25 e-nummers ontmaskerd: waarom je maar beter kunt opassen

25 e-nummers ontmaskerd: waarom je maar beter kunt opassen

Er zijn veel e-nummers, de bekende en veel voorkomende en de meer onbekende e-nummers. Welke kunnen we beter vermijden tijdens de overgang? In dit artikel informeren we je hierover. Wat zijn e-nummers eigenlijk? E-nummers zijn een lijst met additieven, die door de Europese Unie zijn toegestaan voor menselijke consumptie in levensmiddelen. Bij elk e-nummer is vastgesteld wat de maximale dosis is die je per dag mag binnenkrijgen. Echter is dit onderzoek gebaseerd met proefdieren. Voor de zekerheid is er een veiligheidsmarge ingebouwd. Maar wat gebeurt er als je jarenlang dagelijks levensmiddelen met e-nummers consumeert? Daar heeft de voedselindustrie geen antwoord op. Gezond is het dus niet. Hierbij een lijst met 25 e-nummers die je beter kunt vermijden tijdens de overgang. 

Ontvang hier gratis 12 gezonde recepten zonder ongezonde e-nummers.

Inhoudsopgave:

E951 / Aspartaam veroorzaakt hoofdpijn

E110 / zonnegeel hyperactief en huidaandoeningen

E102 / Tartrazine allergische reacties

E129 / Allura rood allergische reactie

E621 / Mononatriumglutamaat

E151 / Zwart PN / Briljantzwart BN allergische klachten

E213 / Calciumbenzoaat verlengt houdbaarheid producten

E104 / Chinolinegeel veel bijwerkingen

E107 / Geel veroorzaakt slapeloosheid en eczeem

E110 / Zonnegeel verhoogt kans op misselijkheid en buikpijn

E120 / Cochenille kans slapeloosheid groter

E122 / Azorubine / Karmozijnrood kan huidreacties veroorzaken

E123 / Amaranth verhoogt risico slapeloosheid

E124 / Conchenillerood vermijden bij schildklieraandoeningen

E127 / Erythrosine verhoogt kans op allergische reacties

E128 / Rood geeft risico op slapeloosheid

E131 / Patentblauw kan problemen met bloeddruk veroorzaken

E132 / Indigotine / Indigokarmijn kan hoge bloeddruk veroorzaken

E133 / Briljantblauw kan huidreacties veroorzaken

E142 / Briljantzuurgroen / Lissaminegroen verhoogt risico slapeloosheid

E161g / Canthaxanthine kan netvlies beschadigen

E154 / Bruin vergroot risico astma en slapeloosheid

E155 / Bruin kan schadelijk zijn voor nieren

E173 / Aluminium kan schadelijk zijn voor nieren en hersenen

E174 / Zilver kan leiden tot vergiftiging

E951 / Aspartaam veroorzaakt hoofdpijn

E951 is Aspartaam, het staat bekend als een kunstmatige zoetstof die op grote schaal wordt gebruikt als ingrediënt in diverse producten. Hierbij zou je kunnen denken aan snacks, desserts, dieet en lage-suiker voedingsmiddelen, frisdrank, en snoep. Bijwerkingen die je kunt krijgen van deze E-stof zijn bijvoorbeeld hoofdpijn en andere problemen. Tijdens de overgang hebben veel vrouwen al vaker last van hoofdpijn. Het is daarom aan te raden dit e-nummer zoveel mogelijk te vermijden om erger te voorkomen.

E110 / zonnegeel hyperactief en huidaandoeningen

E110 staat voor Zonnegeel, het is een gele kleurstof. Deze stof wordt toegevoegd aan veel producten zoals squash, gelei, marsepein, jam, soep, sauzen en vis in blik. Het advies voor mensen met allergische aandoeningen, zoals astma of urticaria (een huidaandoening) is, om deze stof zoveel mogelijk te vermijden. E110 zou ook voor hyperactiviteit zorgen. In de overgang is het goed om het gebruik van Zonnegeel in de gaten te houden wanneer je astma of een huidaandoening hebt.

E102 / Tartrazine allergische reacties

E102 staat voor Tartrazine en het is een gele kleurstof. Deze stof kan zorgen voor allergische reacties bij bepaalde mensen, het zou ook kunnen leiden tot astma-aanvallen. Je kunt Tartrazine vinden in veel producten, zoals soepen, puddingpoeder, mosterd, jam, gelei, marsepein, ijslolly’s, frisdranken en squash. Als je allergisch bent aangelegd, zou je dat E-nummer het beste kunnen vermijden in de overgang, maar zeker ook daarbuiten.

E129 / Allura rood allergische reactie

E129 staat voor Allura rood. Het is een oranjerode kleurstof, een synthetische kleurstof die wordt gebruikt in voedingsmiddelen, zoals zoetwaren en frisdranken. Het zou allergische huidreacties bij volwassenen op kunnen leveren. Het is dan ook beter dit e-nummer te vermijden wanneer je allergisch bent aangelegd.

