Concentratieverlies ontmaskerd: waarom de overgang de oorzaak kan zijn

Concentratieverlies ontmaskerd: waarom de overgang de oorzaak kan zijn

Als vrouwen in de overgang komen kunnen zij last krijgen van verschillende klachten, concentratieverlies is een van deze klachten. Misschien herken je het wel, je loopt naar de keuken en je wilt iets gaan halen en dan ben je in de keuken en dan heb je geen idee wat je daar ging doen. Of je bent iets aan het lezen en na een paar zinnen denk je wat heb ik nu gelezen? Dit is het bekende concentratieverlies wat je tijdens de overgang dus kunt ervaren.

Misschien merken anderen het ook wel aan je. Je bent met hen in gesprek en ineens reageer je niet of je hebt geen flauw idee waar het gesprek over gaat en je begint ergens anders over. Je bent vergeetachtig en dat kan erg lastig zijn. Dit heeft te maken met de hersenen. Je centraal zenuwstelsel is ook ontvankelijk voor oestrogeen en progesteron. Tijdens de overgang is er sprake van een blijvende verandering bij deze hormonen.

Daarom zullen ook de hersenen zich aanpassen. Daardoor kun je dus dingen vergeten maar dit gaat ook weer over. Het is een fase waar je doorheen moet, maar het kan wel lastig zijn, ook voor je omgeving. Praat erover, dan kun je op begrip rekenen.

Wil je meer weten over je hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan hier gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Hoe ga je om met concentratieverlies tijdens de overgang?

Schrijf belangrijke zaken op

Notities maken!

Hoe ga je om met concentratieverlies tijdens de overgang?

Je bent in de overgang aangekomen en herkent het verhaal dat je regelmatig iets vergeet. Dan wordt het tijd om daar wat aan te doen en dan kun je bijvoorbeeld denken aan het bijhouden van een agenda. Zorg dan wel dat je deze altijd bij je hebt en desnoods schaf je er twee aan, een voor thuis en een in je tas, zodat je altijd de belangrijke dingen op kunt schrijven.

Zorg voor overzicht, geen losse briefjes! Losse briefjes kunnen voor chaos zorgen. Je kunt een bord met je dagplanning of weekplanning ophangen. Hang het bord dan in een ruimte waar je vaak komt en streep door wat je hebt gedaan. Je krijgt zo weer optimaal grip op je doen en laten.

Schrijf belangrijke zaken op

Je baalt ervan dat je dingen vergeet, dit was vroeger nooit het geval. De overgang is de boosdoener, het is een fase van vergeetachtigheid. Je moet je er niet druk over maken, maar wel maatregelen treffen. Je kunt jezelf helpen door belangrijke zaken op te schrijven. Een agenda bijhouden, een kalender, een notitieboekje, wat vind jij handig om te gebruiken?

Maak het voor jezelf gemakkelijk en wen je aan om belangrijke zaken te noteren, zodat deze niet vergeten worden. Op deze manier hoef jij je niet meer schuldig te voelen over iets waar je geen grip op hebt: vergeetachtigheid tijdens de overgang.

Notities maken!

Misschien doe jij het je hele leven al: notities maken. Het zal dan niet moeilijk voor je zijn om dit tijdens de overgang voort te zetten. Tijdens de overgang kun je met vergeetachtigheid te maken krijgen, dat wil je niet! Toch kan dit jou overkomen, maak het jezelf dan wat gemakkelijker en noteer de belangrijke zaken die je niet mag of wilt vergeten.

Heb je last van concentratieverlies? Laat hieronder een reactie achter dan reageer ik er persoonlijk op en vergeet niet dit bericht te delen met je vrienden. Wil je direct iets doen om je concentratie te verbeteren? Bekijk dan mijn programma hieronder.

button-4

Over de schrijver
Anne
Door

Anne

op 27 Feb 2017

Concentratieverlies lijkt me wat anders dan vergeetachtigheid. Ik concentreer me niet beter omdat ik een lijstje hebt gemaakt.

Reactie plaatsen