Hop geeft hoop bij overgangsklachten

Hop geeft hoop bij overgangsklachten

Hop is een klimplant die door plantkundigen humulus lupulus wordt genoemd. De plant wordt al eeuwenlang voor allerlei doeleinden ingezet. Onder andere als grondstof voor bier. Zo bevordert onder meer lupuline¹, een bittere gele stof die uit de vrouwelijke hopbellen wordt gewonnen, de houdbaarheid van bier en geeft de drank de kenmerkende bittere smaak. Daarnaast wordt de hopplant ook gebruikt in shampoos, parfums, crèmes, lotions en zepen. Verder is het al eeuwenlang een natuurlijk medicijn dat bij allerlei kwalen wordt toegepast. Variërend van spijsverteringproblemen, urinewegklachten en zenuwpijnen tot slaapproblemen, angsten en zelfs menstruatiestoornissen plus menopauzeklachten. In dit artikel ga ik dieper in op het feit: waarom hop hoop geeft bij overgangsklachten.

Benieuwd hoe voeding en kruiden je overgangsklachten kunnen verminderen? Download mijn welkomstpakket met recepten en tips.

Inhoudsopgave:

Hop bevat plantaardige oestrogenen

Effectiviteit hopplant bij overgangsklachten

Wanneer hop gebruiken?

Hop bevat plantaardige oestrogenen

Wanneer je erge last van overgangsklachten hebt, kun je kiezen voor hormoontherapie. Echter, vanwege allerlei negatieve bijwerkingen zien vrouwen daar vaak vanaf. Immers, uit diverse studies blijkt dat dergelijke behandelingen met hormonen borstkanker en hartproblemen in de hand kunnen werken.

Gelukkig is er de laatste decennia het nodige onderzoek verricht naar natuurlijke remedies om de menopauzeklachten te verlichten. Want, diverse kruiden en/of planten blijken stoffen te bevatten die de werking van de vrouwelijke oestrogenen in het lichaam nabootsen. De stoffen die daarvoor verantwoordelijk zijn worden ook wel fyto-oestrogenen genoemd. Enkele planten met oestrogene eigenschappen zijn volgens studies onder andere soja, rode klaver en hop². Van deze 3 blijkt volgens wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Gent dat de hopplant het sterkste fyto-oestrogeen bezit, namelijk het hopeïne ofwel: 8-prenylnaringenine³.

Dat hop een oestrogene werking heeft werd overigens al langer vermoed. Want, vrouwelijke hopplukkers hadden – voordat er werd overgestapt op machinaal plukken – nogal eens last van menstruatiestoornissen, toename borstweefsel en verhoogd libido.

Behalve hopeïne bevat de humulus lupus trouwens nog meer werkzame stofjes. Naast de eerder genoemde fyto-oestrogeen bevat het flavonoïden als quercetine, kaemferol en isoxanthohumol. Deze laatste kan het lichaam omzetten in 8-prenylnaringenine ofwel hopeïne. Andere stoffen die je in de hopplant aantreft zijn onder andere: fenolzuren, B-vitamines, choline, kaliumzouten, aminozuren en fytosterolen. Daarnaast zitten er in hop ook nog ongeveer zo’n 20 etherische oliën.

Effectiviteit hopplant bij overgangsklachten

De afgelopen jaren zijn er verschillende (klinische) studies gedaan naar hoe effectief hop is bij menopauzeklachten. Bijgaande een overzicht met problemen die vrouwen in de overgang hebben en waarbij de hopplant volgens wetenschappelijke onderzoeken en/of studies uitkomst biedt.

– Opvliegers en nachtzweten

Kom je in de overgang? Dan merk je dat doorgaans het eerst aan de opvliegers die uit het niets opduiken. Daarnaast kun je eveneens last hebben van nachtzweten, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Volgens onderzoek⁴ uit 2006 kan een extract met hop die klachten aanzienlijk verminderen.

Gedurende 12 weken namen indertijd 85 vrouwen in de overgang deel aan een dubbelblind, gerandomiseerd en placebogecontroleerd onderzoek met hopextract. En wat blijkt? Al na 6 weken waren de eerste positieve resultaten merkbaar. Zo namen onder andere de opvliegers af evenals het nachtelijk zweten. Tegelijkertijd was er ook minder vaak sprake van slapeloosheid, geïrriteerdheid en hartkloppingen. De 100 microgram dosis was het meest effectief in het verminderen van de overgangssymptomen.

– Botontkalking

Als je lichaam minder oestrogeen aanmaakt in de overgang, neemt de kans op botontkalking toe. Reden? Omdat de zogenaamde botafbrekende cellen (osteoblasten) minder worden afgeremd. Daardoor stijgt vervolgens na de overgang de kans op botbreuken. Via in vitro onderzoek⁵ is aangetoond dat extract met hop de botafbraak kan afremmen en zo een positieve invloed heeft op de botgezondheid.

