Lijnzaad gezond of gevaarlijk: de waarheid ontmaskerd

Lijnzaad gezond of gevaarlijk: de waarheid ontmaskerd

Een andere naam voor lijnzaadolie is lijnolie. Het gaat over olie die afkomstig is uit lijnzaad. Het unieke is dat deze zaden ongeveer 40% olie bevatten. Het zaad komt uit de vlasplant. De complete naam is Linum usitatisimum. Deze plant groeit over de hele wereld en wordt met name geteeld voor het lijnzaad. Als je lijnzaad gaat persen, dan krijg je olie. Dat vindt allemaal plaats in een oliemolen. Als het persen klaar is, dan blijft er een restproduct over. Dit noemen ze lijnkoek. Deze wordt weer veel gebruikt in veevoer. De vlasplant zelf wordt ook gebruikt. De vezels uit de plant worden gebruikt om linnen te maken.

Vaak wordt lijnzaadolie opgeslagen in donkere flessen. Waarom? Omdat de olie in kwaliteit achteruit zal gaan onder invloed van zonlicht. Zowel lijnzaad als lijnzaadolie worden al eeuwenlang gebruikt. Vroeger werd in het oude Egypte al volop gebruik gemaakt van lijnzaadolie en het was een onderdeel van een maaltijd. Dit was met een reden, want zij waren er van overtuigd dat deze olie de gezondheid zou bevorderen en meer lichamelijke schoonheid zou brengen. Tegenwoordig worden de zaden veel gebruikt in brood of door yoghurt. Als het over het gebruik in de yoghurt gaat, dan gaat het vaak over gebroken lijnzaad. Deze zaden zijn wat licht gekneusd en zijn daardoor wat fijner geworden. De zaden zijn gebroken en dat zou er voor kunnen zorgen dat de voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden in het lichaam.

Ben je op zoek naar recepten met gezonde ingrediënten? Bekijk dan eens gratis deze 12 heerlijke en gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Lijnzaad en voedingswaarde

Lijnzaad gebruiken

Lijnzaadolie en je gezondheid

Dagelijkse hoeveelheid lijnzaad

Kleine hoeveelheden lijnzaad nemen

Lijnzaad en voedingswaarde

Veel mensen weten het al, maar lijnzaad is erg voedzaam. Er zitten namelijk gezonde vetten in, maar ook veel vezels en eiwitten. Het zou ook een groot aantal antioxidanten bevatten. Deze zorgen ervoor dat agressieve stoffen in het lichaam worden bestreden. De agressieve stoffen noemen we ook wel vrije radicalen. Deze kunnen er voor zorgen dat de kans op ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten toeneemt.

Per 100 gram bevat lijnzaad:
• 486 kilocalorieën
• 33 gram vezels
• 20 gram eiwit
• 13,5 gram koolhydraat
• 700 mg kalium
• 250 mg calcium
• 180 mg magnesium

Het is goed om te weten wat je eet, maar let er ook goed op wanneer je lijnzaad of lijnzaadolie gaat gebruiken. De kwaliteit van de lijnzaad/lijnzaadolie speelt hierin een grote rol. Let daarom ook goed op hoe je deze op gaat bergen en bewaren. Je wil namelijk wel lijnzaad/lijnzaadolie van goede kwaliteit voor je eigen gezondheid.

Lijnzaad gebruiken

Sommige mensen gebruiken het zaad in gerechten of maaltijden om deze van meer vezels te voorzien. Een grote groep mensen krijgt niet genoeg voedingsvezels binnen. Je zou eigenlijk 30 tot 40 gram vezels per dag binnen moeten krijgen. Maar meestal lukt dat niet, je kunt hier wel aan werken door te kiezen voor volkoren producten, groenten en fruit. Wanneer je lijnzaad toe gaat voegen aan maaltijden kan dat je helpen om de hoeveelheid vezels te verhogen. De vezels hebben dan een aantal voordelen. Om te beginnen zullen de vezels zorgen voor een goede (betere) stoelgang. Er zijn veel mensen die last hebben van een slechte stoelgang en dit kan met lijnzaad aan worden gepakt.