E621 / Mononatriumglutamaat

E621 staat voor Mononatriumglutamaat, het wordt ook wel afgekort als MSG en het is een smaakversterker. Het wordt vaak gebruikt om voedingsmiddelen iets meer smaak te geven en ervoor te zorgen dat ze beter smaken. Sommige mensen lijken echter gevoeliger voor de effecten van deze stof dan anderen. Bijwerkingen die op kunnen treden zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, spierpijn, en hartkloppingen.

E151 / Zwart PN / Briljantzwart BN allergische klachten

E151 is een zwarte PN. Het is een van zwarte kunststof kleurstof, die als kleurstof gebruikt wordt in een aantal producten. Er zouden mensen allergische reacties kunnen krijgen van dit e-nummer. Als je allergisch aan bent gelegd kun je het e-nummer beter (zoveel mogelijk) vermijden.

E213 / Calciumbenzoaat verlengt houdbaarheid producten

E213 kun je zien als een conserveermiddel. Het wordt gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen en dranken te verlengen. Je vindt het vaak in producten waar weinig suiker in zit, allergische aandoeningen zouden voor kunnen komen bij dit e-nummer.

E104 / Chinolinegeel veel bijwerkingen

E104 staat bekend als Chinolinegeel en is een slecht e-nummer. Het gaat hierbij om een synthetische kleurstof en deze stof kan eczeem, slapeloosheid, hyperactiviteit en allergische reacties veroorzaken. Het is maar beter om Chinolinegeel tijdens de overgang te vermijden, zodat je geen bijwerkingen hiervan krijgt.

E107 / Geel veroorzaakt slapeloosheid en eczeem

E107, wordt ook wel Geel genoemd en is een slecht e-nummer. Je kunt het zien als een synthetische kleurstof en deze verhoogt het risico op hyperactiviteit, astma, slapeloosheid en eczeem. Het is dus beter om dit e-nummer te vermijden tijdens de overgang, met name wanneer je allergisch bent aangelegd of last hebt van astma, of moeite hebt met slapen.

E110 / Zonnegeel verhoogt kans op misselijkheid en buikpijn

E110 staat bekend als Zonnegeel en is een slecht e-nummer. Het gaat bij dit e-nummer om een synthetische gele kleurstof en grote inname verhoogt vervolgens het risico op hyperactiviteit, buikpijn, misselijkheid, astma en netelroos. Tijdens de overgang kun je Zonnegeel maar beter vermijden om geen risico te lopen door dit e-nummer klachten te krijgen.

E120 / Cochenille kans slapeloosheid groter

E120 staat bekend onder de naam Cochenille en het is een slecht e-nummer. Dit is een synthetische rode kleurstof die is gemaakt van een schildluizensoort. Het risico op hyperactiviteit, astma, eczeem en slapeloosheid wordt door dit e-nummer groter. Vervelend als je daar tijdens de overgang extra mee te maken krijgt, beter om te vermijden.

E122 / Azorubine / Karmozijnrood kan huidreacties veroorzaken

E122 staat bekend als Azorubine en Karmozijnrood, en het is een slecht e-nummer. Je kunt het zien als een synthetische kleurstof en grote inname zou de kans op huidreacties en allergische reacties verhogen. Het is beter om deze kleurstof tijdens de overgang te vermijden.

E123 / Amaranth verhoogt risico slapeloosheid

E123 staat ook wel bekend onder de naam Amaranth en is een slecht e-nummer. Dit is een synthetische rode kleurstof en het verhoogt het risico op hyperactiviteit, astma, huidallergieën en slapeloosheid. Tijdens de overgang maar beter te vermijden als je moeilijk in slaap komt of wanneer je last hebt van allergische aanleg wat zich uit in astma of huidallergieën.

E124 / Conchenillerood vermijden bij schildklieraandoeningen

E124 zou je ook kunnen kennen onder de naam Conchenillerood. Het is een slecht e-nummer, een synthetische rode kleurstof en het verhoogt het risico op astma, slapeloosheid en allergieën. Het moet vermeden worden bij schildklieraandoeningen. Dus heb je hier last van, vermijd het dan zoveel mogelijk zeker tijdens de overgang!

E127 / Erythrosine verhoogt kans op allergische reacties

E127, ook wel Erythrosine genoemd is een slecht e-nummer. Het gaat hierbij om een synthetische rode kleurstof en het geeft kans op allergische reacties, slapeloosheid, astma en hyperactiviteit. Tijdens de overgang (en eigenlijk altijd) is slapeloosheid erg vervelend. Veel vrouwen hebben daar last van, vermijd dit e-nummer dan in ieder geval om erger te voorkomen.

