Stress symptomen vrouw: checklist en 15 tips!

Stress symptomen vrouw: checklist en 15 tips!

Lange tijd onder druk staan en spanning ervaren, zorgt voor emotionele en mentale stress symptomen. Als vrouw en ook man kun je daardoor lichamelijke en psychische klachten krijgen. Maar, dat niet alleen. Ook hoe je denkt en je gedraagt kan veranderen. Wat de spanningen en dus stress overigens veroorzaakt, verschilt van persoon tot persoon. Op z’n tijd ervaart iedereen het wel eens. Bijvoorbeeld tijdens een rijexamen, sollicitatiegesprek of als je sport. De ervaren stress geeft je op zo’n moment vleugels. Zorgt dat je extra geconcentreerd bent en beter presteert. Na afloop ebt de spanning doorgaans snel weer weg.

Maar, je kunt ook stress hebben door dagelijks fileleed, werkdruk, het overlijden van een dierbare, nieuwe job, relatiestrubbelingen, zwangerschap, overgang, financiële sores of een traumatische ervaring. Duurt die stress lang? Weken, maanden…? Of volgen spanningsvolle situaties zich snel op? Dan krijgt je lichaam onvoldoende kans zich te herstellen. Uiteindelijk kan dat resulteren in overspannenheid, chronische stress¹ of een burn-out. Weet jij hoe je stressklachten herkent? Ik heb een praktische checklist met stress symptomen vrouw gemaakt en 15 tips om met stress te dealen.

Wist je dat je voeding en je hormoonhuishouding een belangrijke rol speelt bij stress? Download gratis mijn welkomstpakket met recepten en tips.

Inhoudsopgave:

Wat doet stress met je lichaam?

Checklist stress symptomen vrouw

Stress symptomen vrouw aanpakken? 15 tips!

Wat doet stress met je lichaam?

Ervaar je spanningen? Dan maakt je lichaam stresshormonen aan. Onder andere adrenaline, noradrenaline en cortisol. Omdat je hersenen je lichaam het sein geven zich klaar te maken voor dreigend gevaar. Het gevolg? In luttele seconden is je lichaam klaar om te vechten of te vluchten. Je bloeddruk en hartslag gaan omhoog. Er gaat meer zuurstofrijk bloed naar je spieren, hersenen en hart. Spieren spannen zich, je ademhaling versnelt en je spijsvertering gaat omlaag. Verder knijpt je keel samen, je krijgt koude handen en je gaat zweten. Kortom: je bent klaar om in actie te komen. Is het ‘gevaar’ geweken? Dan vermindert de spanning spoedig. Echter, blijft de spanningsvolle situatie aanwezig? Is er direct nieuwe stress? En krijg je niet de tijd om te herstellen? Dan kun je met allerlei stress symptomen vrouw te maken krijgen. Lichamelijk en geestelijk voel je je niet dan op z’n zacht gezegd niet lekker.

Checklist stress symptomen vrouw

Maar, wanneer weet je nu dat stress de boosdoener is van je klachten? Om je te helpen heb ik een checklist samengesteld met de belangrijkste stress symptomen die je als vrouw kunt ervaren.

Lichamelijk

– je bent steeds gespannen en kampt met nek-, rug- en/of hoofdpijnklachten

– je voelt je vermoeid en hebt geen energie

– je bloeddruk is verhoogd, hebt pijn op de borst en/of hartkloppingen

– je hebt last van misselijkheid en/of duizelingen

– je hebt maag- en darmproblemen

– je hebt geen zin meer in vrijen

– je bent om de haverklap verkouden en erg vatbaar voor griep

Psychisch

– je hebt last van stemmingswisselingen, zoals plotseling huilbuien of woedeaanvallen

– je bent onzeker en laag gevoel van eigenwaarde

– je voelt je erg eenzaam, leeg en verlaten

– je voelt je verdrietig, hulpeloos en machteloos

– je hebt nergens interesse in, ziet overal tegenop

– je hebt last van sombere gedachten dan wel depressiviteit

Gedachten

– je hebt moeite om je te concentreren op allerlei zaken

– je denkt negatief

– je bent vergeetachtig

– je kampt met besluiteloosheid en twijfelt aan alles

– je piekert en maalt

– je verliest de realiteit uit het oog en bent snel achterdochtig

Gedrag

– je drinkt veel koffie en/of alcohol, rookt en/of zoekt je heil in drugs, gokken en dergelijke

– je eet juist veel of heel weinig

– je slaapt veel of hebt moeite met slapen

– je bent hyperactief dan wel zeer nerveus: bijt nagels, tandenknarst, friemelt met je handen, wiebelt met je benen enzovoort

– je trekt je terug in jezelf en mijdt sociale contacten: ontloopt verantwoordelijkheden

– je bent ongeduldig, snel geïrriteerd, boos en/of agressief

Herken je jezelf in een aantal van deze stress symptomen als vrouw? Kijk dan eens naar je leven.

