Trage schildklier: 15 tips voor een hormonale balans!

Trage schildklier: 15 tips voor een hormonale balans!

Een trage schildklier ofwel ‘hypothyreoïdie’ betekent simpel gezegd dat je stofwisseling vertraagd is. De reden? Je maakt onvoldoende schildklierhormoon. Gevolg is allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Variërend van gewichtstoename, vocht vasthouden, stemmingswisselingen, concentratieverlies, depressie, koude handen en voeten, haaruitval, lusteloosheid et cetera. Inderdaad, de symptomen lijken veel op de overgang. Misschien niet zo vreemd?

Want, de menopauze gaat ook gepaard met een hormonale disbalans. En bekend is dat hormonen in het algemeen behoorlijk wat invloed hebben op je algehele welzijn. Of ze nu door je schildklier, alvleesklier, eierstokken, bijnieren enzovoort worden aangemaakt. Bekend is ook dat een gezond eet- en leefpatroon kan bijdragen aan je hormonale balans en de werking van je vertraagde schildklier kan verbeteren. Bijgaand mijn tips. En vertrouw je het niet? Laat je dan verder onderzoeken.

Lees in het rapport Overgangshormonen in Balans de belangrijkste oorzaken van een hormonale disbalans en geniet van 12 gratis gezonde recepten die een hormonale balans bevorderen.

Inhoudsopgave:

1. Pak je stress aan

2. Doe niet aan crashdiëten

3. Drink geen alcohol of met mate

4. Trage schildklier? Gebruik minder cafeïne

5. Eet voldoende gezonde vetten

6. Voorkom een jodiumtekort

7. Ban suikers

8. Kijk uit met medicijnen

9. Krijg genoeg slaap

10. Doe aan beweging

11. Vermijd zware metalen

12. Consumeer minder soja

13. Eet spaarzaam kruisbloemige groenten

14. Krijg je vitamines en mineralen binnen

15. Wees niet bang voor (plantaardige) vezels

1. Pak je stress aan

Ervaar je veel stress? Dan produceert je lichaam continu het hormoon cortisol om je energie te geven. Dit kan de aanmaak van je schildklierhormoon verminderen en zo een trage schildklier veroorzaken. Bouw daarom je stress regelmatig af. Ga mediteren. Doe yoga- en/of mindfulnessoefeningen. Het zorgt voor rust in je hoofd en lijf. Bijkomend voordeel is dat het ook je menopauzeklachten kan reduceren. 

2. Doe niet aan crashdiëten

Streng lijnen betekent doorgaans eenzijdig en te weinig eten. Niet alleen werk je zo een gebrek aan essentiële vitamines en mineralen in de hand, maar je lichaam gaat ook in de overlevingsmodus. Je schildklier reageert daarop door ook in de spaarstand te gaan. Daardoor wordt je stofwisseling nog trager.

3. Drink geen alcohol of met mate

Overmatig alcoholgebruik werkt eveneens een trage schildklier in de hand. Want, de lever is voor minimaal 20% verantwoordelijk voor de productie van het actieve schildklierhormoon. Overigens ook een vervette lever en bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer beïnvloeden de leverfunctie negatief.

4. Trage schildklier? Gebruik minder cafeïne

Ook van veel koffie en andere cafeïne houdende drankjes als cola en energydranken word je schildklier niet happy. Cafeïne stimuleert de aanmaak van cortisol en geeft je energie. Dat is misschien wel fijn, maar tegelijkertijd onderdrukt een langdurige aanmaak van stresshormonen de werking van je schildklier. Dus, limiteer je cafeïnegebruik. Kies bijvoorbeeld liever voor een kruidenthee.

5. Eet voldoende gezonde vetten

Om een trage schildklier te voorkomen en gezond te blijven, is het goed voldoende omega 3 vetten binnen te krijgen. Dus, eet niet vetvrij of vetarm. Zet gerust wekelijks vette vis als wilde zalm en haring op tafel. Ook noten en avocado’s bevatten gezonde vetten. Bak en braadt vervolgens bij voorkeur in kokosolie en voeg extra vierge olijfolie toe aan koude bereidingen als salades.

6. Voorkom een jodiumtekort

Jodium is superbelangrijk om je schildklier optimaal te laten functioneren. Krijg je er te weinig of een overschot van binnen? Dan ontregelt dat je schildklier. Eet bij voorkeur voeding dat rijk is aan jodium. Je treft dit mineraal aan in onder andere zoutwatervis, schaaldieren en zilvervliesrijst, Maar, het zit ook in de eierdooier, venkel, bladpeterselie, bonen, Himalaya zout en diverse producten die kelp bevatten als zeewier, zeekraal en nori.

