Flink wat vrouwen in de overgang hebben te maken met menopauze duizeligheid. De een omschrijft het als de wereld die plots begint rond te draaien of tolt zelf gevoelsmatig in het rond. Een ander ervaart het als een soort dronkenschap dan wel onstabiel op de benen staan en een volgende krijgt een licht of zweverig gevoel in het hoofd. Soms is de draaierigheid zo erg dat vrouwen zich snel ergens aan vast moeten pakken uit angst (flauw) te vallen. Het duizelige gevoel kan gepaard gaan met overmatig zweten, bleek worden, misselijkheid en overgeven. Ook minder horen of oorsuizen komen voor. En ja, die draaiduizeligheid kan je erg onzeker maken, angstgevoelens aanwakkeren en dus flink doorwerken in je dagelijkse functioneren. Of je nu werkt, thuis bent, boodschappen doet of sociale activiteit onderneemt. Want, plotsklaps duizelig worden, licht in je hoofd en/of sterretjes zien is op z’n zacht gezegd erg naar. In het onderstaande artikel meer informatie over de diverse oorzaken van menopauze duizeligheid. Daarnaast beschrijf ik wat je kunt doen om dat nare gevoel van disbalans en draaierigheid tijdens de overgang te verminderen.
Heb je last van duizeligheid? Ontdek hoe voeding en je hormoonhuishouding impact hebben op je gezondheid. Download dan gratis mijn 12 recepten, inclusief een gids over je hormoonhuishouding.
Inhoudsopgave
Verschillende oorzaken menopauze duizeligheid
Duizeligheid en naar de huisarts
9 tips verminderen duizeligheid in de overgang
Menopauze en duizeligheid
Kampen met draaiduizeligheid betekent dat je evenwichtsorgaan uit balans is. Het gevolg daarvan is dat je de grip op de ruimtelijke omgeving verliest. Artsen vermoeden dat die duizeligheid in de overgang te maken heeft met de schommelende oestrogeen- en progesteronlevels. Die hormonen – signaalstofjes – zorgen dat er verkeerde of onbekende signalen in de hersenen binnenkomen en dat veroorzaakt die zogenaamde menopauze duizeligheid. Eigenlijk zie je hetzelfde gebeuren bij opvliegers. Daar is eveneens sprake van een soort miscommunicatie tussen de hormonen in je lijf en hersenen waardoor je plots hevige warmteopwellingen krijgt.
Verschillende oorzaken menopauze duizeligheid
Er zijn meerdere oorzaken die mogelijk draaiduizeligheid tijdens de overgang kunnen veroorzaken, namelijk:
1. Suikerziekte
Ook duizelingen ervaren in combi met bijvoorbeeld hoofdpijn kan een signaal zijn dat je lichaam je bloedsuikerspiegel niet onder controle heeft. Is daar sprake van? Dan kan dat wijzen op suikerziekte. Bekend is immers dat hormoonveranderingen in de overgang ervoor kunnen zorgen dat het lastiger is je bloedsuiker op peil te houden¹.
2. Opvliegers
Volgens een onderzoek² zijn vrouwen die in de overgang opvliegers hebben gevoeliger voor menopauze duizeligheid dan degenen die er geen last van hebben.
3. Hart- en bloedvaten
Zit je in de overgang? Dan verandert je oestrogeengehalte en dat beïnvloedt je hart- en bloedvaten³. Immers, de afname van oestrogeen beschermt je niet langer waardoor je kans op hart en vaataandoeningen stijgt. Het is niet ongewoon dat hartklachten en overgangssymptomen met elkaar worden verward. Eenvoudigweg omdat vrouwen andere klachten hebben dan mannen. Bekende symptomen van hartproblemen bij vrouwen zijn onder andere menopauze duizeligheid, acute vermoeidheid, slapeloosheid, hartkloppingen en maagklachten.
4. Migraine
Tijdens de (peri)menopauze zijn zowel migraine als duizeligheid twee van de meest voorkomende klachten die vrouwen ervaren, aldus onderzoek⁴. Oorzaak van de migraine kunnen de hormonale veranderingen zijn, aldus de onderzoekers. En heb je voorheen te maken gehad met migraines tijdens je menstruatie? Ofwel vestibulaire migraine⁵? Dan kan de frequentie ervan zelf toenemen in de menopauze.