Wat is er de afgelopen tijd gebeurd en/of speelt er zoal? Op je werk, thuis en sociale kringetje. En wat kan stress geven? Hoe sta jij verder in het leven? Ben je een binnenvetter? Extravert? En… wat doe je bij tegenslagen? Steek je je kop in het zand? Schuif je zaken voor je uit? Onderneem je actie en/of vraag je om hulp? Denk daar eens over na en schrijf het op om meer inzicht te krijgen in de stressfactoren. Inzicht krijgen in gebeurtenissen, je gevoelens en gedachten kan helpen te achterhalen wat je stress triggert. Weet je dat? Dan kunt je zelf actie ondernemen om de spanningen te verminderen. Zie daarvoor mijn tips hieronder. Lukt dat niet? Aarzel niet en zoek professionele hulp!

Stress symptomen vrouw aanpakken? 15 tips!

Neem je stressklachten serieus en doe er iets aan. Bijgaand alvast 15 anti-stress tips. Doen!

1. Droom even weg

Zet regelmatig je blik op oneindig en droom weg. Kijk naar de wolken die voorbij drijven en zie de wind door de bomen waaien. Of fantaseer over een fijne omgeving. Kijk om je heen. Voel, proef, ruik…. Even wegdromen maakt je rustig en kalm. Helpt om de stress symptomen vrouw te verminderen.

2. Geniet van water

Water is goed tegen stress. Het zorgt dat je goed gehydrateerd blijft waardoor afvalstoffen zich niet ophopen. Maar, ook een bad of douche ontspant. Of boek een floatingsessie² in een wellnesscentrum en relax. Trouwens? Ook luisteren en kijken naar de zee of een kabbelend beekje werkt rustgevend en vermindert spanningen.

3. Luister muziek

Ook rustige muziek werkt uitstekend om te ontstressen, aldus onderzoek³ Want, je leidt je gedachten af waardoor je rustiger wordt. Tevens neemt de productie van stresshormonen af en stijgt de aanmaak van feelgood endorfines. Met het nummer Weightless van Marconi Union⁴ –samengesteld door klanktherapeuten – ontspan je binnen 8 minuten volledig.

4. Ga tuinieren

Ervaar je stress symptomen vrouw? En heb je een tuintje of balkon? Ga lekker met je handen in de aarde wroeten. Plant bloemen, wied onkruid, verpot plantjes enzovoort. Volgens onderzoek⁵

daalt je bloeddruk en vermindert het spanningen.

5. Knuffel meer

Wil je stress voorkomen? Verminderen? Knuffel⁶ dan regelmatig! Met je geliefde, kids, ouders, vrienden. Hoezo? Tijdens lichamelijke aanraking komt het knuffelhormoon oxytocine vrij waardoor de aanmaak van adrenaline en cortisol wordt geremd. Bijkomend voordeel is dat je minder vatbaar bent voor infecties.

6. Lees een boek

Volgens neuropsycholoog David Lewis⁷ (universiteit van Sussex) is lezen een prima medicijn tegen stress. Want, 6 minuten lezen kalmeert en vermindert je hoeveelheid stress met 68%.

7. Doe relaxoefeningen

Gooi alle spanningen dagelijks van je af. Maak tijd om een aantal ontspanningsoefeningen te doen. Dat kan yoga zijn, mindfulness, meditatie et cetera. Je voorkomt zo die nare stress symptomen vrouw die je een ongelukkig gevoel geven.

8. Krop het niet op

Stress zijn emoties die je vasthoudt en opkropt. Teleurstelling, verdriet, boosheid, angst, ongeluk en dergelijk. Stop daarmee. Praat over wat je dwars zit en spanningen geeft. Ook je hart op papier luchten helpt. Net als schilderen en bijvoorbeeld hard schreeuwen in het bos of een lekker potje janken. Uit Amerikaans onderzoek⁸ blijkt dat in tranen van emotie flink wat stresshormonen zitten.

