overgangsklachten
Ria Kamelle
overgangsklachten
04/30/2015
3 min
19

Gewichtstoename ontrafeld: waarom de overgang de boosdoener is

04/30/2015
3 min
19

Bijna elke vrouw krijgt tijdens de overgang te maken met weinig of veel gewichtstoename. Dit kan voor jou als vrouw erg vervelend zijn. Je wilt juist afvallen. Je komt echter in de overgang en je gewicht neemt toe. Dit kan te maken hebben met het feit dat je minder beweegt, anders eet en omdat je lichaam veranderingen ondergaat. Het afnemen van het vrouwelijk hormoon oestrogeen is de boosdoener die ervoor zorgt dat afvallen niet eenvoudig gaat.

Je stofwisseling wordt anders en ook daardoor kun je dus zwaarder worden. Dit zijn allemaal factoren die bij de overgang horen, maar je kunt er ook wat aan doen. Werk aan je gewicht! Je kunt bijvoorbeeld wat minder gaan eten en gevarieerder eten. Let goed op wat je eet, dan kun je al veel voorkomen. Een ander advies is om meer te gaan bewegen, maar daar zitten niet alle vrouwen tijdens de overgang op te wachten. Probeer jezelf toch over te halen om, wellicht in groepsverband, elke dag een stuk te gaan lopen. Heb je een hond, maak hem blij en loop een extra blokje om. Dit is goed voor jou en je viervoeter.

Wil je wat doen aan je gewichtstoename? Download dan hier gratis mijn tips voor een gezonde hormoonhuishouding en download gratis 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Extra kilo’s, wat nu?

Vervelend en je gezondheid dan?

Gewichtstoename tijdens de overgang

Extra kilo’s, wat nu?

Waar komen die kilo’s ineens vandaan? Je voelt je al niet happy door de overgangsperikelen en dan komt daar nog eens een gewichtstoename bij. Daar zit je dus helemaal niet op te wachten. Je lichaam verandert, dat kun je niet voorkomen. Wel kun je proberen om je gewicht constant te houden. Ben je wellicht wat depressief door de overgang dan is er een grote kans dat jij onverschillig staat tegenover de ongezonde producten die jij naar binnen werkt.

Stop daarmee! Je zorgt op die manier voor nog meer problemen. Wanneer jij geen nee meer kunt zeggen tegen snacks, snoep en koek dan zorg jij ervoor dat je kilo’s aankomt in gewicht. Je krijgt een hekel aan je lichaam dat toch al veel verandert. Wees streng voor jezelf en zeg niet dat ene koekje kan wel, maar neem een stuk fruit of een glas water. Je krijgt er ook nog extra energie van en dat zal ervoor zorgen dat je weer meer zin krijgt om iets te ondernemen, om te gaan bewegen.

Vervelend en je gezondheid dan?

Gewichtstoename is niet alleen vervelend, omdat je een dikke buik krijgt of een broek niet meer aan kunt, maar is tevens slecht voor je gezondheid. Als je in de overgangsfase zit dan heb je minder calorieën nodig dan toen je jong was. Pas je eetgewoonten dus aan om op een gezond gewicht te blijven, zorg dat je minder calorieën binnen krijgt. Wil je afvallen, eet dan nog minder calorieën.

Let er wel op dat de producten die je eet veel vezels en de juiste voedingsstoffen bevatten. Kom je er alleen niet uit, vraag advies aan een vriendin of diëtiste. Drink wat vaker een glas water in plaats van frisdrank die vol suiker zit. Soms kunnen kleine veranderingen al voor een prima resultaat zorgen. Zit jouw vriendin ook in de overgang? Help elkaar, steun elkaar, geef elkaar advies en stimuleer elkaar om bijvoorbeeld een dieet vol te houden. Stel jezelf een doel, doe het samen dan zul je minder snel opgeven.

Gewichtstoename tijdens de overgang

Gewichtstoename tijdens de overgang, laat het niet uit de hand lopen. Er zijn vrouwen die zeggen dat de gewichtstoename erbij hoort en dat het niet anders kan. Zij leggen zich erbij neer, doen geen moeite om de toename te voorkomen en de kilo’s vliegen eraan. Prima, als jij hier tevreden mee bent en er blij van wordt, dan is dat jouw keuze.

Als je echter eerlijk bent tegenover jezelf dan wil je die kilo’s ook liever niet met je meedragen. Je kunt je veel prettiger voelen als je wat minder weegt. Je hebt meer zin om te bewegen, daardoor zullen die kilo’s er ook nooit aankomen. Je krijgt energie als je meer beweegt en zult niet elke avond op de bank ploffen met een bak chips, “want ik word toch steeds zwaarder door de overgang”. Bepaal zelf je ideale gewicht en laat het niet afhangen van de overgang en de praatjes eromheen.

Wat is jouw ervaring met gewichtstoename tijdens de overgang? Laat een reactie achter en vergeet niet dit bericht te delen op social media. Ben je direct op zoek naar een oplossing om gewicht te verliezen? Bekijk dan eens ons programma met speciale recepten.

slank door de overgang

Reacties
Categorieën