Progesteron crème: wondermiddel voor overgangsklachten?

Progesteron crème: wondermiddel voor overgangsklachten?

Wanneer overgangsklachten je dermate parten spelen, kun je overwegen progesteron crème te gaan gebruiken. Immers, wanneer je in de menopauze leeftijd zit gaan je vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron schommelen. Gevolg?

Er ontstaat disbalans en bij een grote groep vrouwen geeft dat allerlei klachten, mentaal en fysiek. Variërend van opvliegers, gewichtstoename, nachtelijk zweten en concentratieverlies tot vergeetachtigheid, vermoeidheid, libidoverlies en stemmingswisselingen. Dat je last hebt van die klachten is niet vreemd. Want, hormonen zijn een soort boodschappers die zorgen voor de overdracht van informatie.

Is het hormonaal evenwicht zoek? Dan kan dat tot een verstoorde informatievoorziening leiden. En dat is juist wat er speelt wanneer je in de overgang bent. Je oestrogeenlevels dalen, maar je progesteron neemt verhoudingsgewijs meer af. Om de balans te herstellen kun je kiezen voor hormoonsuppletie. Deze keer besteed ik aandacht aan het hormoon progesteron. Wat doet het in je lichaam? Hoe merk je dat je een progesteron tekort hebt? De gevolgen ervan en wat progesteron crème – natuurlijk of synthetisch – voor je kan doen.

Heb je mijn gratis e-boek: “Overgangshormonen in Balans” al gedownload? Direct toegang tot 41 pagina’s en 12 recepten.

Inhoudsopgave:

Wat is progesteron en welke rol vervult het?

Progesteron tekort gevolgen

Kiezen voor progesteron crème?

Wat is bio-identiek progesteron crème?

Hoe gebruik je de crème?

Wat is progesteron en welke rol vervult het?

Wil je weten of progesteron crème een optie is om je overgangssymptomen aan te pakken? Dan is het goed te weten welke functie progesteron in je lijf vervult. Dit hormoon maakt je lichaam aan in de eierstokken na de eisprong, maar ook in de bijnieren. Het is onder andere betrokken bij je menstruatiecyclus en vruchtbaarheid. Het zorgt ervoor dat een bevruchte eicel kan uitgroeien tot een baby. Maar, het hormoon ondersteunt ook diverse andere relevante lichaamsprocessen.

Zo beschermt het tegen borstknobbels, bevordert vetverbruik, verbetert de duur en diepte van je slaap en draagt bij aan een goede schilklierwerking. Daarnaast normaliseert progesteron je bloedsuikerspiegel, vermindert migraine, werkt als antidepressiva en zorgt voor een gezond libido. Vervolgens gaat het hormoon botontkalking tegen, voorkomt baarmoederhals- en borstkanker en vermindert de kans op prostaatkanker.

Echter? Er is nog meer. Zo bevordert progesteron eveneens de weefselopbouw, helpt het zink- en kopergehalte op peil te brengen en is belangrijk bij de aanmaak van andere hormonen in je lichaam. Kortom, een gezond progesteronniveau draagt bij aan je algehele welzijn.

Progesteron tekort gevolgen

Progesteron crème gebruiken, kan een oplossing zijn als je kampt met allerlei overgangssymptomen. Maar, het is misschien goed om eerst eens in te zoomen op welke gevolgen een gebrek van dit hormoon zoal heeft. Want, wanneer je te maken krijgt met een tekort aan het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron dan kan dat allerlei vervelende lichamelijke, maar ook emotionele plus psychische klachten geven. Deze kunnen mild zijn, maar ook behoorlijk pittig.

Door progesteron tekort kan in de jaren voor de menopauze, wanneer je dus voor de allerlaatste keer menstrueert, je cyclus onregelmatiger worden. Te vroeg komen, te laat, heviger zijn qua bloedingen en/of juist langer dan wel korter duren.

Andere lichamelijke klachten die je parten kunnen spelen zijn huidproblemen, zoals een droge huid of juist acne-vorming. Ook broze en breekbare nagels komen vaak voor net als een verminderd libido. Verder kun je spijsverteringsklachten krijgen en kampen met overgewicht. Ook vermoeidheid, nachtelijk zweten en opvliegers kunnen je parten spelen en je kunt te maken krijgen met regelmatige hoofdpijnen en onverklaarbare allergische reacties.

