Groene thee: 8 gezondheidsvoordelen op een rij

Groene thee: 8 gezondheidsvoordelen op een rij

De heilzame werking van groene thee is al eeuwen bekend in Azië. Maar, de laatste decennia is het ook in het westen bezig aan een enorme opmars. Waarom? Omdat het allerlei gezonde stoffen bevat die je beschermen tegen ziektes, maar het drankje kan je ook ondersteunen bij het afvallen. Bijvoorbeeld als je in de overgang bent. Dus ben je net als ik een echte theeleut? Kies dan eens wat vaker voor groene theesoorten.

Sinds ik er enkele jaren geleden kennismaakte met de superkrachten ervan drink ik het dagelijks. Goed voor je algehele gezondheid en om je gewicht onder controle te houden. Heerlijk! Ik kies voor groene bladthee van goede biologische kwaliteit, dus zonder allerlei kunstmatige toevoegingen, en drink het natuurlijk zonder suiker. Benieuwd wat groene thee zo gezond maakt? En welke gezondheidsvoordelen het je biedt? Een nadere kennismaking met de magie van het groene wonderdrankje.

Wil je de gezondheidsvoordelen van onze recepten ervaren? Download dan hier gratis 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Waarom is groene thee gezond?

Gezondheidsvoordelen van groene thee drinken

Hoeveel koppen groene thee per dag drinken?

Zo zet je een kop gezonde groene thee!

Waarom is groene thee gezond?

Groene thee is afkomstig van de theestruik Camellia sinensis. En doordat de groene theebladeren niet worden gefermenteerd, zoals wel het geval is bij zwarte thee, behoudt het z’n goede en gezonde voedingsstoffen. Zo is het onder andere enorm rijk aan polyfenolen die te boek staan als een zeer krachtige antioxidant. Een bekend voorbeeld van polyfenolen in thee zijn de zogenaamde catechinen die onder andere bestaan uit EGCG (epigallocatechine gallaat). En juist dit stofje is verantwoordelijk voor heel veel positieve gezondheidseffecten van groene bladthee. Zo gaat het de vorming van vrije radicalen tegen in het lichaam waardoor je cellen en weefsels beter worden beschermd tegen onder andere veroudering en allerlei aandoeningen en ziektes.

Gezondheidsvoordelen van groene thee drinken

Zoals gezegd worden er allerlei goede gezondheidseffecten toegeschreven aan groene thee. Hieronder enkele wetenschappelijk aangetoonde voordelen op een rij.

1. versnelt je stofwisseling

Volgens onderzoek geeft het geregeld drinken van groene bladthee je metabolisme een boost. Zeker als je het combineert met gezond eten en genoeg lichaamsbeweging. Zo helpt het je lichaam meer energie te verbruiken en bevordert eveneens de vetverbranding¹.

2. helpt buikvet verliezen

Groene thee versnelt niet alleen je stofwisseling, maar schijnt volgens diverse studies eveneens te helpen bij het verminderen van lichaamsvet en dan met name rond de buik² waar je tijdens de overgang nogal eens mee kampt.

3. draagt bij aan een gezond cholesterolniveau

Vervolgens is groene thee drinken ook goed voor je cholesterol. Zo verlaagt een aantal koppen per dag ervan het slechte (LDL) cholesterol. Daarnaast draagt het bij aan gezonde bloedvaten. Zo schijnen groene theedrinkers tot wel 31% minder risico te lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

4. verbetert je (mond)weerstand

Nog een gezondheidsvoordeel van het warme groene drankje is volgens onderzoekers dat het griepvirussen³ buiten de deur te houdt. Ook zou het effectief zijn in het bestrijden van bacteriën die tandbederf en andere mondproblemen als parodontitis en slechte adem veroorzaken.

5. houdt je hersenen gezond

Verder schijnt groene thee ook een positief effect op de hersenen te hebben. Niet alleen beschermt het de hersencellen, maar het herstelt mogelijk ook beschadigingen. Dat is goed nieuws, want mogelijk dat het kan helpen in de strijd tegen neurodegeneratieve aandoeningen als Alzheimer en Parkinson⁴.

