Wanneer overgang voorbij? Ontdek waarom de duur per vrouw verschilt

Wanneer overgang voorbij? Ontdek waarom de duur per vrouw verschilt

Wanneer overgang voorbij? Dit vragen veel vrouwen zich af. Vrouwen komen meestal tussen de 45 en de 60 jaar in de overgang. Welke overgangsklachten je dan hebt, kan heel wisselend zijn. Je kunt last hebben van lichamelijke overgangsklachten of geestelijke overgangsklachten. In dit artikel zullen we enkele lichamelijke overgangsklachten toelichten zoals:

Deze overgangsklachten worden nu nader toegelicht, zodat je een beeld krijgt van waar je mee te maken zou kunnen krijgen als je in de overgang komt. Dit wil niet zeggen dat je van alle overgangsklachten last moet krijgen, want sommige vrouwen merken nauwelijks iets en anderen hebben juist veel last. Ook de wisselende klachten bij vrouwen geven aan dat je van het een veel last kunt krijgen en van het ander misschien wel helemaal niet.

Wil je informatie over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Wanneer overgang voorbij?

Wanneer overgang voorbij wordt bepaald door je levensstijl

Menstruatieveranderingen

Opvliegers

Vaginale klachten

Meer over overgangsklachten

wanneer overgang voorbij?

De overgang kent 3 verschillende fasen: de pre menopauze, de menopauze en de post menopauze. Na de menopauze is het definitief dat je geen eisprong meer hebt en zul je niet meer menstrueren. Vervolgens kom je dan terecht in de postmenopauze. Deze fase kan nog enkele jaren duren. Gemiddeld zullen de klachten na je laatste menstruatie 2-5 jaar aanhouden. Echter kan zijn dat de klachten tot 10 jaar aanhouden volgens een studie van King’s College London.

Wanneer overgang voorbij wordt bepaald door je levensstijl

Het is afhankelijk van je levensstijl, zoals je voeding, niveau van stress en beweging om je hormoonhuishouding in balans te brengen. Hoe eerder je hormonen in balans zijn hoe minder je last hebt van overgangsklachten. Bepaalde ingrediënten zoals suiker, alcohol, ongezonde vetten etc. zorgen ervoor dat je hormonen gaan schommelen. Andere ingrediënten zoals bepaalde kruiden, gezonde vetten en onbewerkte voedingsmiddelen geven je lichaam de kans om het natuurlijk herstel te versnellen. Een aantal overgangsklachten die kenmerkend zijn voor de menopauze worden nu behandeld.

Menstruatieveranderingen

Het eerste waar we het over gaan hebben bij de overgangsklachten zijn de menstruatieveranderingen. Normaal gesproken heb je vaak een regelmatige menstruatie. Maar wanneer je in de overgang komt heb je een menstruatie die onregelmatig voorkomt, met kortere of langere tussenpozen. Dit kan continu veranderen. Je kunt ineens merken dat de ongesteldheid hevig wordt of het duurt ineens veel langer of juist ineens veel korter. Dit is voor iedere vrouw anders. Sommige vrouwen hebben er geen last van maar merken wel dat ze de ene keer wat langer ongesteld zijn dan de andere keer. Ook kan het bloedverlies zeer hevig zijn of juist veel minder. Er zijn ook klachten die samen kunnen gaan met deze menstruatie (buikpijn, rugpijn). Deze kunnen dan voor het eerst optreden, maar ze kunnen ook erger of juist minder worden. Het voelt vaak anders dan je gewend was.

Opvliegers

Je kunt als vrouw tijdens de overgang last krijgen van opvliegers. Dit zijn plotselinge, korte, hevige warmte-aanvallen. Je kunt ineens heel rood worden in je gezicht, in je hals of op je borst. Je kunt ineens flink gaan zweten en in de nacht kun je hier ook last van krijgen en dan noemen we het nachtelijk zweten. De eerste keer dat je dit gaat ervaren kan heel vreemd zijn. Je kunt wakker schrikken, omdat je helemaal nat bent van het transpireren. Dit hoort het bij de overgang. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Je kunt er als vrouw vaker mee te maken krijgen, maar het kan ook zijn dat het maar af en toe voorkomt en dat het na een paar keer weer stopt. Maak je geen zorgen, het is lastig maar het hoort in ieder geval wel bij de overgang.

Vaginale klachten

Je kunt als je in de overgang terecht komt ook last krijgen van vaginale klachten. Dit komt omdat het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina dunner (kwetsbaar) en droger wordt. Daardoor kan het vrijen ook pijnlijker zijn en brandend aanvoelen. Daardoor kun je minder zin krijgen in seks en dit kun je je partner ook uitleggen.

