Gewichtstoename ontrafeld: waarom de overgang de boosdoener is

Gewichtstoename ontrafeld: waarom de overgang de boosdoener is

Bijna elke vrouw krijgt tijdens de overgang te maken met weinig of veel gewichtstoename. Dit kan voor jou als vrouw erg vervelend zijn. Je wilt juist afvallen. Je komt echter in de overgang en je gewicht neemt toe. Dit kan te maken hebben met het feit dat je minder beweegt, anders eet en omdat je lichaam veranderingen ondergaat. Het afnemen van het vrouwelijk hormoon oestrogeen is de boosdoener die ervoor zorgt dat afvallen niet eenvoudig gaat.

Je stofwisseling wordt anders en ook daardoor kun je dus zwaarder worden. Dit zijn allemaal factoren die bij de overgang horen, maar je kunt er ook wat aan doen. Werk aan je gewicht! Je kunt bijvoorbeeld wat minder gaan eten en gevarieerder eten. Let goed op wat je eet, dan kun je al veel voorkomen. Een ander advies is om meer te gaan bewegen, maar daar zitten niet alle vrouwen tijdens de overgang op te wachten. Probeer jezelf toch over te halen om, wellicht in groepsverband, elke dag een stuk te gaan lopen. Heb je een hond, maak hem blij en loop een extra blokje om. Dit is goed voor jou en je viervoeter.

Wil je wat doen aan je gewichtstoename? Download dan hier gratis mijn tips voor een gezonde hormoonhuishouding en download gratis 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Extra kilo’s, wat nu?

Vervelend en je gezondheid dan?

Gewichtstoename tijdens de overgang

Extra kilo’s, wat nu?

Waar komen die kilo’s ineens vandaan? Je voelt je al niet happy door de overgangsperikelen en dan komt daar nog eens een gewichtstoename bij. Daar zit je dus helemaal niet op te wachten. Je lichaam verandert, dat kun je niet voorkomen. Wel kun je proberen om je gewicht constant te houden. Ben je wellicht wat depressief door de overgang dan is er een grote kans dat jij onverschillig staat tegenover de ongezonde producten die jij naar binnen werkt.

Stop daarmee! Je zorgt op die manier voor nog meer problemen. Wanneer jij geen nee meer kunt zeggen tegen snacks, snoep en koek dan zorg jij ervoor dat je kilo’s aankomt in gewicht. Je krijgt een hekel aan je lichaam dat toch al veel verandert. Wees streng voor jezelf en zeg niet dat ene koekje kan wel, maar neem een stuk fruit of een glas water. Je krijgt er ook nog extra energie van en dat zal ervoor zorgen dat je weer meer zin krijgt om iets te ondernemen, om te gaan bewegen.

Vervelend en je gezondheid dan?

Gewichtstoename is niet alleen vervelend, omdat je een dikke buik krijgt of een broek niet meer aan kunt, maar is tevens slecht voor je gezondheid. Als je in de overgangsfase zit dan heb je minder calorieën nodig dan toen je jong was. Pas je eetgewoonten dus aan om op een gezond gewicht te blijven, zorg dat je minder calorieën binnen krijgt. Wil je afvallen, eet dan nog minder calorieën.

Let er wel op dat de producten die je eet veel vezels en de juiste voedingsstoffen bevatten. Kom je er alleen niet uit, vraag advies aan een vriendin of diëtiste. Drink wat vaker een glas water in plaats van frisdrank die vol suiker zit. Soms kunnen kleine veranderingen al voor een prima resultaat zorgen. Zit jouw vriendin ook in de overgang? Help elkaar, steun elkaar, geef elkaar advies en stimuleer elkaar om bijvoorbeeld een dieet vol te houden. Stel jezelf een doel, doe het samen dan zul je minder snel opgeven.

