Overmatig transpireren tijdens de menopauze

Overmatig transpireren tijdens de menopauze

Overmatig transpireren, kan je parten spelen tijdens de overgang. Zo’n zweetaanval wordt vaak vooraf gegaan door een opvlieger. Misschien herken je het: je hartslag verhoogt, een intense warmte verspreidt zich over je gezicht, hals en borst en aansluitend parelt het zweet over je hoofd, gezicht, hals enzovoort. Hoewel dergelijke transpiratieaanvallen variëren van zo’n 30 seconden tot pakweg 5 minuten zijn ze op z’n zachtst gezegd vervelend en naar, maar volgens medici ongevaarlijk voor je gezondheid. In dit blog ga ik verder in op de oorzaken van overmatig zweten, enkele gevolgen en ik reik je een aantal adviezen aan om overmatig transpireren tegen te gaan tijdens de overgang.

Last van overmatig transpireren? Download mijn tips voor een gezonde hormoonhuishouding.

Inhoudsopgave:

Wat is de oorzaak van excessief transpireren?

Gevolgen overmatig transpireren

Hoe omgaan met overmatig transpireren?

Wat is de oorzaak van excessief transpireren?

Zweten an sich is heel normaal. Bij warmte, inspannende lichamelijke activiteiten, sporten of als je zenuwachtig bent. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam om ervoor te zorgen dat je niet oververhit raakt. Gemiddeld zweet een mens 1 liter per dag¹. Bij inspanning en warmte kan dat oplopen tot wel 10 liter per dag.

Wanneer je echter in de overgang belandt, kun je plots te maken krijgen met overmatig transpireren. Niet alleen ’s nachts – het bekende nachtzweten – ook overdag. Het is alsof je om de haverklap een koortsaanval hebt – de bekende opvlieger – met alle gevolgen van dien.

Waardoor echter zo’n plotseling hittegolf ofwel vapeur een zweetaanval uitlokt, is nog steeds niet precies bekend. Over het algemeen wordt verondersteld dat de dalende oestrogeenlevels de hoofdveroorzaker² zijn. Hormonale schommelingen zorgen ervoor dat de hypothalamus, het centrum in je hoofd dat onder andere verantwoordelijk is voor de temperatuur, je lichaamstemperatuur foutief inschat. Kortweg, je inwendige thermostaat is van de leg.

Want, door de daling van je oestrogeen in de overgang reageert je inwendige thermostaat alsof je lichaamstemperatuur te hoog is. Je lichaam wil vervolgens die hitte kwijt. Hierdoor verwijden de bloedvaten zich zodat er meer bloed naar je huid wordt getransporteerd om de warmte als het ware kwijt te raken. Hierdoor ga je vervolgens (overmatig) zweten. Transpiratiedruppeltjes parelen van je hoofd en gezicht, maar ook kun je helemaal doorweekt raken van het zweet. Heel onaangenaam en vaak belastend voor je dagelijkse functioneren. Na zo’n aanval daalt je lichaamstemperatuur weer en is je thermostaat weer in balans. Soms kun je dan zelfs koude rillingen ervaren. Tijdens de overgang kan dit proces van opvliegers en overmatig transpireren zich meerdere keren per dag herhalen.

En hoewel deze verschijnselen, zoals die opvliegers en zweetaanvallen, meestal worden geassocieerd met hormonale veranderingen, kunnen ook andere ziekten de oorzaak zijn, zoals: aanleg, paniekstoornissen, overmatig alcoholgebruik, overactieve schildklier, zwaarlijvigheid, bijwerkingen van medicijnen als antidepressiva en bepaalde kankervormen³.

Is de overgang de oorzaak? Dan is de kans groot dat je ook diverse andere typische menopauzeklachten ervaart. Daarbij kun je denken aan: onregelmatig menstrueren, gespannen borsten, stemmingswisselingen, slapeloosheid, vermoeidheid, vergeetachtigheid, angsten, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, opgeblazen gevoel, libidoverlies enzovoort. Vertrouw je het niet? Neem dan zeker contact op met je huisarts.