Meer over overgangsklachten

Er zijn overgangsverschijnselen die weer andere klachten kunnen veroorzaken. Wanneer je erg veel bloed gaat verliezen dan kun je last krijgen van bloedarmoede. Daarbij heb je last van moeheid, duizelingen en hoofdpijn. Wanneer je gaat nachtzweten kun je minder goed slapen. Je kunt dan minder slaap krijgen dan je nodig hebt en daardoor erg moe zijn overdag en ook meer prikkelbaar zijn. Maar wanneer je last hebt van opvliegers, die je zomaar uit het niets kunt krijgen, kun je onzeker worden en ook angstig zijn. Hierdoor kun je weer last krijgen van slapeloosheid en van somberheid. Hoe vervelend het allemaal ook is, het hoort er bij en het gaat ook weer over. Wanneer je je aan deze gedachten vast gaat houden, kan het misschien wat gemakkelijker voor je worden.

Ontdek hoe je overgang kunt verzachten en verspoedigen. Heb jij last van overgangsklachten? Klik hieronder om je overgangsklachten te overwinnen.

button-4

Over de schrijver
Diana
Door

Diana

op 22 Apr 2015

nou ja ik krijg te maken met enorme pijnen in mijn gewrichten de enen slijmbeurs na de andere ook als ik simpel even iets te veel doe verga de dag erop van de pijn en in de nacht zweet ik me rot gr Diana

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 23 Apr 2015

Hoi Diana, Dank je wel voor je reactie. Wat vervelend om te horen. Gewrichtspijn is een bekend probleem tijdens de overgang. Vaak komt dit door je schommelende hormonen. Ik heb ook een https://www.overgang.info/blog/lichamelijke-overgang/gewrichtspijn-tijdens-de-overgang" rel="nofollow">blog over gewrichtspijn geschreven. Nachtzweten zijn eigenlijk opvliegers. Typische overgangsklachten. Sterkte Diana!

Betty Vanaudehove
Door

Betty Vanaudehove

op 26 Jan 2016

Ik was ongeveer een jaar in postmenopauze toen ik weer wat bloed begon te verliezen. Na een curretage en Mirenaspiraal (ik ben 55 jaar) in juni 2015 begon ik eind december terug last te krijgen van spotting. Neem nu sinds 8/1/16 Cerazette, maar tot nu zonder resultaat. Ik hoop dat de spotting vlug stopt en er niets ernstig aan de hand is.

klaasje van beuningen nieuwenhuis
Door

klaasje van beuningen nieuwenhuis

op 05 Mar 2018

hallo, ik heb een vraag ik begon met overgang klachten 9 jaar geleden alles wat je maar erbij kon krijgen had ik ben nu 56 na 2 jaar van 40 zweetbuien en psychische klachten had ik besloten de pil te nemen een lichte pil lovette waar 0,100 levenorgestel in zit en 0,020 mg ethininylestradiol in zit dus de lichtste pil die er is in begin had ik nog een stop week zonder menstruatie en heel veel migraine toen ben ik hem door gaan slikken en dat beviel goed ik slik hem nu 8 jaar door voor 2 mnd geleden begon ik veel klachten te krijgen blaasontstekingen en veel rug pijn die na de blaasontsteking niet overging op verzoek van de huisarts na de gynaecoloog geweest de dokter vond dat ik het met haar over de pil moest hebben en gebruik daarvan stond er niet op te wachten heb ik ook tegen haar verteld, na het onderzoek dat ze pleegde bleek ik een vleesboom te hebben van 4 cm zei vertelde mij dat die er zit door het vrouwelijk hormoon wat in de pil zit, de dokter had mij altijd verteld dat er geen lichte hormoon tabletten waren die ipv de pil die ik daarvoor in de plaats zou kunnen nemen de gynaecoloog zei dat er wel een alternatief is nou is mijn vraag wat zou er voor hormoon tabl zijn die ik eventueel zou kunnen gebruiken of is er een ander alternatief gaarne advies jullie kant vriendelijke groetjes klaasje

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 07 Mar 2018

Beste Klaasje, wat vervelend om te horen. Veel overgangsconsulenten bieden hormoonsubstitutietherapie (HRT) aan als dé oplossing. Ik probeer dat als het allerlaatste redmiddel te zien. Liever kijk ik of voeding en beweging mij kan helpen om klachten te verminderen en alleen als dat echt niet helpt zou ik denken aan hormonen. Ik mag geen medisch advies geven, daarvoor dien je naar de huisarts te gaan. Het ligt heel erg aan welke overgangsklachten / symptomen je hebt. Bij opvliegers kun je bijvoorbeeld aan bepaalde kruiden zoals: zilverkaars, hop of rode klaver. Bij depressieve gevoelens schijnt Sint-janskruid goed te helpen. Bij overgewicht speelt voeding en beweging een belangrijke rol. Kortom, wat zijn je exacte klachten waar je het meest last van hebt?

Reactie plaatsen