5. Veroudering
In het algemeen komt duizeligheid vaker voor naarmate je ouder wordt. Daarbij is er onderzoek waaruit blijkt dat het vaker vrouwen in de menopauze⁶ treft dan mannen. Uit een klinische Japanse evaluatie⁷ blijkt vervolgens dat draaiduizelingen bij vrouwen tussen de 40 en 59 jaar zowel in de overgang als daarbuiten heel gebruikelijk zijn. Kortom er is meer onderzoek nodig naar onder andere waarom vrouwen vaker last van duizeligheid hebben dan mannen.
6. Binnenoor
Het is ook mogelijk dat de hormonale veranderingen tijdens de overgang leiden tot afwijkingen in je binnenoor⁸. Dit is waar het evenwichtsorgaan zich bevindt. Het gevolg kan dan zijn dat je te maken krijgt met menopauze duizeligheid. Er zijn overigens ook vrouwen die tijdens de menstruatie allerlei oorproblemen hebben van onbalans tot minder goed horen.
7. Vermoeidheid en stress
Maakt de overgang je onzeker? Gestrest? Slaap je slecht? Dan kun je gespannen raken, je angstig voelen en dus verkeerd ademhalen. Gevolg? Hyperventilatie. Je haalt dan ongewenst teveel adem waardoor de afwisseling van zuurstof en koolstofdioxide in je bloed verstoord raakt en je duizelingen krijgt.
8. Overige oorzaken draaiduizeligheid
Naast de hierboven genoemde waaroms van menopauze duizeligheid zijn er nog diverse andere oorzaken te noemen. Zo is de meest voorkomende aandoening BPPD (benigne paroxismale positieduizeligheid). Een acute vorm van duizeligheid die ontstaat door een plotselinge beweging van je hoofd en binnen een paar minuten weer verdwijnt. Het wordt veroorzaakt door losgeraakt oorgruis en doet zich voor als je je bijvoorbeeld in bed omdraait, voorover bukt of omhoog kijkt. Deze vorm van draaierigheid verdwijnt binnen een paar minuten weer. Andere oorzaken van duizeligheid zijn onder andere: uitdroging, medicijngebruik, crash diëten, virusinfecties, alcohol- en drugsgebruik, bloedarmoede, ziekte van Ménière en lage broedruk.
Duizeligheid en naar de huisarts
Aangezien menopauze duizeligheid een veelvoorkomende aandoening is, hoef je er niet meteen mee naar de huisarts. Volgens schattingen betreft 1 op de 30 consulten bij de huisarts draaiduizeligheid. Zit je in de overgang? Menopauze? De kans is groot dat je klachten daarmee samenhangen. Echter? Krijg je koorts? Heb je pijn in je oren? Is er sprake van gehoorverlies? Heb je behalve duizeligheidsklachten ook andere symptomen? Denk aan dubbelzien, moeilijk praten of slikken en minder kracht in een arm of been? Ervaar je plotseling hevige nek- of hoofdpijn? Neem dan contact met je huisarts op. Ook als je je onrustig voelt, gestrest bent en/ of angstig door de duizelingen is het goed met je huisarts te overleggen⁹.
9 tips verminderen duizeligheid in de overgang
Menopauze duizeligheid is geen onbekend verschijnsel bij vrouwen in de overgang. Wel zijn er een aantal zaken die je kunt doen om je klachten te verminderen dan wel er beter mee te leren omgaan.
1. Schakel een tandje terug
Misschien is je leven best jachtig? Gehaast? Omdat je een gezin, werk mantelzorgtaken en dergelijke combineert. Dat je dan nu en dan gestrest bent, je angstig voelt en duizelingen ervaart, is mogelijk niet vreemd. Doe het rustiger aan. Neem in ieder geval elke dag de tijd om te ontspannen. Doe ontspanningsoefeningen, mediteer of overweeg yoga.
2. Vergeet je nachtrust niet
Genoeg slapen zorgt dat je beter in je vel zit en meer in balans bent. Ook tijdens de overgang. Hoe moeilijk dat mogelijk ook is vanwege menopauze nachtzweten. Ventileer je slaapkamer goed. Draag nachtkleding die ademt en mijd synthetisch beddengoed. En niet onbelangrijk, maar wel lastig. Ik weet het uit ervaring. Heb je een nachtelijke opvlieger? Ga niet stressen, liggen piekeren en dergelijke. Focus je op je ademhaling en blaas het weg. Dat helpt echt!
