Nogal wat vrouwen hebben last van gespannen, gezwollen en/of pijnlijke borsten. In de overgang, maar ook op andere momenten in hun leven. En eigenlijk wordt hier weinig over gesproken. Dat is vreemd, want toch ongeveer 70%¹ van de vrouwen worstelt er gedurende een langere of kortere periode in haar leven mee. De pijn kan variëren van een gezwollen en gespannen gevoel tot (over)gevoelig zijn voor de minste of geringste aanraking. Deze pijn kun je ervaren in één borst, maar ook in beide borsten. Daarbij kunnen de pijnklachten uitstralen naar je oksel en bovenarm. Bij sommige vrouwen treden de klachten op als ze menstrueren of tijdens de zwangerschap en weer anderen krijgen ermee te maken tijdens de menopauze.
De borstpijn kan je laten schrikken, omdat je misschien denkt dat er iets ernstigs aan de hand is, zoals borstkanker. Echter? Slechts bij 2 tot 7% van de mensen met pijn in de borst(en), wordt de diagnose borstkanker gesteld. Gelukkig is er dus bij de overgrote meerderheid niets aan de hand. Wat er wel speelt? Eigenlijk is er sprake van mastodynie ofwel matopathie². Dit is een verzamelnaam voor een reeks goedaardige aandoeningen in het borstweefsel die voor veel ongemak zorgen en ook pijn veroorzaken. Maar, waar komt die pijn nu vandaan? Hoe herken je de symptomen? En wat kun je als vrouw doen tegen pijnlijke borsten in de overgang?
Overigens zijn hormonen vaak de boosdoener. Download gratis mijn e-boek: “Overgangshormonen in Balans”.
Inhoudsopgave:
Waarom pijnlijke borsten in de overgang?
De klachten van pijnlijke, gevoelige borsten op een rijtje
Wat kun je doen aan pijnlijke borsten in de overgang?
Waarom pijnlijke borsten in de overgang?
Pijn in de borsten wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door hormonale schommelingen waardoor het klierweefsel in de borsten verandert. Dat begint eigenlijk al in de pubertijd als meisjes borsten krijgen. Die kunnen dan ook gevoelig en pijnlijk zijn. En ook de jaren daarna kun je in de dagen voor of na de menstruatie pijn in je borsten ervaren. Maar ook tijdens je zwangerschap en bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft. Tijdens deze periodes in een vrouwenleven wijzigen de levels oestrogeen en progesteron steeds.
Kom je in de overgang? Dan is er weer sprake van een hormonale stoelendans en kun je pijnlijke borsten hebben. Immers, je lichaam maakt dan steeds minder progesteron aan dat verantwoordelijk voor de vruchtbaarheid. En hoewel tegelijkertijd ook je oestrogeenlevels dalen, blijft dit hormoon verhoudingsgewijs dominanter en kan er zodoende voor zorgen dat je borsten gezwollen, gespannen of zelfs pijnlijk aanvoelen.
Maar er is meer. Ook je melkklier- en vetweefsel in je borsten verandert onder invloed van de jojoënde hormonen. Niet alleen voelen vrouwenborsten daardoor minder stevig aan, maar ze kunnen ook onregelmatig en bobbelig aanvoelen. Daarbij kan zowel de ernst van je klachten als de frequentie ervan variëren. Soms zijn de bobbels er en een andere keer zijn ze opeens weg. Tegelijkertijd kan er vocht uit een of beide tepels komen. Al met al kunnen deze verschijnselen je behoorlijk laten schrikken. Maar doorgaans duiden gezwollen, gespannen en pijnlijke borsten in de overgang zelden op iets ernstigs. Het is een van de vele lichamelijke overgangsverschijnselen die opspelen. Na verloop van tijd – aan het eind van je menopauze – verdwijnen deze klachten bij de meeste vrouwen vanzelf.
Overigens? Na de overgang gaan je borsten – door de daling van oestrogeen – ook anders uitzien. Ze verliezen hun stevigheid, worden kleiner, platter en voelen droger en zachter aan³. Dat komt omdat het bindweefsel slapper wordt en tegelijkertijd doet – hoe vervelend ook – de zwaartekracht een duit in het zakje. Hierdoor gaan je borsten jammer genoeg meer hangen. Omdat te verhelpen kun je je borstspieren trainen om ze wat steviger te maken. Daarnaast schijnen wisseldouches bij te dragen aan minder slappe borsten. Je doucht dan je borsten afwisselend met koud en warm water.
De klachten van pijnlijke, gevoelige borsten op een rijtje
Misschien vraag je je af hoe je weet of de pijnlijke borsten een overgangssymptoom zijn. Ofwel een cyclische oorzaak hebben zoals medici het noemen of niet-cyclisch. Hieronder de belangrijkste symptomen van pijn in de borsten⁴ namelijk:
– Je borsten voelen gespannen, kunnen zichtbaar gezwollen zijn en soms zelfs zwaar aanvoelen.
