Gewrichtspijn tijdens de overgang ontmaskerd: 8 tips voor minder klachten

Gewrichtspijn tijdens de overgang ontmaskerd: 8 tips voor minder klachten

Gewrichtspijn en (ochtend) stijfheid – ofwel artralgie¹ – nogal wat vrouwen in de overgang hebben daarmee te maken. Er zijn zelfs schattingen dat het opgaat voor zo’n 50% van alle vrouwen in de menopauze. Vooral pijn rondom de kleine gewrichten als de handen en vingers is een veelgehoorde klacht. Maar ook pijn, stijfheid en zwelling in of rond de knie- en heupgewrichten is niet ongewoon. Deze gewrichtsklachten kunnen je dagelijkse activiteiten bemoeilijken en zo een negatief effect op je kwaliteit van leven hebben. Ontdek hieronder meer over de symptomen en oorzaken van gewrichtspijn overgang en hoe je je pijnklachten bestrijdt.

Wil je minder gewrichtspijn? Download mijn 12 recepten en ontvang mijn e-boek: “Overgangshormonen in Balans”.

Inhoudsopgave:

Symptomen gewrichtspijn overgang

Oorzaak gewrichtspijn overgang

Gewrichtsklachten overgang, hoe ga je ermee om?

Symptomen gewrichtspijn overgang

Misschien herken je het wel. Je hebt ’s ochtends moeite om uit bed te komen. Je lichaam voelt stram en stijf aan. Het kost je vaak even wat tijd voor je zeg maar ‘in de benen’ bent. Of misschien is het pijnlijk en inspannend om bepaalde bewegingen te maken. Ook is het niet ongewoon dat je moeilijker inslaapt vanwege pijnklachten of nu en dan ‘s nachts wakker schrikt doordat je gewrichtsklachten ervaart. Bijvoorbeeld als je gaat verliggen in je slaap.

Herken je dit? Misschien een schrale troost, maar je bent niet de enige met die klachten. Flink wat vrouwen kampen met gewrichtspijn overgang. Gewrichten die pijnlijk, stijf en/of gezwollen aanvoelen zijn nogal eens de vingers, handen en polsen plus schouders². Maar ook knieën, heupen, enkels en bovenbenen kunnen pijnklachten geven. Verder kunnen de klachten soms ook gepaard gaan met koorts, roodheid en warmte in de gewrichten.

Oorzaak gewrichtspijn overgang

Gewrichtsklachten komen zowel bij mannen als vrouwen voor. Dat kan onder andere komen door leeftijd, slijtage, overbelasting en overgewicht. Maar ook bepaalde reumatische aandoeningen waaronder artrose (gewrichtsslijtage) kan de oorzaak zijn. Echter, ben je vrouw en tussen de 45 en 55 jaar? Dan kan de overgang de boosdoener van je pijnlijke en stramme gewrichten zijn.

Vraag je je af hoezo? Door de hormonale schommelingen kun je vatbaarder worden voor gewrichtsklachten dan wel gewrichtspijn overgang. Het vermoeden bestaat namelijk dat de dalende oestrogeenlevels de boosdoener zijn.

Omdat het hormoon oestrogeen normaalgesproken zorgt voor de opbouw van collageen. Dit is een lijmvormend eiwit in het bindweefsel dat je huid elastisch houdt, maar dat er eveneens voor zorgt dat je spieren, pezen, kraakbeen, banden en je slijmvliezen soepel blijven. Dalen je oestrogeenniveaus vervolgens onder invloed van de menopauze? Dan worden onder meer je slijmvliezen minder vochtig en ook de opbouw en afbraak van je kraakbeen verandert. Deze beschermende laag wordt blijvend dunner waardoor gewrichten over elkaar gaan schuren bij belasting en/of bepaalde bewegingen. Gevolg? Irritaties en die kunnen zorgen voor ontstekingen welke leiden tot verandering van een gewrichtsvorm. Hierdoor kun je pijnklachten ervaren als je beweegt en zodoende beperkt worden in je doen en laten.

Er zijn enkele onderzoeken³⁄⁴⁄⁵ – waarin vrouwen met hormonen zijn behandeld – die mogelijk aantonen dat het vrouwelijk oestrogeenhormoon verantwoordelijk is voor de pijnlijke gewrichten.

Daarnaast kan ook osteoporose je gewrichtspijn overgang in de hand werken. Immers, door de dramatische daling van het hoeveelheid oestrogeen neemt je botdichtheid af. Dat maakt je botten brozer en kan er onder andere toe leiden dat je rugwervels gaan inzakken waardoor je pijn ervaart.

