Heb jij wel eens een detox kuur gevolgd? Pakweg 7 dagen, 2 weken of langer alleen sapjes en kruidenthee gedronken? Enkel superfoods gegeten? Darmspoelingen ondergaan? Suiker uit je eetpatroon geschrapt? Of alleen gezonde, onbewerkte voeding met veel groenten en fruit genuttigd? Er zijn kuren in onnoemelijk veel soorten en maten. De gemeenschappelijke deler? Je lichaam ontgiften. Wat je eet tijdens een detox hangt af van welke kuur je volgt. Vaak gaan bewerkte voedingsmiddelen en suikers, maar ook: alcohol, koffie, zuivel, vlees, vis, brood et cetera gaan tijdelijk in de ban.
Ikzelf heb tijdens de overgang een suikerdetox gedaan en dat voelde supergoed. Zo was ik veel minder vermoeid, ja echt fitter. Ook slapen ging beter, voelde me heerlijk licht en had plots meer energie. Daarbij straalde mijn huid meer. Ik raad het je zeker aan mits je goed gezond bent. Trouwens? Ik ben niet hals over kop gestart. Want, een goede voorbereiding is het halve werk, zoals vaak wordt gezegd én zeker de sleutel tot een succesvolle detox. Deze keer deel ik onder andere graag mijn tips hoe je je voorbereidt op een gezonde detox kuur.
Wil je voor de detox kuur alvast genieten van gezonde recepten? Ontvang dan gratis 12 verantwoorde recepten en tips die je hormonen in balans brengen.
Inhoudsopgave:
Zo bereid je je voor op een detox kuur: 11 tips!
Waarom detoxen?
Tegenwoordig is een detox kuur doen hot, trending en booming. Waarom? Omdat je zo je lichaam onder andere helpt ontgiften van allerlei schadelijke gifstoffen, aldus bepaalde natuurgeneeskundigen. Denk aan: luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen in en op onze voeding, medicijnen en zelfs sommige E-nummers¹. Andere redenen zijn: om af te kicken van je suikerverslaving, je gezondheid een boost geven, je energieker voelen, je huid oppeppen, allergieën en/of wat gewicht verliezen². Overigens mag afvallen nooit het streefdoel zijn. Want, pak je na het detoxen je oude eet- en leefpatroon weer op? Dan vliegen de kilo’s er in no-time weer aan. Je lichaam gaat namelijk in de spaarmodus om je te beschermen tegen een eventuele hongerdood.
Of het werkt? Er is eigenlijk weinig gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de daadwerkelijke effecten van detoxen³. En het is dus ook geen medicijn waarmee je plots van al je lichamelijke en geestelijke klachten af bent. Wel is het zo dat de meeste mensen zich na een kuur een stuk vitaler voelen. Dat is waarschijnlijk te wijten aan de gezonde eet- en leefstijl die zij hebben gevolgd. Ben je in staat om ook na je detox gezond en gevarieerd te blijven eten? Voldoende lichaamsbeweging te nemen en op tijd je rustmomenten te pakken? Dan kan een detox kuur je mogelijk net dat zetje in de rug geven om daaraan bij te dragen. Waak er eveneens voor te lang én te extreem te detoxen, want dan ontzeg je je lichaam belangrijke voedingsstoffen als vetten, eiwitten, vitamines, vezels en mineralen doordat je te eenzijdig eet⁴.
Zo bereid je je voor op een detox kuur: 11 tips!
Besluit je een ontgiftingskuur te doen? Begin dan niet van de ene op de andere dag. Want, je lichaam komt dan zeker in opstand. Niet alleen omdat je hoogstwaarschijnlijk veel minder eet, maar ook compleet anders, gezonder. Dat kan onder meer een onbedwingbare trek in allerlei verboden voedingsmiddelen in de hand werken, maar ook zorgen voor lichamelijke klachten. Denk aan: hoofdpijn, misselijkheid, maagkrampen, duizeligheid, vermoeidheid en dergelijke. In willekeurige volgorde een aantal praktische tips die je alvast ter voorbereiding op je detox kuur kunt toepassen.
1. Prik een startdatum
Een detox kuur kost best wat inspanning. Kies daarom een moment dat je past. Dat je even de tijd en rust hebt om je geestelijk en lichamelijk voor te bereiden. Dus een drukke en stressvolle week waarin je jarig bent, een borrel op je werk hebt en een muziekconcert bezoekt, is dan minder geschikt.
2. Zoek een maatje
Vraag in je omgeving of iemand met je meedoet. Vriend(in), collega, partner, sportgenoot en dergelijke. Je kunt elkaar motiveren, stimuleren en door de moeilijke momenten heen helpen. Maak bijvoorbeeld een WhatsApp groepje aan en onderhoud zo eenvoudig contact. Wissel ervaringen en tips uit.
3. Minder of schrap een aantal ongezonde voedingsmiddelen
Voordat je daadwerkelijk je detox kuur start, kun je alvast minderen met ongezonde en bewerkte voedingsmiddelen óf schrap gefaseerd ongezonde productgroepen uit je dagelijkse eetpatroon. Zo activeer je beetje bij beetje het ontgiftingsmechanisme in je lijf. Daarbij kan het lichamelijke reacties als hoofdpijn en misselijkheid voorkomen. Geen koffie en/of alcohol meer drinken bijvoorbeeld, koolhydraten afbouwen, ongezonde vetten laten staan, je suikerinname beperken, et cetera.
