Hoofdpijn tijdens overgang: hoe je van je bonzend hoofd afkomt

Hoofdpijn tijdens overgang: hoe je van je bonzend hoofd afkomt

Vrouwen die in de overgang komen hebben vaak te maken met lichamelijke ongemakken en klachten waaronder hoofdpijn. Tijdens de overgang heeft je lichaam heel wat te verduren. Je lichaam is volop aan het veranderen en dat zorgt voor lichamelijke veranderingen. Je kunt daardoor ook last krijgen van stevige hoofdpijn. Je kunt er niet altijd heel veel aan doen, het is namelijk ook een periode waar je doorheen moet. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je stress gaat vermijden, thuis rust hebt en even gaat liggen wanneer het te erg wordt.

Praten met anderen, die in hetzelfde schuitje zitten of zaten, is belangrijk als je in de overgang bent. Je moet geen zorgen voor jezelf houden maar deze met anderen bespreken, zodat je het kunt plaatsen. Wanneer jij hoort dat anderen hetzelfde ervaren dan kan dat voor meer rust zorgen. Daardoor kan de hoofdpijn ook al wat zakken.

Meestal is de hoofdpijn die je tijdens de overgang hebt een combinatie van factoren. Het kan zijn door de hormonale veranderingen, maar je maakt je ook druk, ervaart stress, voelt je onzeker en hebt slaapproblemen. Spanningen zorgen voor hoofdpijn en je kunt ook door de opvliegers steeds wakker liggen in de nachten. Als je slaaptekort hebt dan kun je overdag erg moe zijn en ook daardoor last hebben van hoofdpijn.

Lees hier meer over de hormonale veranderingen en kom tot rust met deze 7 gratis yoga oefeningen die vermeld staan in het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Wat kun je aan de hoofdpijn doen?

Praten met anderen

Gun jezelf rust

Wat kun je aan de hoofdpijn doen?

Tijdens de overgang zijn er verschillende ongemakken die jou het leven behoorlijk moeilijk kunnen maken. Maar heel erg veel kun je er niet aan doen. Probeer in ieder geval stress en spanningen te vermijden. Zorg goed voor jezelf, ook al heb je minder energie. Als je in de nacht niet veel hebt geslapen, pak dan tussen de middag even een uurtje rust als je voelt dat je hoofdpijn krijgt en moe wordt.

Je lichaam geeft aan dat je het nodig hebt dus geef er ook aan toe. Daardoor kan de hoofdpijn wat zakken. Geef er aan toe, neem die micro pauze, zodat je weer opgeladen verder kunt. Het is erg belangrijk dat je ook tijdens de overgang naar je lichaam luistert. Rusten is belangrijk, je lichaam krijgt veel veranderingen te verduren en daar heb je tijd voor nodig om dat allemaal te verwerken. Wees niet te hard voor jezelf.

Praten met anderen

Wanneer je zwanger bent deel je vaak alle ongemakken, veranderingen aan je lichaam en de leuke dingen met andere aanstaande moeders. Waarom zou jij de overgangsfase niet wat gemakkelijker voor je maken om ook dan met andere dames te praten over wat je bezig houdt. Het is geen zeuren, het is uitwisselen van ervaringen. Je helpt elkaar om een lastige fase in je leven zo goed mogelijk door te komen.

Het lucht op als je hoort dat ook andere vrouwen bepaalde ongemakken en klachten hebben tijdens de overgang. Je weet dat jij je niet druk hoeft te maken, het hoort er gewoon bij. Geef elkaar voedingstips, wissel recepten uit, zorg met elkaar voor voldoende beweging, wandel samen, pep elkaar op als iemand even in de put zit. Samen in de overgang zal ervoor zorgen dat je samen huilt, zorgen deelt, maar zeker ook samen lacht. Wie heeft deze week de meeste opvliegers?

Gun jezelf rust

Er wordt steeds opnieuw gewezen op het belang van gezonde voeding, voldoende water drinken en bewegen. Dit geldt voor het hele leven, dus ook voor de overgang. Vergeet echter niet dat je lichaam ook voldoende rust moet krijgen. Je lichaam ondergaat tijdens de overgang nogal veel veranderingen, dat gebeurt niet zonder slag of stoot, dat zul je al wel hebben gemerkt. Om dit allemaal goed te kunnen verwerken is voldoende rust van essentieel belang. Zorg dat je lichaam zich kan herstellen na inspanning. Het kan zelfs zijn, dat je moe bent, geen energie hebt zonder dat jij je hebt ingespannen. Geef er gerust aan toe, gun jezelf rust.

Heb je veel last van hoofdpijn tijdens de overgang? Lees dan eens mijn programma: Overwin je Overgang en ontdek hoe je op een natuurlijke manier minder last hebt van je hoofdpijn.

Over de schrijver
Reactie plaatsen