Gewrichtspijn tijdens de overgang ontmaskerd: 8 tips voor minder klachten

Gewrichtspijn en (ochtend) stijfheid – ofwel artralgie¹ – nogal wat vrouwen in de overgang hebben daarmee te maken. Er zijn zelfs schattingen dat het opgaat voor zo’n 50% van alle vrouwen in de menopauze. Vooral pijn rondom de kleine gewrichten als de handen en vingers is een veelgehoorde klacht. Maar ook pijn, stijfheid en zwelling in of rond de knie- en heupgewrichten is niet ongewoon. Deze gewrichtsklachten kunnen je dagelijkse activiteiten bemoeilijken en zo een negatief effect op je kwaliteit van leven hebben. Ontdek hieronder meer over de symptomen en oorzaken van gewrichtspijn overgang en hoe je je pijnklachten bestrijdt.

Wil je minder gewrichtspijn? Download mijn 12 recepten en ontvang mijn e-boek: “Overgangshormonen in Balans”.

Inhoudsopgave:

Symptomen gewrichtspijn overgang

Oorzaak gewrichtspijn overgang

Gewrichtsklachten overgang, hoe ga je ermee om?

Symptomen gewrichtspijn overgang

Misschien herken je het wel. Je hebt ’s ochtends moeite om uit bed te komen. Je lichaam voelt stram en stijf aan. Het kost je vaak even wat tijd voor je zeg maar ‘in de benen’ bent. Of misschien is het pijnlijk en inspannend om bepaalde bewegingen te maken. Ook is het niet ongewoon dat je moeilijker inslaapt vanwege pijnklachten of nu en dan ‘s nachts wakker schrikt doordat je gewrichtsklachten ervaart. Bijvoorbeeld als je gaat verliggen in je slaap.

Herken je dit? Misschien een schrale troost, maar je bent niet de enige met die klachten. Flink wat vrouwen kampen met gewrichtspijn overgang. Gewrichten die pijnlijk, stijf en/of gezwollen aanvoelen zijn nogal eens de vingers, handen en polsen plus schouders². Maar ook knieën, heupen, enkels en bovenbenen kunnen pijnklachten geven. Verder kunnen de klachten soms ook gepaard gaan met koorts, roodheid en warmte in de gewrichten.

Oorzaak gewrichtspijn overgang

Gewrichtsklachten komen zowel bij mannen als vrouwen voor. Dat kan onder andere komen door leeftijd, slijtage, overbelasting en overgewicht. Maar ook bepaalde reumatische aandoeningen waaronder artrose (gewrichtsslijtage) kan de oorzaak zijn. Echter, ben je vrouw en tussen de 45 en 55 jaar? Dan kan de overgang de boosdoener van je pijnlijke en stramme gewrichten zijn.

Vraag je je af hoezo? Door de hormonale schommelingen kun je vatbaarder worden voor gewrichtsklachten dan wel gewrichtspijn overgang. Het vermoeden bestaat namelijk dat de dalende oestrogeenlevels de boosdoener zijn.

Omdat het hormoon oestrogeen normaalgesproken zorgt voor de opbouw van collageen. Dit is een lijmvormend eiwit in het bindweefsel dat je huid elastisch houdt, maar dat er eveneens voor zorgt dat je spieren, pezen, kraakbeen, banden en je slijmvliezen soepel blijven. Dalen je oestrogeenniveaus vervolgens onder invloed van de menopauze? Dan worden onder meer je slijmvliezen minder vochtig en ook de opbouw en afbraak van je kraakbeen verandert. Deze beschermende laag wordt blijvend dunner waardoor gewrichten over elkaar gaan schuren bij belasting en/of bepaalde bewegingen. Gevolg? Irritaties en die kunnen zorgen voor ontstekingen welke leiden tot verandering van een gewrichtsvorm. Hierdoor kun je pijnklachten ervaren als je beweegt en zodoende beperkt worden in je doen en laten.

Er zijn enkele onderzoeken³⁄⁴⁄⁵ – waarin vrouwen met hormonen zijn behandeld – die mogelijk aantonen dat het vrouwelijk oestrogeenhormoon verantwoordelijk is voor de pijnlijke gewrichten.

