Fyto oestrogenen ontrafeld: 12 ingrediënten die je overgangsklachten doen verzachten

Fyto oestrogenen ontrafeld: 12 ingrediënten die je overgangsklachten doen verzachten

Fyto oestrogenen zijn stoffen van planten die lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Voordat we hier dieper op ingaan is het belangrijk om te weten hoe de vruchtbaarheidscyclus van een vrouw werkt.

Vrouwen mogen zich eigenlijk wel uniek noemen. Zij kunnen zwanger worden en een kind baren. Maar om dit te kunnen is er iedere keer een herhaling die zich in het lichaam voordoet: een vruchtbaarheidscyclus die het lichaam voor gaat bereiden op een zwangerschap. Daarbij bestaat iedere vruchtbaarheidscyclus weer uit eicelrijping, ovulatie en een eventuele zwangerschap. Op het moment dat er geen bevruchting plaatsvindt, zal het baarmoederslijmvlies af worden gestoten: de menstruatie.

Maar na een tijdje loopt de productie van oestrogeen terug en dan komt de vrouw in de overgang terecht. Dit is de periode waarin de vruchtbaarheid van een vrouw minder wordt. Hierbij neemt ook de frequentie van de menstruatie af, (deze wordt soms wel heviger), wordt onregelmatig en stopt na een tijdje. Dit wordt door veel vrouwen als het enige voordeel van de overgang genoemd, het uitblijven van de maandelijkse bloedingen en alle perikelen die daarmee samengaan.

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk tijdens de overgang. Download daarom hier gratis 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Fyto oestrogenen en voeding

Eten tijdens de overgang

Gezond en gevarieerd eten

Fyto oestrogenen en voeding

Tijdens de overgang hebben veel vrouwen behoefte aan advies over hun voeding. In de Oosterse landen zoals in Japan doorlopen de vrouwen gemakkelijker de overgang dan in het Westen. Het zou verklaard kunnen worden met de voedingsgewoonten die men in het Oosten heeft. Bij deze landen staan de sojaproducten iedere dag op het menu en daarbij kun je denken aan tofu en tempeh. In soja zitten stoffen met een hormoonachtige invloed, dit kun je vergelijken met het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Dit noemen we ook wel fyto-oestrogenen. Dan is er ook nog lijnzaad wat gezien wordt als een belangrijke bron van fyto oestrogenen. Het zijn plantaardige hormonen en deze kunnen op natuurlijke wijze de teruggelopen aanmaak van oestrogeen aanvullen. Dat zijn er ook nog rode klaver, ananas, appels, groente (broccoli, bloemkool, wortelen, spruitjes) en kruiden (zoethout, anijs, hop) die een licht oestrogene invloed hebben.

Eten tijdens de overgang

Veel vrouwen vragen zich af of zij hun gewicht kunnen beïnvloeden tijdens de overgang. Bijna elke vrouw wordt tijdens de overgang zwaarder. Bijna geen enkele vrouw is daar blij mee en wil daar graag invloed op uit oefenen. Toch is het van belang om tijdens de overgang goed te blijven eten, zodat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Een dieet gaan volgen tijdens de overgang wordt niet aangeraden, tenminste bij de meeste vrouwen niet, uitzonderingen zijn er uiteraard altijd, maar dan gebeurt dat op doktersadvies. Zorg dat je gevarieerd en gezond eet. Let op met snacks, snoep en koek, deze kun je missen en deze producten doen je gewicht toenemen. Je hebt dus wel wat invloed op je gewicht. Meer gaan bewegen komt je gewicht ook ten goede en drink voldoende water.

Gezond en gevarieerd eten

Tijdens de overgang wordt aan vrouwen geadviseerd vooral goed te blijven eten, geen dieet te gaan volgen zonder doktersadvies. Hoewel bijna geen enkele vrouw het prettig vindt om zwaarder te worden tijdens de overgang, is het toch beter om je daar bij neer te leggen, want het gebeurt meestal toch. Je lichaam heeft juist in deze fase gezond en gevarieerd eten nodig.

