Overgangsverschijnselen ontmaskerd: top 10 symptomen die je gek maken

Overgangsverschijnselen ontmaskerd: top 10 symptomen die je gek maken

Heb je al last van overgangsverschijnselen? Het kan zijn dat je al in de overgang bent beland. Herken je al enkele symptomen? De overgang kan soms een hele verandering zijn in je leven, toch hoort het er gewoon bij. Je bent het niet gewend, het voelt vreemd, je bent nog jong of je had geen idee wat je kon verwachten. Beetje bij beetje kom je er achter wat de overgangsverschijnselen zijn. Het is iets waar je als vrouw niet omheen kunt en daarom is het goed dat je er ook meer over te weten komt. Herkennen van de overgangsverschijnselen is van groot belang, zodat je het ook kunt plaatsen. Sommige vrouwen geven er nog niet aan toe of willen er nog niet aan denken dat zij in de overgang aan zijn gekomen of dat het er aan zit te komen. Maar toch krijgen alle vrouwen er vroeg of laat allemaal mee te maken.

Wil je informatie over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Hormoonstelsel

Invloed hormoonveranderingen en overgangsverschijnselen

Top 10 overgangsverschijnselen

Hormoonstelsel

Het hormoonstelsel regelt samen met het autonome zenuwstelsel dat omstandigheden in het lichaam constant worden gehouden. Dit noemen we ook wel het inwendige milieu. Ze hebben samen de verantwoordelijkheid voor de werking en de coördinatie van onze inwendige organen. Daarbij kun je denken aan je hartslag maar ook aan je spijsvertering. Dit stelsel bestaat eigenlijk uit twee delen, samen sturen ze het lichaam aan. Dit noemen we ook wel het (ortho)sympatisch en het parasympatisch zenuwstelsel. Het klinkt misschien vreemd, maar deze hebben een tegengestelde werking. De organen hebben namelijk allemaal een tak van het orthosympatisch maar ook een tak van het parasympatisch zenuwstelsel. Bij het sympatisch zenuwstelsel gaat het over impulsen die het lichaam geschikt maken voor actie. Hierdoor kunnen je hart en ademhaling versnellen en krijgen we ook meer suiker in het bloed, zodat we energie vrij kunnen maken. Maar ook onze spijsvertering vertraagt hierdoor. Dan is er het parasympatisch zenuwstelsel. Dit remt juist de hartslag en de ademhaling. Maar het versnelt dan weer spijsvertering, zoals je kunt zien een tegengestelde richting.

Invloed hormoonveranderingen en overgangsverschijnselen

De hormoonveranderingen hebben een grote invloed op ons lichaam. Maar ook hoe we ons voelen en hoe we ons uiten. Er kan innerlijke stress optreden, maar ook kunnen vrouwen zich ineens heel erg gejaagd voelen en onrustig zijn. Stemmingswisselingen horen er ook bij en zorgen er voor dat je van het ene op het andere moment ineens een heel ander persoon kunt zijn. Dit is in het begin even wennen (ook voor je omgeving), je hebt geen idee wat er met je gebeurt, maar het zijn allemaal overgangsverschijnselen. Als je weet dat het er bij hoort, weet je ook dat het geen kwaad kan en dat het ook weer voorbij gaat. Maar wanneer je voor de eerste keer met allerlei vage overgangsverschijnselen te maken krijgt, kan dat even schrikken zijn. Je moet het een plekje kunnen geven en vaak praten vrouwen er ook over met andere vrouwen. Dit geeft hen veel duidelijkheid en daardoor kun je het ook beter verwerken dat de overgang, deze fase, nu bij jou is beland. De een heeft er vroeger mee te maken dan de ander, soms heb je er pas laat mee te maken. Maar een ding is zeker en dat is dat je er niet onderuit kunt, je krijgt er als vrouw altijd mee te maken. De een heeft meer last van de overgangsverschijnselen dan de ander, sommige vrouwen merken er nauwelijks iets van en denken achteraf, was dit alles? Het is daarom per persoon heel wisselend hoe de overgangsverschijnselen ervaren worden en het is goed als je er over praat met anderen, zodat je het kunt verwerken en een plekje kunt geven. Ervaringen met elkaar delen geeft vaak veel duidelijkheid.