Gewrichtsklachten overgang, hoe ga je ermee om?

Kamp je met gewrichtspijn overgang? Dan zijn er verschillende manieren om ermee te dealen. Bijgaand mijn tips, namelijk:

1. Blijf actief

Ervaar je gewrichtsklachten tijdens de overgang? Blijf dan in elk geval in beweging. Zeker wanneer het gewricht niet dik, rood of warm is. Door te bewegen worden je spieren sterker en ga je stijfheid tegen. Ga dagelijks een paar baantjes zwemmen, maak een wandeling of pak je fiets. Raadpleeg eventueel eerst je huisarts of een fysiotherapeut voor je begint met bewegen.

2. Overweeg Yoga of thai chi

Ook yoga of bijvoorbeeld thai chi⁶ zijn fijne manieren om je lichaam flexibel en sterk te houden. Bijkomend voordeel van beide activiteiten is dat ze je eveneens helpen om beter te ontspannen.

3. Vergroot je kennis

Meer weten over gewrichtspijn overgang kan helpen je pijnklachten te plaatsen en hoe ermee om te gaan. Pluis mijn website uit, zoek contact met lotgenoten, lees boeken over de overgang enzovoort. Kortom, vergroot je kennis.

4. Voorkom stress

Heb je geregeld veel stress? Dan trigger je de ontstekingsgevoeligheid van je lichaam door de aanmaak van het hormoon cortisol. Ga dat tegen. Ofwel: relax dagelijks door ontspanningsoefeningen te doen. Van mindfulness en ademhalingstrainingen tot yoga.

5. Let op je gewicht

Ook een gezond gewicht draagt bij aan minder gewrichtspijn overgang. Immers, overgewicht belast je lichaam extra. Denk aan je enkels, knieën en heupen. Daardoor kan de pijn in je gewrichten verergeren. Dus… ben je te zwaar? Val dan af.

6. Wees matig met suiker

Een eetpatroon dat bestaat uit veel geraffineerde koolhydraten (witbrood, witte rijst, witte pasta enzovoort) plus suikers en weinig essentiële vetzuren kan bijdragen aan gewrichtsontstekingen. Kies liever voor voeding met volkoren graanproducten, weinig suikers en voeg essentiële vetten als omega 3 aan je menu toe. Of kies voor een kwalitatief hoogwaardig omega 3 supplement. Dat doet je gezondheid én gewrichten goed. Wees eveneens matig met alcohol en cafeïne.

7. Vitamine D

Houd ook je vitamine D-inname in de gaten. Want, vitamine D⁷ speelt een belangrijke rol bij je botaanmaak en werking van je spieren. Ben je als vrouw ouder dan 50 jaar. Het advies is dan om naast je reguliere voeding elke dag 10 mcg extra vitamine D in te nemen.

8. Osteopathie⁸

Ook de behandeling van gewrichtspijn door een osteopaat kan helpen je klachten te verminderen en/of er beter mee te leren omgaan. Lees erover online en informeer in je omgeving naar de behandelmogelijkheden.

Kamp je met gewrichtspijn overgang? Je reacties lees ik graag. Reageer hieronder. Heb je verder nog vragen over gewrichtsklachten? En ben je benieuwd wat je kunt doen tegen gewrichtspijn? Ik help je graag vrijblijvend verder. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

Bronnen:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20537472

2. https://www.menopausecentre.com.au/information-centre/symptoms/joint-pain/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23511705

4. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1258/mi.2012.012025

5. http://www.maturitas.org/article/S0378-5122(14)00051-6/abstract

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17466739

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4764124/

8. https://nl.wikipedia.org/wiki/Osteopathie

Over de schrijver
lenie
Door

lenie

op 12 Jul 2016

Hallo,Ik lees dit bericht van gewrichtspijn tijdens de overgang, ik heb namelijk veel last van de si banden in mijn onderrug. Ik heb al fysiotherapie gehad maar niets helpt, vooral s'morgens veel last met het opstarten. Hebben jullie daar ervaring mee dat dit ook te maken heb met de overgang. Ik zat van een op andere dag in de overgang met veel opvliegers.

m.schmidt
Door

m.schmidt

op 21 Aug 2016

Hallo Lenie, Veel wandelen helpt. Ook al kan ik in de ochtend bijna niet op mijn voeten staan, als ik ga wandelen wordt alles beter. Schaf steunzolen aan!!! Die ondersteunen de pezen in je voeten, de knieen en daardoor ook je heupen en je rug. Ik ben ervarings deskundige, het helpt echt. Sterkte ermee, we leven een vrouwen leven, het is niet anders. Marlies

Jaquelina
Door

Jaquelina

op 09 Feb 2018

Mijn vingers doen zeer in de gewrichten, een zeurende pijn. Typen is soms zeer pijnlijk. Ook mijn knieen zijn pijnlijk. Eigenlijk maak ik mijn zorgen, gaat dit over? Ik ben nog maar 48 en beweeg zo graag.