Behalve lichamelijke problemen kun je ook diverse geestelijke klachten ervaren. Zo kan je geheugen je zo nu en dan in de steek laten waardoor je niet meer weet wat je wilde vertellen óf je weet niet waar je sleutels liggen. Eveneens kan progesteron tekort zorgen voor concentratieproblemen, somberheid en angsten.

Tijdens het lezen van deze klachten zul je denken: hé dat zijn overgangsklachten. Inderdaad, dat klopt. Ze worden veroorzaakt doordat je vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron gaan schommelen in de jaren voor de menopauze inzet. Wat er gebeurt, is dat je meer oestrogeen hebt in verhouding tot progesteron. Oestrogeen daalt in de overgang gemiddeld tot zo’n 40% van het oude niveau en de daling van progesteron kan wel 12 keer groter zijn. Gevolg? Oestrogeen wordt dominant ten opzichte van progesteron waardoor er dus oestrogeendominantie kan ontstaan.

Vermoed je dat je in de overgang bent en dat je progesteronniveau te laag is? Dan kun je enkele dingen doen. Zo helpt het onder andere om gezond te eten en te leven. Kies bij voorkeur voor verse onbewerkte voeding en probeer stress te vermijden. Daardoor voorkom je dat je bijnieren uitgeput raken, zodat dit orgaan beter in staat is progesteron aan te maken. Onder andere yoga en mindfulness kunnen je daarbij helpen. Een andere manier om je progesteron tekort aan te vullen is kiezen voor het gebruik van progesteron crème.

Kiezen voor progesteron crème?

Om lage progesteronlevels op te heffen kun je synthetische hormonen innemen. Enkele merknamen van synthetische varianten zijn onder meer: Livial en Provera. Maar, vanwege de gezondheidsrisico’s als verhoogde kans op borstkanker, trombose en hartinfarct of beroerte¹ is dat niet meteen hetgeen waar je als vrouw voor wilt kiezen. Anderzijds voel je er waarschijnlijk ook weinig voor om telkens weer ten prooi te vallen aan de grillige nukken die de hormonale schommelingen met zich meebrengen. Progesteron crème kan dan uitkomst bieden.

De inmiddels overleden Amerikaanse arts dr. John Lee verrichtte hier veel onderzoek naar en schreef ook het boek: ‘Menopauze, wat de dokter je niet vertelt’. In dit boek besteedt hij onder andere uitgebreid aandacht aan het gebruik van wat ook wel natuurlijk progesteron² wordt genoemd. Trouwens? Ook Oprah Winfrey³ verkondigde enkele jaren terug dat bio-identieke hormonen dé oplossing zijn bij menopauzeklachten zijn.

Wat is bio-identiek progesteron crème?

Natuurlijk of bio-identiek progesteron betekent dat het hormoon er net zo uitziet als het lichaamseigen progesteron. Nu tref je dit hormoon niet in planten aan, maar wel het stofje diosgenine. Dat wordt onder andere gewonnen uit wilde yam⁴ ook wel Mexicaanse broodwortel genoemd. En na vergisting is het gelijk aan het lichaamseigen progesteron. Volgens diverse wetenschappers zijn deze bio-identieke hormonen niet schadelijk voor je gezondheid in tegenstelling tot de zogenaamde progestagenen ofwel: synthetisch vervaardigde progesteron.

De afgelopen jaren zijn er diverse klinische studies⁵ gedaan naar de effectiviteit van bio-identiek progesteron bij overgangsklachten, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slaapstoornissen. Daaruit blijkt onder andere dat bio-identieke progesteron minder kans geeft op borstkanker dan het synthetische progestageen. Verder tonen studies aan dat de natuurlijke variant ook een positief effect heeft op het botweefsel en de botopbouw stimuleert.