Gevolgen overmatig transpireren

Overmatig zweten kan je zowel tijdens je slaap als op de dag overvallen. En dat is niet alleen een kwestie van onaangenaam en onprettig. Het is ronduit naar. Want, het kan effect hebben op je hele doen en laten.

Bijvoorbeeld als je ’s nachts om de haverklap wakker wordt van de opvliegers en daaropvolgende zweetaanvallen leidt dat nogal eens tot slaapproblemen. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je je overdag vermoeid voelt, hangerig bent en prikkelbaar. Probeer daarom als het kan nu en dan even op de dag wat extra rust te pakken als het mogelijk is.

Daarnaast is het natuurlijk eveneens op de dag niet fijn als het zweet je geregeld uitbreekt. Ik ken vrouwen die zich enkele keren per dag moeten verschonen, omdat zij overmatig transpireren zonder daadwerkelijke extreme vorm van lichamelijke of geestelijke inspanning. Nee, dat je daar hinder en last van hebt of onder gebukt gaat, is niet vreemd. Doorweekte kleding, haar dat aan je hoofd plak en de onfrisse zweetgeur. Dat stemt je alles behalve vrolijk wanneer de overgang in alle hevigheid door je lijf giert.

Vervolgens heeft dat overmatig transpireren een behoorlijke impact. Niet alleen op je thuissituatie en sociale leven, maar ook je werk. Misschien moet je wel een paar keer per dag je kleding verwisselen. Dat kan je behoorlijk belemmeren in je doen en laten. Mogelijk durf je je niet meer in het openbaar te vertonen? Op bijeenkomsten, feestjes, sportclubjes enzovoort. Ga je je afzonderen? Meld je je ziek op je werk? De kans op emotionele en psychosociale problemen, waaronder verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement en depressie kunnen snel toenemen wanneer opvliegers en de daaropvolgende zweetaanvallen flink opspelen. Dat je bijvoorbeeld je werk verzuimt is niet ongewoon. Zo’n 33% van de vrouwen in de overgang laat verstek gaan op het werk vanwege overgangsverschijnselen als opvliegers en overmatig transpireren, volgens onderzoek⁴.

Hoe omgaan met overmatig transpireren?

Natuurlijk is het makkelijk gezegd: ‘Schaam je vooral niet voor deze aandoening. Het hoort er helaas gewoon bij’. En dat ga ik ook niet schrijven. Wel weet ik uit ervaring dat er een aantal dingen zijn die je zelf kunt doen om het overmatig transpireren en daarmee samenhangende opvliegers in de toom te houden. Bijgaand een aantal van mijn ervaringstips om je klachten te verminderen, namelijk:

Tip #1: Accepteer je nieuwe levensfase

– Accepteren dat dit bij deze levensfase hoort, maakt het makkelijker om mee te dealen. Daardoor neemt niet alleen de intensiteit ervan af, maar je zult er ook minder hinder van hebben. Zo kan het helpen om te praten over je klachten. Niet alleen helpt het je hart te luchten, maar kan ook bijdragen aan begrip kweken voor je situatie.

Tip #2: Voorkom stress

– Voorkom dat je zo weinig mogelijk stress hebt. Immers, stress zorgt dat er adrenaline vrijkomt en dat wakkert je opvliegers en het overmatig transpireren aan. Misschien helpt yoga je om meer te ontspannen of probeer eens mindfulness of meditatieoefeningen.

Tip #3: Draag geen synthetische kleding

– Draag liever geen synthetische kleding, want dat ademt niet en kan je een extra benauwd gevoel geven. Kies liever natuurlijke materialen als katoen en wol, want dat ademt.

Tip #4: Meerdere kledinglaagjes

– Hoe suf het misschien ook klinkt, maak gebruik van meerdere kledinglaagjes. Dus een T-shirt met een vestje of een blouse. Dan kun je makkelijk een kledingstuk uitrekken als je het even warm hebt en daarna weer aandoen als je het koud krijgt.

