voeding
Ria Kamelle
voeding
01/13/2016
5 min
20

Lijnzaad gezond of gevaarlijk: de waarheid ontmaskerd

01/13/2016
5 min
20

Een andere naam voor lijnzaadolie is lijnolie. Het gaat over olie die afkomstig is uit lijnzaad. Het unieke is dat deze zaden ongeveer 40% olie bevatten. Het zaad komt uit de vlasplant. De complete naam is Linum usitatisimum. Deze plant groeit over de hele wereld en wordt met name geteeld voor het lijnzaad. Als je lijnzaad gaat persen, dan krijg je olie. Dat vindt allemaal plaats in een oliemolen. Als het persen klaar is, dan blijft er een restproduct over. Dit noemen ze lijnkoek. Deze wordt weer veel gebruikt in veevoer. De vlasplant zelf wordt ook gebruikt. De vezels uit de plant worden gebruikt om linnen te maken.

Vaak wordt lijnzaadolie opgeslagen in donkere flessen. Waarom? Omdat de olie in kwaliteit achteruit zal gaan onder invloed van zonlicht. Zowel lijnzaad als lijnzaadolie worden al eeuwenlang gebruikt. Vroeger werd in het oude Egypte al volop gebruik gemaakt van lijnzaadolie en het was een onderdeel van een maaltijd. Dit was met een reden, want zij waren er van overtuigd dat deze olie de gezondheid zou bevorderen en meer lichamelijke schoonheid zou brengen. Tegenwoordig worden de zaden veel gebruikt in brood of door yoghurt. Als het over het gebruik in de yoghurt gaat, dan gaat het vaak over gebroken lijnzaad. Deze zaden zijn wat licht gekneusd en zijn daardoor wat fijner geworden. De zaden zijn gebroken en dat zou er voor kunnen zorgen dat de voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden in het lichaam.

Ben je op zoek naar recepten met gezonde ingrediënten? Bekijk dan eens gratis deze 12 heerlijke en gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Lijnzaad en voedingswaarde

Lijnzaad gebruiken

Lijnzaadolie en je gezondheid

Dagelijkse hoeveelheid lijnzaad

Kleine hoeveelheden lijnzaad nemen

Lijnzaad en voedingswaarde

Veel mensen weten het al, maar lijnzaad is erg voedzaam. Er zitten namelijk gezonde vetten in, maar ook veel vezels en eiwitten. Het zou ook een groot aantal antioxidanten bevatten. Deze zorgen ervoor dat agressieve stoffen in het lichaam worden bestreden. De agressieve stoffen noemen we ook wel vrije radicalen. Deze kunnen er voor zorgen dat de kans op ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten toeneemt.

Per 100 gram bevat lijnzaad:
• 486 kilocalorieën
• 33 gram vezels
• 20 gram eiwit
• 13,5 gram koolhydraat
• 700 mg kalium
• 250 mg calcium
• 180 mg magnesium

Het is goed om te weten wat je eet, maar let er ook goed op wanneer je lijnzaad of lijnzaadolie gaat gebruiken. De kwaliteit van de lijnzaad/lijnzaadolie speelt hierin een grote rol. Let daarom ook goed op hoe je deze op gaat bergen en bewaren. Je wil namelijk wel lijnzaad/lijnzaadolie van goede kwaliteit voor je eigen gezondheid.

Lijnzaad gebruiken

Sommige mensen gebruiken het zaad in gerechten of maaltijden om deze van meer vezels te voorzien. Een grote groep mensen krijgt niet genoeg voedingsvezels binnen. Je zou eigenlijk 30 tot 40 gram vezels per dag binnen moeten krijgen. Maar meestal lukt dat niet, je kunt hier wel aan werken door te kiezen voor volkoren producten, groenten en fruit. Wanneer je lijnzaad toe gaat voegen aan maaltijden kan dat je helpen om de hoeveelheid vezels te verhogen. De vezels hebben dan een aantal voordelen. Om te beginnen zullen de vezels zorgen voor een goede (betere) stoelgang. Er zijn veel mensen die last hebben van een slechte stoelgang en dit kan met lijnzaad aan worden gepakt.

