Nogal wat vrouwen in de overgang krijgen te maken met vocht vasthouden. In medische termen wordt het ook wel oedeem genoemd ofwel: waterzucht. Je lichaam houdt dan vocht vast op plekken waar het niet hoort. In het weefsel tussen de lichaamscellen. Bijvoorbeeld in de benen, enkels, vingers, onder de ogen, maar komt ook voor in de longen. Niet alleen zorgt vochtretentie soms voor lichamelijk ongemak, maar waar het zichtbaar is wordt het vaak als cosmetisch storend ervaren. Soms zijn de oorzaken van vochtophoping onschuldig, maar het kan ook best zijn dat een aandoening of ziekte de reden is. Meer over de symptomen en oorzaken van vocht vasthouden en hoe je vochtretentie tegengaat.
Heb je mijn recepten en e-boek over overgangshormonen al gedownload? Direct toegang tot 12 recepten!
Inhoudsopgave:
Vocht vasthouden? Zo kom je ervan af!
Symptomen vocht vasthouden
Als je lichaam vocht vasthoudt, merk je dat meestal wel. Bekend zijn enkels die ietwat uitdijen of voeten die opzetten. Maar, ook knellende ringen aan je vingers of een armbandje dat te strak rond je pols zit. Druk je vervolgens met je vinger stevig op de plek waar vocht zich ophoopt? En haal je je vinger weg? Dan is er een soort kuiltje te zien.
Andere bijkomende symptomen van vochtretentie zijn dat de huid strak en gespannen aanvoelt. Soms wat pijnlijk is. Ook kan de huid zichtbaar meer glimmen en droog en/of schilferig zijn.
Trouwens? Vocht vasthouden kan ook in de longen en wordt longoedeem genoemd. Hoewel je dat niet ziet, merk je het wel. Je bent dan benauwd en sneller moe. Of je kampt met kortademigheid als je je fysiek inspant. Ook haal je meestal moeilijker adem als je stil in bed ligt. Oorzaak? Vaak een verhoogde bloeddruk in de bloedvaten van de longen naar het hart. Daardoor kan het vocht in de longen minder goed worden afgevoerd.
Oorzaken vocht vasthouden
Vochtretentie komt zowel bij jong en oud voor. Waarom je lichaam vocht vasthoudt verschilt. Bijvoorbeeld warm weer kan de veroorzaker zijn. Je bloedvaten verwijden dan door de hogere temperaturen. Ook werk waarbij je de hele dag staat of juist in een bepaalde houding zit kan zorgen voor onder andere dikke voeten, enkels en/of benen. Of een lange vliegreis. En nee, je hoeft niet meteen het ergste te denken als er last van hebt. Toch is het goed in de gaten te houden wanneer en hoe vaak je er mee te maken hebt. Want, er kan wel degelijk meer aan de hand zijn. Hieronder in willekeurige volgorde meer redenen¹ van vocht vasthouden, namelijk:
1. Hormonen
Hormonale schommelingen kunnen vocht vasthouden in de hand werken. Zo zijn er vrouwen die daar ervaring mee hebben tijdens de menstruatie. Maar, eveneens een zwangerschap of in de overgang zitten kunnen oedeemklachten geven. Het is doorgaans een signaal van je lijf dat je oestrogeenlevels niet in evenwicht zijn.
2. Medicijngebruik
Ook het gebruik van bepaald medicijnen kan oedeem veroorzaken. Onder andere de anticonceptiepil, maar ook ontstekingsremmers en pillen voor een hoge bloeddruk en diabetes hebben als bijwerking vochtretentie.
3. Te zout eten
Overmatig veel zout binnenkrijgen kan ertoe leiden dat je vocht vasthoudt. Immers, zout bevordert het vasthouden van vocht in je lijf. Daarbij kan het een hoge bloeddruk veroorzaken. Ook veel cafeïne houdende dranken drinken of overmatig alcoholgebruik hebben nogal eens een negatief effect op je vochthuishouding.
4. Hartproblemen
Oftewel: een verminderde pompfunctie van je hart² kan de oorzaak van vochtretentie zijn. Je hart kan het bloed dan niet goed rondpompen. Gevolg? De druk in de vaten en het hartstelsel neemt toe en door de zwaartekracht hoopt vocht zich op in je enkels en voeten. Naarmate het erger wordt kunnen ook de benen opzwellen.
5. Trombose
Hier is sprake van als een ader verstopt raakt. Een bloedprop sluit dan de bloedstroom af en bloed stroomt niet meer goed terug richting je hart. Dat kan vervolgens voor oedeem zorgen. Hier is bijvoorbeeld sprake van bij een trombose³ been. Je been wordt dan plots – binnen een paar dagen – dik, warm, pijnlijk, rood en glanzend. Overkomt je dit? Neem dan meteen contact met je huisarts op. De bloedprop kan losschieten en in je longen of hart terechtkomen.