Tip #5: Pas je voeding aan

– Kijk ook eens naar je voeding. Wat eet en drink je zoal? Van bepaalde voedingsmiddelen is namelijk bekend dat het overgangsklachten als de opvliegers en zweetaanvallen bevorderen. Denk aan pittige kruiden, koffie⁵, alcohol⁶ en frisdranken. Maar, ook suiker en witmeelproducten. Anderzijds is van voeding dat fyto-oestrogenen (plantaardige hormonen) bevat bekend dat het je opvliegers en/of de hevigheid ervan vermindert.

Tip #6: Kijk kritisch naar je levensstijl

– Behalve letten op wat je eet, kun je ook aanpassingen doorvoeren in leefstijl. Zo blijken vrouwen die roken eerder en meer hinder te hebben van overgangsklachten. Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen ook aan dat vrouwen die regelmatig aan lichaamsbeweging⁷ doen minder klachten – als hot flushes en overmatig transpireren – hebben.

Tip #7: Zoek naar patronen

– Of ga op zoek naar gedragspatronen die je transpiratieaanvallen uitlokken. Misschien heeft het met je voeding, eten of levenshouding te maken. Houd gewoon eens een tijdje een dagboekje bij met wat je eet, drinkt, doet, hoe je reageert enzovoort. Misschien ontdek je zogenaamde triggers die je in de toekomst kunt vermijden.

Beïnvloeden de overgangsklachten, waaronder het overmatig transpireren, jouw leven te erg? Blijf er dan niet alleen mee rondlopen. Gedeelde smart is halve smart zegt het spreekwoord. Dus? Dat geldt hier ook. Praten over de ongemakken tijdens de overgang kan je veel opleveren. Hoe heeft jouw moeder de overgang ervaren? En je zus? Ook vriendinnen kunnen een belangrijke rol spelen om de overgangsjaren goed door te komen. Heb jij deze sociale contacten niet of lukt het je niet hierover te spreken, dan is er ook altijd nog de huisarts die je graag zal helpen en/of eventueel doorverwijzen naar een andere zorgverlener.

Wat is jouw ervaring met overmatig transpireren? Heb je er veel last van? Laat een reactie achter en ik zal er persoonlijk op reageren. Vergeet niet dit bericht te delen met anderen. Als je direct op zoek bent naar een oplossing kun je ook eens kijken naar mijn programma: Overwin je Overgang.

button-4

Bronnen:
1. http://www.noordhollandsdagblad.nl/gezond/nieuws/
article27343653.ece/Hoeveel-zweten-we-op-een-dag-Zweten-mannen-meer-dan-vrouwen
2. http://www.webmd.com/menopause/features/menopause-sweating-11?page=2
3. https://www.gezondheidsnet.nl/slapen/8-oorzaken-van-nachtzweten
4a. http://overduurzameinzetbaarheid.nl/hormonen-aan-het-werk/
4b.http://www.petronilia.nl/frontendlibs/media/22-25.pdf
5. http://www.medscape.com/viewarticle/840023
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16377461
7. http://www.dailymail.co.uk/health/article-3609000/The-best-exercise-menopause-Pilates-Yoga-like-stretching-natural-alternative-HRT.html

Over de schrijver
Jolande
Door

Jolande

op 17 Jun 2016

Gelukkig zweet ik niet echt overmatig maar om nou na elke opvlieger je bril niet meer op je neus te kunnen houden omdat je gezicht nat is van zweet, dat is toch ook minder. Elke inspanning geeft een opvlieger: Omdraaien in bed, even schone was naar boven brengen, was sorteren, koken, vaatwasser inpakken, hond uitlaten.... Enfin genoeg momenten op zo'n dag! Hopen dat het toch dragelijk blijft en niet te lang!!

Sandra
Door

Sandra

op 30 Jun 2016

Hallo allemaal, ik ben 47 jaar en inderdaad, ik zweet elke dag van top tot teen bij de minste inspanning. Het zweet gutst me letterlijk van het lijf, druppels dwarrelen vanaf mijn kruin, over mijn voorhoofd, mijn hals, borst, buik, rug, benen, naar beneden. Kleding is vaak nat...en ik hoop dat het snel overgaat!