Ria Kamelle
Lydia
Door

Lydia

op 06 May 2018

Ik heb de sinds een jaar last van ontstekingen op verschillende plekken. Eerst een enorm ontstoken oog gehad wat met antibiotica behandeld moest worden. Later twee kiezen die flink ontstoken waren, wortelkanaalbehandelingen en zelfs een drainage gehad. Ook weer antibiotica. Nu een slijmbeursonsteking. Ik begin te vermoeden dat dit met mijn overgang te maken heeft. Mijn humeur is prima. Wel veel persoonlijke stress, helpt ook niet mee. Is het zinvol om hormonen te gaan slikken?

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 06 May 2018

Beste Lydia, dat is een behoorlijke kluif die u te verduren heeft gehad. Ik durf niet te zeggen of dit direct gerelateerd is aan de overgang. Ik weet niet of u ontstekingen oplost door hormonen te slikken. Het lijkt me verstandig om uw huisarts te raadplegen.

Sylvia
Door

Sylvia

op 27 May 2018

Sinds januari gestopt met de pil . Ik ben 55. Nu sinds een paar weken last van opvliegers, slecht slapen en spierpijn in bovenarmen bovenbenen en liezen en heupen. Slik nu magnesium maar helpt nog niets. Iemand advies wat tegen de spierpijn helpt?

Geralda
Door

Geralda

op 01 Aug 2018

Heb pijn in onderrug en knieën, ik doe alle tips al. Mijn vraag: gaat het ooit over?

Jeannette
Door

Jeannette

op 25 Aug 2018

Beste Lydia, ik heb sinds een half jaar ontzettend last van mijn gewichten in mijn knieën , heupen en vooral als ik s’morgens op sta, last van mijn voeten. Lijk wel een oud wijf. Ben 50 jaar en zit in de overgang

Katrien
Door

Katrien

op 29 Aug 2018

Hallo Lydia. Ik ben 54 en sinds drie maanden ben ik gestopt met de pil. Sinds enkele weken heb ik vreselijk veel last van spierpijnen én gewrichtspijnen. Echt letterlijk mijn hele lijf doet pijn. Bloedonderzoek wees niets uit en ben nu zelfs aan de antibiotica wegens een insectenbeet want er werd gedacht aan de ziekte van Lyme... nu kom ik door te surfen op deze site terecht en ik herken mezelf in de tekst. Mijn grootste vraag is hoelang kunnen deze pijnen aanhouden? Ik dacht er zelfs al aan om terúg de pil te beginnen nemen, omdat de pijn me enorm hindert in mijn job. En als zelfstandige is dat niet simpel. Ben beetje radeloos hierdoor, en dat bevordert nu ook niet echt de moraal... groeten Katrien.

Katrien
Door

Katrien

op 29 Aug 2018

Hallo. Ik ben 54 en sinds drie maanden ben ik gestopt met de pil. Sinds enkele weken heb ik vreselijk veel last van spierpijnen én gewrichtspijnen. Echt letterlijk mijn hele lijf doet pijn. Bloedonderzoek wees niets uit en ben nu zelfs aan de antibiotica wegens een insectenbeet want er werd gedacht aan de ziekte van Lyme... nu kom ik door te surfen op deze site terecht en ik herken mezelf in de tekst. Mijn grootste vraag is hoelang kunnen deze pijnen aanhouden? Ik dacht er zelfs al aan om terúg de pil te beginnen nemen, omdat de pijn me enorm hindert in mijn job. En als zelfstandige is dat niet simpel. Ben beetje radeloos hierdoor, en dat bevordert nu ook niet echt de moraal... groeten Katrien.