Sla geen maaltijden over, eet de juiste producten en ben niet constant met je gewicht bezig. Dit zorgt voor frustratie, die je in deze vaak moeilijke periode niet kunt gebruiken. Je kunt er wel voor zorgen dat je dikmakers zoals snacks, snoep, koek, ijs, slagroom enz. niet op je menu zet. Eet fruit, vervang de suikerhoudende frisdrank door water, neem snoeptomaatjes of komkommer als je iets wilt knabbelen en je bent al goed op weg.

Wil je weten hoe je jouw overgangsklachten kunt verzachten? Lees dan mijn e-boek: Overwin je Overgang met voedingstips. Je ontvangt ook een receptenboek met ingrediënten die fyto oestrogenen bevatten. Vergeet niet dit bericht te delen en een reactie hieronder te plaatsen.

button-4

Over de schrijver
Annemarie
Door

Annemarie

op 09 Jul 2015

Hallo Ria goed artikel wat zeer duidelijk maakt dat goede en gevarieerde voeding erg belangrijk is in de overgang! De voedingsmiddelen voor extra fyto oestrogeen zijn zeker belangrijk alleen voor mij zijn alle soja producten niet mogelijk ik ben allergisch voor soja dus moet op andere manieren extra fyto oestrogeen binnenkrijgen heb jij nog andere suggesties? Groet Annemarie

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 09 Jul 2015

Hoi Annemarie, lijnzaad is een goed alternatief dat ook veel fyto oestrogenen bevat. Daarnaast kun je ook denken aan producten zoals: rode klaver, ananas, appels, broccoli en bepaalde kruiden zoals zoethout en anijs. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Ineke
Door

Ineke

op 05 Jan 2017

Goedemorgen Ria.Heb je misschien nog meer alternatieven voor tussendoortjes?Je gaf snoeptomaatjes aan. Maar deze krijg ik echt niet door mijn keel. En komkommer die boer ik de rest van de dag op. Paprika krijg ik ook niet weg. Enige wat ik aan rauwe groente lekker vind is. Wortel.

Elly
Door

Elly

op 01 Apr 2017

Gelukkig gebruik ik al veel soya producten, omdat ik lactose vrij eet ( en glutenvrij zoveel mogelijk). Wellicht daarom zo weinig last van overgangsverschijnselen. Ik vind het wel te behappen, maar acceptatie is lastiger.

Overgangsconsulente
Door

Overgangsconsulente

op 13 Oct 2015

Pas op met zoethout ook de thee is heel slecht voor de bloeddruk, vele vrouwen hebben een verhoogde bloeddruk tijdens de overgangsjaren.

Sofie
Door

Sofie

op 11 Dec 2017

Na borstkanker, die 'groeit' op oestrogeen worden mijn eierstokken doormiddel van maandelijkse spuitjes stilgelegd en neem ik dagelijks een pilletje om ook de oestrogeenvorming in de cellen stil te leggen. Oestrogeen is dus bij mij uit den boze en de klachten zijn enorm. Ik zoek dus ook middeltjes in voeding of andere om dit te verbeteren. Ik dacht dat ook sojaproducten voor mij uit den boze zijn? Weet u hier meer over?

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 15 Dec 2017

Beste Sofie, soja bevatten fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige hormonen die lijken op het menselijk hormoon oestrogeen. Ik mag geen medisch advies geven, maar ik kan me voorstellen dat je dan soja of andere producten met fyto-oestrogenen beter kunt mijden.

maat
Door

maat

op 02 Nov 2018

In t boek van dr Lee staat precies het omgekeerde, dat het juist door progesterontekort is alle klachten. Hij zegt dat oestrogene wel tot hoge leeftijd voldoende aanwezig zijn. Het is dus niet duidelijk wat er nu eigenlijk tekort is.

Reactie plaatsen