Als er over botontkalking gesproken wordt, dan gaat het er over dat je botten brozer worden. Je kunt botten zien als levend weefsel. Voor je 30ste levensjaar wordt er meer botweefsel aangemaakt dan afgebroken, daardoor heb je stevige botten en ze groeien. Maar na je 30ste levensjaar verandert het proces beetje bij beetje en keert het zich om. In de periode van de overgang gaat het allemaal nog sneller.
Voor de overgang werden je botten beschermd door de vrouwelijke hormonen. Maar rond de overgang en na de overgang is er een afname van deze vrouwelijke hormonen. De bescherming zal hierdoor ook afnemen. Het is mogelijk dat je te maken gaat krijgen met de ziekte osteoporose. In dat geval krijg je te maken met overmatig verlies van botmassa.
Download hier gratis het rapport Overgangshormonen in Balans waarin onder meer staat hoe je botontkalking tegen kunt gaan.
Inhoudsopgave:
Botontkalking: 10 tips
Er zijn een paar maatregelen die je kunt nemen tegen botontkalking. Hierbij mijn top 10 tips:
Tip 1: blijf bewegen
Het is belangrijk dat je genoeg blijft bewegen en daarvoor kun je het beste kiezen voor bewegen in de buitenlucht. Of te doen aan krachttraining.
Tip 2: neem voldoende calcium
Daarnaast is calciumrijk eten ook van belang, zeker tijdens de overgang.
Tip 3: vitamine D
Voldoende vitamine D heb je ook nodig. Je kunt een supplement gebruiken of zorgen dat je huid in contact komt met zonlicht.
Tip 4: pas op met alcohol en tabak
Wees matig met het gebruik van alcohol. Compleet stoppen met roken is beter voor je botten, maar ook voor de rest van je lichaam.
Tip 5: magnesium
Magnesium is ontzettend belangrijk voor de opname van calcium.
Tip 6: zout maakt botontkalking erger
Pas op met het gebruik van zout. Hierdoor plas je calcium en magnesium uit je lichaam.
Tip 7: pas op met zuivel
Zuivel kan botontkalking erger maken. Hoe dit komt? Dit heeft vooral met de verhouding tussen calcium en magnesium te maken.
Tip 8: pas op met koffie en frisdrank
Ook het gebruik van koffie en cola kun je beter matigen. Niet goed voor je botten.
Tip 9: Eet voldoende gevarieerd
Genoeg eten en drinken is belangrijk maar dan met name gevarieerd eten, voldoende fruit en groenten zijn hierin van groot belang. Of dat je nu een gezonde salade klaar gaat maken of een heel uitgebreide maaltijd met diverse soorten groenten, het gaat er om dat je het vol kunt houden en er ook plezier in hebt.
Tip 10: switch je levensstijl naar gezond
De overgang is een fase waar je doorheen moet, maar daarbij moet je goed aan je gezondheid denken. Je hebt dit grotendeels zelf in de hand, kook daarom voor het hele gezin gezond, zorg dat er gezonde producten in huis zijn zodat je tussendoor niet gaat snoepen maar een gezonde snack neemt (stukje komkommer, snoeptomaatje, paprika). Voeding kan veel helpen tegen botontkalking.
Wat is osteoporose?
Osteoporose is een ziekte die vaak voorkomt tijdens de overgang. Je krijgt er pas mee te maken wanneer je overmatige botontkalking hebt. Het gaat hierbij over een aandoening waarbij je botten zwak en poreus zijn, deze kunnen zonder directe aanleiding breken. Meestal gaat het over breuken van de pols, heup en wervel. Sommige mensen hebben een groter risico om osteoporose te krijgen, dit kan te maken hebben met de erfelijkheid, maar ook met medicijnen die je gebruikt.
Ook wanneer je nauwelijks beweegt, hormoonafwijkingen hebt of een te snel werkende schildklier hebt kun je hier eerder last van krijgen. Ook reuma, astma, diverse darmziekten en bepaalde huidziekten kunnen lijden tot osteoporose. Wanneer het erfelijk is dan kun je de botdichtheid laten meten en kun je al snel een beeld krijgen of dat je het ook hebt of niet. Sommige mensen willen het graag weten wanneer het veel in de familie voorkomt.
Praat over de overgang
Soms heb je last van je botten en merk je dat bewegen niet altijd even gemakkelijk gaat. De kans is groot dat het met de overgang te maken heeft. Praat er daarom ook over met anderen. Zij kunnen aangeven wat zij er aan gedaan hebben. Je kunt praten over wat je voelt en hierdoor kun je het ook beter plaatsen en verwerken. Je krijgt hierdoor ook meer vertrouwen, want je komt er achter dat je er niet alleen voor staat. Deel daarom met anderen wat je voelt, dit kan op vaste momenten of wanneer je daar behoefte aan hebt. Maar hierdoor weet je wel dat je samen de overgang door gaat komen!
Heb je last van botontkalking? Laat een reactie achter en ik zal er op reageren. Ben je op zoek naar een oplossing voor je problemen? Kijk dan eens naar ons programma: Overwin je Overgang.
Wilma van der Wurf
op 23 Mar 2016Ria Kamelle
op 23 Mar 2016Wilma van der Wurf
op 30 Nov 2016Nelly
op 09 May 2017Ria Kamelle
op 10 May 2017Esther Hageman
op 28 Apr 2019