Top 10 overgangsverschijnselen

Overgangsverschijnselen kunnen bestaan uit diverse klachten. Deze overgangsklachten zijn te verdelen in lichamelijke en in geestelijke symptomen. Hieronder een top 10 met de meest bekende overgangsverschijnselen:

  1. Opvliegers en nachtzweten
  2. Menstruatieklachten
  3. Prikkelbaarheid
  4. Stemmingswisselingen
  5. Botontkalking
  6. Overgewicht
  7. Vermoeidheid
  8. Hartkloppingen
  9. Hart- en vaatziekten
  10. Hoofdpijn

Wil je meer weten over overgangsverschijnselen? Wat je er tegen kunt doen en hoe je klachten kunt verzachten? Bekijk dan eens ons programma Overwin je Overgang:

button-4

Over de schrijver
lies jasper kroes jasper kroes
Door

lies jasper kroes jasper kroes

op 22 Mar 2018

hoort een pijnlijke tong ook bij de overgang

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 22 Mar 2018

Dat zou mogelijk zijn, wel een branderig gevoel in de mond. Eventueel je huisarts eens navragen?

an klaassen
Door

an klaassen

op 09 Apr 2018

opvliegers, overgewicht, depressies, vermoeidheid angsten, hartkloppingen wakker worden, niet meer in slaap kunnen vallen, ik heb de hele mikmak. Toen ik 55 was is mijn spiraal eruit gegaan toen begon de ellende. 20 kilo erbij in 5.5 jaar. Ik snoep niet let op wat ik eet, ben bij een dietiste geweest. ik at te weinig 800 c kal dus meer gaan eten, en opletten wat ik at, geen vet zuinig met zout( ook hoge bloeddruk.) ik weet het echt niet meer wat te doen, de laatste 2 jaar zijn de klachten erger geworden en ik kan iemand aanvliegen zonder reden, en snel boos worden. Stemmingwisselingen dus.. Word langzaam gek als het zo doorgaat, mijn psygoloog dacht aan overspannen en een burnout. volgens mij is het de overgang.

Anna
Door

Anna

op 16 Apr 2018

Dag An, laat het een troost voor je zijn dat veel vrouwen zich herkennen in je verhaal. Ook ik. ;-) Ik ben er inmiddels achter dat de overgang een flinke brok in de pap heeft te brokkelen als het gaat om fysieke en mentale klachten. Het één versterkt het ander en tel daarbij de onzekerheid en (ver)dwaas(d)heid op die daar ook nog eens bij om de hoek komt kijken en het feest is meer dan compleet. Misschien heb je er wat aan om daadwerkelijk te beseffen dat veel van je problemen voortkomen uit de overgang die je doorstaat. Dat maakt het doorstaan wat lichter en geeft je een verklaring waarom het nu is wat het is. Hopelijk kunnen mijn woorden je helpen je last wat beter te verdragen. Het gaat over, heeft men mij verteld! All the best!

Marijke
Door

Marijke

op 24 Apr 2018

Ik vind het een drama de overgang, had van mij overgeslagen mogen worden. Aangekomen wat er niet meer af gaat. Hartkloppingen en vreselijke hyperventilatie. Zweten doe ik gelukkig niet alleen in de nacht maar 24/7, als het 5 graden is ga ik nog zonder jas naar buiten. Mijn baarmoeder hebben ze "gekookt" omdat ik steeds weken lang vloeide en heb geen idee hoe lang deze ellende nog duurt. Baal ook dat ik weet dat mijn moeder een week voor haar dood nog een opvlieger had en ze was 74, dus dat staat mij ook te wachten. "Er mee leren leven", er "door heen moeten", "het gaat over, hou vol", allemaal mooi maar je hebt er niks aan. Ben nu 56 en zeker al 11 jaar bezig, ik ben er zoooo klaar mee.

Reactie plaatsen