Vermoeidheid overgang: tips tegen lusteloosheid

Vermoeidheid overgang: tips tegen lusteloosheid

Wanneer je in de overgang komt, kun je extreem vermoeid zijn, zonder dat je veel inspanning hebt geleverd. Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van vermoeidheid. Het is een van de meest gehoorde klachten, die bij de overgang horen. Ze hebben dan vaak ook last van lusteloosheid en dit kan een grote invloed hebben op je dagelijkse leven. Maar niet alleen op je eigen leven, want het oefent ook druk uit op je partner, je gezin en op je werk. Ook je humeur zal veranderen, omdat je vermoeid bent. Je wilt niet zoveel doen, of je wilt wel maar het gaat niet.

Omdat je je doel niet kunt bereiken word je boos en misschien wel onzeker en je raakt teleurgesteld in jezelf. Het is daarom belangrijk dat je naar je lichaam gaat luisteren tijdens de overgang. Als je moe bent, stop dan op tijd en zorg dat je lichaam echt even tot rust kan komen. Als je namelijk erg moe bent, zal dat ook van invloed zijn op je concentratie en je zult prikkelbaar zijn. Rusten is daarom belangrijk in de overgang. Je wilt er misschien liever niet aan toegeven, maar je lichaam vraagt er niet zomaar om.

In je lichaam zijn namelijk veel veranderingen gaande. Het kost even tijd voordat alles weer in balans is. Daarom is rusten nodig, want al die veranderingen kosten je lichaam veel energie. Daarnaast zul je weinig zin hebben om te bewegen tijdens de overgang als je moe bent. Maar daar moet je niet aan toegeven. Wandel een paar keer per dag een stukje, bewegen is namelijk goed voor je (en zeker in de buitenlucht) en dat heeft je lichaam ook nodig.

Zorg dat je voldoende in beweging blijft, ga voldoende de buitenlucht in. Dagenlang in bed liggen lost niets op. Je moet de overgang toch door en als je toegeeft aan de moeheid door een micro pauze in te lassen ben je snel weer wat fitter en kun je weer oppakken wat je zou willen doen.

Wil je meer weten over de veranderingen in je lichaam? Lees dan snel het rapport Overgangshormonen in Balans gratis en pas enkele tips toe.

Inhoudsopgave:

Geef toe aan vermoeid

Rust overdag nemen

Geef toe aan vermoeid

Toegeven aan vermoeidheid is niet erg. Dit moet je ook gewoon doen. Anderen snappen je misschien niet, maar geef aan dat je in de overgang bent en leg ook duidelijk uit hoe je je voelt. Daardoor kunnen ze je beter begrijpen en kun je met hen ervaringen uitwisselen. Misschien hebben ze nog wat goede tips voor je, zodat je wat aan de vermoeidheid kunt doen.

Het zou goed zijn om open te spreken over de overgang, zodat je meer inzicht krijgt in wat het met jou en anderen kan doen. De overgang is geen ziekte, het is een fase waar vrouwen vroeg of laat mee te maken krijgen. Zorg dat je er voldoende informatie over hebt, praat erover met andere vrouwen. Hoe pakken zij de vermoeidheid aan? Help elkaar door deze moeilijke fase heen door in gesprek te gaan en elkaar tips te geven. Soms is de herkenning al voldoende om je een stuk beter te voelen.

Rust overdag nemen

Als je in de nacht niet goed kunt slapen, kan dat te maken hebben met opvliegers of dat je ineens volop moet zweten. Je schrikt wakker en je kunt niet goed meer in slaap komen. Dan is het belangrijk dat je hier wat aan gaat doen, want overdag zul je door de gebroken nachten erg moe zijn. Je wilt overdag wat dingen doen maar je komt er door de vermoeidheid niet aan toe. Dan is het belangrijk dat je overdag wat rust gaat nemen.

Je wilt misschien overdag niet graag op de bank liggen, maar af en toe een half uurtje of een uurtje kan geen kwaad. Je lichaam geeft het aan en dat is niet voor niets. Je lichaam heeft te maken met veel veranderingen tijdens de overgang en daardoor kun jij je zeer moe voelen. Geef er aan toe. Er tegen vechten haalt niets uit. Houd steeds in gedachten dat je in de overgang zit. Het is een fase, dus er komt een einde aan!

Wat vind jij van mijn artikel: “Vermoeidheid overgang: tips tegen lusteloosheid?” Heb jij vermoeidheidsklachten door de overgang? Geef je reactie en deel dit bericht met je vrienden via social media.

Ben je op zoek naar een methode om van je vermoeidheid af te komen? Kijk dan eens naar het programma Overwin je Overgang.

button-4

Over de schrijver
Anna
Door

Anna

op 04 Jul 2018

Ja hoor, natuurlijk kan ik op mijn werk vragen om een bedje om even een uurtje "rustig te gaan liggen", even mijn huishouden niet meer doen en het mantelzorgen op een lager pitje zetten...maar dat kan helemaal niet zo makkelijk. De wereld draait door, óók na de overgang en dan is je vermoeidheid heus niet over (ik ben 59 en al jaren door de overgang heen). Wat wél helpt: hormoonsuppletie. Voor mannen die ouder worden gewoon te koop in de sportschool, bij vrouwen in en na de overgang doen we daar - ook i.v.m. bepaalde risico's - veel moeilijker over. Rustiger aan doen klinkt redelijk, maar is niet echt een optie voor iedereen onder de 68 (de huidige pensioengerechtigde leeftijd).

Reactie plaatsen