Acupunctuur helpt bij overgangsklachten

Acupunctuur helpt bij overgangsklachten

“Het hoort er nu eenmaal bij”. Helaas horen vrouwen met overgangsklachten dat veel te vaak. Terwijl het gezondheidsklachten zijn die je dagelijkse functioneren behoorlijk kunnen belemmeren. Naast “het gaat wel over” wordt dikwijls hormoonhoudende medicatie als oplossing aangedragen. Gelukkig bestaan er ook natuurlijke manieren om je klachten te verminderen. Zo kiezen steeds meer vrouwen met overgangsklachten voor acupunctuur. Dit is een goed en natuurlijk alternatief voor vrouwen die geen hormoontherapie willen óf mogen, maar toch aanvullende hulp wensen. Overgangsklachten staan trouwens ook op de indicatielijst van de WHO (World Health Organization) waarvoor acupunctuur als geneeswijze kan worden ingezet. Dat is niet vreemd. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde, waar acupunctuur een onderdeel van is, heeft de behandeling van vrouwenklachten altijd al een belangrijke plaats ingenomen.

Acupuncturist Gilles Stoop, gespecialiseerd in vrouwenklachten, vertelt in dit blog hoe acupunctuur verlichting kan geven bij diverse overgangsklachten.

Klik hier voor een gratis rapport om je overgangsklachten te verminderen.

Inhoudsopgave:

De overgang: een hot issue

Acupunctuur: hoe werkt dat?

Lichamelijke en emotionele (overgangs)klachten en acupunctuur

Oorzaken opvliegers en nachtzweten

Hormonen in balans met acupunctuur

Hoe kies je een goede acupuncturist?

De overgang: een hot issue

Overgangsklachten zijn de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Een goede ontwikkeling. Immers, daardoor worden overgangsverschijnselen voor vrouwen en hun omgeving eindelijk bespreekbaar. En uiteindelijk natuurlijk behandelbaar. Want, het is ontzettend jammer dat veel vrouwen soms jarenlang met klachten rondlopen die heel goed te verhelpen zijn.

Ook de minister van Volksgezondheid wil dat er serieus aandacht aan wordt besteed. Zo riep zij in het najaar van 2016 op om overgangsklachten bespreekbaar te maken. Volgens haar zijn onbesproken en onbehandelde klachten door de overgang niet alleen heel vervelend, maar veroorzaken ze ook nog eens ziekteverzuim.

Vrijwel tegelijkertijd verscheen er een boek over de overgang van twee bekende Nederlanders en een interview met een gynaecoloog over overgangsklachten. Hierin werd acupunctuur aanbevolen als een natuurlijke methode om de klachten te verlichten. Eenvoudigweg omdat veel onderzoek inmiddels laat zien dat het werkt. Voor ons acupuncturisten geen nieuws. Het is al jaren bekend en wij zien het ook in de dagelijkse praktijk.

Acupunctuur: hoe werkt dat?

Maar hoe werkt acupunctuur nou eigenlijk? Voor het antwoord op deze vraag is het goed eerst een korte en algemene uitleg te geven over acupunctuur.

Acupunctuur (acus=naald, punctum=prik) is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. De acupuncturist plaatst dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam. Deze acupunctuurpunten liggen op banen, meridianen genoemd, die samen een energienetwerk vormen. Daarmee kun je energieën afremmen of juist stimuleren. Naast de dunne (pijnloze) naaldjes wordt ook vaak gebruik gemaakt van Chinese kruiden. Deze versterken het effect van de acupunctuur en vullen de behandeling aan.

Anders dan de reguliere geneeskunde ziet de Chinese geneeskunde het lichaam als één geheel. Je lichamelijke en je geestelijke gesteldheid hebben alles met elkaar te maken. Bovendien beïnvloeden alle omgevingsfactoren je gezondheid. Kortom, er wordt anders gekeken naar de functies en samenhang van de organen, zoals de nieren en de lever. En tot slot is volgens de Chinese geneeskunde een vrije doorgang van energie (Qi) en balans in zowel lichaam als geest van groot belang.

Lichamelijke en emotionele (overgangs)klachten en acupunctuur

Nogal wat vrouwen ervaren in een bepaalde levensfase plots allerlei (lichamelijke en emotionele) klachten. Niet alleen de bekende opvliegers, maar bijvoorbeeld ook slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, depressiviteit, lusteloosheid, gewrichtsklachten en gewichtstoename.

Het is niet ongewoon dat vrouwen de klachten niet herkennen als overgangsverschijnselen. Vooral als zij geen of weinig last hebben van de bekende opvliegers. Toch zijn de symptomen vaak een signaal van hormonale disbalans. De menstruatie verandert en de overgang dient zich aan.