Echter, in hoeverre natuurlijk progesteron crème, pleister, tablet en dergelijke je gezondheid goed doet, is moeilijk aan te geven. De reden? Grootschalig wetenschappelijk onderzoek is niet voorhanden. Die richten zich met name op de effecten die synthetische hormonen hebben. Want, op een natuurlijk product, zoals bio-identieke hormonen, kan geen patent worden aangevraagd waardoor er dus ook niet het nodige mee valt te verdienen.

Hoe gebruik je de crème?

Progesteron crème breng je op de huid aan. Bij voorkeur daar waar je huid dun is en veel kleine bloedvaatjes zitten. Bijvoorbeeld in je handpalmen, onder je oksels, in de hals, binnenkant knieën of armen en op de borsten. Kortom, overal waar een goede doorbloeding van de huid is. Hierdoor wordt progesteron snel opgenomen in je bloed.

Kiezen voor een bio-identiek progesteron crème heeft als voordeel boven pillen dat het via de huid direct in je bloed komt waarna het z’n werk kan doen. Pillen met natuurlijk progesteron breekt je lever eerder af waardoor de effectiviteit ervan wordt verminderd.

Informeer jezelf goed wanneer je besluit hormonen te gaan gebruiken als je overgangsklachten je dusdanig parten spelen dat je dagelijkse functioneren onder druk komt te staan. Misschien is dan een bio-identiek progesteron in de vorm van een crème een optie. Daarmee kun je op een natuurlijke manier het progesteronniveau verhogen, zodat je hormonale evenwicht terugkeert.

Heb je ervaring met progesteron crème of vragen? Laat een reactie achter en ik zal er persoonlijk op reageren. Vergeet ook niet dit bericht te delen via social media. Ben je op zoek naar een alternatief? Kijk dan eens naar het programma: Overwin je Overgang.

button-4

Bronnen:
1. https://www.henw.org/archief/volledig/id1425-hormonen-na-de-overgang-goed-voor-hart-en-bloedvaten.html#risicos
2. http://www.succesboeke n.nl/Inkijken/9789079872006I.pdf
3. http://www.oprah.com/health/Menopause-Research-The-Oprah-Magazine-Report-on-Hormones
4. http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/wild-yam
5. http://beyondmedicine.nl/meer%20informatie/de-hormoonbalans-van-vrouwen-is-van-slag/

Over de schrijver
Olga
Door

Olga

op 14 Mar 2016

Waar te koop?? Of via huisarts, ik wil een 5 ltr pot?

Marion
Door

Marion

op 14 Mar 2016

Ik heb een tube progesteron gekocht. Wat is nu de beste manier om deze te gebruiken ? Alvast vriendelijk bedankt voor het antwoord.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 14 Mar 2016

Beste Marion,Welke progesteron crème heb je gekocht? Ik kan je aanraden om contact op te nemen met de leverancier. Vaak zijn de doseringen verschillend per fabrikant.Met hartelijke groet,Ria Kamelle

An
Door

An

op 14 Mar 2016

Beste Ria welke progesteron crème adviseer je?

Ans
Door

Ans

op 14 Mar 2016

Mag deze crème gebruikt worden bij borstkanker waarvan de tumor hormoongevoelig is? Is het natuurlijk progesteron of wat is de samenstelling?Hoor het graag...

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 14 Mar 2016

Beste Ans,Je kunt dit het beste met je huisarts overleggen. Het verschilt per persoon en per crème.Met hartelijke groet,Ria Kamelle

Enneke
Door

Enneke

op 17 May 2016

Ik gebruik Estrogel 0,06% Gel en Utrogestan ronde capsules. Ging heel goed. Nu de laatste twee weken hele erge hartkloppingen, huilen en moe! Is progesteron crème beter?Gr Enneke

Lut
Door

Lut

op 22 Nov 2016

Ik gebruik sinds 2 weken Progestogel voor mijn menopauzeklachten (opvliegers, nervositeit en ernstige slaapproblemen). De eerste dagen werd ik er snel rustig van en kon ik terug goed slapen, maar daarna kwam alles terug. Direct na het smeren word ik nerveus. Ik smeer nu alleen 's morgens en heb de dosis al verminderd van 25mg naar 10mg. Het gaat nu op en af met mijn klachten. Kan het zijn dat ik nog trager moet opbouwen, bv. om de andere dag 10mg? Overdag kan ik een begin-verergering nog wel aan, maar helemaal niet meer kunnen slapen hou je niet lang vol.