Ester Creemers
Door

Ester Creemers

op 30 Sep 2018

Hoi, Ik ben bijna 46 en heb last van pijnlijke gewrichten met name in de nacht. Dan heb ik last van mijn vingers/handen en ellebogen. Overdag gaat het eigenlijk wel prima met af en toe een pijnscheut in de elleboog. Met name met sporten heb ik last van mijn duimen (vasthouden stuur). Ik werk met mijn handen (ik maak taarten met oa fondant) en sport 3 x per week zeker 90 min intensief. Mijn vermoeden is dat ik in de overgang zit vanwege nachtelijk zweten vergeetachtigheid en een gek humeur (zeggen man en kids) Ik heb een spiraaltje en heb hierdoor geen menstruatie. Er komen steeds meer mankementen bij die ik niet gewend ben om lang te hebben..normaal herstel ik vrij snel van een blessure. Gaat dit nu alle jaren van de overgang zo door? Ik slik nu wel pillen van Dr Vogel met oa magnesium en zink.

Mariella
Door

Mariella

op 16 Nov 2018

Ik ben 52 jaar en zit sinds enkele maanden met opvliegers,vooral snachts,ook heb ik snachts verschrikkelijk pijn in mijn benen,vooral aan de knieen en zo tot in mijn tenen,ben nu sinds 2 weken bezig met medicatie te nemen voor de overgang,vind dit echt niet fijn,niet te kunnen sla^pen van pijn en opvliegers

Diana
Door

Diana

op 15 Jan 2019

Vorig jaar maart is mijn man overleden. Ben eigenlijk meteen daarna met de pil gestopt en sinds april vorig jaar niet meer ongesteld geweest, nog geen druppeltje. Echter wel veel klachten sinds vorig jaar. Stijve gewrichten, als ik dus in beweging ben/blijf is er niets aan de hand maar als ik bv een half uurtje gezeten heb dan kom ik echt moeilijker overeind omdat mijn benen dan heel stijf aanvoelen, echt pijn is het niet. Daarbij last van tintelingen in vingers van beide handen. Overdag niet zo heel veel last van maar meestal wel in de nacht en als ik wakker wordt, doet soms echt pijn. Verder als ik een opvlieger heb en het zweet mij uitbreekt krijg ik ontzettende jeuk, vooral op mijn bovenlichaam. Zo vervelend Die jeuk krijg ik dus ook als ik ga zweten zonder dat ik een opvlieger heb, bv als ik de hond uitgelaten heb of als ik in huis bezig ben. Misschien een tip voor een of andere medicatie? Ik ben 53 jaar.

Lutgard
Door

Lutgard

op 31 Mar 2019

Heel herkenbaar wat ik hier allemaal lees. Sinds ik gestopt ben met de pil, december vorig jaar, heb ik heel veel klachten van de menopauze. Heel veel pijn in polsen, bovenarmen, nek, schouders...Ook veel tintelingen in vingers, het gevoel dat ze opzwellen en heel veel pijn doen, vooral 's nachts. Heb ook al bloed laten prikken maar alles leek goed. Zijn er middeltjes (behalve hormonen pillen) die je kan gebruiken om deze klachten te verzachten ? Ik ben nu gestart met teunisbloemolie in te nemen omdat dit ook het hormonaal evenwicht zou herstellen heb ik mij laten vertellen. Ben benieuwd of dit een beetje gaat helpen. Je wordt er echt radeloos van. Sterkte aan alle vrouwen.....

Atsje
Door

Atsje

op 09 Apr 2019

At herkenbaar allemaal. Ik heb veel last van mijn gewrichten. Polsen, schouder, vingers, ellebogen, knieën...en nu sinds 3 weken mijn enkels. Traplopen is pijnlijk, zowel naar boven als naar beneden. Er is bloed geprikt op reuma (zit in de familie) en op ontstekingen. Maar uitslag was goed. Ik fiets, sport (fitness) en wandel graag. Verder heb ik eigenlijk geen overgangsklachten. Geen opvliegers, niet erg zweten, humeur is oke ;-) ..... Het is wel te doen maar vind het wel lastig. Ben bij de huisarts geweest, heeft medicatie voorgeschreven om de pijn iets te verlichten. Hoop dat het helpt.

maat
Door

maat

op 24 Apr 2019

Ik smeer al 4 jaar progesteroncrème, alle klachten weg alleen mijn gewicht is er nog steeds. Smeer sinds 4 dagen Estriol en DHEA erbij maar voelt vandaag alsof ik door een vrachtwagen ben overeden. Dus slijtage en dat soort onzin geloof ik niet in. Zeker niet van de een op de andere dag. Heb t allemaal zelf uit moeten zoeken, gynecoloog en andere artsen zijn niet op de hoogte van hormoonwerking.