9. Slow down

Spelen stress symptomen vrouw op? Vertraag dan je tempo. Waarom? Omdat je dan tot rust komt, ontspant en spanningen wegvallen. Dus? Ben je gestresst? Fiets rustiger, loop trager, was je handen mindful, neem de tijd om een kop thee of te drinken enzovoort.

10. Wandel, fiets, loop…

Ga lekker naar buiten en beweeg. Voel de wind langs je huid en door je haar. Vul je longen met frisse lucht. Je ontspant lichamelijk en maakt je hoofd leeg. In de bossen, de duinen, langs het strand of maak een ommetje in de buurt. Of overweeg runningtherapie om de  stress symptomen vrouw van je af te schudden.

11. Mijd koffie en suikerrijke voeding

Heb je stress? Dan neig je al snel naar liters koffie en suikerrijke voeding. Eenvoudigweg omdat het je à la minute oppept. Jammer genoeg duurt die kick maar eventjes. Weldra voel je je futloos en moe. Dus lopen de spanningen op? Ga voor gezonde en verse voeding. Eet regelmatig en drink voldoende water en/of kruidenthee. Je voelt je fitter, energieker en het beschermt je tegen de negatieve stresseffecten.

12. Singletask

Multitasking is niet natuurlijk. Het zorgt voor chaos en is inefficiënt wat weer leidt tot stress. Niet doen dus. Concentreer je volledig op 1 taak en ervaar de flow. Je werkt effectiever, geconcentreerder en rustiger. Ben je klaar? Neem een korte break en begin met de volgende. Heus, je doet meer en hebt minder spanningen.

13. Train je positiviteit

Positief in het leven staan, bestrijdt stress. Je traint dat bijvoorbeeld met de 2-3-21 methode van geluksonderzoeker Shawn Achor⁹. Schrijf elke dag in 2 minuten 3 nieuwe dingen op waar je dankbaar voor bent en doe dit 21 dagen lang. Het effect? Je traint je brein zich te richten op wat je positief en blij stemt. Daardoor is er weinig ruimte voor negatieve invloeden als stress symptomen vrouw.

14. Lach

Ja, lachen is supergezond. Het vervult je met vrolijkheid, geluk, ontspant en vermindert stress. Je maakt namelijk prettige stofjes aan die stresshormonen bestrijden. Dus? Tover vaker een glimlach op je gezicht of kijk lachfilmpjes op YouTube. Houd die lach vast en voel de spanning wegvloeien.

15. Plan me-time!

Blokkeer elke week een ochtend, middag of avond me-time in je agenda. Om leuke dingen te doen en te ontspannen. Wacht niet tot er een gaatje valt. Want, die komt niet!

Uiteraard zijn er nog veel meer tips om de stress symptomen vrouw het hoofd te bieden. Zo helpt eveneens voldoende nachtrust nemen, wat vaker ‘nee’ zeggen, onnodige verplichtingen schrappen, je uitstelgedrag aanpakken en ontrommelen. Want, rommel is chaos en geeft stress. Ik hoop dat mijn checklist en anti-stress tips helpen om minder gestresst te zijn.

Herken je de stress symptomen vrouw? En hoe deal je ermee? Je persoonlijke ervaringen en tips lees ik graag. Reageer hieronder of doe het op mijn Facebook pagina. Kun je wel wat extra support gebruiken om minder stress te ervaren? Neem vrijblijvend een kijkje bij mijn programma Overgangstransformatie.

Bronnen:
1. http://www.humanstress.ca/stress/understand-your-stress/acute-vs-chronic-stress.html
2. https://de.wikipedia.org/wiki/Floating
3. https://academic.oup.com/jmt/article-abstract/22/4/193/938000/Music-Therapy-and-Stress-Reduction-Research
4. https://youtu.be/UfcAVejslrU
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20522508
6. http://www.cmu.edu/news/stories/archives/2014/december/
december17_hugsprotect.html
7. http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/5070874/Reading-can-help-reduce-stress.html
8. http://www.nytimes.com/1982/08/31/science/biological-role-of-emotional-tears-emerges-through-recent-studies.html
9.

Over de schrijver
Sonja
Door

Sonja

op 16 May 2017

Super leuk ga ik zeker gebruiken 15 ontstresse tips ??

Reactie plaatsen