Gewichtstoename tijdens de overgang

Gewichtstoename tijdens de overgang, laat het niet uit de hand lopen. Er zijn vrouwen die zeggen dat de gewichtstoename erbij hoort en dat het niet anders kan. Zij leggen zich erbij neer, doen geen moeite om de toename te voorkomen en de kilo’s vliegen eraan. Prima, als jij hier tevreden mee bent en er blij van wordt, dan is dat jouw keuze.

Als je echter eerlijk bent tegenover jezelf dan wil je die kilo’s ook liever niet met je meedragen. Je kunt je veel prettiger voelen als je wat minder weegt. Je hebt meer zin om te bewegen, daardoor zullen die kilo’s er ook nooit aankomen. Je krijgt energie als je meer beweegt en zult niet elke avond op de bank ploffen met een bak chips, “want ik word toch steeds zwaarder door de overgang”. Bepaal zelf je ideale gewicht en laat het niet afhangen van de overgang en de praatjes eromheen.

Wat is jouw ervaring met gewichtstoename tijdens de overgang? Laat een reactie achter en vergeet niet dit bericht te delen op social media. Ben je direct op zoek naar een oplossing om gewicht te verliezen? Bekijk dan eens ons programma met speciale recepten.

slank door de overgang

Over de schrijver
Florine
Door

Florine

op 06 May 2015

Phh idd. ineens kilo's erbij en kon altijd alles eten zonder aan te komen en moet nu op dingen letten. Gelukkig beweeg ik wel veel.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 06 May 2015

Hoi Florianne, goed om te horen dat je blijft bewegen! Heb je misschien veel last van stress of slecht slapen? Dit kan namelijk ook een factor zijn waardoor je tijdens de overgang aankomt...

alice
Door

alice

op 06 May 2015

Geen last van,maar sport 5x per week en eet hetzelfde dus niet ineens anders!

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 06 May 2015

Hoi Alice, knap hoor 5 x sporten! Wat voor sport doe je? Voeding speelt daarnaast een belangrijke rol als het om gewicht aankomt. Vooral bewerkte voedingsmiddelen bevatten veel suikers. Tijdens de overgang is je hormoonhuishouding uit balans waardoor je hier extra snel van aankomt.

Bernadette
Door

Bernadette

op 12 Jul 2015

Beste Ria,Ik sport 5 keer per week en dan doe ik krachttraining en cardio. Bewegen doe ik genoeg en eet al sinds een half jaar geen suikers meer, maar toch word ik zwaarder heel demotiverend hoop dat mijn lichaam snel in balans komt.

Carla
Door

Carla

op 22 Jul 2015

Ik heb echt een ongelooflijk dikke opgezette buik. Ik lijk wel zwanger, echt waar!!! Verder ben ik helemaal niet zo dik??? Baaaaal hier echt enorm van!!!!! Kan geen leuk truitje/jurkje meer aan. En durf niet eens meer te zonnen.............. Soms denk ik dat ik een tumor in mijn buik heb, zo dik. En ik eet/snoep niet eens veeel.....................RARARARA!!!! HELP!!!

Willeke
Door

Willeke

op 25 Feb 2016

Hoi ook ik heb een verschrikkelijke buik zo een dikke buik had ik niet eens bij me twee zwangerschappen. Ben nu al 10 jaar in overgang en sinds ik ander half jaar geleden ben gestopt met roken. Ik ben niet anders gaan eten juist gezonder en ben gaan sporten. De kilo's vliegen er aan en mijn buik wordt steeds dikker en dikker. Voor de rest ben ik slank en dan valt die buik hellemaal op.

