Vaginale droogheid ontmaskerd: hoe je deze overgangsklacht de kop indrukt

Vaginale droogheid ontmaskerd: hoe je deze overgangsklacht de kop indrukt

Tijdens de overgang kun je te maken krijgen met vaginale droogheid. Ben je in de overgang en heb je hier last van? Maak je dan in ieder geval geen zorgen. De vaginale droogheid is een normale overgangsklacht waar een groot deel van de vrouwen mee te maken krijgt. Gelukkig kun je er ook wat aan doen, maar daar komen we later in de artikel op terug. Normaal is je vagina een beetje vochtig. Maar bij vaginale droogheid is je vagina te droog. Dat kan dan verschillende klachten veroorzaken. Het vocht wat uit je vagina komt is normaal gesproken helder, het ruikt niet en het is een klein beetje slijmerig. Dit vocht wordt namelijk gemaakt door het slijmvlies van je vagina. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat er voor zorgt dat het slijmvlies in goede conditie zal blijven. Als een vrouw wat meer opgewonden is dan stroomt er ook meer bloed door de vagina. Hierdoor wordt het vanzelf vochtiger van binnen.

Tijdens de overgang kunnen de hormonale veranderingen zorgen voor vaginale droogheid. Lees hier meer over hoe je je overgangshormonen in balans krijgt.

Inhoudsopgave:

Functies vagina

Vaginale droogheid

Oorzaken vaginale droogheid

Herkennen vaginale droogheid

Aanpak vaginale droogheid

Functies vagina

Een vagina heeft verschillende functies. Je zou het kunnen zien als een soort van glijmiddel, want de vaginawanden moeten soepel kunnen glijden tijdens het bewegen. Doordat het vocht toeneemt kan er ook gemakkelijker iets in de vagina glijden en het speelt ook een rol bij het gezond houden van de vagina, al dat vaginaal vocht.

Vaginale droogheid

Tijdens de overgang kunnen vrouwen te maken krijgen met vaginale droogheid. Ongeveer 40% van de vrouwen heeft hier mee te maken en vindt het erg vervelend. Sommige vrouwen hebben er veel last van, anderen wat minder. Maar er zijn wel symptomen waaraan je de vaginale droogheid kunt herkennen. Je kunt hierbij denken aan jeuk, een schrijnend, branderig gevoel of steken in de schaamstreek, pijn of licht bloedverlies tijdens de geslachtsgemeenschap, pijn tijdens het plassen, (zelf)bevrediging en het bereiken van een orgasme worden moeilijker, een terugkerende blaasontsteking of een kans op vaginale infecties.

Oorzaken vaginale droogheid

De vaginale droogheid kan diverse oorzaken hebben deze worden nu besproken.

  • De hoeveelheid oestrogeen neemt in de overgang af en daardoor kan vaginale droogheid ontstaan. Dit kunnen vrouwen op bepaalde momenten merken zoals op bepaalde momenten tijdens de menstruele cyclus, tijdens een periode borstvoeding geven, tijdens en na de overgang. Wanneer je in de overgang komt dan stoppen de eierstokken met werken. Dat houdt ook in dat de productie van het hormoon oestrogeen door de eierstokken gaat stoppen. Hierdoor wordt de menstruatie onregelmatig en stopt uiteindelijk. In totaal duurt dat proces vier jaar. Er komen dan ook echte typische overgangsklachten voor waarbij je kunt denken aan opvliegers.
  • Een andere oorzaak is een verstoring van het vaginaal milieu. Ook dan kan een vrouw last krijgen van vaginale droogheid. Normaal gesproken is er in de vagina een natuurlijk evenwicht van bacteriën en schimmels, het is heel normaal en het houdt ook zichzelf in stand. Maar let goed op want dat evenwicht kan verstoord worden door bijvoorbeeld het douchen van de vagina met een inwendige douche, maar ook door het wassen van de schaamlippen en de opening van de vagina met zeep of door het nemen van een schuimbad. Maar ook door tampongebruik tijdens hele lichte dagen van de menstruatie, door geparfumeerd toiletpapier, inlegkruisjes of maandverband of door het roken kun je last krijgen van deze verstoring en kan er vaginale droogheid optreden.
  • Er zijn ook medische aandoeningen die kunnen zorgen voor vaginale droogheid. Daarbij kun je denken aan het gebruik van antidepressiva of medicijnen tegen allergische reacties en hormoon- en chemotherapie bij kanker.

