Hormonale disbalans symptomen ontmaskerd: top 8 verschijnselen

Hormonale disbalans symptomen ontmaskerd: top 8 verschijnselen

Niet lekker in je vel zitten, maar niet weten wat er speelt kan duiden op hormonale disbalans. Symptomen die je ervaart kunnen lijken op de overgang zonder dat je je daarvan bewust bent. Hoezo? Omdat je de diverse klachten los van elkaar ziet en niet in samenhang met elkaar. Overigens? Ook als je nog niet de overgangsleeftijd hebt, kunnen je hormonen uit balans zijn. Door je leefwijze, je eetpatroon, hoe je omgaat met spanningen enzovoort. Meer over de invloed van hormonen op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid en welke hormonale disbalans symptomen je in de gaten moet houden.

Krijg je hormonen in balans door het e-boek Overgangshormonen in Balans te lezen.

Inhoudsopgave:

Welke rol spelen hormonen in je lichaam?

Hormonale disbalans symptomen herkennen

Welke rol spelen hormonen in je lichaam?

Hormonen vervullen een essentiële rol in je lichaam. Het zijn eigenlijk signaalstofjes – neurotransmitters – waarmee zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren en zijn zodoende betrokken bij verschillende lichaamsprocessen, je welzijn en je functioneren. Zo spelen die stoffen onder andere een rol bij je gewicht, energielevel, stressreactie, lichaamstemperatuur, slaapcyclus, werking afweersysteem en nog veel meer. Is er sprake van een verstoorde hormoonhuishouding? Ofwel: heb je ergens teveel of juist te weinig van? Variërend van oestrogeen, progesteron of testosteron tot insuline, cortisol en/of melatonine? Dan kan dat leiden tot allerlei hormonale disbalans symptomen – fysieke en mentale klachten – waar je niet 1, 2, 3 de vinger op kunt leggen. Enkele voorbeelden zijn onder meer: angstig zijn, geheugenproblemen, je moe en prikkelbaar voelen of juist opgefokt zijn. Maar, ook haaruitval, puistjes, droge huid, hoofdpijn, slapeloosheid, gewichtstoename, nachtelijke zweten enzovoort kunnen de kop opsteken. Inderdaad, allemaal klachten die je ook ziet als bijvoorbeeld de overgang intreedt. Wanneer je progesteron- en oestrogeenlevels gaan dalen en allerlei lichamelijke processen plots van de leg raken met alle gevolgen van dien. Maar, ook voor de overgangsleeftijd kun je als vrouw met hormoonverstoringen te maken krijgen? Bijvoorbeeld door bijnieruitputting, insulineresistentie, schildklierproblemen en dergelijke. En omdat alle hormonen in balans ervoor zorgen dat je lichaam en geest goed functioneren, kun je je voorstellen dat een onbalans ervoor zorgt dat het systeem gaat haperen en onverklaarbare klachten geeft. Wat de belangrijkste hormonale disbalans symptomen zijn kun je hieronder lezen.

Hormonale disbalans symptomen herkennen

Je vraagt je nu natuurlijk af: hoe merk ik dat mijn hormonen uit balans zijn? Ik heb de meest voorkomende mentale en fysieke verschijnselen die vrouwen ervaren op een rij gezet.

1. Hoofdpijn en/of migraine

Heb je vaak hoofdpijn of zelfs last van migraine tijdens je menstruatie? Dat kan komen door een snelle daling van het hormoon oestrogeen. En de kans dat het tijdens de overgang toeneemt, is groot. Trouwens bij ongeveer 2/3¹ van de vrouwen verdwijnt de hoofdpijn of migraine als ze in de menopauze komen.

2. Slaapproblemen

Nog een van de hormonale disbalans symptomen is slaapgebrek². Dat kan komen door de daling van het progesteronniveau. Want, dat hormoon bevordert een goede nachtrust. Eveneens kan de schommeling van je oestrogeenlevels een boosdoener zijn. Lage oestrogeenlevels veroorzaken onder andere nachtelijk zweten waardoor je slaapritme wordt onderbroken. En slecht slapen kan er vervolgens weer voor zorgen dat je vermoeid bent, meer piekert en bijvoorbeeld gestresst raakt. Tja, en hoge cortisollevels zorgen er weer voor dat het slaaphormoon melatonine niet goed werkt.

3. Continu vermoeid en prikkelbaar

Ben je steeds ontiegelijk moe? En tegelijkertijd snel op je teentjes getrapt? De kans is groot dat je bijnieren niet goed werken. Oorzaak is meestal stress waardoor je veel te veel cortisol produceert. Hierdoor sta je als het ware continu op scherp. Dat mist z’n uitwerking niet op je lijf, want je lichaam springt in de overlevingsmodus en zet allerlei ogenschijnlijk onbelangrijke lichaamsprocessen – die zorgen voor herstel en balans – on hold. ’s Avonds kom je vaak tot leven, gaat laat naar bed en ’s ochtends ben je kapot waardoor je snel geïrriteerd bent.

