de overgang

Overgang: elke vrouw wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd. De vrouw heeft haar laatste menstruatie en precies een jaar erna komt ze in de menopauze. Vaak gaat deze periode gepaard met lichamelijke of geestelijke overgangsklachten.

In de volksmond wordt de overgang ook wel menopauze genoemd. Echter is dit niet helemaal correct. De overgang bestaat uit 3 fasen: de pre menopauze, de menopauze en de post menopauze. Elke fase heeft andere kenmerken. Veel vrouwen krijgen andere overgangsverschijnselen naarmate ze in een andere fase komen.

In Nederland is de gemiddelde leeftijd van een vrouw die in de menopauze komt 51 jaar. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar. Indien een vrouw voor haar veertigste jaar haar laatste menstruatie heeft gehad dan komt ze in de vervroegde overgang. Dit verschijnsel wordt ook wel ‘prematuur ovarieel falen’ of POF genoemd.

Lees hier meer informatie, tips, oorzaken en oplossingen. Er zijn veel zaken die je zelf kunt doen om je klachten te verzachten. Het is belangrijk om je goed te informeren. Laat een reactie achter als je een vraag hebt. Blijf niet met vragen zitten, maar krijg herkenning en erkenning van je overgangssymptomen.

Pagina 1 van 3123