An Schevernels
Door

An Schevernels

op 05 Jul 2016

Hoi allemaal, Bij mij is het tijdens inspanning het ergste het loopt gewoon langs armen en benen van me af. Het is zeer vervelend als je met andere mensen in contact komt, ik drink veel water maar dat helpt er echt niet aan. Ook bij een avondje uit is dit echt vervelend mijn haar plat tegen mijn hoofd, mijn maquillage uitgelopen. Dit is echt niet fijn, ik zou overal en altijd andere kledij moeten meenemen, haardroger inclusief :-(Groetjes An

Marian
Door

Marian

op 21 Jul 2016

Heel herkenbaar! Zit je gezellig op een terras moet je continue je natte hoofd en half afvegen. Inderdaag charmanter word je er ook niet van met die plakharen op je hoofd. Hoe lang zou dit nou gemiddeld duren. Snap dat het bij de een wat langer duurt dan bij de andere. gr

Marlies Houwing
Door

Marlies Houwing

op 27 Jul 2016

Het overmatig transpireren duurt nu ongeveer al 8 jaar. Ik ben nu 55. Minder suiker en geen alcohol, dan heb ik het over een wijntje, maakt zeker verschil. In de ochtend heb ik er het meest last van. Mijn huishoudelijke taken doe ik in mijn hemdje, en vooral geen warme kleding aan. Het blijft vervelend. Na het douchen transpireer ik erg, ik wacht dan even met make up aan brengen.Een zeer positieve zaak is dat mijn migraine aanvallen veel minder zijn geworden en daar ben ik heel blij mee. Dat maakt dat ik het zweten op de koop toe neem...

Annelies Hentzen
Door

Annelies Hentzen

op 07 Aug 2016

Ik heb het zweten niet zo erg als ik bij de dames hierboven lees maar ik vind het toch wel hinderlijk. Vooral bij inspanning zoals schoonmaken op mijn werk. Daar kennen ze me niet anders dan met een rood hoofd en vegend met een zakdoek of tissue. Ik probeer geen koffie te drinken en alcohol gebruik ik nooit. Suiker is een puntje maar ja alles is zo lekker he. Mijn moeder had het vroeger ook erg dus wel waar ik het over heb. Maar voordeel van de overgang is dat mijn migraine veel beter te doorstaan is. Vroeger toch wel dagen op bed maar nu is de pijn veel beter te doen. Nog steeds 4 dagen achter elkaar maar gebruik geen migraine middelen meer.

borremans virginia
Door

borremans virginia

op 07 Aug 2016

Transpireren is wel erfelijk bij mij langs moeders kan, ik ben iemand die niet vlug kou heeft, maar nu transpireer ik al 6 jaar heel hevig, bij de kleinste inspanning en het is al zo ver, als thuis ben verdraag ik zelf mijn slaapkleed niet, maar ja ik kan moeilijk zonder lopen, als ik buiten moet word ik angstig en loopt het zweet zo van men lijf, verdraag ook geen warme kleding, de laatste tijd ga ik zelf niet meer zoveel buiten max. 2x per maand ben door mijn menopauze, ben ik depressief, vermoeid, futloos en eet ook minder, vind heel lastig.

Ol
Door

Ol

op 07 Aug 2016

Reeds lange tijd opvallend "aangeraakt" door fenomeen OVER-gang. Én met scheepshoorn daar iedereen van mee laten genieten. Denk dat ik mij daardoor minder geliefd heb gemaakt, wat ik snap! Mijn ervaring is dat de overgang vooral staat voor terug kijken, balans op maken én gewoon KWAAD zijn op wat er met het vrouw zijn is gebeurd. Heb ik een gedachte met een gevoel erbij dan stijgt het bloed mij naar de kop! Echter wat was ik kwaad op iedereen, wat is het mijn zwaarste tijd ever, maar ik begin nu te voelen dat het mijn eerlijkste en boeiendste tijd is van mijn hele leven, ben eindelijk die vrouw die ik wil zijn. Saaier ook wel, zo lijkt het, maar misschien staat saai voor berusting, dat hoop ik dan maar?

