overgangsklachten

Overgangsklachten zijn bij veel vrouwen geen onbekend fenomeen. Denk hierbij aan overgangssymptomen zoals: opvliegers, nachtzweten, overgewicht, stemmingswisselingen, huilbuien, vermoeidheid vaginale klachten, jeukende huid, pijnlijke spieren, hartklachten, menstruatieklachten, pijnlijke botten en gewrichten en meer.

De overgangsklachten kun je onderverdelen in 2 verschillende groepen. Je hebt lichamelijke klachten: dit zijn symptomen die direct een impact hebben op je fysieke gezondheid. Een voorbeeld hiervan is overgewicht. Daarnaast zijn er de minder bekende maar net zo hinderlijke geestelijke overgangsklachten. Dit zijn klachten die impact hebben op je mentale gezondheid, zoals: een depressie. De hevigheid en de samenstelling van de lichamelijke en geestelijke overgangsklachten verschillen per vrouw. Er zijn ook vrouwen die helemaal geen last van klachten hebben.

De oorzaak van deze klachten zijn terug te vinden in de verandering van je hormoonhuishouding. Tijdens de menopauze verlies je als vrouw je vruchtbaarheid. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde hormoonniveau’s zoals oestrogeen en progesteron gaan dalen. Hierdoor veranderen processen in je lichaam wat tot gevolg heeft dat je tijdelijk last kunt hebben van diverse overgangssymptomen.

Veel vrouwen die overgangsklachten hebben ondervinden hier hinder van op hun werk en thuis. Lees hier diverse artikelen, tips en reacties. Momenteel is er nog veel onbegrip in  de maatschappij met betrekking tot de menopauze. Het helpt daarom om met gelijkgestemde andere vrouwen over je overgangssymptomen te praten.

Toch kun je zelf veel doen tegen overgangsklachten. Denk bijvoorbeeld aan je voeding, eventueel in combinatie met natuurlijke overgangssupplementen. Door jezelf goed te informeren over dit onderwerp kun je zelf praktische stappen ondernemen om je klachten te verzachten.

Pagina 1 van 1212345...10...Minst recente »