Daarnaast kan ook osteoporose je gewrichtspijn overgang in de hand werken. Immers, door de dramatische daling van het hoeveelheid oestrogeen neemt je botdichtheid af. Dat maakt je botten brozer en kan er onder andere toe leiden dat je rugwervels gaan inzakken waardoor je pijn ervaart.

Gewrichtsklachten overgang, hoe ga je ermee om?

Kamp je met gewrichtspijn overgang? Dan zijn er verschillende manieren om ermee te dealen. Bijgaand mijn tips, namelijk:

1. Blijf actief

Ervaar je gewrichtsklachten tijdens de overgang? Blijf dan in elk geval in beweging. Zeker wanneer het gewricht niet dik, rood of warm is. Door te bewegen worden je spieren sterker en ga je stijfheid tegen. Ga dagelijks een paar baantjes zwemmen, maak een wandeling of pak je fiets. Raadpleeg eventueel eerst je huisarts of een fysiotherapeut voor je begint met bewegen.

2. Overweeg Yoga of thai chi

Ook yoga of bijvoorbeeld thai chi⁶ zijn fijne manieren om je lichaam flexibel en sterk te houden. Bijkomend voordeel van beide activiteiten is dat ze je eveneens helpen om beter te ontspannen.

3. Vergroot je kennis

Meer weten over gewrichtspijn overgang kan helpen je pijnklachten te plaatsen en hoe ermee om te gaan. Pluis mijn website uit, zoek contact met lotgenoten, lees boeken over de overgang enzovoort. Kortom, vergroot je kennis.

4. Voorkom stress

Heb je geregeld veel stress? Dan trigger je de ontstekingsgevoeligheid van je lichaam door de aanmaak van het hormoon cortisol. Ga dat tegen. Ofwel: relax dagelijks door ontspanningsoefeningen te doen. Van mindfulness en ademhalingstrainingen tot yoga.

5. Let op je gewicht

Ook een gezond gewicht draagt bij aan minder gewrichtspijn overgang. Immers, overgewicht belast je lichaam extra. Denk aan je enkels, knieën en heupen. Daardoor kan de pijn in je gewrichten verergeren. Dus… ben je te zwaar? Val dan af.

6. Wees matig met suiker

Een eetpatroon dat bestaat uit veel geraffineerde koolhydraten (witbrood, witte rijst, witte pasta enzovoort) plus suikers en weinig essentiële vetzuren kan bijdragen aan gewrichtsontstekingen. Kies liever voor voeding met volkoren graanproducten, weinig suikers en voeg essentiële vetten als omega 3 aan je menu toe. Of kies voor een kwalitatief hoogwaardig omega 3 supplement. Dat doet je gezondheid én gewrichten goed. Wees eveneens matig met alcohol en cafeïne.

7. Vitamine D

Houd ook je vitamine D-inname in de gaten. Want, vitamine D⁷ speelt een belangrijke rol bij je botaanmaak en werking van je spieren. Ben je als vrouw ouder dan 50 jaar. Het advies is dan om naast je reguliere voeding elke dag 10 mcg extra vitamine D in te nemen.

8. Osteopathie⁸

Ook de behandeling van gewrichtspijn door een osteopaat kan helpen je klachten te verminderen en/of er beter mee te leren omgaan. Lees erover online en informeer in je omgeving naar de behandelmogelijkheden.

Kamp je met gewrichtspijn overgang? Je reacties lees ik graag. Reageer hieronder. Heb je verder nog vragen over gewrichtsklachten? En ben je benieuwd wat je kunt doen tegen gewrichtspijn? Ik help je graag vrijblijvend verder. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

Bronnen:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20537472

2. https://www.menopausecentre.com.au/information-centre/symptoms/joint-pain/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23511705

4. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1258/mi.2012.012025

5. http://www.maturitas.org/article/S0378-5122(14)00051-6/abstract

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17466739

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4764124/

8. https://nl.wikipedia.org/wiki/Osteopathie