E128 / Rood geeft risico op slapeloosheid

E128 staat ook wel bekend onder de naam Rood en is een slecht e-nummer. Het is een synthetische rode kleurstof en het risico op astma, slapeloosheid en hyperactiviteit wordt erdoor groter. Als je daar aanleg voor hebt, is het beter om dit e-nummer te vermijden zodat de kans zo laag mogelijk blijft op deze aandoeningen, ook tijdens de overgang.

E131 / Patentblauw kan problemen met bloeddruk veroorzaken

E131 staat ook wel bekend onder de naam Patentblauw, en het is een slecht e-nummer. Dit is een synthetische blauwe kleurstof en het kan astma, hyperactiviteit, huidallergieën en misselijkheid veroorzaken. Dit e-nummer wordt ook in verband gebracht met problemen met de bloeddruk. Als je daar al gevoelig voor bent, vermijd dit e-nummer dan, ook tijdens de overgang.

E132 / Indigotine / Indigokarmijn kan hoge bloeddruk veroorzaken

E132 staat ook wel bekend onder de naam Indigotine en Indigokarmijn. Het is een slecht e-nummer, een synthetische blauwe kleurstof welke hyperactiviteit, huidreacties, allergieën en een hoge bloeddruk kan veroorzaken. Tijdens de overgang kan een vrouw al last hebben van een hoge bloeddruk. Zorg dat je dit e-nummer gaat vermijden, zodat het risico op deze bijwerking niet nog groter wordt.

E133 / Briljantblauw kan huidreacties veroorzaken

E133 staat ook wel bekend onder de naam Briljantblauw en is een slecht e-nummer. Je kunt het zien als een synthetische blauwe kleurstof en bij grotere innames kunnen hyperactiviteit, slapeloosheid, astma en huidreacties optreden. Erg vervelend, ook tijdens de overgang dus probeer dit e-nummer (zoveel mogelijk) te vermijden.

E142 / Briljantzuurgroen / Lissaminegroen verhoogt risico slapeloosheid

E142 staat ook wel bekend onder de naam Briljantzuurgroen en Lissaminegroen en is een slecht e-nummer. Het gaat hierbij over een synthetische groene kleurstof en het zou astma, hyperactiviteit, slapeloosheid en huidreacties kunnen veroorzaken. Zorg dat je deze stof zoveel mogelijk gaat vermijden, ook tijdens de overgang.

E161g / Canthaxanthine kan netvlies beschadigen

E161g staat ook wel bekend onder de naam Canthaxanthine. Het staat bekend als een slecht e-nummer, het is namelijk een plantaardige of synthetische geeloranje kleurstof en daarbij kan grote inname leiden tot leververgiftiging of beschadiging van het netvlies. Vermijd het daarom zoveel mogelijk, zeker ook tijdens de overgang.

E154 / Bruin vergroot risico astma en slapeloosheid

E154 staat ook wel bekend onder de naam Bruin en is een slecht e-nummer. Het gaat hierbij om een synthetische bruine kleurstof en het risico op astma, hyperactiviteit, slapeloosheid, cystes en huidreacties wordt groter. Tijdens de overgang kun je deze stof maar beter zoveel mogelijk vermijden. Met name wanneer je al moeite hebt met slapen en wanneer je aanleg hebt voor astma en voor huidreacties.

E155 / Bruin kan schadelijk zijn voor nieren

E155 staat ook wel bekend onder de naam bruin en is een slecht e-nummer. Je kunt het zien als een synthetische bruine kleurstof en deze stof vergroot het risico op astma, hyperactiviteit, slapeloosheid en kan schadelijk zijn voor de nieren. Tijdens de overgang en daarbuiten zoveel mogelijk proberen te vermijden.

E173 / Aluminium kan schadelijk zijn voor nieren en hersenen

E173 staat ook wel bekend onder de naam Aluminium en is een slecht e-nummer. Dit is een synthetische grijze kleurstof en grote inname kan schadelijk zijn voor zowel de hersenen als ook voor de nieren. Tijdens de overgang en eigenlijk altijd zoveel mogelijk vermijden. Dit e-nummer wordt ook in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer.

E174 / Zilver kan leiden tot vergiftiging

E174 staat ook wel bekend onder de naam Zilver. Het is een slecht e-nummer, het is een minerale zilverkleurige kleurstof. Een grote inname kan zorgen voor vergiftiging en verkleuring van de huid. Vermijd dit e-nummer zoveel mogelijk tijdens de overgang, maar ook daarbuiten.

Let jij bij gebruik van je voeding op de aanwezigheid van e-nummers? Ben je op zoek naar een methode om gezond te eten zonder e-nummers tijdens de overgang? Kijk dan eens naar mijn programma Overwin je Overgang waar je ook 19 recepten, zonder e-nummers als een extra erbij krijgt.

Overwin je Overgang

Over de schrijver
Reactie plaatsen