Nachtzweten: 8 tips tegen deze vervelende kwaal

Nachtzweten: 8 tips tegen deze vervelende kwaal

Heb je last van nachtzweten? Denk dan niet dat je de enige vrouw in de overgang bent die daarmee kampt. Gemiddeld heeft ongeveer 3 op de 5 er last van. Bij de een speelt het zo af en toe op en een ander wordt elke nacht badend in het zweet wakker. Op zich onschuldig, maar als je ermee te maken hebt is het flink lastig en stressvol. Want, het verstoort je nachtrust. Daardoor voel je je vervolgens overdag moe en lusteloos. Hebt moeite met je te concentreren, bent sneller geïrriteerd enzovoort. Het kan zo erg zijn dat je steeds minder lekker in je vel zit en depressieve gevoelens krijgt. In dit blog ga ik dieper in op wat nachtzweten is en hoe je ermee kunt omgaan.

Wil je informatie over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Nachtzweten, wat is dat precies?

Hoe herken je nachtzweten?

Wat kun je doen aan nachtzweten?

Nachtzweten, wat is dat precies?

Heb je te maken met nachtelijke zweetaanvallen? Dan is er sprake van overmatig transpireren tijdens je slaap zonder dat je je inspant. Je ligt in bed en je pyjama voelt klammig aan of is helemaal doorweekt net als je beddengoed.

Zit je in de overgang? Dan kun je met nachtzweten te maken krijgen. Want, het is eigenlijk een variant op de bekende opvliegers. Een van de meest bekende en voorkomende symptomen van de overgang. Hier heeft volgens schattingen 85% van de vrouwen last van.

Wat er gebeurt als (nachtelijke) opvliegers je parten spelen¹, is dat door de hormonale schommelingen je interne thermostaat van slag raakt. Het orgaan (hypothalamus) dat de temperatuur in je lichaam regelt, krijgt door je schommelende hormoonspiegels telkens verkeerde signalen binnen. Je lichaam denkt in deze levensfase onterecht dat het te warm is. Door je bloedvaten te verwijden en te transpireren probeert het af te koelen. Gevolg? Een opvlieger of nachtelijke zweetaanval.

Zo’n plotselinge hitte explosie kan – zowel overdag als ’s nachts – behoorlijk heftig zijn. Want, je kunt ook last hebben van misselijkheid, duizelingen, hoofdpijn, koude rillingen, gejaagdheid, hyperventilatie en hartkloppingen². 

Hoe herken je nachtzweten?

Zoals aangegeven hebben de nachtelijke hitte explosies alles te maken met je hormoonspiegels die veranderen. Zo’n transpiratieaanval kan je overvallen als je net in je bed ligt of ’s nachts in je slaap. In de nacht word je plots wakker. Je hebt het bloedheet en zweet. Je gooit je dekbed af. Sukkelt weer een beetje in slaap en plots krijg je de koude rillingen. Je bent weer wakker en trekt je dekbed weer over je heen. Dit kan zich meerdere keren herhalen en je nachtrust flink verstoren. Misschien val je zelfs helemaal niet meer in slaap. Ga je liggen piekeren en malen. Zie je de uren op de klok wegtikken. En tegen de ochtend val je vervolgens in een diepe slaap. Als de wekker gaat, schrik je. Ben je gedesoriënteerd en voel je je moe, moe, moe!

Je denkt misschien dat je de enige bent die door dergelijke nachtelijke transpiratieaanvallen wordt geplaagd. Nou, dat is niet zo! 3 op de 5 vrouwen in de overgang heeft in meer of mindere mate last van nachtelijk zweten. En hoewel oorspronkelijk werd gedacht dat je er maar 6 tot 24 maanden last van hebt, blijkt uit een nieuwe langdurige studie dat het gemiddeld 7 jaar is³! En natuurlijk heeft dat effect op je dagelijkse functioneren. Thuis en op je werk. Het zorgt voor spanningen, werkt stress in de hand en maakt je gevoeliger. Immers, een gebrek aan slaap zorgt dat je lichaam onvoldoende rust krijgt om te recupereren. En het vervelende daarvan is dat daardoor je opvliegers en/of het nachtzweten zelfs kunt triggeren of verergeren.   

Wat kun je doen aan nachtzweten?

Word jij ’s nachts geregeld (flink) zwetend wakker? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen waardoor je je minder ongemakkelijk voelt.

Tip 1: zoek herkenning en erkenning van je klacht

Soms is het best lastig om te accepteren dat je in de overgang zit. Probeer te accepteren dat je een dagje ouder wordt en je een nieuwe levensfase ingaat. Doe gerust een stapje terug en jakker niet steeds door. Praat er ook met andere vrouwen over en vraag hoe zij ermee omgaan. Weten dat je niet de enige bent die met nachtzweten kampt, kan al rust geven.

Tip 2: ontdek een patroon in het nachtzweten

Houd een dagboek bij waarin je noteert wanneer je last hebt van (nachtelijke) opvliegers. Mogelijk ontdek je een bepaald patroon. Heb je veel koffie gedronken? Pittig gegeten? Ben je erg gestresst? Slik je misschien bepaalde medicijnen als antidepressiva? Alcoholgebruik? Dat zijn allemaal bekende triggers van nachtzweten.