Een ander voordeel is dat het kan helpen met afvallen. Daardoor trekt het veel mensen ook aan. Ze willen dat graag zelf proberen. Er zijn nog meer redenen om lijnzaad of lijnzaadolie te gebruiken. Het zou zorgen voor een verlaging van de bloeddruk, het versterken van je weerstand, een verbetering van je cholesterolgehalte, het biedt ook bescherming tegen hart- en vaatziekten en de kans op bepaalde vormen van kanker wordt kleiner. Er is nog wel veel wetenschappelijk onderzoek gaande om te bekijken wat de resultaten precies zijn van lijnzaad. Maar er zijn in ieder geval al wel veel onderzoeken die aantonen dat het een positieve invloed op onze gezondheid kan hebben. Daarbij moet wel vermeld worden dat je goed op moet passen met grote hoeveelheden. Eigenlijk geldt dat voor alles wat je eet, veel dingen zijn gezond, maar met mate en dat geldt ook voor lijnzaad.

Lijnzaadolie en je gezondheid

De lijnzaadolie bestaat voor ongeveer 50% uit linoleenzuur. Dit hoort bij de omega 3vetzuren. Veel mensen zijn erg positief te spreken als het gaat over omega 3-vetzuren. Dit zou namelijk kunnen helpen bij het voorkomen van meerdere aandoeningen. Als je genoeg omega 3 vetzuren zou eten dan wordt de kans op artritis (ontstekingen aan de gewrichten) kleiner, maar ook de kans op hart- en vaatziekten en depressies.

Er zijn meer onderzoeken naar omega 3 gedaan en daaruit komt naar voren dat het zorgt voor een bloeddrukverlaging (als je een te hoge bloeddruk hebt kan dat schadelijk zijn voor hart en bloedvaten), bevordering van de weerstand (als je een betere weerstand hebt dan is het lichaam goed beschermd tegen bacteriën en infecties), het bevordert sterke botten en soepele gewrichten. Maar het is ook een stimulering van de hersenfuncties, het werkt ontstekingsremmend en naast omega 3 bevat lijnolie ook linolzuur. Dit bevat weer omega 6 vetzuren.

Over omega 6 is bekend dat het ook positieve invloed kan hebben op de gezondheid. Daarbij kan dit het cholesterolgehalte helpen verlagen. Het is goed om te lezen over lijnzaad, zodat je weet welke hoeveelheden je binnen mag krijgen en hoe je het kunt gebruiken. Je hoeft het namelijk niet dagelijks te gebruiken.

Dagelijkse hoeveelheid lijnzaad

Het is als je lijnzaad wil gebruiken belangrijk dat je niet meer dan 45 gram lijnzaad per dag neemt. Wanneer je meer dan 45 gram lijnzaad gebruikt per dag, dan kan dat ongezond zijn. Je zult echter niet zo snel aan deze hoeveelheid komen. Een eetlepel bevat ongeveer 7 á 8 gram. In lijnzaad zit cyanogeen en het lichaam zet dit om in cyanide. Dit is een giftige stof en een te hoge dosis cyanide kan zelfs tot een hartstilstand leiden. Let daarom goed op dat je het zaad niet iedere dag in grote hoeveelheden gaat gebruiken.

Je kunt het wel toevoegen aan een maaltijd, maar zorg er dan voor dat je er goed op let hoeveel je wanneer gaat gebruiken. Veel mensen gebruiken het niet apart, maar er zijn ook mensen die het wel graag gebruiken, omdat het een goede invloed op je gezondheid kan hebben. Daarbij moet je dus opletten dat je hierin niet gaat overdrijven, want teveel van een product is nooit goed. Let dus goed op, ook lijnzaad met mate. Je kunt het gerust gebruiken, maar dan bijvoorbeeld niet in grote hoeveelheid.

Kleine hoeveelheden lijnzaad nemen

Bij lijnzaadolie is het van belang geen grote hoeveelheden in te nemen. Soms denk je een product is gezond, dus ik eet het veel. Pas daar mee op. Je moet geen grote hoeveelheden nemen en eigenlijk geldt dat voor alle producten. Je kunt het beste alles met mate eten en variëren. Het is goed om af en toe lijnzaad bij je maaltijden te gebruiken, maar het hoeft niet dagelijks en zeker niet teveel per dag. Je weet nu hoe je lijnzaad veilig kunt gebruiken.