6. Hoge bloeddruk en overgewicht
Voorts kan eveneens een hoge bloeddruk de reden zijn dat je vocht vasthoudt. Want, dan is de druk in de bloedvaten groter en lekt vervolgens door de vaatwand naar het weefsel waar het zich dan ophoopt. Ook kan te zwaar zijn, ofwel overgewicht hebben, oedeem veroorzaken. Dan drukt eigenlijk het extra gewicht op de bloedvaten met eenzelfde effect.
7. Overige aandoeningen
Ook aandoeningen die niets met het hart te maken hebben, kunnen de reden zijn dat je lichaam onvoldoende in staat is om vocht af te voeren. Onder andere nierproblemen, maar ook een trage schildklier en levercirrose staan bekend als veroorzakers van vocht vasthouden. Eveneens kan een ziekte aan het lymfestelsel vochtophopingen veroorzaken
Vocht vasthouden? Zo kom je ervan af!
Heb je last van vochtophoping? Dan zijn er een aantal manieren om je klachten te bestrijden. Hieronder vind je mijn tips.
1. – Water
Drink dagelijks anderhalf tot twee liter water. Dat helpt je lichaam vocht af te voeren. Wees daarnaast matig met koffie en alcohol, omdat je daardoor weer vocht vasthoudt.
2. – Kleding
Strakke kleding en schoenen met hoge hakken doen je bloedsomloop geen goed. Dus? Trek vermijd hoge hakken en kleding die om je ledematen spant. Heb je erge last van vocht vasthouden? Steunkousen kunnen je klachten verminderen.
3. – Massage
Geregeld je voeten, enkels en benen (laten) masseren gaan vochtretentie tegen. Masseer daarbij wel in de richting van je hart! Ook een sauna bezoeken bevordert het afdrijven van vocht.
4. – Minder zout
Zoals gezegd: overmatig zout eten⁴ zorgt dat je body vocht vasthoudt. Kijk eens naar je eetpatroon. Niet alleen naar hoeveel jezelf toevoegt, maar ook de voedingsmiddelen die je koopt. Kant-en-klare producten bevatten doorgaans nogal wat zout, evenals kaas, drop, zoutjes en brood.
5. – (Nacht)rust
Rust nemen en goed slapen kan ook vocht vasthouden tegengaan. Zeker wanneer je je benen iets hoger liggen. Bijvoorbeeld door er een kussen onder te leggen. Zo wordt het overtollige vocht in je voeten, enkels en benen makkelijker afgevoerd.
6. – Bewegen
Elke dag voldoende beweging nemen helpt vochtophoping bestrijden. Want, je bevordert op die manier de bloedcirculatie en de spierfunctie in de benen. Ga dagelijks een flink stuk wandelen, pak vaker de fiets, ga zwemmen of doe yogaoefeningen⁵ om de doorbloeding in je lichaam te verbeteren.
7. – Medicijnen
Gebruik je bepaalde medicatie? Misschien houd je daardoor vocht vast. Lees de bijsluiter nogmaals door en/of maak een afspraak met je huisarts. Mogelijk dat er alternatieven zijn.
8. – Voedingsmiddelen
Er zijn ook diverse producten die het afdrijven van vocht bevorderen. Enkele voorbeelden zijn: peterselie, bleekselderij, asperges, verse ananas en mierikswortel. Verder kun je ook appelazijn drinken of kruidenthee van jeneverbes of rozenbottel bereiden.
9. – Naar de dokter
Blijven je klachten aanhouden? En heb je er veel hinder van? Raadpleeg dan zeker je huisarts. Ook wanneer je last hebt van benauwdheid en vocht vasthouden, is het goed even naar de dokter te gaan. Dat geldt eveneens wanneer je been plots dikker wordt en pijn gaat doen.
En heb jij last van vocht vasthouden? In je voeten, enkels, benen of handen? Hoe ga je daarmee om? Deel je tips en ervaringen hieronder of via mijn Facebookpagina.
Bronnen:
1. http://www.webmd.com/a-to-z-guides/swollen-ankles-and-feet#1
2. http://www.emedicinehealth.com/congestive_heart_failure
/article_em.htm
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11174488
4. http://www.medicinenet.com/edema/page3.
htm#does_salt_intake_affect_edema
5. http://www.care2.com/greenliving/10-yoga-poses-to-improve-circulation.html
Firefox
op 30 Nov 2016diana
op 06 Feb 2017Els
op 25 Mar 2017