4. Stemmingswisselingen

Deze vallen eveneens onder de hormonale disbalans symptomen. En misschien herken je het wel als ik zeg dat je humeur een beetje meebeweegt op je cyclus. De dagen voor je ongesteld moet worden, ben je humeuriger en licht ontvlambaar. Ook dit komt door een gebrek aan hormonaal evenwicht. Want, de hormonen die de ovulatie en menstruatie regelen zijn ook betrokken bij de aanmaak van onder andere serotonine*. Die wisselende stemmingen⁵ zijn heel erg naar en bovendien moeilijk te bevatten.

5. Vergeetachtigheid

Mist of watten in je hoofd, vergeetachtigheid en/of concentratieverlies allemaal hormonale disbalans symptomen waar legio vrouwen mee kampen in de pre- en menopauze. Hoewel van voorbijgaande aard⁴, volgens Amerikaans onderzoek, kan het je toch verontrusten. Bijvoorbeeld als je niet weet waar je (auto)sleutels liggen of bent vergeten waarom je je partner belde. Volgens onderzoekers beïnvloeden de schommelende hormonen – oestrogeen en progesteron – ook je centrale zenuwstelsel. Vandaar. Gevolg? Geheugenproblemen.

6. Laag libido

Geen zin hebben in seks hoort ook thuis in dit rijtje met hormonale disbalans symptomen. Want, door de daling van het oestrogeen wordt de vaginawand dunner en de vagina droger. Gevolg is dat vrijen pijnlijk kan worden. Tegelijkertijd kan het lage oestrogeenlevel ervoor zorgen dat je minder testosteron aanmaakt waardoor je seksdrive afneemt. Immers, testosteron is verantwoordelijk voor je libido.

7. Eetbuien en gewichtstoename

Bij vlagen overmatig veel eten ofwel eetbuien hebben, mag niet ontbreken in het rijtje met hormonale disbalans symptomen. Want, op allerlei momenten dat je zin hebt om te eten kunnen hormonale schommelingen de aanstichter zijn. Bijvoorbeeld een gebrek aan serotonine kan je laten hunkeren naar troostrijk eten. Een overdaad aan cortisol kan onder andere je trek in snelle suikers aanwakkeren. Dat geldt ook voor insuline. Nog een hormoon dat je meer kan laten eten – als het niet goed werkt – is leptine. Combineer je deze zaken met de overgang? Wanneer je stofwisseling vertraagt en je vetopslag toeneemt? Dan kun je ongemerkt in gewicht toenemen³.

8. Moeilijk afvallen

Gewicht verliezen is vaak moeilijk als er sprake is van hormonale schommelingen. Dat kan komen door oestrogeendominantie wat leidt tot zwaarder worden. Daarnaast kan een verstoring in je darmen zorgen voor een slechtere stofwisseling. Ook je insulinehuishouding die in de war is kan ertoe bijdragen dat je moeilijk vet verbrandt. Of wat te denken van je schildklier? Ook schildklierhormonen beïnvloeden je stofwisseling en daarmee dus ook je gewicht.

Herken je een van de hormonale disbalans symptomen? Van een verstoorde hormoonhuishouding is doorgaans sprake wanneer er meerdere verschijnselen – 4 á 5 stuks – tegelijkertijd optreden. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je via je huisarts een bloedtest laten doen om de bloedwaarden vast te stellen. Er kan dan worden bepaald of deze op normaal niveau zitten of niet. De uitslag is snel bekend en dan weet je ook met zekerheid of je met een hormonale disbalans te maken hebt. Of misschien ben je in de overgang? En alleen al die wetenschap kan je de nodige rust geven.

Zit je mogelijk in de overgang? En heb je last van hormonale disbalans symptomen? Graag lees ik je reactie. Plaats je een bericht onder dit artikel? Dan zal ik er persoonlijk op reageren. Vergeet niet om dit artikel te delen met je vrienden. Direct op zoek naar meer informatie over hormonen en de overgang? Bekijk dan het programma Overwin je Overgang door op de grote knop hieronder te klikken.button-4

Bronnen:
1. https://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/migraine.html
2. https://sleepfoundation.org/ask-the-expert/menopause-and-insomnia
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22978257
4. http://www.menopause.org/for-women/menopause-take-time-to-think-about-it/consumers/2013/05/30/it-s-not-your-imagination-menopause-memory-struggles-are-real
5. http://www.webmd.com/menopause/guide/emotional-roller-coaster

Over de schrijver
dna
Door

dna

op 22 Apr 2018

Op het moment 41, vrouw, 2 dochters, extreem onvermijdbare stress en denk ik ook in overgang. Dag in dag uit ben ik in een soort circus van hormonen. Ineens langdurige pms klachten. Huiduitslag in gezicht, vocht vasthouden, misselijk, duizelig pijnlijke gewrichten, moe, aankomen etcetc. Ik word er helemaal kierewiet van. Sterkte aan degenen met verglijkbaar iets.

lor
Door

lor

op 03 Feb 2022

word gek van de hoofdpijn rond de tijd dat mijn menstruatie of eiersprong moet plaatsvinden, zou hier zo graag hulp bij krijgen. huisarts kan niets

Nancy
Door

Nancy

op 27 Sep 2022

Ik heb bijna van alles Wat boven geschreven staat last en het maakt mij tot een vervelend persoon

Reactie plaatsen