– De pijn die je ervaart kan zeurend, branderig en scherp zijn.
– Verder kun je last van steken en kramp hebben en/of borsten die trekkerig, hard of zelfs stug aanvoelen.
– Ook jeuk, gevoelige tepels en pijn in je bovenarm of oksel komt voor.
– Je kunt knobbels voelen ofwel last hebben van opgezette klieren en borsten die beurs aanvoelen alsof je spierpijn hebt.
– Eveneens kan er sprake van zijn dat er vocht uit één of beide tepels komt.
– De pijn en klachten die je ervaart kunnen in een borst zitten, een deel of in beiden.
– Een beha dragen kan soms prettig zijn vanwege de extra steun, maar voor anderen geldt juist dat geen beha dragen prettiger is.
– Pijnlijke borsten kunnen je ’s nachts wakker houden. Omdat je niet weet hoe je moet gaan liggen. Dat kan je nachtrust behoorlijk verstoren en zorgen dat je overdag vermoeid en humeurig bent.
– Pijn in de borsten kan er eveneens voor zorgen dat je het niet fijn vindt om aangeraakt te worden. Bijvoorbeeld door je partner. Omdat het eenvoudigweg te pijnlijk is. En dat kan een behoorlijke wissel trekken op je relatie net als de diverse andere overgangsverschijnselen als opvliegers, nachtzweten, pijnlijke gewrichten, vermoeidheid, vergeetachtigheid, libidoverlies enzovoort.
Vertrouw je je klachten niet? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een nader onderzoek.
Wat kun je doen aan pijnlijke borsten in de overgang?
Er zijn allerlei manieren om minder last te ervaren van de pijnlijke, gezwollen en gespannen borsten. Hieronder een overzicht met zelfhulpmaatregelen.
– Draag het liefst een (sport)beha die volop steun biedt. Kies bij voorkeur een exemplaar zonder beugels en met brede schouderbandjes. Een dergelijke beha geeft extra steun aan pijnlijke borsten en dat kan een positieve invloed hebben op de klachten.
– Je kunt het gespannen gevoel in je borsten proberen te verlichten met warme kompressen, een warm bad, hot-pack of kruik. Overigens? Bij sommige vrouwen werken juist koude borstkompressen verzachtend. Is dat het geval? Dan kun je een cold-pack tegen je borsten houden om spanning en zwelling weg te nemen.
– Volgens onderzoeken is er een verband tussen een tekort aan onverzadigde vetzuren en het ontstaan van pijn in de borsten. Zorg er daarom voor dat je genoeg onverzadigde vetten binnenkrijgt. Onder andere door te kiezen voor plantaardige oliën, zoals zonnebloem-, arachide- en maïskiemolie. Eet daarnaast regelmatig vette vis als zalm, haring en makreel en neem geregeld een handvol met noten.
– Ook minder of geen koffie, thee, chocolade en dergelijke nuttigen schijnt volgens onderzoek⁵ bij te dragen aan minder pijnlijke borsten, aldus onderzoek. Omdat in deze producten methylxanthines en tyramines zitten. Deze stoffen kunnen invloed hebben op verschillende processen in het lichaam. Het duurt doorgaans wel 3 maanden voordat je het effect ervan merkt.
– Verder blijkt teunisbloemolie⁶ – verkrijgbaar in capsules – goed te werken bij pijn in de borsten. In zo’n 40% van de gevallen geeft het verlichting van de klachten. Overigens? Het duurt meestal wel zo’n 3 maanden voordat het effect heeft.
– Tot slot kun je proberen zelf je pijnlijke borsten te masseren met olie, zodat de huid wat soepeler wordt.
Verder is het belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Neem je rust en vermijd stress, want ook daardoor kan je pijn erger worden. Probeer eens ontspanningsoefeningen als yoga of meditatie.
Heb je ervaring met pijnlijke borsten nu je in de overgang zit? Hoe ga je daarmee om? Heb je nog meer tips om de pijn de verlichten? Deel je ervaringen hieronder of via mijn Facebookpagina. Wil je af van je overgangsklachten? Ontdek dan hier een methode die steeds meer vrouwen gebruiken: Overwin je Overgang
Bronnen:
1. http://www.viha.ca/NR/rdonlyres/84173110-9307-4E0A-99A1-72D59A978CDA/0/BreastPain.pdf
2. https://thuisarts.nl/mastopathie/ik-heb-mastopathie
3. http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/
breast_health/normal_breast_development_and_changes_85,P00151/
4. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-pain/symptoms-causes/dxc-20167381
5. http://www.surgjournal.com/article/0039-6060(87)90086-9/references
6. http://www.aafp.org/afp/2009/1215/p1405.html
Joke Elgersma
op 21 Jun 2020Diana
op 25 Apr 2021