Een ander voordeel is dat het kan helpen met afvallen. Daardoor trekt het veel mensen ook aan. Ze willen dat graag zelf proberen. Er zijn nog meer redenen om lijnzaad of lijnzaadolie te gebruiken. Het zou zorgen voor een verlaging van de bloeddruk, het versterken van je weerstand, een verbetering van je cholesterolgehalte, het biedt ook bescherming tegen hart- en vaatziekten en de kans op bepaalde vormen van kanker wordt kleiner. Er is nog wel veel wetenschappelijk onderzoek gaande om te bekijken wat de resultaten precies zijn van lijnzaad. Maar er zijn in ieder geval al wel veel onderzoeken die aantonen dat het een positieve invloed op onze gezondheid kan hebben. Daarbij moet wel vermeld worden dat je goed op moet passen met grote hoeveelheden. Eigenlijk geldt dat voor alles wat je eet, veel dingen zijn gezond, maar met mate en dat geldt ook voor lijnzaad.

Lijnzaadolie en je gezondheid

De lijnzaadolie bestaat voor ongeveer 50% uit linoleenzuur. Dit hoort bij de omega 3vetzuren. Veel mensen zijn erg positief te spreken als het gaat over omega 3-vetzuren. Dit zou namelijk kunnen helpen bij het voorkomen van meerdere aandoeningen. Als je genoeg omega 3 vetzuren zou eten dan wordt de kans op artritis (ontstekingen aan de gewrichten) kleiner, maar ook de kans op hart- en vaatziekten en depressies.

Er zijn meer onderzoeken naar omega 3 gedaan en daaruit komt naar voren dat het zorgt voor een bloeddrukverlaging (als je een te hoge bloeddruk hebt kan dat schadelijk zijn voor hart en bloedvaten), bevordering van de weerstand (als je een betere weerstand hebt dan is het lichaam goed beschermd tegen bacteriën en infecties), het bevordert sterke botten en soepele gewrichten. Maar het is ook een stimulering van de hersenfuncties, het werkt ontstekingsremmend en naast omega 3 bevat lijnolie ook linolzuur. Dit bevat weer omega 6 vetzuren.

Over omega 6 is bekend dat het ook positieve invloed kan hebben op de gezondheid. Daarbij kan dit het cholesterolgehalte helpen verlagen. Het is goed om te lezen over lijnzaad, zodat je weet welke hoeveelheden je binnen mag krijgen en hoe je het kunt gebruiken. Je hoeft het namelijk niet dagelijks te gebruiken.

Dagelijkse hoeveelheid lijnzaad

Het is als je lijnzaad wil gebruiken belangrijk dat je niet meer dan 45 gram lijnzaad per dag neemt. Wanneer je meer dan 45 gram lijnzaad gebruikt per dag, dan kan dat ongezond zijn. Je zult echter niet zo snel aan deze hoeveelheid komen. Een eetlepel bevat ongeveer 7 á 8 gram. In lijnzaad zit cyanogeen en het lichaam zet dit om in cyanide. Dit is een giftige stof en een te hoge dosis cyanide kan zelfs tot een hartstilstand leiden. Let daarom goed op dat je het zaad niet iedere dag in grote hoeveelheden gaat gebruiken.

Je kunt het wel toevoegen aan een maaltijd, maar zorg er dan voor dat je er goed op let hoeveel je wanneer gaat gebruiken. Veel mensen gebruiken het niet apart, maar er zijn ook mensen die het wel graag gebruiken, omdat het een goede invloed op je gezondheid kan hebben. Daarbij moet je dus opletten dat je hierin niet gaat overdrijven, want teveel van een product is nooit goed. Let dus goed op, ook lijnzaad met mate. Je kunt het gerust gebruiken, maar dan bijvoorbeeld niet in grote hoeveelheid.

Kleine hoeveelheden lijnzaad nemen

Bij lijnzaadolie is het van belang geen grote hoeveelheden in te nemen. Soms denk je een product is gezond, dus ik eet het veel. Pas daar mee op. Je moet geen grote hoeveelheden nemen en eigenlijk geldt dat voor alle producten. Je kunt het beste alles met mate eten en variëren. Het is goed om af en toe lijnzaad bij je maaltijden te gebruiken, maar het hoeft niet dagelijks en zeker niet teveel per dag. Je weet nu hoe je lijnzaad veilig kunt gebruiken.

Gebruik deze informatie, houd je eraan! Het is goed dat je er nu over gelezen hebt. Hierdoor weet je hoe je lijnzaad verantwoord kunt gebruiken. Onthoud het volgende: ook al is een product erg gezond overdaad schaadt (meestal). Bij twijfel is het zinvol om eerst informatie in te winnen alvorens producten op eigen houtje uit te proberen. Raadpleeg betrouwbare bronnen.

Ben je op zoek naar een methode om gezonder te eten en wil je enkele kilo’s afvallen op een verantwoorde en gezonde manier? Neem dan eens een kijkje naar mijn programma: Slank door de Overgang:

slank door de overgang

Reacties
Categorieën