Ervaren vrouwen een veelheid aan lichamelijke en emotionele overgangsklachten? Dan kan een bezoek aan een acupuncturist zeker uitkomst bieden. Met behulp van acupunctuur kan namelijk de heftigheid en frequentie van diverse klachten veroorzaakt door de overgang worden verminderd.

Oorzaken opvliegers en nachtzweten

De meest voorkomende klachten in de overgang zijn wel de opvliegers en andere hitteverschijnselen als nachtzweten. De opvliegers gaan soms gepaard met een enorme geïrriteerdheid en nervositeit. Dat komt door de hitte, onrust en gejaagdheid in het lichaam. In de westerse geneeskunst wordt dat verklaard door schommelende hormoonspiegels: een sterk verminderde aanmaak van oestrogeen en progesteron.

Volgens de Chinese geneeskunde worden overgangsklachten veroorzaakt door een verminderde reproductie-energie, Jing genaamd. Deze energie ligt opgeslagen in de nieren en is te vergelijken met een batterij. Met het verstrijken van de jaren neemt die energie af en dat veroorzaakt de overgangsklachten.

Zo hebben de hitteverschijnselen te maken met de Nier-energie, de belangrijkste energie in het lichaam. Vaak is er sprake van een Nier-Yin-leegte zoals we dat noemen in de Chinese geneeskunde. Dit gaat gepaard met opstijgende hitte en veroorzaakt onder andere opvliegers, duizeligheid en oorsuizen. Daarbij treedt ook veel zogenaamde Lever-Qi-stagnatie op. Qi is energie en hoort te stromen in het lichaam. Bij stagnatie ontstaat er irritatie, boosheid en hoofdpijn. Dat maakt de overgangsklachten nog vervelender.

Een acupunctuurbehandeling richt zich dan ook op het goed laten functioneren van de Nier-energie. Daarnaast wordt de hormoonhuishouding in balans gebracht. Hierdoor neemt de hevigheid van de klachten vaak aanzienlijk af.

Hormonen in balans met acupunctuur

Voor heel veel vrouwen zijn de overgangsklachten erg vervelend, maar voor acupuncturisten juist fijn om te behandelen. Dit vanwege de goede resultaten. Zo horen wij geregeld dat het aantal opvliegers vermindert en dat ze minder heftig zijn. Ook ervaren vrouwen in de overgang na acupunctuurbehandelingen minder onrust en slapen ze beter. Dat maakt voor veel vrouwen de overgang minder ongemakkelijk en zorgt voor een wereld van verschil.

Die resultaten zijn niet heel vreemd, want zeg maar de ‘core-business’ van een acupuncturist is hulp bieden bij het herstellen van de lichamelijke en geestelijke balans. En dat is nou precies wat bij overgangsklachten nodig is. Het helpt de hormoonschommelingen naar gezonde proporties terug te brengen en het verlicht de bijbehorende symptomen. Daardoor ervaren veel vrouwen minder klachten, meer rust en hebben meer energie in deze levensfase.

De overgang is een natuurlijk proces op weg naar een nieuw evenwicht na de vruchtbare periode. Dat wil echter niet zeggen dat je daarom alle klachten maar voor lief moet nemen. Door het overgangsproces te begeleiden met acupunctuur kun je er echt iets aan doen.

Hoe kies je een goede acupuncturist?

Check voor je naar een acupuncturist gaat of diegene is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals de NVA, Zhong of NAAV. Acupuncturisten die bij deze beroepsverenigingen zijn aangesloten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen voor opleiding en praktijk. De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur helemaal of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering.

Last van overgangsklachten? Kijk dan eens op: www.acupuncturist.nl en ontdek wat acupunctuur voor jou kan betekenen.

Wil je meer informatie over de overgang? Lees dan eens het e-boek Overwin je Overgang.

Over de schrijver
Mieneke
Door

Mieneke

op 13 Jul 2017

Ik heb twee behandelingen gehad en mijn klachten verergerden. Ook slaap ik sindsdien minder goed door de hormonen. Ik ben daarom maar gestopt omdat ik ook niet weet hoeveel behandelingen ik nodig heb en het wel heel duur is. Kortom, ik denk wel dat het werkt, maar hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Nicole
Door

Nicole

op 16 Jul 2017

De overgang is een proces van jaren. Dus blijven gaan! Het beste is om elke maand naar de acupuncurist te gaan. Ik voel me er veel beter door. Mijn verzekering vergoedt t grootste gedeelte zodat t mij maar 8,00 per keer kost.

Inge paulus
Door

Inge paulus

op 29 Jul 2017

Ik woon in Amsterdam. Kunt u mij daar een goede acupuncturist aanbevelen?

Reactie plaatsen