Water drinken: 10 verborgen krachten die goed zijn voor je gezondheid

Water drinken: 10 verborgen krachten die goed zijn voor je gezondheid

Water drinken is gezond. Dat weten we allemaal. Want, je lichaam bestaat grotendeels uit water en kan dus niet zonder. Het is een primaire en dus essentiële brandstof. Zo is het betrokken bij allerlei lichaamsprocessen. Het regelt je lichaamstemperatuur en bloeddruk, zorgt dat voedingsstoffen op de juiste plekken in je lichaam komen en draagt bij aan de afvoer van afvalstoffen¹. In dit artikel waarom je van water je nummer 1 dorstlesser moet maken. Het biedt eindeloos veel gezondheidsvoordelen. Heus! Lees nu verder en ontdek meer over de kracht van zuiver water. Uiteraard geef ik je ook nog een aantal tips om meer water te drinken.

Wil je water drinken tijdens het eten? Download gratis 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Het menselijk lichaam en water

Ontdek de kracht van water drinken: 10 gezondheidsvoordelen!

Zo drink je dagelijks genoeg water!

Het menselijk lichaam en water

Een mens bestaat voor een groot deel uit water. Mannen voor ongeveer 60% en vrouwen voor zo’n 55%. Het verschil tussen beide geslachten komt doordat mannen over het algemeen meer spiermassa hebben. Maar, ook lengte en gewicht beïnvloeden de hoeveelheid. Verder bestaan de hersenen voor pakweg 90% uit water, je hart en longen voor zo’n 79% en je lever 70%. Het droogst zijn je botten en tanden. Die bevatten respectievelijk 22% en 10% water. En… als ik je vertel dat je maximaal vier dagen zonder water kunt overleven, zal je dat vast niet verbazen. Water is eenvoudigweg onmisbaar om je lichaam optimaal te laten werken en dus gezond te houden.

Ontdek de kracht van water drinken: 10 gezondheidsvoordelen!

1. Gewichtsverlies

Wil je een paar kilootjes kwijt? Vergeet dan niet dat flesje water bij je te dragen? Waarom? Omdat water drinken een prima vervanger is van calorierijke frisdranken en vruchtensappen. Vervolgens schijnt het ook de eetlust te onderdrukken en zo snaaien tegen te gaan². Immers, het gebeurt nogal eens dat honger en dorst met elkaar worden verward. Tot slot blijkt uit studies dat het drinken van een halve liter water de snelheid van je stofwisseling gedurende anderhalf uur met ruim 24% verhoogt³.

2. Geeft energie

Drink je onvoldoende water? Dan droog je uit en functioneert je lichaam niet meer naar behoren. Je energie neemt af en je voelt je futloos. Je wordt duizelig, de concentratie neemt af en krijgt hoofdpijn. Dat is niet raar, want water speelt een grote rol in allerlei cellen en weefsels. Drink je voldoende water? Dan houd je je energie op peil én het komt eveneens je reactiesnelheid ten goede⁴!

3. Voorkomt hoofdpijn

Ben je de hele dag druk? Hol en ren je van hot naar her? Voel je vervolgens een knallende koppijn opkomen? Grijp dan niet meteen naar een paracetamol, maar ga een paar glazen water drinken. Want, hoofdpijn⁵ is een kenmerk van uitdroging. Houd daarom je vochtgehalte op peil en drink genoeg water op een dag. Overigens hetzelfde geldt voor een kater. Want, dat is ook een teken van vochtgebrek.

4. Mooie huid

Wil je een mooie stralende huid? Water drinken helpt. Want, hierdoor blijft je huid voldoende gehydrateerd waardoor het niet uitdroogt en je dus de kans op rimpels en zelfs puistjes vermindert⁶. Wist je trouwens dat vocht vasthouden vaak ook een signaal van uitdroging is? Kortom, drink water als je huid je lief is.