Herkennen vaginale droogheid

Het is van belang dat je de vaginale droogheid kunt herkennen. Als je namelijk weet waar het vandaan komt, dan weet je dat het ook weer over zal gaan. Tijdens de overgang is de kans op deze klacht aanzienlijk groter. Sommige vrouwen hebben er vaker last van en zullen het dan tijdens de overgang als erger kunnen ervaren. Dit hoeft niet zo te zijn, maar het kan wel. Houd er wel rekening mee dat je er mee te maken kunt krijgen. Vraag het eens aan andere vrouwen en deel je ervaringen. Vrouwen die al uit de overgang zijn kunnen je vertellen wat zij ervaren, wat zij er aan hebben gedaan en hoe dat het verder is gegaan. Dit kan je wat meer geruststellen. Sommige vrouwen vinden het lastig om er over te praten, maar het is juist belangrijk om ervaringen te delen want daar kun je veel van leren. Neem daarom de tijd om te ontdekken of jij last hebt van de vaginale droogheid, deel je ervaringen dan. Dit kan eventueel ook op een forum, als je liever niet met vriendinnen er over wil spreken. Je kunt ook altijd advies vragen aan de huisarts, maar het gaat er om dat je weet waar het vandaan komt en wat jij er aan kunt doen. Als je het bespreekbaar maakt, dan krijg je tips en hoor je van anderen ook wat zij er aan hebben gedaan, wat je inzicht en tips op kan leveren.

Aanpak vaginale droogheid

Als je last hebt van vaginale droogheid, dan is het goed dat je het herkend hebt. Je kunt er nu een paar dingen aan doen:

  • Let goed op met welke zeep je je gaat wassen. Het is misschien wel beter om geen zeep te gebruiken. Als je allergisch bent of extra gevoelig bent, gebruik dan geen zeep. Je huid kan hierdoor alleen maar meer gaan irriteren.
  • Praat met anderen en ga naar de huisarts wanneer je twijfelt. De huisarts kan dan met je in gesprek gaan, eventueel lichamelijk onderzoek verrichten en bekijken waar je last van hebt. Meestal kan hij de vaginale droogheid linken aan de overgang en dan ben je wat meer gerust gesteld. Laat het dan over je heen komen en vraag advies aan hem wat je kunt doen.
  • Wissel ervaringen uit met anderen zodat je kunt bekijken wat zij er aan hebben gedaan. Het is dan toch even passen en meten wat er bij jou gaat werken, maar allemaal wel het proberen waard!

Vergeet niet om hieronder een reactie te plaatsen als je vragen of opmerkingen hebt. Deel dit bericht via de knoppen hieronder. Wil je meer weten over de overgang? Ben je op zoek naar een methode om je overgangsklachten te verzachten? Neem dan eens een kijkje naar mijn programma:

Overwin je Overgang

Over de schrijver
patty
Door

patty

op 06 Dec 2016

Heb je last van vaginale droogheid vooral dan wanneer je in de menopauze zit dan kan de zalf acefimine je helpen. Deze zalf is enkel op voorschrift verkrijgbaar.

anneke de groot
Door

anneke de groot

op 03 May 2018

Tsjonge jonge wat een geweldige tips!!!! Als je 5 euro kregen voor elk nietszeggend artikel over vaginale droogheid dan was ik nu rijk geweest. Zijn er ook echte oplossingen of alleen geluiden die lucht produceren....

Ladykiller
Door

Ladykiller

op 08 Feb 2023

Lekker je zelf aftrekken maar dat kan natuurlijk niet zonder glijmiddel. Glijmiddel is een gek die behoorlijk glibberig is. Veel wordt het gebruikt bij aftrekken of het neuken tussen de borsten. Niet altijd wordt een meisje nat en daarom is het ook makkel

Reactie plaatsen