Sanabe
Door

Sanabe

op 20 Feb 2017

Dacht Ik even dat Ik de enige was met dit probleem. Als Ik de afwas doe of sta te koken, soms zelfs gewoon tijdens het eten, vreselijk. Dan is gelijk mijn eetlust ook weg. Op mijn werk in de gehandicaptenzorg loop Ik met een nat gastendoekje in mijn nek. Mijn collega's weten het nu allemaal, gelukkig. Maar Ik schaam me wel voor mijn knalrode hoofd met mijn natte haren. En ga Ik dan even rustig zitten, voel Ik al heel snel de koude rillingen over mijn rug. Ik hoop dat het snel overgaat, want het beperkt mij zeker in mijn dagelijkse leven.

Over-Gangster
Door

Over-Gangster

op 03 Aug 2017

Saliethee kan een oplossing zijn. Ik drink het nu een aantal dagen met 2 koppen per dag. 1x in de ochtend en 1x in de avond. Ik moet zeggen dat het lijkt te werken. Ik zweet nog wel maar alleen op mijn hoofd en schouders. Dat was voorheen over het hele lichaam tot aan tussen de tenen aan toe. Alsof je in een sauna zit en alle poriën tegelijkertijd open gaan. Maar goed. Dit is pas de 4e dag en ik weet ook niet of er gewenning gaat optreden. Misschien plaats ik nog een vervolg hierover omdat ik het zelf al een leuke test vindt om met iets natuurlijks aan de slag te gaan. Het is geoorloofd twee koppen te drinken en maakt u als volgt: 1x een theelepel gedroogd salie op 1 kop. Een aantal minuten laten trekken en dan is het klaar. Ik maak er een avondritueel van. Na het drinken van de thee merk ik dat ik 1x goed zweet maar daarna uren amper. Met slapen zweet ik ook minder. Dit wordt met de dag allemaal een beetje minder maar weg is het nog niet. Ik ben hier wel al enorm blij mee. Ik hoop jullie ook. Succes met zoeken naar de heilige graal.

Annette
Door

Annette

op 21 Aug 2017

Ik zou graag willen weten welke voedingsmiddelen die fyto-oestrogenen bevatten

Vera de Hamer
Door

Vera de Hamer

op 11 Oct 2017

Heerlijk om dit te lezen...het is idd echt niet leuk die zweet aanvallen ze gaan echt de hele dag door en ook in de nacht ...gooi de dekens van me af maar doordat het natte zweetlijf dan helemaal afkoelt koud zweet ....heb je ook weer meer kans op verkoudheid etc. Mijn laatste menstruatie is nu twee maanden geleden...hoop dat het wegblijft. Accepteren dat je in de overgang zit is wel een stuk beter als jezelf verzetten....dan lijken de zweetaanvallen nog vaker te komen. Als er een komt maak ik er meestal een grapje van de meeste mensen begrijpen het dan wel gelukkig en zo niet dan hebben ze pech. Het feit dat je er geen controle over hebt is wel vervelend maar ja het is de natuur...alle vrouwen gaan door deze fase heen de ene heeft er meer last van dan de andere helaas!

Han
Door

Han

op 27 Oct 2018

Om gek van te worden dat zweten. Ik ben nu 60 en nog niet voorbij. Een vriendin van mij die 77 is heeft ook nog volop opvliegers en zo nog wat dames die ouder zijn dan ik ben. Mooi vooruitzicht ! Pffff Dames allemaal sterkte ermee