5. Ondersteunt je hart

Ook je hart doe je een groot plezier door genoeg water te drinken. Want, drink je onvoldoende water? Dan wordt je bloed dikker waardoor het harder moet werken om het rond te pompen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat degenen die meer dan 5 glazen water per dag drinken 41% minder kans op een hartaanval hebben in vergelijking met degenen die minder dan 2 glazen op een dag drinken⁷.

6. Boost je brein

Water doet ook je hersenen goed. Misschien niet zo vreemd, want je hersenen bestaan voor 90% uit water. Neemt die hoeveelheid af? Dan leidt dat niet alleen tot hoofdpijn. Ook je concentratie, productie- en denkvermogen neemt dan af⁸. Dus, houd je vochthuishouding in balans om fris, alert en de juiste focus te behouden. Er is een studie waaruit blijkt dat genoeg water drinken je zelfs slimmer maakt.

7. Versterkt je immuunsysteem

Er zijn onderzoeken die stellen dat water drinken je immuunsysteem ondersteunt. Zo voorkom je onder andere uitdroging van de slijmvliezen. Hierdoor ben je beter bestand tegen verkoudheids- en griepvirussen. Verder schijnt het ook goed te zijn bij darmproblemen en te helpen bij reuma⁹.

8. Gezonde spieren

Sport je? Dan ga je zweten. Vul je dat vochtverlies niet bijtijds aan? Dan beïnvloedt dat je prestaties. Je wordt eerder moe en kunt zelfs kramp krijgen. Dat duidt op vochtgebrek. Voorkom dat door tijdens het trainen je waterhuishouding op niveau te houden. Een goede hydratatie helpt je beter te presteren.

9. Goede spijsvertering

Voor een optimale werking van je spijsvertering is vocht nodig. Want, je darmen hebben nu eenmaal water nodig om hun werk goed te doen. Te weinig water drinken kan zowel bij jong als oud leiden tot obstipatie¹º. Zorg daarom dat je genoeg water drinkt. Het algemene advies luidt gemiddeld 1,5 liter per dag¹¹.

10. Optimale nierfunctie

Ook voor je nieren is genoeg water drinken belangrijk. Dit orgaan zorgt namelijk voor de interne verwerking van afvalstoffen die je lichaam produceert. Drink je onvoldoende? Des te moeilijker dat wordt. Afvalstoffen hopen zich dan op, kunnen verharden en dat kan leiden tot nierstenen. Houd je je waterinname op peil? Dan worden je nieren niet overbelast en verloopt de afvoer van afvalstoffen naar je blaas zonder problemen¹². Handig om te weten: des te lichter je urine des de beter de afvalstoffen worden afgevoerd.

Zo drink je dagelijks genoeg water!

De dagelijkse vochtbehoefte is ongeveer 2,8 liter. Zo’n 300 milliliter levert je lichaam en ongeveer 1 liter haal je uit je eten. De overige anderhalve liter moet je via je drinken binnenkrijgen. Maar, hoe zorg je dat je die hoeveelheid elke dag haalt? Mijn tips om genoeg water binnen te krijgen!

– Maak van water drinken een routine. Dus, start ermee als je opstaat. Ook goed om het vochtverlies van de nacht aan te vullen. Drink verder bij je tussendoortjes en maaltijden water plus voor je gaat slapen.

– Ga je de deur uit? Neem dan altijd een flesje water mee zo heb je het altijd binnen handbereik. Als reminder en je kunt uiteindelijk goed bijhouden of je voldoende water drinkt of niet.

– Ook door meer waterrijke voeding te eten kun je je inname van water verhogen. Waterrijke voedingsmiddelen zijn onder andere: sla (96%), komkommer (94%), tomaten (93%), broccoli (92%), wortelen (90%), watermeloen (90%) en grapefruit (88%). Bijkomend voordeel is dat je zo eenvoudig je dagelijkse inname van groenten verhoogt.

– Vind je puur water drinken saai? Voeg dan een smaakje toe. Opties zijn muntblaadjes toevoegen, schijfjes citroen of kleine stukjes fruit. Zeker in combinatie met mineraalwater is dat superlekker.

