Page content

article content

Omgaan met boosheid tijdens de overgang

Als je in de overgang zit, kan het zijn dat je vaker te maken gaat krijgen met stemmingswisselingen. Je kunt eerder boos worden en dan is de vraag hoe reageer je daar op? Houd je het voor jezelf of word je boos op anderen? Het is heel wisselend hoe iemand reageert maar het is wel goed dat je er mee om leert gaan. Omgaan met boosheid kun je leren en je kunt dingen ook een plek leren geven en daardoor kun je jezelf ook beter leren kennen. Het is van belang dat je zelf weet wanneer je boos wordt, en hoe je jezelf in bedwang kunt houden.

Het kan zich uiten in woede uitbarstingen, maar het kan ook zijn dat je ineens gaat huilen. Sommige vrouwen worden boos op zichzelf en hebben geen flauw idee waarom. Het kan ook zijn dat je boos wordt op je partner of je kinderen, omdat je je bij hen veilig voelt durf jij je gevoelens daar te uiten. Het is dan wel aan te raden om hen uit te leggen wat er gaande is en dat je je in de overgang bevindt. Daardoor kunnen zij het beter plaatsen en weten zij ook dat het de hormonen zijn die de boosheid veroorzaken en dat het niet aan hen ligt.

Boosheid wordt dus veroorzaakt door schommelende hormonen. Lees daarom het e-boek Overgangshormonen in Balans gratis.

Inhoudsopgave:

Je omgeving kan je helpen

Praat over je gevoel

Je omgeving kan je helpen

Je omgeving en zeker dames die ook in de overgang zitten of deze fase hebben doorlopen kunnen je prima helpen. Dit kan door te luisteren naar wat jij meemaakt, door begrip te krijgen, maar tevens door herkenning. Aan jou wordt verteld dat jij niet de enige bent die met boosheid en woede uitbarstingen worstelt, anderen vertellen over hun ervaring. Dit alles zal ervoor zorgen dat je wat gemakkelijker met de situatie kunt omgaan. Je komt er achter dat dit een fase is in je leven die de ene vrouw gemakkelijker doorkomt dan de andere. Een fase gaat voorbij, ook dit biedt je houvast voor een betere toekomst. Ga vooral niet bij de pakken neerzitten. Er valt nog genoeg te genieten, vergeet dat vooral niet!

Praat over je gevoel

Misschien weet je nog wel dat je als kind bijvoorbeeld een gat in je broek bent gevallen. Je zorgt dat je ouders het niet zien als je thuiskomt. Je durft het niet te vertellen, maar je weet dat het uitkomt als je broek de wasmachine ingaat. Weet je ook nog hoe opgelucht je was als het hoge woord er uit was, of als je broer of zus vertelde tegen je ouders dat jij een gat in je broek had? Je moeder reageerde rustig dat zij de broek weer kon oplappen of ze zei dat het niet erg was, als jij maar fijn had gespeeld….enz. Praat over de zaken die je bezig houden, dit geeft lucht. Het is een verademing, je voelt je bevrijdt. Dit geldt ook voor vrouwen in de overgang, durf over je emoties te praten. Als jij de eerste stap zet zullen meer dames hun gevoelens met je delen.

Wil je weten hoe om moet gaan met je gevoelens? Kijk eens naar het e-boek Overwin je Overgang met handige en praktische tips. Laat hieronder een reactie achter en vergeet niet dit bericht te delen met anderen.

button-4

Comment Section

2 reacties op “Omgaan met boosheid tijdens de overgang


Door Els op 22 november 2016

Helaas herken ik de klachten te laat. Door mijn woede uitbarstingen, stemmingswisselingen en het feit dat ik mezelf ben verloren, is mijn relatie dit weekend beëindigd. Afschuwelijk en heel verdrietig als je bedenkt dat het een oorzaak heeft.


Door Ria Kamelle op 22 november 2016

Beste Els, wat heftig. Dank je wel voor het delen, ik denk dat veel relaties onder druk komen te staan door de overgang. Heel veel sterkte!

Plaats een reactie


*


Ria Kamelle
Mijn naam is Ria Kamelle en ik ben auteur en overgangsconsulente.Jarenlang heb ik last gehad van de menopauze. Elke dag had ik last van lichamelijke en geestelijke overgangsklachten. Ik begrijp dat de overgang voor veel vrouwen moeilijk kan zijn. Vooral als je te maken hebt met opvliegers, overgewicht, depressies, vermoeidheid of een ander symptoom.Ik heb voor mezelf ontdekt dat je hormoonhuishouding van grote invloed is op je gezondheid. Een mix van kruiden, voeding, beweging en meditatie zorgen ervoor dat ik mijn klachten weer onder controle heb.Momenteel help ik dagelijks honderden vrouwen met hun menopauze klachten. Mijn visie is om: "Vrouwen van 40 plus te laten bloeien van mentale, fysieke en sociale gezondheid".Ik ben auteur van diverse boeken, zoals: Overwin je Overgang, Slank door de Overgang, 20 Dagen Suikervrij en 50 Recepten in 30 Minuten.Daarnaast ben ik oprichter van Clubovergang.info een community voor vrouwen met overgangsklachten.Via dit blog deel ik nieuwe tips en inzichten op het gebied van een gezonde levensstijl voor vrouwen. Dit doe ik door middel van mijn nieuwsbrief, e-boeken, video's en blogs.