Laag libido: 16 zinnenprikkelende tips!

Laag libido: 16 zinnenprikkelende tips!

Geen zin in seks hebben ofwel: een laag libido. Nogal wat vrouwen krijgen daar in de overgang mee te maken. Opeens voelt seks hebben niet langer prettig, maar een verplicht nummer. Hoe begeerlijk, attent en lief de partner ook is. De seksuele opwinding ontbreek en/of je ervaart pijn vanwege vaginale droogheid⁸. Nu kun je je daarbij neerleggen en je tevreden stellen met knuffelen en je daarna met een boek op de bank of in bed nestelen. Maar, weet je dat wanneer je seksueel actief blijft tijdens de menopauze je de doorbloeding en vochtigheid van de vagina bevordert? Daarom vandaag 16 tips om je seksleven een boost te geven. Ook als je in de overgang zit!

Wil je weten welke hormonen zorgen voor een laag libido? Download dan hier gratis het e-boek Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

16 tips voor een beter libido

16 tips voor een beter libido

1. Maak zin

Echt, het helpt. Wacht niet tot je zin krijgt, want dan kun je lang wachten. Ofwel: When you don’t use it, you lose it, zoals seksuologen nogal eens beweren. Volgens Nederlands onderzoek wordt het seksuele responsesysteem vooral geactiveerd als je met elkaar vrijt¹. En, zoals gezegd: blijft de vagina beter doorbloed en vochtig.

2. Don’t stress

Gestresst zijn wakkert je zogenaamde vecht of vlucht mechanisme aan en is funest voor je libido. Eenvoudigweg omdat vrijen geen primaire levensbehoefte is. Vaak last van stress? Doe aan yoga. Het ontspant en gaat een laag libido tegen³.

3. Voel je sexy

Heb je last van een laag libido? Breng jezelf in de stemming. Prikkel je zintuigen. Neem een heerlijk geurend bad. Scheer je benen en oksels. Smeer jezelf in met een zinnenprikkelende lotion. Trek een spannend lingeriesetje aan of ervaar eens hoe sensueel een zijden kimono aanvoelt op je naakte huid. Kortom: voel je supersexy. Dat prikkelt je zintuigen en bevordert je zin in seks.

4. Gebruik afrodisiaca

Ja, kies voor opwekkend eten. Zet ze op je menu als je last hebt van een laag libido. Van oesters, chocolade, truffels, honing, tomaat tot het knolgewas maca uit Peru. Trouwens? Ook vaker appels eten schijnt je seksleven te stimuleren².

5. Vermijd moodkillers

“Hoe was je dag?”, is niet direct de opmaat naar een opwindend potje seks of wel soms? Er spreekt geen verlangen uit en kun je dus een echte moodkiller⁵ noemen. Daarentegen spreekt een compliment als: Wow schat wat zie je er fantastisch uit! Dat spreekt veel meer tot de verbeelding. Sowieso draagt complimentjes geven bij aan het zelfvertrouwen en dat heeft ook z’n weerslag op jullie seksdrive.

6. Praat het uit

Zijn er irritaties? Strubbelingen onderling? Onuitgesproken discussies? Dan staat je hoofd niet naar seks en kun je last van een laag libido krijgen. Praat het daarom uit wat je dwarsboomt. Vertel hoe je je voelt. Oftewel: wees open en eerlijk. Dan hoeft dat tijdens het vrijen niet tussen jullie in te staan.

7. Laag libido? Doe eens gek!

Ja, heus. Doorbreek je vaste seksriedeltje. Van die vaste avond, plek, voorspel en altijd hetzelfde standje. Zo saai! Stap uit je comfortzone. Probeer wat nieuws. Een opwindend pakje. Striptease. Andere locatie. Een rollenspel. Wat ook helpt? Een tripje naar de een exotisch oord. Een vreemde omgeving werkt meestal lust verhogend. Of ga bijvoorbeeld samen op tangoles. Kortom: doorbreek de routine om je seksleven een oppepper te geven.

8. Drink een glas wijn

Ja, een alcoholisch drankje⁴ doet je seksleven goed. Het maakt dat je meer ontspannen bent en het stimuleert ook je behoefte aan intimiteit. Probeer het eens. Echter, drink wel met mate, want te veel alcohol beïnvloedt je bedprestaties negatief. Ook veel cafeïne en suikerrijke drankjes zijn funest voor je libido.

