Endometriose ook na de overgang?

Endometriose ook na de overgang?

Endometriose, een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies voorkomt in de buikholte. Endometriose reageert onder invloed van de hormonen die je cyclus reguleren. Het veroorzaakt ontstekingsreacties die voor veel pijnklachten kunnen zorgen. Pijnklachten die zelfs continu aanwezig kunnen zijn als er geen tijdige passende behandeling wordt ingezet. Om de symptomen te onderdrukken worden cyclus onderdrukkende medicijnen, zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil, ingezet. Deze slik je dan continu, hierdoor menstrueer je niet meer en zullen ook je klachten minder worden.

Download mijn gratis hormonengids inclusief 12 lekkere recepten.

Inhoudsopgave:

Wie krijgt endometriose?

Hoe herken je endometriose?

Mogelijke behandelingen

Endometriose tijdens de overgang

Wie krijgt endometriose?

De chronische ziekte komt voor bij 10% tot 12,5% van de vrouwen. Wereldwijd komt dat neer op meer dan 176 miljoen vrouwen tussen 15 en 49 jaar. Maar komt het nu echt alleen maar voor tussen je 15de en 50ste?

Door steeds meer onderzoek en kennis over de aandoening blijkt dat endometriose vaak al eerder dan je 15de een rol speelt. Er wordt immers al endometriose weefsel aangetroffen in pasgeborenen. Echter daar geeft dit nog geen klachten. De klachten manifesteren zich pas in de pubertijd. De tijd dat je hormoonhuishouding verandert. Jongeren met menstruatieklachten moeten hier dus ook alert op zijn. Menstruatieklachten zijn niet altijd normaal.

Hoe herken je endometriose?

De eerste signalen die zouden kunnen duiden op endometriose zijn:

  • Hevige menstruatieklachten
  • Lage buikpijn voor, tijdens en na de menstruatie
  • Klachten bij de ontlasting voor en/of tijdens de menstruatie
  • Klachten bij het urineren voor en/of tijdens de menstruatie
  • Pijnlijke gemeenschap
  • Vermoeidheid

In de literatuur wordt er altijd gezegd dat deze ziekte met het veranderen van de hormoonhuishouding in de overgang ook weer verdwijnt. Inmiddels weten we uit ervaringen wel beter. Endometriose verdwijnt helaas niet zomaar. Niet door het gebruik van medicatie en ook niet na de overgang. De enige manier om endometriose te verwijderen is dit operatief weg te halen. Gelukkig zijn er in Nederland steeds meer ziekenhuizen die zich hierin specialiseren. Helaas is het operatief verwijderen van de endometriose echter geen garantie dat de klachten zullen verdwijnen. Er zijn vrouwen die na een operatie jarenlang klachtenvrij zijn, de een met medicatie de ander zonder. Er zijn ook vrouwen die ondanks de operatie klachten houden. Soms doordat de endometriose niet geheel verwijderd kon worden. Soms doordat de endometriose terugkomt, soms doordat er zenuwen getriggerd zijn die pijnklachten blijven geven.

Mogelijke behandelingen

Om de ziekte goed te kunnen behandelen moet er een goed persoonlijk behandelplan gemaakt worden. Er is niet een oplossing die voor iedere vrouw of ieder situatie geschikt is. Zoals hierboven al aangegeven is het operatief verwijderen van het endometriose weefsel een mogelijke behandeling. Een behandeling waarbij het weefsel daadwerkelijk wordt verwijderd. Echter is dat niet altijd nodig of misschien wel niet mogelijk. Endometriose kun je in verschillende “gradaties” hebben. Hierbij zijn er vrouwen zonder klachten, met incidenteel klachten, met constant klachten en vrouwen met ondragelijke klachten. Samen en afhankelijk van de levensfase waarin vrouwen zich bevinden word er een behandelplan opgesteld. Dit kan een medicamenteuze behandeling zijn, een afwachtende behandeling, of gecombineerde behandeling van medicatie en operatie. Wat er bij jou past hangt van een aantal factoren af. Meer hierover is te lezen op de website van de Endometriose Stichting.

Endometriose tijdens de overgang

In de behandeling van de ziekte is een vaak gehoorde uitspraak dat het dan na de overgang wel over zal zijn. Helaas behoort deze uitspraak ook tot een van de mythes over de chronische ziekte. Net zoals zwanger worden geen invloed heeft, heeft de overgang dit ook niet. Regelmatig spreek ik vrouwen die de overgang achter zich hebben en toch nog buikklachten hebben. Of dit dan actieve endometriose klachten zijn of dat het de gevolgen zijn van de verklevingen die de ziekte heeft veroorzaakt is vaak moeilijk te zeggen. Voor deze vrouwen is het ook vaak lastig om goed begrepen te worden door een arts. Dit komt met name doordat er nog steeds in de omschrijving van de aandoening staat dat deze na je 50ste ongeveer stopt. Hierdoor wordt het verband met de endometriose bij deze vrouwen niet meer gelegd. Gelukkig komt hier wel verandering in. Zeker de artsen die de ziekte tot hun aandachtsgebied hebben gemaakt hebben hier steeds meer aandacht voor.

Nu nog een oplossing. Helaas lijkt deze nog niet zo makkelijk gevonden. Hier zal naar individuele klachten en wensen gekeken moeten worden. Net zoals bij de behandeling van deze chronische ziekte binnen de vruchtbare levensfase behoeft het een persoonlijk behandelplan. Er is voor helaas niet één behandelplan te maken, dat voor iedere patiënt werkt. 

Aandacht voor beginnende klachten is van groot belang. Hoe eerder deze aandoening gediagnostiseerd is, hoe eerder er behandeld kan worden. Dit geldt in alle levensfases. We zullen met z’n allen van het idee af moeten dat maandelijkse menstruatieklachten normaal zijn en erbij horen. Op momenten dat jij zelf, of iemand in je omgeving, niet kan functioneren tijdens jouw, of haar, menstruatie dan is het tijd om hulp te zoeken. En niet zoals nu vaak gebeurt pas na 4 jaar! 

Wil je meer informatie over de overgang? Kijk dan eens naar Overwin je Overgang.

Over de schrijver
sabine van daele
Door

sabine van daele

op 24 Aug 2021

20 jaar ongediagnosticeerd rondgelopen met endometriose pas op mijn 39 hysterectomie voor fibromen en dan was ben nuhet wat is dat hier endometriose in ergste graad ben nu 59 zit met verklevingen in bekken, vandaag overleg tussen gynaeco en chirurgen uz wat correcte aanpak is hiervoor, dacht dat het zou stoppen na de overgang , niet bij mij dus ook geen enkele nabehandeling gekregen toen 20 jaar geleden , gynaecoloog zegt botweg je hebt chemo gehad voor hersentumor lichaam is opgekuist iis reden waarom ook hij niet meer aan mijn lijf komt, naar uz gent bij bekkenchiirurg daarvoor

Eicker
Door

Eicker

op 08 Sep 2021

Ik heb alles der uit. Dus geen menstruatie wel overgang ,heb au klachten

Reactie plaatsen