6. voorkomt bepaalde kankervormen

Diverse studies hebben laten zien dat groene bladthee eveneens beschermt tegen dan wel bepaalde vormen van kanker vermindert. Denk onder andere aan borstkanker⁵, prostaatkanker⁶ en dikke darmkanker⁷. Onder andere doordat het de vrije radicalen in het lichaam vernietigt.

7. reguleert de bloedsuikerspiegel

Ook blijkt het drinken van groene thee een positief effect te hebben op een snel schommelende bloedsuikerspiegel. Zo reguleert het onder andere het glucoselevel waardoor je bloedsuiker niet als een speer omhoog schiet nadat je wat hebt gegeten. Dat voorkomt insulinepieken en dus vreetbuien en extra vetopslag. Er is zelfs een meta-onderzoek dat aantoont dat groene theedrinkers een kleiner risico lopen om diabetes 2 te krijgen⁸.

8. minder trek

Ook is in een onderzoek met ratten aangetoond dat groene thee ervoor zorgt dat je minder last van een hongergevoel hebt. Voor dit onderzoek werden ratten met groene thee geïnjecteerd. Na een week bleek dat zij 60% minder aten en 21% van hun gewicht verloren.

Hoeveel koppen groene thee per dag drinken?

Zit je in de overgang? En wil je ook genieten van de positieve effecten van het groene wonderdrankje? Ofwel: je gezondheid bevorderen, op gewicht blijven en/of zelfs een paar kilootjes afvallen? Dan vraag je je waarschijnlijk af hoeveel koppen thee je moet drinken. Het merendeel van de onderzoeken en studies is gebaseerd op de dagelijkse inname van groene thee in Aziatische landen. Die ligt rond de 3 koppen per dag. Een studie⁹ van enkele jaren terug geeft echter als richtlijn 1200 ml/dag. Wat minimaal zo’n 250 mg catechinen per dag oplevert. Dat is omgerekend maximaal 6 koppen dagelijks. En hoewel veel groene bladthee drinken geen negatieve bijwerkingen kent, kan grote hoeveelheden ervan nuttigen soms leiden tot slapeloosheid, verhoogde bloeddruk, maagproblemen, rusteloosheid en duizeligheid. Dit vanwege de cafeïne die in de thee zit. Overigens is die hoeveelheid veel lager dan in koffie. Dus, misschien is het goed om rustig te starten met een paar kopjes per dag en te kijken hoe je lichaam reageert.

Zo zet je een kop gezonde groene thee!

Wil je profiteren van de gezondheidsvoordelen van groene thee? De antioxidanten hun geneeskrachtige werking laten doen? En een steuntje in de rug krijgen bij het verliezen van gewicht tijdens de overgang? Hieronder hoe je een perfect kopje groene bladthee bereidt. Want, dat is net even anders dan je doorgaans gewend bent. Zo pak je het aan:

Stap 1: Breng water aan de kook.

Stap 2: Laat het water vervolgens afkoelen tot 80-85 graden. Dat duurt pakweg 7 tot 10 minuten. Zo voorkom je dat je de gezonde stofjes in de thee vernietigt.

Stap 3: Voeg nu de groene theebladeren aan het water toe en laat het zo’n 2 tot 5 minuten trekken. Daarna kun je de thee drinken. Wanneer je de thee te lang trekt, gaat deze bitter smaken.

Heb jij al kennis gemaakt met de gezonde werking van groene thee? Deel je ervaringen hieronder met anderen of via het forum. Wil je graag ondersteuning bij het afvallen tijdens de overgang? Neem dan eens een kijkje bij mijn 100% natuurlijk supplement: MenoSlank.

menoslank

Bronnen:
1. http://ajpregu.physiology.org/content/292/1/R77
2. Obesity (Silver Spring), online publicatie voorafgaand aan druk,
13 aug 2009 en http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2007.176/full
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22184430
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15350981
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16311246
6. http://aje.oxfordjournals.org/content/167/1/71.abstract
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17548688
8. http://annals.org/article.aspx?articleid=722135
9. Cochrane Database Syst Rev, 2009; 3: CD005004

Over de schrijver
Reactie plaatsen