Tip 3: ontdek een patroon in het nachtzweten

Word je ’s nachts wakker? Sta dan niet op om allerlei huiselijke activiteiten te doen. Dat verstoort je waak- en slaapritme. Ga even plassen, drink een glas water en lees eventueel wat als je echt niet kunt slapen. Zorg er wel voor dat je nachtlampje niet te fel is, want de bedoeling is immers dat je slaperig wordt. Blijf je slaapproblemen houden? Probeer dan overdag nu en dan een dutje te doen. Dan gun je je lichaam en geest toch even wat rust.

Tip 4: ventileer je slaapkamer

Zorg er vervolgens ook voor dat je slaapkamer voldoende is geventileerd en dat het er niet warmer is dan zo’n 17 graden. Dat bevordert een goede nachtrust. Heb je een airco? Zet die dan voor het slapen even aan om de slaapkamer te verkoelen. Of gebruik eventueel ’s nachts een ventilator om de kamer koeler te houden. Richt deze niet op je lichaam, want dat kan ervoor zorgen dat je ’s ochtend met spierpijn ontwaakt.

Tip 5: drag geen synthetische nachtkleding

Draag verder ook geen synthetische nachtkleding dat verergert nachtzweten. Dat geldt eveneens voor het beddengoed. Kies voor nachtkleding en beddengoed van natuurlijke materialen. Die ademen, drogen snel op en reguleren je lichaamstemperatuur beter.

Tip 7: doe ontspanningstechnieken

Ben je gespannen of gestresst? Dan helpen ontspanningstechnieken om je lichaam en geest tot rust te brengen. Onder andere yoga, meditatie en mindfulness zijn beproefde methoden die stress verminderen en kunnen helpen je klachten in toom te houden. Ook blijkt uit onderzoeken⁴ dat vrouwen die geregeld sporten minder last hebben van onder andere opvliegers en nachtelijke hitteaanvallen.

Tip 8: natuurlijke kruiden

Tot slot kun je ook natuurlijke remedies proberen die overgangsklachten als nachtzweten verminderen. Zo is bekend dat een kruid als hop of salie⁵ helpt bij onder andere warmteaanvallen omdat er plantaardige oestrogenen in zitten. Deze kruiden bootsen de natuurlijke effecten van het lichaamshormoon oestrogeen na. Ook kun je ervoor kiezen meer sojaproducten te eten, zoals sojamelk, tofu en tempé. Want, daarin zitten ook plantaardige oestrogenen. Of een kant en klaar supplement op basis van kruiden, zoals: Menoxium

Hopelijk helpen de tips en mijn verhaal je om je overgangsklachten beter te begrijpen en ermee te dealen. 

Heb je nog vragen over nachtzweten? Zijn er bepaalde tips die je met andere vrouwen wilt delen? Geef je reactie hieronder of bezoek mijn Facebookpagina. Ik hoor graag van je. Wens je meer informatie over de overgang en de symptomen? Ontdek hier mijn e-boek om je nachtzweten te verminderen: Overwin je Overgang.

button-4

Bronnen:

1. http://www.webmd.com/menopause/features/menopause-sweating-11?page=2

2. http://www.vrouwenklinieken.nl/zorg/-hartklachten-en-de-overgang-rf51gy13-hart-overgang-vrouwen.g249:cg33tp15

3. http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2110996

4. http://www.dailymail.co.uk/health/article-3609000/The-best-exercise-menopause-Pilates-Yoga-like-stretching-natural-alternative-HRT.html

5. http://www.searchhomeremedy.com/herbal-remedies-for-night-sweats/

Over de schrijver
Mirna
Door

Mirna

op 23 May 2019

Goede tips! Ik mis nog de tip van je dekbed vervangen. Een dons dekbed is bij de overgang veel te warm. Je kan dus op zoek gaan naar een dekbed materiaal dat beter past bij hitte en zweten, zoals moerbei zijde. Voor vrijblijvend advies en informatie, ik help je graag. Of lees de meer dan 900 reviews over zijden dekbedden bij nachtzweten.

Sylvia Oudshoorn
Door

Sylvia Oudshoorn

op 02 Oct 2019

En natuurlijk Chinese geneeskunde: acupunctuur of een op maat gemaakt kruidenrecept afgestemd op jouw specifieke klacht.

karen
Door

karen

op 18 Dec 2019

Bedankt voor de dagboek tip en de voedingsadviezen!

Anna de Boer
Door

Anna de Boer

op 05 Jul 2020

Als je n.a.v. een tumor oestrogeen remmers gebruikt, is het dan wel verstandig om natuurlijke oestrogeen te nemen?

Waarom slaap ik zo slecht tijdens de overgang? - Happy in de overgang
Door

Waarom slaap ik zo slecht tijdens de overgang? - Happy in de overgang

op 08 Dec 2020

[…] : Care for Woman, Overgang.info.nl, […]

Ledoux kathy
Door

Ledoux kathy

op 05 Sep 2021

Soja lecithine verkrijgbaar bij holland & barrett doet wonderen

Reactie plaatsen