daphne
Door

daphne

op 20 Feb 2017

Ik heb de crème van dokter Lee en gebruik deze nu 2 maanden, de overgangsklachten verdwijnen maar ik word weer ongesteld, en behoorlijk heftig, met buikkrampen, had ik voor mijn overgang ook altijd, dus ik was blij dat het ophield maar de overgangsproblemen vond ik ook erg, zoals bij in de darmen, zweetaanvallen, moeheid, nachtelijke opvliegers etc, ik weet niet of het door de crème komt dat ik weer menstrueer, mijn borsten doen weer erg veel pijn voor de ongesteldheid en het is precies op de maand. Ik was een jaar zeker niet ongesteld geweest, ik ben 51 jaar oud en ben ongeveer 1 jaar in de overgang.

Rosemarie
Door

Rosemarie

op 22 Feb 2017

Beste Daphne,Ik ben ook in de overgang en heb last van eerder genoemde klachten. Waar kan ik deze crème kopen?groeten,Rosemarie

Jo
Door

Jo

op 30 Mar 2017

Hallo, Ik gebruik de crème van dr .lee De eerste maanden super, nergens last van. Nu s'nachts een drama, slaap niet meer van de opvliegers. Meer smeren of minder? Ik weet het ff niet meer. Ben heel erg moe, en onrustig. Hoor graag wat eventueel te doen. Groetjes

Susan
Door

Susan

op 18 Jul 2017

Hoi. Ik vraag me af waarom iedereen maar zo begint te smeren met een crème waar ze eigenlijk nog niet eens zeker van zijn of het andere gevolgen voor je lichaam kan hebben.Daar zijn zelfs de verkopers van de crème eerlijk over.Het lijkt mij beter om je progesteron te verhogen d.m.v.voeding of voedingssupplementen(agnus castus)Dit is een veilige manier en als je je er aan houdt werkt het ook echt.Als je tenminste zeker weet dat je een progesteron tekort hebt want de klachten lijken nogal op elkaar.Niet zomaar wat aanrommelen is mijn advies,daardoor kan je lichaam nog verder uit balans raken.

Carla
Door

Carla

op 08 Nov 2017

Beste, Is de crème veilig ook voor mensen die reeds trombose hebben gehad want mag helemaal niets gebruiken.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 09 Nov 2017

Hoi Carla, dat moet je even goed met je huisarts overleggen.

Noor
Door

Noor

op 13 Nov 2017

Inderdaad Susan, ik dacht gezien de symptomen ook dat ik een progesterontekort had omdat ik werkelijk alle klachten had die in het rijtje thuishoren van een tekort. Ik ben de creme gaan gebruiken maar kreeg een maand of twee later nog meer klachten, extreem haaruitval met wortel en al (bijwerking progesteron) dikker worden, opgeblazen, onrustiger etc... Toen ik bloed liet prikken, bleek de progesteronwaarde torenhoog te zijn terwijl ik echt alle klachten van een tekort had. Inmiddels geleerd dat het gewoon in balans moet zijn maar dat krijg je niet met een cremepje voor elkaar hoor!?

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 15 Nov 2017

Hoi Noor, dank voor je bericht. Goed dat je dit wilt delen!

