Botontkalking: top 10 tips voor sterke en gezonde botten

Botontkalking: top 10 tips voor sterke en gezonde botten

Als er over botontkalking gesproken wordt, dan gaat het er over dat je botten brozer worden. Je kunt botten zien als levend weefsel. Voor je 30ste levensjaar wordt er meer botweefsel aangemaakt dan afgebroken, daardoor heb je stevige botten en ze groeien. Maar na je 30ste levensjaar verandert het proces beetje bij beetje en keert het zich om. In de periode van de overgang gaat het allemaal nog sneller.

Voor de overgang werden je botten beschermd door de vrouwelijke hormonen. Maar rond de overgang en na de overgang is er een afname van deze vrouwelijke hormonen. De bescherming zal hierdoor ook afnemen. Het is mogelijk dat je te maken gaat krijgen met de ziekte osteoporose. In dat geval krijg je te maken met overmatig verlies van botmassa.

Download hier gratis het rapport Overgangshormonen in Balans waarin onder meer staat hoe je botontkalking tegen kunt gaan.

Inhoudsopgave:

Botontkalking: 10 tips

Wat is osteoporose?

Praat over de overgang

Botontkalking: 10 tips

Er zijn een paar maatregelen die je kunt nemen tegen botontkalking. Hierbij mijn top 10 tips:

Tip 1: blijf bewegen

Het is belangrijk dat je genoeg blijft bewegen en daarvoor kun je het beste kiezen voor bewegen in de buitenlucht. Of te doen aan krachttraining.

Tip 2: neem voldoende calcium

Daarnaast is calciumrijk eten ook van belang, zeker tijdens de overgang.

Tip 3: vitamine D

Voldoende vitamine D heb je ook nodig. Je kunt een supplement gebruiken of zorgen dat je huid in contact komt met zonlicht.

Tip 4: pas op met alcohol en tabak

Wees matig met het gebruik van alcohol. Compleet stoppen met roken is beter voor je botten, maar ook voor de rest van je lichaam.

Tip 5: magnesium

Magnesium is ontzettend belangrijk voor de opname van calcium.

Tip 6: zout maakt botontkalking erger

Pas op met het gebruik van zout. Hierdoor plas je calcium en magnesium uit je lichaam.

Tip 7: pas op met zuivel

Zuivel kan botontkalking erger maken. Hoe dit komt? Dit heeft vooral met de verhouding tussen calcium en magnesium te maken.

Tip 8: pas op met koffie en frisdrank

Ook het gebruik van koffie en cola kun je beter matigen. Niet goed voor je botten.

Tip 9: Eet voldoende gevarieerd

Genoeg eten en drinken is belangrijk maar dan met name gevarieerd eten, voldoende fruit en groenten zijn hierin van groot belang. Of dat je nu een gezonde salade klaar gaat maken of een heel uitgebreide maaltijd met diverse soorten groenten, het gaat er om dat je het vol kunt houden en er ook plezier in hebt.

Tip 10: switch je levensstijl naar gezond

De overgang is een fase waar je doorheen moet, maar daarbij moet je goed aan je gezondheid denken. Je hebt dit grotendeels zelf in de hand, kook daarom voor het hele gezin gezond, zorg dat er gezonde producten in huis zijn zodat je tussendoor niet gaat snoepen maar een gezonde snack neemt (stukje komkommer, snoeptomaatje, paprika). Voeding kan veel helpen tegen botontkalking.

Wat is osteoporose?

Osteoporose is een ziekte die vaak voorkomt tijdens de overgang. Je krijgt er pas mee te maken wanneer je overmatige botontkalking hebt. Het gaat hierbij over een aandoening waarbij je botten zwak en poreus zijn, deze kunnen zonder directe aanleiding breken. Meestal gaat het over breuken van de pols, heup en wervel. Sommige mensen hebben een groter risico om osteoporose te krijgen, dit kan te maken hebben met de erfelijkheid, maar ook met medicijnen die je gebruikt.

Ook wanneer je nauwelijks beweegt, hormoonafwijkingen hebt of een te snel werkende schildklier hebt kun je hier eerder last van krijgen. Ook reuma, astma, diverse darmziekten en bepaalde huidziekten kunnen lijden tot osteoporose. Wanneer het erfelijk is dan kun je de botdichtheid laten meten en kun je al snel een beeld krijgen of dat je het ook hebt of niet. Sommige mensen willen het graag weten wanneer het veel in de familie voorkomt.

Praat over de overgang

Soms heb je last van je botten en merk je dat bewegen niet altijd even gemakkelijk gaat. De kans is groot dat het met de overgang te maken heeft. Praat er daarom ook over met anderen. Zij kunnen aangeven wat zij er aan gedaan hebben. Je kunt praten over wat je voelt en hierdoor kun je het ook beter plaatsen en verwerken. Je krijgt hierdoor ook meer vertrouwen, want je komt er achter dat je er niet alleen voor staat. Deel daarom met anderen wat je voelt, dit kan op vaste momenten of wanneer je daar behoefte aan hebt. Maar hierdoor weet je wel dat je samen de overgang door gaat komen!