Een andere studie⁶ uitgevoerd bij dieren laat daarnaast zien dat hop ook preventief kan worden ingezet om botverlies en dus osteoporose te voorkomen.

– Overige overgangsklachten

Het fyto-oestrogeen hopeïne blijkt bij nog meer overgangsklachten uitkomst te bieden. Zo is bekend dat gebruik van hop de geslachtdrift van vrouwen aanwakkert en bij mannen juist tempert. Daarnaast helpt het volgens natuurgenezers ook om vaginale droogheid tegen te gaan. Echter, dat is nog niet alles. Ook werkt het kalmerend en helpt je beter slapen. Zo is het niet ongebruikelijk om gedroogde hopbellen in een kussensloop te doen om de nachtrust te bevorderen. Deze toepassing was tot voor enkele jaren terug gebaseerd op observaties. Hopplukkers kampten namelijk met vermoeidheid en slaperigheid. Inmiddels is er ook wetenschappelijk bewijs⁷. Zo werd reguliere slaapmedicatie met kruidenpreparaten die onder meer hopextract bevatten vergeleken. De conclusie? Beiden verhelpen slapeloosheid, maar het hoppreparaat kende geen bijwerkingen.

– Hop tegen borstkanker

Voorts toont een recent wetenschappelijk onderzoek⁸ van de American Chemical Society (ACS) aan dat de hopplant ook bijdragen aan het bestrijden van borstkanker. En dat geldt dan in het bijzonder voor vrouwen die kiezen voor hormoontherapie om de overgangsklachten als opvliegers, stemmingswisselingen enzovoort het hoofd te bieden. Immers, het gebruik van hormonen tijdens de overgang wordt in diverse publicaties in verband gebracht met een verhoogde kans op hart- en vaataandoeningen plus borstkanker. De onderzoekers hebben onderzocht welke invloed hopextract heeft op de ontwikkeling van borstkanker. Wat blijkt? In een persbericht verklaren de onderzoekers: “Een hopverbinding met de naam 6-prenylnaringenin, of 6-PN, bevorderde de detoxificatie van de cellen, waardoor het risico op kanker lager wordt. Het resultaat suggereert dus dat 6-PN een kankerbestrijdend effect heeft, al zijn er meer onderzoeken nodig om dit te kunnen bevestigen.”

Kortom, heb je last van menopauzeklachten? Dan blijkt volgens allerlei studies en onderzoeken dat hop een hoopgevend alternatief is om de hormonale disbalans te herstellen.

Wanneer hop gebruiken?

Vraag je je af wanneer je tijdens de overgang een supplement met het fyto-oestrogeen hopeïne kunt gebruiken? Hieronder vind je een overzicht met menopauzeklachten waarbij hop hoop geeft, namelijk: 

– Opvliegers

– Stemmingswisselingen

– Nachtelijk transpireren

– Vermoeidheid

– Slaapproblemen

– Vaginale droogheid

– Verminderde zin in seks

Heb je ervaring met natuurlijke remedies als hop om je overgangsklachten tegen te gaan? En wat zijn je ervaringen? Geef je reactie hieronder en uiteraard zijn tips ook welkom. Heb je al kennis gemaakt met Menoxium? Dit voedingssupplement bevat natuurlijke kruiden. 

menoxium knop

Bronnen:
1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lupuline
2. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0014157
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11866690
4. Heyerick et al.. A first prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled study on the use of a standardized hop extract to alleviate menopausal discomforts. Maturitas. 2006;54(2):164-75.
5. Effenberger et al. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology 2005;96:387-99.
6. Humpel et al. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology 2005;97:299-305.
7. Morin CM, Koetter U, Bastien C, et al. Valerian–hops combination and diphenhydramine for treating insomnia: a randomized placebo-controlled clinical trial. Sleep 2005;28:1465–1471.
8. https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/presspacs/2016/acs-presspac-june-22-2016/hops-and-breas-cancer.html

Over de schrijver
Herma
Door

Herma

op 20 Jul 2018

Ruim een jaar gebruikte ik hop druppels, `s ochtends en `s avonds. sinds 3 weken ben ik ermee gestopt, om te kijken hoe het zonder hop gaat: deze week tijdens een milde menstruatie erg last van mijn onderrug: heftige pijnscheuten bij opstaan en zitten, dit had ik ruim een jaar geleden ook en verminderde sterk bij hop gebruik, dus ben ik weer gestart met hop tegen de overgangsklachten, overtuigt van de goede werking voor mij. Mijn tip: heb je overgangsklachten: probeer hop 2 maanden, oftewel 2 ovulatiemomenten en voel welk verschil het voor jou kan maken.

Reactie plaatsen