9. Laat je visueel prikkelen

Erotische beelden prikkelen niet alleen mannen, maar zorgen bij vrouwen er eveneens voor dat de vagina beter wordt doorbloedt. Dus, probeer de opties die digitale tv je biedt eens uit. Wie weet…

10. Praat over seks

Een laag libido betekent niet dat seks opeens in de taboesfeer ligt. Praat over seksualiteit, intimitiet en verlangens. Ofwel: let’s talk about seks baby, zoals Salt ‘d Pepper in de jaren 90 vorige eeuw zongen. Want, je partner kan geen gedachten lezen. Dus, vertelt wat er speelt. Wat je wel wilt, fijn vindt en dergelijke. En vraag ook wat je partner wil. Met elkaar praten, kweekt begrip en zorgt dat je je meer met elkaar verbonden voelt.

11. Geef elkaar een massage

Elkaar masseren is een fijne manier om de intimiteit en verbondenheid te versterken waardoor de zin in seks wordt aangewakkerd. Het werkt ontspannend, bevordert de bloedsomloop, reduceert stress en zorgt voor verbinding. Hoezo? Omdat je tijdens een massage het knuffelhormoon oxytocine aanmaakt. En start niet meteen bij de erogene zones. Neem alle tijd. Plaag, daag uit en geniet van elkaars aanrakingen.

12. Koop seksspeeltjes

Om je seksleven een stimulans te geven, zijn er tig soorten speeltjes te koop. En dankzij internet is de aanschaf ervan heel gemakkelijk. Ga eens op onderzoek en kijk verder dan die vibrator. Er zijn oneindig veel gadgets die een laag libido tegen kunnen gaan. Natuurlijk wordt zo’n speeltje in een discrete verpakking bij je bezorgd! Of probeer eens een spel als AphrodisiA of Partner Link. Die bevatten seksueel getinte opdrachten.

13. Fantaseer meer

Laat je erotische fantasieën de vrije loopt als je een laag libido hebt. Het bevordert namelijk de seksuele opwinding. Nee, schaam je er niet voor. Breng jezelf in de mood en versier daarna je partner. Droom van die superaantrekkelijke acteur of zanger. Denk aan een ongelooflijk opwindende vrijpartij van weleer of bevredig jezelf bij een mooie fantasie. Het stimuleert allemaal je zin in seks.

14. Gebruik een glijmiddel

Een glijmiddel is niet alleen geschikt voor vaginale droogheid. Het werkt ook goed om een laag libido tegen te gaan. Want, elkaars edele delen er sensueel mee insmeren wakkert de opwinding aan én prikkelt bovendien de hersenen om echt opgewonden te raken.

15. Werk aan een positief zelfbeeld

Ook onzekerheid over je lijf kan een laag libido in de hand werken. Heb je daar last van? Ga dan na hoe dat komt en zoek een oplossing. Is het je opvoeding? Nare ervaringen in het verleden? Schaamte? En… zorg daarnaast goed voor jezelf. Eet gezond en sport geregeld. Dat draagt bij aan je fitter voelen, een positievere gemoedstoestand en het verbetert doorgaans ook je zelfbeeld. Dus, maak daar werk van. Want, seks doet je relatie goed, draagt bij aan je conditie, humeur en geeft een rijk gevoel. Alsof je 8000 euro per jaar extra verdient, aldus onderzoek⁷.

16. Naar de huisarts

Is je libido laag door vaginale droogheid? Omdat je in de overgang zit? En helpen alle goedbedoelde tips niet? Bespreek het dan met je huisarts of gynaecoloog. Gewoon doen. Naast hormoonpillen zijn er ook niet-hormonale vaginale moisturizers om je vagina enkele dagen vochtig te houden.

Heb jij last van een laag libido? Hoe ga je daarmee om? Ik hoop in elk geval dat mijn tips bijdragen aan een fijner seksleven. Lukt dat? Ga dan op in het moment vergeet even de dagelijkse beslommeringen en geniet van elkaar. Natuurlijk hoor ik het graag als je nog vragen hebt en/of tips voor anderen.

Wil je meer informatie over de overgang? Kijk dan eens naar mijn programma: Overwin je Overgang.

Overwin je Overgang knop

Bronnen:
1. http://www.volkskrant.nl/magazine/van-seks-krijg-je-zin~a717026/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24518938
3. http://www.health.com/health/gallery/0,,20501022,00.html#be-a-poser-0
4. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-sex-drive-in-women/basics/causes/con-20033229
5. http://www.womansday.com/relationships/sex-tips/advice/a913/10-sex-drive-stealers-for-women-84865/
6. https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxytocine
7. http://www.webmd.com/sex-relationships/features/sex-and-happiness
8. http://blogs.webmd.com/womens-health/2015/03/i-have-no-sex-drive-could-it-be-my-hormones.html

Over de schrijver
Alexander Jacques Sabucido
Door

Alexander Jacques Sabucido

op 08 Sep 2019

This 16 stimulating tips would be helpful for your low libido. Thanks for sharing this great article.

Reactie plaatsen