Heb je last van botontkalking? Laat een reactie achter en ik zal er op reageren. Ben je op zoek naar een oplossing voor je problemen? Kijk dan eens naar ons programma: Overwin je Overgang.

button-4

Over de schrijver
Wilma van der Wurf
Door

Wilma van der Wurf

op 23 Mar 2016

Foto's hebben uitgewezen dat ik Osteopenie heb in de tussenschijfwervels. Ik slik vier calcium-D3-tabletten per dag ik ben allergisch voor kauwtabletten.Nog een tip wat goed is om te slikken?

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 23 Mar 2016

Beste Wilma, dank je wel voor je reactie. Je kunt ook eens proberen om een vloeibare vitamine D3 variant te nemen, vaak zijn deze van betere kwaliteit. Vergeet niet dat je lichaam ook de juiste verhouding tussen magnesium en calcium nodig heeft. Beide mineralen heb je nodig voor een optimale werking.Hoe meer calcium voeding bevat, hoe minder magnesium zal worden opgenomen. Veel zuivelproducten nuttigen kan een magnesiumtekort in de hand werken. Maar dat hoeft niet.Eventueel kun je een bloedanalyse laten doen zodat je een meting hebt van de huidige situatie. Vaak kan een deskundige die je bloed analyseert je vervolgens concrete tips geven voor jou specifieke situatie voor een juiste balans tussen de twee mineralen.

Wilma van der Wurf
Door

Wilma van der Wurf

op 30 Nov 2016

Dank je wel Ria, blij met je advies!

Nelly
Door

Nelly

op 09 May 2017

Ik ben 66 jaar en heb ernstige osteoporose. Dit weet ik sinds ruim 2 jaar en vorige week is een 2e Dexascan gemaakt waaruit naar voren kwam dat de osteoporose erger is geworden. In de tussentijd ben ik begonnen met een dieet: geen suiker, niet te veel zuivel maar wel calcium via andere voedingsmiddelen (groenten); glutenvrij dieet vanwege gluten intolerantie. Daarnaast suppletie van goede merken: Multi; vitD & K2; magnesium; visolie capsules; Het middel dat mij wordt voorgeschreven door de reguliere specialist wil ik niet nemen, omdat de bijverschijnselen heftig zijn en het middel m.i. erger is dan de kwaal. Heb je een suggestie voor plan van aanpak: alternatief en in hoeverre kan ik daarbij van de reguliere geneeskunde gebruik maken om kosten te drukken?

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 10 May 2017

Hoi Nelly, dank je wel voor je reactie. Ik zou me goed laten informeren of je huidige zorgverzekeraar bepaalde kosten kan vergoeden en anders wisselen van zorgverzekeraar die wel bepaalde behandelingen vergoed op het gebied van botontkalking. Misschien is daar al veel winst voor je te halen?Weet je hoe het middel overigens heet dat de reguliere specialist je wilt voorschrijven?Voor je botten is vooral de verhouding tussen calcium, fosfor en magnesium belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld eens een bloedonderzoek laten doen om te achterhalen hoe deze verhouding is en of hier verbetering voor is. De ideale verhouding is 2:1:1, dus 2 maal zoveel calcium als fosfor en magnesium.Met zuivel zou ik erg oppassen. Stop liever met het drinken van melk. Probeer eventueel meer bladgroenten te eten in plaats van zuivel bijvoorbeeld door een groene smoothie. Visolie zou je eventueel kunnen vervangen door Krillolie wat nog betere kwaliteit heeft.Probeer niet teveel methoden en adviezen door elkaar te gebruiken. Probeer iets voor een tijd uit, laat je meten en pas dan eventueel je koers aan. Heeft het advies van de reguliere specialist gewerkt? Stop met zoeken en volg zijn / haar advies op. Merk je dat de klachten erger worden en dat de waardes slechter zijn? Pas je plan daarop aan.Lees ook mijn artikel en de reacties eronder eens over zuivel: https://www.overgang.info/zuivel-en-de-overgang-doe-niet-als-joris-driepinter/Met hartelijke groet,Ria Kamelle

Esther Hageman
Door

Esther Hageman

op 28 Apr 2019

Ik heb vorig jaar mijn pols gebroken en daarna DXSA scan bleek ik ernstige vorm van osteoporose te hebben ,slik nu D3&K2 blijf last houden van breuk wat zou ik nog meer kunnen doen ik gebruik ook magnesium olie gr Esther Hageman

Reactie plaatsen