Astrid
Door

Astrid

op 14 May 2019

Heel herkenbaar veel last van spier en gewrichtspijnen in vingers benen heupen rug nek na stoppen van de pil heel slecht slapen moe word je er van

ans
Door

ans

op 19 Jul 2019

Ik heb bij alles wat ik doe pijn in de benen, even gezeten dan al zo'n moeite met opstarten. Ik beweeg genoeg zwem regelmatig minimaal anderhalve kilometer, loop hard. Maar die pijn blijft en is soms heel erg hinderlijk. Hoop maar dat het tijdelijk is.

hedwig
Door

hedwig

op 25 Jul 2019

Stralend de overgang door' Dat wil toch iedereen!. Maar ik zie vrouwen van mijn leeftijd transformeren in zorgelijke oude vrouwen. Ik ben altijd een positieve, energieke vrouw geweest, een danseres. Leef altijd gezond. Nu voel ik me een wrak. Hondsmoe, verdrietig en de pijn in mijn gewrichten maakt me zo angstig. Ik voel bot over bot schuren overal en bij alles wat ik doe. Huisarts, chiropractor, fysiotherapeut, overgangsconsulent noem het ik ben er geweest. Een ding is zeker: er wordt goed aan ons verdient. Hoe meer vragen er blijven bestaan hoe meer boeken en (zogenaamde)deskundigen er zullen komen. De vraag: gaat dit over? wordt vaak gesteld. Nergens wordt een antwoord gegeven. Binnenkort ga ik naar een menopauzepoli. Dat zal toch de plek zijn waar de laatste inzichten bekend zijn en waar er naar mag worden gehandeld.

christina
Door

christina

op 25 Oct 2019

ik ben 69 jaar en heb ook last van gewricht pyn maar ik loop 6km

Stin
Door

Stin

op 25 Sep 2021

Hoi Dames, Ik sukkel reeds sinds mijn puberjaren met hormonen en een overgevoeligheid eraan. Sinds ik echter op mij 45 ste een spiraal liet steken was het hek van de dam. Nu ik, 8 jaar later volop in de meno, pauze ben, ben ik verlost van een aantal kwalen maar kreeg ik volop last van gewrichtspijn. Vooral uit bed en de trap afkomen is een hel. Mijn ellebogen, knieen, achillespezen en vingers geven me soms het gevoel 80 jaar te zijn. Ondanks dat blijf ik heel actief en verbijt de pijn want het lijkt alsof niemand me kan helpen. Het lijkt alsof er in de opleiding geneeskunde over alles wordt gedoceerd behalve hormonen.......

Mia
Door

Mia

op 21 Nov 2021

Ik neem meestal extra magnesium in, in de vorm van een olie https://www.flinndal.nl/mineralen/magnesium-olie vind ik het makkelijkst, dan kan ik het zelfs op het eten doen. Het helpt meestal bij vermoeide spieren.

Sandra
Door

Sandra

op 12 Dec 2021

Ik heb gewichtenpijn in beide ellebogen links is erger dan rechts. Heeft dit ook met overgang te maken. Ik heb er nooit geen last van gehad en ik heb ook knaken knie links had ook nooit ik ben ik april gestopt met de pil en ook geen menstruatie meer gehad. Maar deze wel gewichtenpijnen hoor het graag wat ik moet doen.

lianne witte
Door

lianne witte

op 11 Dec 2023

Zelf reageer ik erg op hormonen, altijd als de eisprong zich aankondigde begonnen de klachten, hoofdpijn, buikpijn, rugpijn enz. Zei altijd maar dat ik vooraan had gestaan bij het uitdelen... van mijn 43e al klachten van de menopauze, veel bloeden en stol

lianne witte
Door

lianne witte

op 11 Dec 2023

stolsels en de andere klachten ook nog, vanaf 52 1/5 hormoonspuiten gehad een klein jaar om de overgang te bespoedigen. Na 1 1/2 jaar nog een half jaar ongesteld geweest nu niet meer. maar jeetje wat een klachten, stram/pijn en regelmatig scheefstand in h

lianne witte
Door

lianne witte

op 11 Dec 2023

het bekken wat echt veel pijn geeft. fysio weet niet wat hij met me aan moet soms is het na een paar dagen alweer teruggezakt in scheefstand. Wordt er moedeloos van, gaan alle klachten nog over of moet ik aan het dieet van geen suikers e.d. wie herkent di

Reactie plaatsen