corina
Door

corina

op 19 Nov 2017

Ik ben 49 jaar en schijnbaar al een tijdje in de overgang dat is via waarde gemeten ik sta op 94 bloedwaarde en ben al 4 maanden niet meer ongesteld, ik heb geen opvliegers wel tijdelijk gehad alleen nachts, ik kook gezond zonder toevoegingen, zakjes of pakjes en enkel met olijfolie geen boter of vetten en ik gebruik geen suiker of zout dat doe ik al jaren niet, melk producten kaas en Griekse yoghurt, fruit dagelijks een banaan en appel, en ik blijf bewegen, wandelen fietsen sporten trap ipv de lift. Ik slik multi vrouw 50+ van de etos en heb het mijn zus ook aangeraden want die heeft vooral gevoel van woede onrust. Waar ik wel last van heb ik regelmatig geheugen problemen en van gewrichten en sneller moe . Ik zoek informatie om langer fit en gezond te blijven dus om osteoporose te voorkomen. zelf denk ik dat voeding en stress een belangrijke rol speelt in de overgang , tenminste dat is mijn ervaring. wijn drinken of sulfiet houdende producten leveren mij hartkloppingen op en nacht zweten sinds ik in de overgang zit en koffie drinken doe ik maar 1 kopje per dag cafeïne vrij want anders krijg ik ook nerveuze buien en hartkloppingen , kortom het is waar dat bepaalde voedingsmiddelen klachten echt verergeren. Maar dat we langer fit en gezond willen blijven is zeker belangrijk en tja of deze creme er een bijdrage in levert is mij niet duidelijk. wel begrijp ik klachten verminderen, maar dat kan ook voor 60% door echt op te letten wat je drinkt en eet.

Ria Kamelle
n verm
Door

n verm

op 22 Jan 2018

Hoi ik gebruik nu iets meer dan maand de creme v dr lee omdat menstruatie niet onder controle kwam na plaatsen merena spiraal. Op aanraden v v iemand de creme gebruikt. Probleem opgelost maar heb nu vaak druk op t borstbeen. Kan dit bijwerking vd creme zijn?

Krien
Door

Krien

op 03 Feb 2018

De creme van Dr. Lee is gemaakt van wilde yam, een fyto-oestrogeen. Wilde yam kan door ons lichaam niet omgezet worden naar progesteron. Daarvoor is een chemische proces nodig. Verder kan er ook sprake zijn van progesterondominantie. Progesterondominantie kan een aantal van dezelfde klachten geven als een oestrogeen-tekort of oestrogeendominatie. Wees voorzichtig en informeer jezelf (bij voorkeur op Engelstalige websites ) Hormonale problemen zijn, helaas, niet zo eenduidig op te lossen als vaak wordt beweerd.

Sjnuuf
Door

Sjnuuf

op 23 Mar 2018

Ik heb vooral last van pijn bij het vrijen. Niet dat het droog is, maar alsof mijn vagina gekrompen is. Ik lees daar nauwelijks iets over op internet. Helpt de progesteron crème daar ook tegen?

Ria Kamelle
sjnuuf
Door

sjnuuf

op 02 Apr 2018

Helemaal niet droog, maar toch pijn sinds een paar maanden

pihoud
Door

pihoud

op 04 Apr 2018

Ik ben 68 jaar, heb zo nu en dan nog een soort opvlieger slaap niet echt goed, onrustig en heel vaak wakker en ik gebruik nu ongeveer een half jaar de progesteron crème. Het slapen lijkt wat verbetert maar ik heb momenteel pijnlijke borsten wat ik vreemd vind op mijn leeftijd. Misschien ga ik toch maar stoppen met deze crème....

Daniella
Door

Daniella

op 08 Aug 2018

Ik heb nèt de progesteron crème besteld maar slik nog een lichte anticonceptie pil in samenwerking met de huisarts , die trouwens niet voeldoende werkt voor mij. Hoe ga ik dat combineren of afbouwen?

Mitske
Door

Mitske

op 12 Oct 2018

Ik gebruik al een hele tijd oestrogel en utrogestan, maar aangezien er toch een wanverhouding bleek te zijn, smeer Ik al een tijdje wat progesterall van dr. Lee bij. Is het mogelijk dat ik daar nu allergisch op reageer (huiduitslag) plus dat Ik weeral heel erge stemmingswisselingen heb ?

Petra
Door

Petra

op 17 Nov 2019

Na een intensieve stress periode van enkele jaren gestart met de crème van dr lee. Ik ben 54, regelmatige cyclus, wel veel toenemende genoemde klachten. Na start vd crème begin ik te menstrueren. Wat is je advies?

Maria
Door

Maria

op 03 May 2021

Ria wat raad je aan? Kan je dat zomaar zelf bestellen of beter via huisarts? Een huisarts verwijst al snel door naar een gynaecoloog over overgangsconsulent en die werken weer niet met bio identieke hormonen. En hoe weet je hoeveel je nodig hebt? Is toch voor iedereen anders?

Reactie plaatsen