Vaginale klachten ontmaskerd: waarom de overgang je vagina problemen geeft

Vaginale klachten ontmaskerd: waarom de overgang je vagina problemen geeft

Gedurende de overgang kunnen vrouwen last krijgen van vaginale klachten. Dit heeft ook weer te maken met de hormonen die dan opspelen en waardoor je lichaam tijdelijk uit balans is. Het zorgt namelijk voor een verandering van de hoeveelheid oestrogeen. Dit beïnvloedt de doorbloeding van de geslachtsorganen en daar kunnen vrouwen last van hebben. Het kan er voor zorgen dat de slijmvliezen van de vagina en urinebuis droog en gevoelig worden. Hierdoor kan het vrijen minder gemakkelijk gaan en ook nog eens pijnlijk zijn.

Het is belangrijk dat je zorgt voor goede hygiëne. Tijdens de overgang kan het zijn dat je nog steeds een fijne relatie hebt, je kinderen zijn de deur uit en je hebt alle tijd voor elkaar. Daar wil je van genieten, maar soms kan de overgang roet in het eten gooien. Het kan namelijk zijn dat je een droge vagina hebt en dat je snel pijn hebt bij het vrijen. Dit heeft er ook weer mee te maken dat je lichaam niet in balans is en daardoor kunnen er diverse klachten optreden waaronder ook de vaginale klachten.

Hierbij is het van belang dat je dit met je partner bespreekt. Waarom? Als je het voor jezelf gaat houden en je wijst hem steeds af, dan is de kans groot dat je uit elkaar groeit. Hij zal niet weten wat er door je heen gaat en denkt misschien wel dat je een ander hebt of dat je hem niet aantrekkelijk vindt. Daarom is praten tijdens de overgang belangrijk. Je partner zal begrip hebben als je uitlegt dat de vaginale klachten bij de overgang horen en ook weer overgaan.

Wil je meer weten over je hormonen tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Goede hygiëne voorkomt vaginale klachten

Toch genieten

Goede hygiëne voorkomt vaginale klachten

Dat je last hebt van vaginale klachten tijdens de overgang, wil niet zeggen dat je niet kunt vrijen. Je kunt altijd glijmiddel gebruiken en dan kun je zelf ervaren of dat voor jou voldoende is om het toch fijn te hebben. In ieder geval speelt goede hygiëne ook hierbij weer een grote rol. Als je ervoor zorgt dat alles goed schoon is, dan kun je daardoor in ieder geval geen extra klachten krijgen.

Zorg goed voor jezelf, was jezelf eens extra, zowel voor als na het vrijen. Zorg dat bacteriën geen kans krijgen en bekijk wat je allemaal kunt doen aan deze vaginale klachten. Misschien heb je in bepaalde standjes wel erg veel pijn, maar zijn er ook manieren waarbij je nauwelijks last hebt. Geef dit duidelijk aan bij je partner. Hierdoor kan hij je steunen en kun je samen toch genieten tijdens de overgang. Voorkom dat je volledig uit elkaar gaat groeien, werk er samen aan en zorg dat je gaat bekijken wat je samen kunt doen om het toch fijn te hebben in deze periode.

Toch genieten

Genieten kun je samen, ook in de overgang. De ene keer zul je meer last hebben dan de andere keer, maar er zijn ook momenten waarop je geen klachten hebt, geniet daar extra van samen! Het belangrijkste is ook dat je eerlijk bent naar je partner toe, voelt het een keer niet fijn en spelen de vaginale klachten op? Spreek dit dan uit, zodat je even kunt stoppen of er wat aan kunt doen, want pijn is geen manier van genieten. Deel het met elkaar, sta voor elkaar klaar en bekijk op welke manieren de klachten weg zijn of zo min mogelijk aanwezig zijn. Daardoor kun je het erg fijn hebben samen en weet je ook wat je aan elkaar hebt. Steun elkaar en je komt samen de overgang zeker door en geniet volop van elkaar!

Op zoek naar herkenning en erkenning van je klachten? Kijk dan eens naar het programma: Overwin je Overgang. Heb je vragen? Laat een reactie achter en ik zal er persoonlijk op reageren.

button-4

Over de schrijver
Reactie plaatsen