7. Ban suikers

Suiker geeft een lekkere smaak aan allerlei voedingsmiddelen. Maar, eet je veel suikers? Dan draagt dat bij aan een hoog bloedsuikerspiegel en insulineniveau. En dat kan leiden tot een trage schildklier. Let daarom op welke suikers je eet. Mijd de producten waar je geraffineerde suikers in aantreft. Denk aan koek, snoep, gebak, ijs, frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden, pasta enzovoort.

8. Kijk uit met medicijnen

Er zijn geneesmiddelen die je schildklier uit balans brengen, omdat je lever extra belast wordt. Enkele voorbeelden zijn lithium, maagzuurremmers, cholesterolverlagers, plaspillen, corticosteroïden, de anticonceptiepil evenals frequent gebruik van paracetamol.

9. Krijg genoeg slaap

Ook voldoende slapen – zo’n 7 tot 8 uur per nacht – doet je schildklier goed. Immers, tijdens je slaap voert je lichaam herstelwerkzaamheden uit. Zo zorgt het schildklierhormoon onder andere voor dat je cellen vernieuwen. Heb je een trage schildklier? Dan herstelt je lichaam onvoldoende wat zich uit in fysieke en mentale klachten.

10. Doe aan beweging

Bewegen is goed voor je lijf en je schildklier Maar, let op: ga niet urenlang trainen voor een marathon. Dat is een aanslag op je lichaam, omdat je dan onder andere weer veel cortisol aanmaakt. Kies liever voor een korte intensieve krachttraining. Het stimuleert de (vet)verbranding en heeft zo een positieve uitwerking op je (schildklier)hormonen.

11. Vermijd zware metalen

Ook wordt een trage schildklier in verband gebracht met allerlei zware metalen. Vermijd ze dan ook. Enkele voorbeelden zijn kwik in amalgaanvullingen, lood in verf en smeermiddelen plus cadmium in sigaretten. Je lever heeft eenvoudigweg enorme hoeveelheden jodium nodig om zich van die zware metalen te ontdoen.

12. Consumeer minder soja

Tijdens de overgang wordt nogal eens geadviseerd om meer peulvruchten te eten waaronder soja. Immers, het bevat fyto-oestrogenen die de werking van oestrogeen nabootsen bij een tekort ervan. Echter, ongefermenteerde soja dat je aantreft in onder andere sojamelk, -yoghurt, -sauzen, tofu, tahoe en bijvoorbeeld vegetarische burgers, bindt mineralen (waaronder jodium) en sporenelementen aan zich, waardoor deze niet meer bruikbaar zijn voor je lichaam. Gefermenteerde soja daarentegen levert – in normale hoeveelheden – geen problemen op. Denk aan miso, natto, tamari en shoyu.

13. Eet spaarzaam kruisbloemige groenten

Let ook op hoeveel kruisbloemigen groenten je eet. Denk aan: broccoli, bloemkool, boerenkool, kool, waterkers, koolrabi enzovoort. Deze groenten zijn zogezegd giotrogeen. Dit betekent dat ze de opname van jodium blokkeren en zo een trage schildklier in de hand werken. Met name als je de groenten rauw eet. Door ze eerst te koken, te wokken of te stomen levert het geen problemen op. Overigens ook spinazie, aardbeien, perzik en pijnboompitten vallen onder de kruisbloemigen.

14. Krijg je vitamines en mineralen binnen

Een optimale werking van je schildklier hangt samen met de inname van voldoende vitamines. Zo zijn onder andere de volgende vitamines relevant, namelijk: vitamine E, A, B12 en D. Deze ondersteunen en/of stimuleren een goede werking van de schildklier. Verder is het belangrijk te letten op welke mineralen je binnenkrijgt. Behalve jodium zijn ook selenium, zink, magnesium en koper relevante mineralen. Je hebt onder andere nodig om het schildklierhormoon aan te maken.

15. Wees niet bang voor (plantaardige) vezels

Vezelrijke voeding bevordert een goede darmwerking en spijsvertering. Heb je last van een trage schildklier? Dan is je stofwisseling langzamer en dus ook je spijsvertering. Echter, door te kiezen voor vezelrijke voeding stimuleer je de werking van je darmen en zo ook je spijsvertering. Ook als je schildklier minder goed werkt. Zekere voedingsvezels uit verse groenten en fruit mogen niet ontbreken om je schildklier goed te laten werken. Datzelfde geldt voor hele granen die geen gluten bevatten, zoals amarant, boekweit, wilde rijst en quinoa.

Zit je in de menopauze? En heb jij ervaring met een trage schildklier? Hoe ga je ermee om? Merk je verschil als je op je eet- en leefstijl let? Ik lees je reactie en ervaringen graag.

Wil je meer weten over de overgang? Neem dan eens een kijkje naar mijn programma: Overwin je Overgang.

Overwin je Overgang knop

Over de schrijver
Wendy
Door

Wendy

op 15 Jun 2019

Beetje gek dat de recepten voor overgangsklachten allemaal op soja gericht zijn en dat hier boven staat dat je soja moet minderen

Reactie plaatsen