Rita
Door

Rita

op 08 Mar 2016

Ik ben uit het niets 10 kilo aangekomen!!! Ben in 2012, 15 kilo afgevallen en tot voor een jaar geleden op gewicht gebleven. Nu in de overgang en heb naast wat stemmingswisselingen dus de 10 kilo die ik aangekomen ben geen overgangsklachten!Ik eet echt heel gezond. Dat deed ik al jaren. Niet teveel en ook geen zoetigheid of hartige dingen. Wandelen doe ik iedere dag met mijn honden, een uur. Sinds kort 3 keer per week naar de sportschool! Al een aantal keren bij een diëtist geweest en naast het aantal keren dat ik moet eten, 6 x i.p.v. 3x kon ze niets ontdekken wat ik niet goed doe. Ondanks dit allemaal val ik niets af!!!!!! Het frustreert me enorm! Ik had altijd al een hele trage stofwisseling en ik heb begrepen dat deze nog trager is geworden, kan me nauwelijks voorstellen dat het nog trager tijdens de overgang. Ik weet het echt niet meer...

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 08 Mar 2016

Beste Rita,Dank je wel voor je reactie. Als je zeker weet dat je gezond leeft en voor lange tijd aan sport doet, kan het misschien zijn dat je een trage schildklier hebt? Ook wel hypothyreoïdie genoemd. Hierdoor kunnen lichamelijke en geestelijke processen vertragen waardoor je ook gewichtstoename kunt krijgen. Dit zou je eens kunnen vragen aan je huisarts.Goed dat je na de sportschool gaat. De overgang kan je hele hormoonhuishouding in de war gooien waardoor veel vrouwen al snel een paar kilo's bijkomen in een korte tijd. Gun jezelf ook weer de tijd om in vorm te komen.Heel veel gezondheid toegewenst!Met hartelijke groet,Ria Kamelle

Margaretha Berkhout
Door

Margaretha Berkhout

op 01 May 2016

Hallo Ria,ik heb ook een trage schildklier, krijg het niet voor elkaar!!!!!! (om moedeloos van te worden) Heb een Darm Operation achter mij...weinig gegeten...niets gesnoept...avonds...alleen kruidenthee....nu 6 weken geleden.... Elke dag gewandeld....( extra Sport nog verboden) Ondanks dat...Gezond gegeten....wenig afgevallen!!Met hartelijke groet.Margaretha

Jolande Beijerink
Door

Jolande Beijerink

op 01 May 2016

Er is een klein aantal kilo's bij, maar dat is nauwelijks het probleem. Het grote probleem is het volgende: Tijdens 3 zwangerschappen van grote baby's is mijn buik 'uitgerekt'. Dat bleef altijd met de spieren binnen de perken van 'klein buikje'. Nu in de overgang wordt alles wat slapper en ook mijn buik, waardoor maagstreek én buikje wat meer gaan bollen en mijn houding is al wat met een holle rug waardoor je meer maag en buik ziet! Zelfs met oefening en hardlopen..

Brennie
Door

Brennie

op 17 Aug 2016

Ik heb de app fatsecret als stok achter de deur. Mijn voedseliname en bewegingspatroon is hierdoor overzichtelijk. Het is net boekhouden, zorg dat alles in balans is. Verder eet ik 80 procent van mijn 'dieet' veel groenten en fruit en een klein percentage koolhydraten. Geen calorieën drinken, thee, koffie en water drink ik de hele dag door zonder suiker en/of melk.Ik ben altijd aan de zware kant geweest en ben nu 46 en ben nu 37 kilo kwijt in 3 jaar tijd. Ik heb nu maat 38, dit was ooit 54. Heb een versleten rug en hernia desondanks sport ik elke dag met een dvd van Beachbody, bv T25, P90, Piyo of 21 day fix. Er is zoveel keus.Doe iets zit niet stil!

