Tintelingen in handen en voeten is een minder bekend overgangsverschijnsel. Toch zijn er nogal wat vrouwen die ermee te maken krijgen tijden de (post)menopauze. De klachten die vrouwen ervaren zijn divers. De een spreekt van irritante kriebels of prikkelingen die in de handen en/of voeten optreden. Een ander ervaart het meer als een branderig gevoel of tintelende sensatie. Verder komt het voor dat de ledematen als armen en benen, inclusief de handen en voeten extreem gevoelig zijn. Hoewel deze klachten meestal van tijdelijke aard zijn, is het absoluut niet aangenaam en kan het je behoorlijk laten schrikken. De oorzaak ervan ligt in de hormonale veranderingen – lagere oestrogeenproductie – die de menopauze kenmerkt en dat beïnvloedt het zenuwstelsel. Die slaat als het waren een beetje op hol met als gevolg onverklaarbare kriebels in je handen, armen, voeten en benen. En hoewel er dus doorgaans niets ernstigs aan de hand is, wil ik toch graag even stilstaan bij andere aandoeningen en ziektes waarbij tintelingen in handen en voeten een rol spelen.
Download gratis mijn e-boek: “Overgangshormonen in Balans“. Ontdek hoe je minder tintelingen kunt krijgen en je rustiger voelt.
Inhoudsopgave:
Overgang en tintelingen: hormonen en zenuwstelsel uit balans
Andere oorzaken tintelingen in handen en voeten
Wanneer naar de huisarts met tintelende ledematen?
Overgang en tintelingen: hormonen en zenuwstelsel uit balans
Word je plots geconfronteerd met tintelingen in handen en voeten? Ben je tussen pakweg de 40 en 55 jaar? Het kan een signaal zijn dat je in de overgang bent en je hormoonspiegels flink schommelen.
Normaalgesproken reguleren je hormonen en zenuwstelsel¹ het zogenaamde ‘inwendige milieu’. Denk aan je hartslag en spijsvertering. Maar, doordat je hormonen op hol slaan, krijgt je zenuwstelsel geen eenduidige boodschappen meer door. Daardoor kan het opeens ook anders en vreemd gaan reageren. Dat kan vervolgens bekende en minder bekende overgangsklachten geven. Van de opvliegers, nachtzweten en vermoeidheid tot prikkelbaarheid, spier/gewrichtspijn en tintelende handen, voeten plus ledematen.
En natuurlijk wil ik je niet ongerust maken. Toch is het goed om te weten dat er ook andere medische aandoeningen waarbij zich opeens tintelingen en/of kriebels in handen, armen, voeten en/of benen² manifesteren. Overigens? In de medische wereld heet dit fenomeen: parasthesie³. Het is een van de eerste symptomen van aandoeningen aan de zenuwen in de ledematen. Bijgaand een overzicht met anderen mogelijke ziektes die vergelijkbare symptomen geven.
Restless legs
Ofwel: rusteloze benen⁴. Dit openbaart zich nogal eens ’s avonds en in de nacht. Je kampt dan met tintelingen in handen en voeten, maar het treedt ook op in de ledematen. Daardoor kun je een sterke drang tot bewegen hebben. Verder kun je last van jeuk, pijn en kramp krijgen. Erfelijkheid, leeftijd, medicijnen en chronische aandoeningen kunnen een rol spelen. Echter, de precieze oorzaak is niet bekend.
Lage rugpijn
Een klacht waar heel veel Nederlanders bij tijd en wijle mee kampen. Door te zwaar lichamelijk werk, een beknelde zenuw, verkeerde zithouding, te weinig bewegen, overgewicht… Maar, het kan ook chronisch zijn. Want, ook slijtage, bekkeninstabiliteit en kapotte tussenwervelschijf (hernia) zijn oorzaken van lage rugpijn. De klachten kunnen variëren van elektrische schokken tot pijn en een doof gevoel tot tintelende benen. Overigens een beknelde zenuw in de nek kan vergelijkbare klachten in de handen en armen geven.
Giftige stoffen en medicijnen
Ook zware metalen als arseen, kwik en lood belasten je lichaam. Daardoor kan dat leiden tot tintelingen in handen en voeten. Verder is ook bekend dat er medicijnen zijn met die bijwerkingen. Enkele voorbeelden zijn: anti-kankermedicijnen, HIV-middelen, afweersysteem-onderdrukkende medicamenten en bepaalde antipsychotica.
Zenuwschade
Het tintelende gevoel in de handen en benen kan ook komen door zenuwbeschadigingen. Dit wordt ook wel neuropathie⁵ genoemd. Hierbij wordt de functie van de zenuwen in de ledematen aangetast. De klachten bestaan vaak uit een branderig gevoel in combi met doofheid, kriebelende huid, krachtvermindering en minder mobiel zijn. De belangrijkste oorzaak is diabetes⁶, maar ook alcoholisme, traumatisch letsel of virale infectie kan een rol spelen.
Vitamine B12 tekort
Vitamine B12 is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en laat onder andere het zenuwstelsel optimaal functioneren. Kamp je met een tekort aan vitamine B12? Dan kan dat leiden tot bloedarmoede en beschadigingen aan het zenuwstelsel. Het gevolg? Gevoelloze en/of tintelingen in handen en voeten, maar er kunnen ook geheugenproblemen en coördinatiestoornissen optreden.