– Ook een alarm instellen is een goede optie om meer water te drinken. Stel de wekker op je smartphone in of bijvoorbeeld op je computer als je werkt. Overigens? Er zijn tegenwoordig ook apps waarmee je kunt regelen én bijhouden hoeveel water je inneemt.    

Water drinken, doe jij dat voldoende? En… waarom drink je water? Als dorstlesser of zijn er andere redenen? Ook ben ik benieuwd hoe je ervoor zorgt genoeg vocht binnen te krijgen. Geef je reactie hieronder of via Facebook. Ben je op zoek naar een manier om gezonder  te leven en gewicht te verliezen? Kijk dan eens naar mijn programma Slank door de Overgang.

slank door de overgang

Bronnen:
1. http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/multimedia/functions-of-water-in-the-body/img-20005799
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18589036
3. http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jc.2006-1438
4. http://www.nu.nl/wetenschap/3528263/water-drinken-verhoogt-reactiesnelheid.html
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14979888
6. http://www.centerforfoodallergies.com/acne.htm
7. https://www.krnwtr.nl/waarom-is-kraanwater-goed-voor-je-hart-je-brein-en-je-stofwisseling/
8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15182398
9. http://www.reumaverschijnselen.nl/voeding/
10. http://www.nature.com/ejcn/journal/v61/n5/abs/1602573a.html
11. http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256
12. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD004292.
pub3/full

Over de schrijver
Lourens
Door

Lourens

op 06 Jun 2016

Hallo Ria, Bedankt voor de tip. Natuurlijk weet iedereen dat je voldoende water moet drinken, maar het waarom is niet altijd even duidelijk. Nu wel. :-) Ik heb nog een vraagje: Is het waar dat je alleen puur water moet drinken en geld dat bakje koffie of thee niet als aanvulling van je waterbehoefte? Ik vindt dat zelf nogal onzinnig. Van koffie krijg je soms juist dorst en drink ik een paar slokjes water daarna. Nog meer water dus. En ik heb nu eindelijk ook de oplossing waarom ik tijdens de wintersport veel vocht ging vasthouden. Ik had natuurlijk veel te weinig gedronken. Je hebt niet echt dorst in de kou en je zweet wel veel van de inspanningen. In mijn gezicht werd ik gewoon dik. Vandaar dat thuis, in de vrieskou, ik helemaal geen extra vocht ging vasthouden. Daar dronk ik dus genoeg. Groetjes, Lourens

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 06 Jun 2016

Beste Lourens, Dank je wel voor je reactie. Dat bakje koffie of thee is inderdaad geen vervanger van water. Waarom niet? Je lichaam (vooral je nieren) moeten aan het werk om de ingrediënten in het "koffiewater" of "theewater"te filteren. Bij water is dat niet. Water en vocht zijn niet hetzelfde. Het komt er op neer dat water eigenlijk het enige drankje is dat niet je centrale zenuwstelsel beïnvloed. Overigens droogt cafeïne of theïne je lichaam verder uit. Na een kop koffie scheidt je via je urine meer vocht uit dan dat je hebt opgenomen. Bij water is dit niet het val. Ik hoop dat ik zo je vraag heb kunnen beantwoorden. Met hartelijke groet, Ria Kamelle

Lourens
Door

Lourens

op 12 Jun 2016

Hoi Ria, Hartelijk dank voor de uitleg. Ik ga mijn levens-eet-stijl aanpassen.

Lynda
Door

Lynda

op 06 Jun 2016

Dagelijks drink ik 3 liter water. Heerlijk! Ik voel me goed, fit en heb een hele mooie huid. Ik sport 3 dagen in de week, en daarbij wandel ik elke dag stevig een stukje van 5 tot 8 km. Overal neem ik een flesje water mee naar toe :) Gewoon lekker doen, lekker water drinken de perfecte dorstlesser en het is nog gezond ook :) Succes met het drinken van water!

Reactie plaatsen