Geen zin meer in seks? Hoe hormonen je libido saboteren

Geen zin meer in seks? Hoe hormonen je libido saboteren

Heb je geen zin meer in seks? In de overgang komt het vaak voor dat vrouwen niet in de stemming zijn om te vrijen, mannen en vrouwen klagen hierover. Dit kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat je te moe, zelfs uitgeput bent, het kan zijn dat je nergens zin in hebt of je hebt misschien wel last van opvliegers of stemmingswisselingen. Door de hormonale veranderingen kan het zijn dat je gewoon geen zin hebt in seks, het kan ook meer pijn doen dan voorheen waardoor de zin afneemt.

Je lichaam begint aan een nieuwe fase en sluit een andere fase af. Je bent volop aan het veranderen en dat kost je lichaam veel tijd en energie. Dit zul je aan jezelf ook merken en daarom is het goed dat je gaat kijken wat je er aan kunt doen. Je partner zal het niet zomaar begrijpen als je iedere keer nee zegt en niet uitlegt wat er gaande is. De kans is groot dat hij je wel snapt wanneer je uitlegt wat de overgang is, wat het met je doet en waar je last van hebt. Als je een moment hebt waarbij je wel zin hebt in seks, geef het dan aan en laat dit ook duidelijk aan hem merken.

Voor je partner kan het lastig zijn wanneer je hem iedere keer afwijst en zegt dat je geen zin hebt. Maar bespreek het met elkaar, zodat hij weet waar hij aan toe is en geef ook aan dat het een fase is waar je even doorheen moet. Laat op andere manieren merken dat je hem nog steeds de moeite waard vindt. Hierdoor zal de band blijven en komt de zin in seks ook wel terug.

Wil je meer weten over de hormonale veranderingen tijdens de overgang? Download dan gratis het e-boek Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Geen zin meer in seks? Praat er samen over

Opnieuw experimenteren?

Geen zin meer in seks? Praat er samen over

Wanneer je in de overgang terecht bent gekomen, kan het zijn dat de zin in seks af is genomen in vergelijking met de periode daarvoor. In medische termen: je libido neemt af. Dit is niet van de een op de andere dag zo, je merkt het al beetje bij beetje dat je minder vaak zin hebt om te vrijen en dit heeft met de hormonale veranderingen te maken. Je lichaam is aan het veranderen en is even uit balans. Dit heeft tijd nodig om weer in balans te komen, maar dit kan er ook voor zorgen dat je tijdelijk helemaal geen zin hebt in seks of dat je niet opgewonden raakt.

Daardoor kun je sneller pijn krijgen en een branderig gevoelig hebben. Ook daardoor neemt de zin in seks af en kun je je niet fijn voelen wanneer je partner aangeeft seks te willen hebben. Als je aangeeft wat er gaande is en dat het over de overgang gaat, dan kan hij het wellicht beter plaatsen. Geef vanaf het begin af aan meteen aan dat het niet aan hem ligt, maar dat je veel last hebt van de overgang en dat dit er bij kan horen. Je kunt hem eventueel wat laten lezen over de overgang, zodat hij je beter gaat begrijpen. Praten is in dit geval van groot belang om niet uit elkaar te groeien.

Opnieuw experimenteren?

Soms helpt het voor vrouwen om opnieuw te gaan experimenteren. Nieuwe plaatsen, spannend maken, het zijn maar kleine tips die je altijd kunt overwegen als je je partner niet tekort wilt doen in deze periode. Maar let wel goed op jezelf in de overgang. Je moet niets tegen je zin in gaan doen en gewoon aan jezelf denken.

Heb je geen zin meer in seks? Geef het aan en wie weet gaat het morgen wel beter. Het zijn echt momenten waarop het kan zijn dat je geen zin hebt, ben er eerlijk over en ga er niet tegenin. Neem daarom de tijd om te bekijken of dat experimenteren tijdens de overgang wel wat voor je is, zo niet, deze fase gaat ook weer voorbij!

Wil je weten wat de overgang betekent voor jouw seksleven? Heb je regelmatig geen zin meer in seks en wil je er wat aan doen? Kijk dan eens naar het programma Overwin je Overgang.

button-4

Over de schrijver
Reactie plaatsen