Gebruik deze informatie, houd je eraan! Het is goed dat je er nu over gelezen hebt. Hierdoor weet je hoe je lijnzaad verantwoord kunt gebruiken. Onthoud het volgende: ook al is een product erg gezond overdaad schaadt (meestal). Bij twijfel is het zinvol om eerst informatie in te winnen alvorens producten op eigen houtje uit te proberen. Raadpleeg betrouwbare bronnen.

Ben je op zoek naar een methode om gezonder te eten en wil je enkele kilo’s afvallen op een verantwoorde en gezonde manier? Neem dan eens een kijkje naar mijn programma: Slank door de Overgang:

slank door de overgang

Over de schrijver
ingrid sasbrink
Door

ingrid sasbrink

op 14 Jan 2016

is lijnzaad ook in een korrel of tablet om dagekijks in te nemen

Wendy
Door

Wendy

op 19 Dec 2017

Hallo Ria, Is het fabel of feit dat gebroken lijnzaad oxideert en dat er daarmee vrije radicalen wordt opgenomen bij toevoeging in de voeding?Groetjes, Wendy

jessi
Door

jessi

op 31 Mar 2018

Wat ik erg mis is informatie over de houdbaarheid. Lijnzaad is niet lang houdbaar en als het gebroken is, is het nog veel korter houdbaar, de gewilde Omega-3 vervliegt dan heel snel. Het beste is om ongebroken lijnzaad te kopen, dit in de vriezer te bewaren, en dan zelf met b.v. een koffiemolen het zaad te malen, in porties voor een paar dagen. Zo heb je ook echt iets aan de goede stofjes die er in zitten.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 31 Mar 2018

Dank je wel Jessi, goede tip!

Emma
Door

Emma

op 06 Jul 2018

Google ook eens op lijnzaad en blauwzuur alsjeblieft. Lijnzaad-kennis is belangrijk vanwege cyanide. Ik ben erg ziek geworden door het consumeren van lijnzaad

Emma
Door

Emma

op 06 Jul 2018

Google ook eens op lijnzaad en blauwzuur alsjeblieft. Lijnzaad-kennis is belangrijk vanwege cyanide. Ik ben erg ziek geworden door het consumeren van lijnzaad

Anita
Door

Anita

op 25 Jan 2022

Kam jij er meer over vertellen. Ik las al eens over iemand die lat kreeg. En ik had 3 maanden hoofdpijn aanvallen dag en nacht. Een paar dagen nadat ik stopte met lijnzaad was het over. Na een periode weer 1 eetlepel lijnzaad genomen en na een paar dagen begon de pulserende hoofdpijn weer echt nu alweer 5 dagen op een rij. Dus gisteren maar weer gestopt met lijnzaad. Is dit toeval?

Renske
Door

Renske

op 05 Feb 2022

Ik heb de laatste dagen ook ineens mega hoofdpijn en diarree. Ik heb zelden in m'n leven hoofdpijn. Sinds enkele weken/dagen neem ik iedere dag een lepel gebroken lijnzaad in smoothie of yoghurt. Ik ga er eens mee stoppen en kijken of het helpt..

Elke
Door

Elke

op 27 Jul 2018

Lijnzaad koken tot het slijmerig wordt helpt om het blauwzuur te verwijderen. Wordt gedaan door paardeneigenaren en ook door mij. Ik kook het lijnzaad in mijn soep mee en dat smaakt prima. De soep is maar een heel klein beetje slijmerig, maar dat hangt af van de hoeveelheid lijnzaad wat je erin stopt.

agatha
Door

agatha

op 01 Aug 2018

Hoevel lijnzaadolie mag ik per dag gebruiken? Ik lees alleen over lijnzaad, dat niet meer dan 45 gr zou mogen zijn. Maar van olie is dat niet genoemd. Gezien de cyanide maak ik me zorgen teveel te nemen.

Ivon Kennedy
Door

Ivon Kennedy

op 30 Sep 2018

Na 3 dagen een lepel gemalen lijnzaad in yoghurt gegeten te hebben kreeg ik erge hoofdpijn. Maar ik krijg ook hoofdpijn van vette vis. Er zitt tyramine in. Sommige mensen kunnen daar niet tegen!