3. Kies een gezond eetpatroon
Ook wat je eet en hoeveel je beweegt beïnvloedt je gezondheid en hoe je je voelt. Je lichaam functioneert beter wanneer het genoeg water binnenkrijgt en alle benodigde voedingsstoffen. Waaronder vitamines, mineralen, eiwitten, omega 3 vetzuren enzovoort. Eet ook regelmatig, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Vermijd bewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen als chips, koek, snoep et cetera. Die laten je bloedsuiker schommelen en zorgen voor dipjes. Ook alcohol, roken en cafeïne kun je beter mijden. Die bevorderen je menopauze duizeligheid.
4. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging
Ook deze klinkt mogelijk als een inkoppertje, maar in beweging zijn heeft diverse voordelen. En dat hoeft helemaal niet zo intensief. Want, elke dag een flinke wandeling maken, een stuk fietsen enzovoort helpt je lichaam endorfines aanmaken. Dit zijn feelgood hormonen die je blijer stemmen en fijner gevoel geven. Daarbij is in beweging zijn goed voor je spierkracht en balans. Je voelt je sterker en staat steviger.
5. Start een duizeligheidsdagboek
Houd een tijdje bij wanneer je zoal last hebt van een licht gevoel in je hoofd. De wereld of kamer om je heen voelt draaien. Noteer eveneens wat je eet, wat je doet, wat er gebeurt et cetera. Het helpt je eventuele patronen te ontdekken en kan zo bijdragen aan het identificeren van triggers.
6. Blijf het liefst bezig
Heb je regelmatig last van menopauze duizeligheid? Ga door met waarmee je bezig bent. Ben je heel erg duizelig? En kunt je amper blijven staan? Ga dan even liggen tot het draaierige gevoel verdwijnt en ga verder met je bezigheden. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat je activiteiten en bewegingen gaat mijden. Want, door in beweging te blijven dwing je als het are je hersenen te dealen met je evenwichtsprobleem.
7. Focus je op 1 punt
Draait de wereld opeens om je heen? Probeer je dan te concentreren op één bepaald punt. Een stip op de muur, vlek in het tapijt et cetera. Het helpt je om te beseffen dat jij of de ruimte niet rondtolt hoewel je lichaam je dat wel wil wijsmaken.
8. Ga voor plantaardige oestrogenen
Zet voedingsmiddelen die rijk zijn aan fyto-oestrogenen, plantaardige verbindingen die als oestrogeen in het lichaam functioneren, op je menu. Het kan helpen je oestrogeentekort in de overgang te compenseren en zo dus ook je menopauze duizeligheid verminderen.
9. Kruiden tegen draaiduizeligheid
Ook zijn er een aantal kruiden waarvan bekend is dat die duizeligheid en eventuele misselijkheid verlichten. Onder andere gember, munt en basilicum staan bekend als bestrijders van duizelingen en misselijkheid. Verder schijnt ook ginkgo biloba¹º uitkomst te bieden, omdat het de doorbloeding van het binnenoor.
Heb je last van menopauze duizeligheid? En hoe deal je daarmee? Deel je ervaringen en tips hieronder of via mijn Facebookpagina. Heb je vragen of wens je ondersteuning bij je overgangsklachten? Neem dan vrijblijvend een kijkje bij mijn programma Overwin je Overgang.
Bronnen:
1. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/
diabetes/in-depth/diabetes/art-20044312
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/241381%2020
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3843649/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20692105
5. ttps://www.duizeligheidscentrum.nl/Duizeligheidscentrum/
Aandoening/Aandoening-Vestibulaire-Migraine.html
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110114/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22686064
8. https://vestibular.org/sites/default/files/page_files/
Hormones%20and%20Vestibular%20Disorders_0.pdf
9. https://www.thuisarts.nl/draaiduizeligheid/
ik-heb-last-van-draaiduizeligheid
10. http://www.orthokennis.nl/artikelen/ginkgo-biloba#artikel-12
Elly
op 10 Jul 2018Elly
op 11 Jul 2018chantal
op 14 Mar 2019linda
op 05 Jun 2019