Overdosis vitamine B6
Een tekort aan vitamine B6 komt in Nederland nauwelijks voor. Omdat je het via je voeding gemakkelijk binnenkrijgt. Denk aan brood, vlees en eieren. Maar, een overdosis ervan schijnt wel voor te komen. Onder wanneer je vitaminepillen slinkt, zo blijkt uit onderzoek⁷. Sommige producten bleken wel 3,5 tot 5,5 keer de veilige dagdosis B6 te bevatten. Slik je lange tijd veel vitamines met veel vitamine B6? Dan kun je gevoelloosheid, nare prikkelingen of ernstige zenuwpijn in handen en voeten ondervinden.
Angst – of paniekaanval
Ook wanneer je in paniek raakt of angstig bent, kun je tintelingen in handen en voeten ervaren. Want, is er sprake van een heftige angstreactie? Dan reageert je lichaam alsof het in gevaar is. Je gaat sneller en oppervlakkiger ademhalen, je mond wordt droog, krijgt hartkloppingen, gaat overmatig zweten en tintelingen kunnen je parten spelen. Dit kan optreden wanneer je je erg druk maakt, zeer gestrest bent en bovenmatig piekert over van alles en nog wat. Overigens, ook hyperventilatie kent vergelijkbare symptomen.
Guillain Barré syndroom
Een zeldzame (tijdelijke) verlammingsziekte die zich meestal openbaart via inwendige kriebels in de tenen en vingers. Daarna worden de spieren zwakker en functioneren niet voldoende meer. De werkelijke oorzaak is niet bekend. Wel is duidelijk dat het afweersysteem niet goed werkt en signalen onjuist of vertraagd doorgeeft. Het gebeurt nogal eens dat het Guillain Barré syndroom⁹ optreedt na een verkoudheid, keelontsteking of diarree. Hoewel de meeste patiënten herstellen duurt het vaak een paar jaar.
Hoge bloeddruk (hypertensie)
Nogal wat Nederlanders hebben last van een hoge bloeddruk zonder dat ze het in de gaten hebben. Omdat de symptomen ervan niet echt duidelijk zijn. In elk geval kun je bij een chronisch verhoogde bloeddruk ook tintelingen in handen en voeten hebben of een doof gevoel. Verder treden ook hoofdpijn, kortademigheid, vermoeidheid en een gevoel van onbehagen nogal eens op de voorgrond.
Etalagebenen
Dit duidt vaak op een slecht bloedcirculatie in de beenspieren. Dat gaat gepaard met pijn (en kramp) in de benen, een brandend dan wel tintelend gevoel tijdens het lopen. Zodra je stilstaat en even pauze neemt verminderen de klachten. Vandaar de naam etalagebenen. Deze symptomen kunnen zich ook voordoen in de armen waarbij de armslagaders dan zijn vernauwd en de doorbloeding slechter is.
Multiple Sclerose (MS)
Een van de eerste symptomen van deze auto-immuunziekte, die het centrale zenuwstelsel en ruggenmerg aantast, is een dof gevoel of tintelingen in handen en voeten, vermoeidheid en spierzwakte. Wat er gebeurt is dat signalen die het zenuwstelsel normaalgesproken vervoert niet meer goed doorkomen. De prognose is zeer ernstig, want het resulteert in krachtvermindering en verlammingsverschijnselen. Ongeveer 17.000 mensen in Nederland hebben MS.
Andere oorzaken tintelingen in handen en voeten
Naast de hierboven genoemde oorzaken zijn er nog andere mogelijkheden⁸ die irritante kriebels, prikkelingen, branderig gevoeld et cetera kunnen veroorzaken, zoals:
– Zenuwpijn door een letsel of trauma;
– Hart- en vaataandoeningen;
– Schildklierproblemen;
– Infectieziekten als: gordelroos, ziekte van Lyme door tekenbeten en HIV/Aids;
– Hoge gehaltes calcium, kalium en natrium;
– Epilepsie.
Wanneer naar de huisarts met tintelende ledematen?
Op zich zijn tintelingen in handen en voeten tijdens de (post)menopauze geen reden om je ongerust te maken. Wel zijn er een aantal redenen te noemen wanneer het juist goed is om zo snel mogelijk contact met je huisarts op te nemen. Want, des te eerder de onderliggende oorzaak van de prikkelingen is vastgesteld des te kleiner de kans op blijvende schade.
Als je last krijgt van verlammingsverschijnselen, geen controle meer hebt over je spieren, de doofheid en/of tintelingen zich aan een zijde van het lichaam openbaren, je de controle over je blaas en/of darmen verliest, je moeite heb met praten, je gezichtsvermogen afneemt en bijvoorbeeld wanneer de tintelingen in handen en voeten optreden in combinatie met huiduitslag en erge pijn.
Zit jij in de overgang en heb jij ook last van tintelingen in handen en voeten? Je ledematen? Hoe ga je daarmee om? Heb je oplossingen en/of tips om de klachten te verminderen? Geef je reactie hieronder. Ben je op zoek naar meer informatie over de overgang? Kijk dan eens naar mijn programma: Overwin je Overgang
Bronnen:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16491165
2. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003206.htm
3. http://www.medisch-woordenboek.nl/artikel/26/paresthesie
4. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/rusteloze-benen/item33711
5. https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren-volgens-boek/inleidingen/inl-neuropathische-pijn
6. http://www.health.harvard.edu/blog/diabetic-neuropathy%E2%80%94the-agony-of-da-feet-201111143797
7. https://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/consumentenbond-te-hoge-doses-b6-in-vitaminepillen
8. http://www.34-menopause-symptoms.com/tingling-extremities.htm
9. https://www.mchaaglanden.nl/stimulansz/ziekten-a-z/guillain-barr%C3%A9-syndroom
Sjan
op 12 Jul 2018Paula
op 22 Feb 2019Gina
op 26 Mar 2019Gerda
op 08 Feb 2024