Iris
Door

Iris

op 17 Jun 2019

Niet gedacht dat ik 'hier' (lees een overngansg website…) een reactie ging schrijven, maar daar ben ik dan: 42 lentes jong en sinds 1,5 jaar erg last van overmatig zweten, wel alleen overdag. Ik heb een beroep in de horeca waar het af en toe wel aanpakken is dus fysiek een beetje zwaar, ook zijn er vaak veel ogen op mij gericht (ik sta voornamelijk achter een bar of kassa) maar het is ook vooral de ruimte waarin ik mij begeef. Als die licht en zonnig en dus warm is, dan is het een drama en parellen de zweetdruppels bij de minste inspanning van mijn voorhoofd. Zeker bij aanvang van mijn dienst, als ik net gefietst heb Aangezien ik ook al jaren last heb van flinke haaruitval, zie je echt het zweet op mijn hoofdhuid staan. Maar ook oksels en (genant) de schaamstreek, 2 a 3 schone onderbroeken per dag is geen uitzondering. Omdat ik na de geboorte van mijn jongste dochter (5 nu) een spiraal heb genomen, heb ik geen gewone menstruaties meer. ik weet dan ook niet of ik mij al in de overgang bevind. Ook omdat ik geen nachtelijk zweten heb (niet dat ik weet althans) dacht ik er lange tijd niet aan totdat een wat oudere collega mij erop attendeerde. Ik kan je vertellen dat dat moment zowel pijnlijk als waardevol was. Ik schaamde mij in eerste instantie, waardoor het zweet me nog meer uitbrak, maar merkte aan haar dat het absoluut niet een taboe moet zijn. Ook merk ik bij stress in mijn werk (werkdruk kan soms hoog zijn, met vele ogen op je gericht) of het doen van nieuwe dingen en je wilt het dan goed doen, dan krijg ik ook constant zweetuitbraken. Dit kan een hele ochtend duren. Ik hoop dat iemand van de iets jongere dames (40+) waarbij nog geen menstruatie onregelmatigheden zijn, dat er dames zijn die dit herkennen. Is het wel al de pre overgangsfase of niet? Ik vind mezelf nog erg 'jong' en mijn moeder was toch zeker 8 tot 10 jaar ouder alvorens de eerste verschijnselen ontstonden. Kan het ook stress zijn en de combinatie van fysiek werk/prestatiedruk? Ik probeer uit te kijken met koffie, alcohol en kruiden, maar helemaal uitbannen kan en wil ik dat toch ook niet. Dit is ook inherent aan mijn beroep! Maar ik ga zeker die saliethee eens proberen! Dank voor de tips en eventueel andere tips! ps ik heb ook een tip: ik heb standaard een hydrofiele luier (nog van de kinderen) in mijn werktas, even afdeppen dat voorhoofd….

Jolanda
Door

Jolanda

op 21 Aug 2020

56 lentes ben ik inmiddels en al 2 jaar behoorlijke klachten van de overgang. Maar ik liet het er niet bij zitten. Ben naar een homeopaat gegaan en zie daar de klachten zijn niet geheel verdwenen maar zeker voor 80 procent. Dus dames merk homeopathie niet meteen aan als klinkklare onzin want het helpt wel degelijk. Ik gebruik ook homeopatische middelen voor onze hond en daar werkt het ook uitstekend bij als hij eens wat kleine kwaaltjes heeft. Dus dames maak eens een afspraak bij een homeopaat en ervaar het zelf...... Sterkte

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 24 Aug 2020

Vanaf mijn 44ste levensjaar in de overgang. Ik ben nu 53 jaar en wordt langzaam aan best heel erg moedeloos van het transpireren. Gelukkig valt het 's nachts mee. Ik heb tabletjes gehad van de huisarts, Femoston, en die waren ideaal. Niks geen zweet meer. Heerlijk. Maar toen kreeg ik in februari 2019 een hartinfarct. Nu mag ik die tabletjes niet meer gebruiken dus weer terug bij af. Bij elke inspanning, hoe klein ook, gutst het zweet van mijn lichaam. Ik heb alle supplementen al geprobeerd en de meeste helpen wel maar voor maar een paar maandjes. Speciale deodorant aangeschaft van Weleda met Salvia erin. Heerlijke deo maar ik ben er allergisch voor. Alles kapot onder de oksels. Ook heb ik acupunctuur gehad. Heeft helaas ook niet geholpen. Nu maar weer aan de salviablad tabletten van De Tuinen. Kijken of dat gaat werken. Alle vrouwen in de overgang. Heel veel succes want ik vind het poepie zwaar xxx

Reactie plaatsen