Jitske
Door

Jitske

op 16 Oct 2018

Ik heb gluten-, lactose- en fructose-intolerantie. (HFI). Die laatste is het ergst en kan depressiviteit veroorzaken. Ook daarom volg ik het hypoglycaemiedieet en gaat goed ! Maar ik begreep niet: waarom ik steeds diarree behield. Komt door lijnzaad ! Want een weekje zonder, veroorzaakte niks !! Ik voel nu prima ! Ik heb voedingssupplementen via de diëtiste: CellCare uit Putten. Dus ben u gezond genoeg. Zei ook de huisarts (= internist).

Olwin
Door

Olwin

op 09 Feb 2019

Het is mij niet uiteindelijk hoeveel lijnzaadolie je het best kunt gebruiken, met woorden als 'matig' en 'niet te veel' schiet ik niet veel mee op. "Let daarom goed op dat je het zaad niet iedere dag in grote hoeveelheden gaat gebruiken" ik gebruik alleen de olie. Ik gebruik nu een eetlepel lijnolie per per dag, geen idee of dit voldoende is of te veel. Nergens op internet staat een duiding wat je nodig hebt, dit vind ik wel jammer gezien de goede eigenschappen van deze olie.

Bart
Door

Bart

op 22 Feb 2019

Ik bak de lijnzaden in olijfolie en mix het in de tomatensla. Is gebakken lijnzaad minder gevaarlijk?

Alexandra
Door

Alexandra

op 06 Apr 2019

Alle levensmiddelen bevatten kleine hoeveelheden stoffen welke we als "gevaarlijk" beschouwen. Maar, in tegenstelling tot zware metalen, zullen deze stoffen niet lang in het lichaam blijven. En: De dosis maakt het gif. Er is meer dan 300mg cyanide nodig om een mens te doden. Je zal dan kilo's en kilo's zaad per dag moeten eten. En, ook handig, kleine hoeveelheden cyanide dood kanker tumoren in het lichaam. Er is veel onderzoek naar gedaan.

Lucien
Door

Lucien

op 23 Jan 2020

Beter is om hele (ongebroken-ongemalen) lijnzaad te gebruiken. Wordt ook minder snel ranzig. De lijnzaadjes nestelen zich in de darmvlokken en barsten daar open waarbij het slijm vrijkomt. De vezel en het slijm zorgen dat opgedroogde voedingsresten vrijkomen en dat stimuleert de darmfunctie waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd. Twee keer per week een theelepel in de yoghurt of zo is voldoende en kan -volgens de huidige inzichten- helemaal geen kwaad. Ook goed bij een spastische dikke darm.

Jos Aernouts
Door

Jos Aernouts

op 26 Apr 2020

Eeen andere naam voor lijnzaadolie is LIJNOLIE???? Lijnolie wordt gebruikt in de verfindustrie en is giftig. Lijnzaadolie is olie geperst uit lijnzaad. Let op met zulke beweringen...

Jens Jacobs
Door

Jens Jacobs

op 05 Sep 2020

cyanogeen (CN)2 is een gas en verdampt al bij -20 oC . kun je iets preciezer formuleren waarom er cyanide gevormd wordt bij de consumptie van lijnzaad

Anneke
Door

Anneke

op 03 Feb 2021

Ik gebruik lijnzaad en lijnzaadolie in mijn ontbijt s,morgens voor de stoelgang maar dat werkt nog niet is dit gezond daar naast heb ik ook bloedverdunners en bloeddruk tabletten en een maag beschermers sucralfaat kan dit allemaal samen

Johannes
Door

Johannes

op 19 Aug 2021

@Jesse: Waarom is lijnzaad niet lang houdbaar? Ik heb een voorraadje in de kast luchtdicht al een jaartje ofzo zonder smaak of kleurverandering. Bedoel je misschien lijnzaadolie? dat is inderdaad donker en koel beperkt houdbaar. Ook gekneusde lijnzaadjes worden er niet beter op. Ik maal ze direkt voor gebruik in een koffiemolen (die ik alleen voor kruiden en specereïen gebruikt) en heb nog geen problemen.

Reactie plaatsen