Kitty
Door

Kitty

op 30 Aug 2016

Ik ben 45 jaar en al 3 jaar zijn mijn hormonen een achtbaan van op en af, ik heb altijd op mijn eten gelet en sta 5x in de week op de loopband (3x 50 minuten en 2x 35 minuten) en doe nog fitness oefeningen (3x per week) en 5x in de week buikspieroefeningen. Ik was altijd tevreden met mijn figuur. Ik heb zelfs een nieuwe heup en stijf enkelgewricht en was trots op mijzelf. Na mijn zwangerschap een postnatale depressie met medicatie 20 kg bijgekomen, die heb ik er ook weer afgewerkt. Maar nu ben ik onzettend depressief en heb geen zin meer, ik kom nu bij en weet niet wat ik nog kan doen. Nog meer sporten, Nog minder eten ......... ik ben radeloos....... en dan de stomme praat van huisarts en gyneacoloog "Het is de overgang, het hoort erbij, wen er maar aan....... Ik ben woedend dat ik een vrouw ben, ik ga de deur niet meer uit. Ik ben pas 45 jaar en ik moet nog (in het goede geval) 40 jaar en met dit lichaam heb ik daar geen zin in.

babsie
Door

babsie

op 15 Mar 2018

hallo Kitty ik begrijpt je helemaal ik ben ook zo woest . ik ben nu 54 jaar loop nu al 10 jaar met die overgang en het word niet minder elk half uur ben ik zeiknat daarbij nog misselijk en lichte hoofdpijn en dat gaat nu 10 jaar lang dag en nacht door. Bij de internist geweest , alles prima ook schildklier etc ik ben van 52 kilo naar 76 kilo gegaan ,ik sport, ik loop(laatst 20.000 stappen per dag in vakantie en 2.5 kilo aan gekomen !!! en zit aan de 1200 kalorieen en ik gebruik geen extra suikers. me man heeft geen leven met me , ben veranderd in een agressief monster die zich aan iedereen wel irriteert. soms zo depressief dat ik er een einde aan wilde maken , dat is gelukkig nu minder. ik weet het eigenlijk ook niet meer ,niks leuks meer ,niks past meer. ze kunnen naar mars maar geen pilletje vinden voor de overgang zonder risico dat je kanker krijg .

martine
Door

martine

op 24 Mar 2018

Ik ben nu 56. Ik ben altijd vrij mager geweest maar sinds de laatste maanden begin ik te verzwaren ondanks mijn eetpatroon hetzelfde is of voordien. Ik beweeg vrij veel, kan niet stilzitten maar ik vermoed dat mijn gewichtstoename iets kan te zien hebben met het feit dat ik sinds een paar weken driekwart van mijn verplaatsingen met een elektrische fiets doe ipv met mijn gewone fiets. Ik verbruik dus wellicht een pak minder energie wat mijn gewichtstoename zou kunnen verklaren. Elektrische fiets is aangekocht omdat ik na een aantal breuken in het bekken, pijn heb in heup en been als ik te grote afstanden fiets, teveel hellingen heb opgereden.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 26 Mar 2018

Beste Martine, ik denk ook dat het met uw stofwisseling te maken heeft. Als je in de overgang bent, dan vertraagd de stofwisseling, waardoor je dus minder calorieën verbrandt. U kunt er eens aan denken om naar een sportschool te gaan en onder begeleiding lichte krachttraining te doen. Dit is ook goed om uw gewrichten te versterken.

martine
Door

martine

op 24 Mar 2018

Ik slaap al jaren zeer slecht en mag al blij zijn als ik per nacht aan 4 tot maximum 5 uren slaap raak. Slaaponderzoek heeft niets abnormaals uitgewezen, gewoon dat ik zelden in diepe slaap zit, weinig slaap en zeer licht slaap. Ik vind het vervelend dat mijn gewicht zo snel toeneemt vooral omdat mijn bovenbenen er, ondanks niet echt dik, beginnen kwabbig uit te zien en cellullitis vertonen. Ik weeg nu 54 kg bij lengte van 170 cm. Enkele maanden terug woog ik 51 kg wat al jaren mijn vaste gewicht was.

Ria Kamelle
auto
Door

auto

op 22 Jun 2019

Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I'm still new to everything. Do you have any helpful hints for newbie blog writers?I'd really appreciate it.

Reactie plaatsen