de signalen die bij jou optreden en ga op basis daarvan opzoek naar een passende oplossing. Stel prioriteiten en ga ontspannen door de overgang


 Reageer hieronder of deel je ervaringen via mijn Facebookpagina. Hoe ga je ermee om? Bij welke tips en adviezen heb je baat?

Wens je meer informatie over  de overgang? Dan help ik je graag verder. Bekijk eens mijn programma:  Overwin je overgang.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen