20 gezonde vetten ontmaskerd: ontdek welke vetten je lijf nodig heeft

20 gezonde vetten ontmaskerd: ontdek welke vetten je lijf nodig heeft

Welke vetten kun je in de overgang gewoon eten? Zijn het de verzadigde vetten of juist de onverzadigde vetten? In dit artikel kom je snel meer te weten over welke gezonde vetten er nu voor je zijn in de overgang. Veel vrouwen zijn bang voor vetten. Ze denken dat ze er meteen dik door worden. Dat is niet waar. Door geen vet te eten ga je vaak meer snoepen en snaaien. En juist daar moet je op letten. Want suikers, dat zijn de echte dikmakers. Lees het daarom rustig door en je weet snel welke keuzes je het beste kunt maken!

Wil je meer weten over gezonde voeding en gezonde vetten die je slank maken? Lees dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans en bekijk de infographic 10 Verborgen Suikers.

Inhoudsopgave:

Verzadigde vetten en onverzadigde vetten

20 bronnen van gezonde vetten tijdens de overgang

1. Olijfolie, extra vierge

2. Avocado

3. Wilde zalm

4. Kokosolie

5. Roomboter

6. Ghee

7. Noten

8. Haring

9. Chia

10. Biologische eieren

11. Walnotenolie

12. Pompoenpitten

13. Ansjovis

14. Groene bladgroenten

15. Makreel

16. Zaden eten

17. Sardines

18. Tonijn

19. Visolie of krillolie

20. Algenolie

Gezonde vetten eten

Gezonder eten, begin er vandaag nog mee!

Verzadigde vetten en onverzadigde vetten

Als het over onverzadigde vetten gaat, dan gaat het over de vetten die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Je kunt een ezelsbruggetje toepassen, Onverzadigd = Olie. Omega 6 vetzuren eten we vaak wel veel, zonnebloemolie is hier een voorbeeld van. Als je teveel Omega 6 binnenkrijgt, kan dat zorgen voor ontstekingsreacties in je lichaam. Probeer het daarom wat te verminderen! Als het over verzadigde vetten gaat, dan gaat het met name over dierlijke producten, te denken aan vet vlees, roomboter en bijvoorbeeld kaas. Je kunt ook denken aan palmolie, kokosvet en cacaoboter. Je kunt dit onthouden, omdat verzadigd vet hard is op kamertemperatuur. Er is wel een uitzondering en dat is palmolie. Het is ook zo dat verzadigd vet niet kan oxideren en het is dan ook geschikt om in te bakken en braden. Ook hiervoor is er weer een ezelsbruggetje: verzadigd = vast = verwarmen. Ook deze vetten kun je maar beter weer met mate gebruiken.

20 bronnen van gezonde vetten tijdens de overgang

Ik heb een lijstje gemaakt met 20 bronnen van gezonde vetten. Vaak weten we niet meer wat we wel en wat we niet meer mogen eten.

1. Olijfolie, extra vierge

Olijfolie is goed voor je huid, het helpt bij het afvallen en het remt verouderingsprocessen in de hersenen af. In de overgang is het goed om deze olie te gebruiken, het is namelijk erg fijn voor je huid en het bevat ook Omega 3.

2. Avocado

Avocado’s zijn goed tijdens de overgang, deze bevatten gezonde onverzadigde vetten, zoals Omega 3 vetzuren. Wist je dat de vetten in avocado goed zijn voor je hart en bloedvaten? Daarnaast helpen ze ook bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

3. Wilde zalm

Zalm bevat veel gezonde vetten. Het is een vette vissoort die rijk is aan Omega 3 vetten (gezonde vetten!). Twee keer in de week vis eten is zeker aan te raden.

4. Kokosolie

Kokosolie is gezond vet. Het is goed voor je gezondheid en kan met wokken, bakken en braden gebruikt worden. Zeker goed om in huis te halen als je meer gezonde vetten binnen wilt krijgen.

5. Roomboter

Roomboter is gezonder dan margarine, gebruik het echter met mate. In het verleden is door de voedingsindustrie veel geknoeid met margarine. Vroeger was roomboter alleen voor de rijke klasse. Om een goedkoper alternatief op grote schaal te kunnen produceren werd margarine geïntroduceerd. Helaas bevat margarine relatief veel transvetten die schadelijk voor hart- en bloedvaten zijn.

6. Ghee

Ghee is geklaarde boter. Het is gezonder dan roomboter en bevat gezonde vetten. Het kan gebruikt worden voor bakken en braden.

7. Noten

Noten zijn gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren en kun je gewoon eten tijdens de overgang. Ze bevatten gezonde vetten, maar let wel op alles met mate eten!

8. Haring

Haring bevat gezonde vetten. Je kunt een of twee keer in de week vis eten en een keer daarvan kan bijvoorbeeld haring zijn.

9. Chia

Chia zaden bevatten Omega 3 vetzuren, dus gezonde vetten die je tijdens de overgang kunt nuttigen.

10. Biologische eieren

Biologische eieren bevatten Omega 3 vetzuren en kun je dus gewoon eten tijdens de overgang. Het zijn gezonde vetten.

11. Walnotenolie

Walnotenolie kan gebruikt worden tijdens de overgang en is gezond voor je lichaam.

12. Pompoenpitten

Pompoenpitten kunnen gegeten worden wanneer je in de overgang bent, maar ook daarbuiten uiteraard. Pompoenpitten bevatten gezonde vetten waardoor je je beter gaat voelen!

13. Ansjovis

Ansjovis bevat Omega 3 vetzuren en kun je tijdens de overgang heel goed gebruiken als gezonde vetten.

14. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten bevatten Omega 3 vetzuren en kun je dus volop eten wanneer je in de overgang bent. Iedere dag groenten eten en dan krijg je gezonde vetten binnen.

15. Makreel

Makreel bevat Omega 3 vetzuren en dat is goed voor je gezondheid, met name tijdens de overgang.

16. Zaden eten

Zaden eten, te denken aan sesamzaad en maanzaad.

17. Sardines

In sardines vind je onverzadigde vetten en deze dien je regelmatig binnen te krijgen, vette vis is goed om te eten, zeker tijdens de overgang!

18. Tonijn

Tonijn is heel goed om te eten, het is een vette vis met vele onverzadigde vetten die je nodig hebt.

19. Visolie of krillolie

Visolie bevat veel Omega 3 olie wat gezond voor je is. Helaas is veel vis vervuild vanwege zware metalen en chemicaliën. Daarnaast is het minder duurzaam dan krillolie. Als je visolie koopt dan raad ik je aan om naar de samenstelling te kijken. Vaak mengen producenten ook Omega 6 olie, wat minder gezond is. Je gebruikt visolie of krillolie als een voedingssupplement.

20. Algenolie

Dit is 100% plantaardig en ideaal voor vegetariërs of veganisten. Het voordeel is daarnaast dat het geen nasmaak heeft. Algen zijn de bron voor vissen om hun Omega 6 en Omega 9 vetten te halen.

Gezonde vetten eten

Tijdens de overgang, maar ook de periode daarvoor en daarna, is het van belang dat je op je voeding let. Je wil niet dikker worden, je wil gezond leven en misschien wel wat afvallen. Daarom zijn de gezonde vetten van belang. Deze dien je genoeg binnen te krijgen en nu met deze 20 gezonde vetten weet je zeker dat het gaat lukken. Wissel af met eten, want ook dat is belangrijk. Je lichaam heeft vitaminen en mineralen nodig en deze kun je alleen maar voldoende binnen krijgen als je genoeg groenten en fruit eet, maar ook afwisselt met eten zoals met vis en vlees. Twee keer in de week vette vis eten is ook aan te raden, zodat je ook deze vetten binnen gaat krijgen.

Gezonder eten, begin er vandaag nog mee!

Als je gezonder wil eten, of je wil je beter voelen tijdens de overgang, begin daar dan vandaag nog mee. Je hebt het zelf in de hand, je kunt je voedingspatroon gemakkelijk aanpassen:

  • Vervang je ongezonde tussendoortjes door producten met gezonde vetten zoals zaden.
  • Zorg dat je bij de warme maaltijden groenten eet.
  • Eet tussendoor per dag twee stuk fruit.
  • Wissel af met vlees en vis, twee keer in de week vette vis eten, is aan te raden!
  • Bak in goede olie, zodat je in ieder geval daardoor geen ongezonde vetten binnenkrijgt. Olijfolie is zeker een aanrader. Daar kun je vandaag al mee beginnen!

Vergeet niet hieronder een reactie te plaatsen en dit artikel te delen met anderen. Ben je op zoek naar een methode om buikvet te verliezen tijdens de overgang? Kijk dan eens naar mijn programma Slank door de Overgang:

slank door de overgang

Over de schrijver
H. van den Oever
Door

H. van den Oever

op 15 May 2018

Ik gebruik regelmatig rijstolie. Wat doet dit?

Sanne
Door

Sanne

op 11 Nov 2022

In welke olie kan je best frituren?

Reactie plaatsen