4. Maak een weekmenu en boodschappenlijst
Om stress te voorkomen tijdens het detoxen, kun je vooraf beginnen met een detoxproof weekmenu samen te stellen en een bijbehorende boodschappenlijst te maken. Zo vergemakkelijk je je start. Bovendien kom je onder andere minder snel in de verleiding om te zondigen. Daarbij zul je minder snel geneigd zijn elke dag hetzelfde te eten. Misschien kun je ook alvast wat recepten opzoeken die binnen je detox kuur passen.
5. Haal gezonde en onbewerkte voeding in huis
Trouwens? In de voorbereidende fase kun je er alvast voor kiezen om bijvoorbeeld uitsluitende gezonde en onbewerkte voedingsmiddelen in huis te halen. Zo wen je geleidelijk aan de andere voedingsmiddelen en smaken waardoor het detoxen je straks gemakkelijker afgaat en je faalkans vermindert.
6. Plaats de ongezonde etenswaren buiten bereik
Wat ook goed is om te doen voor je begint, is alle ongezonde en bewerkte voedingsmiddelen die in je kast staan buiten je gezichtsveld dan wel bereik te plaatsen. Bijvoorbeeld helemaal bovenin de kast waar je niet zonder trapje bij kunt. Zo kom je tijdens de detox kuur minder snel in de verleiding. Heus!
7. Drink meer water
Voldoende water drinken ondersteunt de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam. Begin daarom alvast met meer water drinken. Voeg eventueel wat verse citroensap toe dat ondersteunt het ontgiftingsproces. Vervang tegelijkertijd je dagelijkse kopjes koffie of een aantal koppen door groene thee. Dat zit vol antioxidanten en ondersteunt je lever. Ook kruidenthee is een prima drankje tijdens het detoxen.
8. Eet minder vaak en kleinere porties
Wanneer je een detox kuur doet, neemt de hoeveelheid die je eet af. Ter voorbereiding kun je alvast minder vaak gaan eten door de tussendoortjes te laten staan. En je porties verder kleiner maken scheelt ook. Daarbij is het belangrijk dat je langzaam eet en goed kauwt, zodat je alle voedingsstoffen opneemt. Leer jezelf dat alvast aan. Bovendien draagt echt kauwen en de tijd nemen ertoe bij dat je eerder doorhebt wanneer je verzadigd bent.
9. Neem alvast meer groenten en fruit
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit halen de meeste Nederlanders niet⁵. Ga je detoxen? Dan is het doorgaans belangrijk veel groenten en ook genoeg fruit te eten. Want, daarin zitten heel veel belangrijke vitamines, mineralen en voedingsvezels die goed zijn voor je lichaam. Start er meteen mee.
10. Zorg goed voor jezelf
Neem in de aanloop naar je detox kuur genoeg tijd voor jezelf om te relaxen. Door bijvoorbeeld elke dag even te mediteren, 30 minuten te wandelen in de natuur zodat je lichamelijk en geestelijk tot rust komt, een tijdschrift of boek lezen, een bad nemen en vergeet zeker niet je nachtrust⁶. Er is onderzoek waaruit blijkt dat het de verwerking van afvalstoffen in de hersenen bevordert. Dus? Neem je rust en kruip lekker bijtijds onder de wol!
11. Bedenk hoe je met zware momenten omgaat
De start van een detox kan behoorlijk pittig zijn. Misschien wordt je humeurig, heb je het koud, ben je misselijk, kamp je met knagende honger? Hoe ga je daarmee om? Bedenk manieren om te voorkomen dat je het bijltje erbij neergooit. Bijvoorbeeld: Vandaag houd ik het nog vol. Morgen kan ik altijd nog stoppen. Of: misschien is er een bepaalde activiteit of hobby die je volledig in beslag kan nemen? Ook motiverende briefjes ophangen in huis stimuleert.
Ooit een detox kuur gedaan? Ook tijdens de overgang? Om te ontgiften, wat gewicht te verliezen en/of je fitter te voelen? En hoe is het gegaan? Deel je ervaringen en tips hieronder. Ik ben benieuwd.
P.S.
Momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van een detoxkuur tegen hunkering naar zoetigheid. Ik kan je er nog niet teveel over vertellen, maar het wordt geen sapkuur. Mijn kuur is speciaal afgestemd voor vrouwen die in de overgang zijn en het al moeilijk genoeg hebben. Een aantal klanten van ons ontvangen binnenkort een proefversie. Ik hou je op de hoogte van de ontwikkelingen.
Als je geen detoxkuur wilt doen maar wel al gewicht wilt verliezen dan kun je eens kijken naar mijn programma Slank door de Overgang.
Bronnen:
1. Malefijt, M. d. (2012, oktober). Blootstelling aan diverse soorten gifstoffen. http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=504
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22103982
3. Klein A.V. & Kiat H. (2015) Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 28, 675–686 doi: 10.1111/jhn.12286
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17444963
5. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/17/nederland-eet-onvoldoende-groente-fruit-en-vis
6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3880190/
Esther
op 03 May 2016Ria Kamelle
op 05 May 2016hetty
op 03 May 2016Urmie
op 05 May 2016