Dikke buik door de overgang

Dikke buik door de overgang

Tijdens de overgang verandert je figuur en kun je een dikke buik krijgen. Dat is niet ongewoon. Want, nogal wat vrouwen komen tussen de 45 en 55 jaar – zonder wijziging van eetpatroon – aan. Dat kan een paar kilo’s zijn, maar ook wel 10 kilo¹+³. Nee, dat is niet prettig. Het geeft je ongemakkelijk gevoel. Misschien voel je je daardoor zelfs onzekerder en minder aantrekkelijk. Je figuur verandert immers. Wat je nogal eens ziet is dat je van een zandloper- of peervorm naar een zogenaamde appelvorm gaat. Het lijkt alsof het vet op de heupen en bovenbenen zich verplaatst. Reden is dat in aanloop naar de menopauze je hormoonhuishouding al verandert. Daardoor neemt niet alleen je totale hoeveelheid lichaamsvet toen, maar ook de vetverdeling verandert. De extra kilo’s gaan vooral op de buik en in de taille zitten. Waarom je een dikkere buik krijgt tijdens de overgang en hoe je je gewicht –ondanks opspelende hormonen – op peil kunt houden.

Overigens heb je mijn gratis 12 recepten al gedownload en mijn praktische tips voor een platte buik met e-boek over de Overgangshormonen?

Inhoudsopgave:

Dikke buik door hormonale veranderingen

Tragere stofwisseling

Stress

Slecht slapen

Minder bewegen

Overige factoren dikke buik

Dikke buik voorkomen? 5 adviezen!

Dikke buik door hormonale veranderingen

Deels komt gewichtstoename tijdens de overgang door je hormoonspiegels die gaan schommelen. Zo maakt je lichaam verhoudingsgewijs meer van het mannelijke hormoon testosteron aan waardoor je vetverdeling verandert. Net als bij mannen gaat het extra gewicht op de buik zitten en niet langer op je heupen en/of dijen. Gevolg? Een zwembandje en love handles. Tegelijkertijd produceren je eierstokken ook steeds minder vrouwelijk oestrogeenhormoon. Om dat op te vangen wordt de aanmaak en productie ervan naar je bijnieren en vetweefsel op je buik verplaatst. Zo wordt je oestrogeenproductie enigszins op peil gehouden. Je hebt oestrogeen immers nodig voor een mooie huid, sterke botten, gezonde hart en bloedvaten, je libido et cetera.

Tragere stofwisseling

De dalende oestrogeenlevels zorgen er eveneens voor dat je stofwisseling omlaag gaat. Bij veel vrouwen neemt de stofwisseling met 5% af per decennium. Dit betekent dat je ook minder calorieën verbruikt en dus ook met minder toekunt per dag. Gemiddeld zo’n 200 calorieën per dag minder²! Tegelijkertijd kun je meer trek krijgen, want lagere oestrogeenspiegels maken je hongeriger terwijl je verzadigingsgevoel afneemt. Daarnaast neemt je spierweefsel gestaag af, zoals bij iedereen trouwens die ouder wordt. Daarvoor in de plaats komt vetweefsel. En dat verbruikt weinig energie. Blijf je echter dezelfde hoeveelheden eten? Dan kan dat zorgen voor extra gewicht en een dikke buik. Het schijnt dat je tussen je 40e en 50e jaar gemiddeld 4,5 pond spieren verliest en 13,5 pond vet erbij krijgt. Daarbij kan extra gewichtstoename en dus overgewicht ervoor zorgen dat je overgangsklachten verergeren⁴.

Stress

Verder kun je ook in gewicht toenemen en een dikke buik krijgen omdat je tijdens de overgangsfase minder lekker in je vel zit. Door de hormonale disbalans kun je lichamelijk klachten krijgen, maar ook geestelijk. Van prikkelbaarheid en stemmingswisselingen tot angsten⁵ en spanningen. Uiteraard mist dat z’n weerslag niet. Daarbij kunnen ook andere factoren als kinderen die de deur uit gaan, zorg voor ouders, minder werken et cetera je beïnvloeden en ongemerkt voor de nodige stress zorgen. En bekend is dat stress nogal eens aanzet tot meer eten. Dat komt door de toename van het stresshormoon cortisol in je bloed. Die laat je bloedsuikerspiegel schommelen. Je krijgt trek in lekkere zoete dingen ofwel snelle koolhydraten. Eenvoudigweg omdat je daar een goed gevoel van krijgt. Je bloedsuikerspiegel schiet omhoog en je lichaam maakt daardoor het geluksstofje serotonine aan. Echter dat fijne gevoel duurt maar kort. Daarna volgt snel weer een dip. Blijf je snoepen? Inderdaad… ook dan kunnen de kilo’s er in rap tempo bijkomen.

Slecht slapen

Ook gebeurt het nogal eens dat je slechter slaapt tijdens de overgang. Onder andere door de opvliegers en het nachtzweten. Daardoor kun je geregeld ’s nachts een paar keer wakker worden. En uiteraard is het dan niet vreemd dat je ’s ochtend moe wakker wordt, omdat je te weinig slaapt. En juist slaapgebrek laat het verzadigingshormoon leptine in je bloed dalen en bevordert de aanmaak van het eetlusthormoon ghreline. Kortom, slaapgebrek zorgt er vervolgens ook nog eens voor dat je meer kunt gaan eten, aankomt en een dikke buik krijgt.

Minder bewegen

Het is raar, maar waar: de hormonale veranderingen die je lijf doormaakt tijdens de overgang zorgen er ook nog eens voor dat je minder zin hebt om te bewegen. Het schijnt dat vrouwen vlak voor de overgang de helft minder bewegen. Ga je daarin mee? En pas je je eetgewoontes niet aan? Dan zorgt dat voor extra gewicht in de taille en een dikke buik. Overigens? Diverse studies tonen aan dat in beweging blijven juist de overgangsklachten vermindert⁶.

Overige factoren dikke buik

Trouwens? Tijdens de overgang kun je ook last krijgen van een trage schildklier waardoor je stofwisseling in de war raakt en je ook weer dikker kunt worden. Uit onderzoek blijkt dat bijna 25% van de vrouwen boven de 45 jaar te maken krijgt met een tragere schildklier⁷. Vermoed je een schildklierprobleem? Laat je onderzoeken.

Een totaal andere reden voor extra gewicht tijdens de overgang is: stoppen met roken. Helemaal top natuurlijk dat je ermee kapt! Maar, niet alleen vertraagt dat je stofwisseling ook zie je vaak dat er wordt gezocht naar een substituut. Denk aan meer snoepen. Ongemerkt kan dat een paar extra kilo’s opleveren en bijdragen aan een dikke buik.

Verder speelt mee dat de menopauze samenvalt met meer tijd hebben voor leuke dingen. Met vriendinnen en partner. Variërend van wat meer alcohol drinken tot regelmatig een keer uit eten gaan. Let je niet op je energie-inname? Ook dan kan dat leiden tot meer gewicht.

Dikke buik voorkomen? 5 adviezen!

Natuurlijk wil je dat extra gewicht tijdens de menopauze voorkomen. Niet alleen omdat je je er minder lekker door in je vel voelt zitten, maar ook vanwege je gezondheid. Bekend is immers dat de afname van oestrogeen hart- en vaatziekten in de hand kan werken evenals osteoporose⁸. Bijgaand een aantal adviezen om op gewicht te blijven dan wel af te vallen.

1. Accepteer dat je in de overgang zit

Ben je in de overgang en krijg je een dikke buik? Negeer het dan niet. Zie onder ogen dat je leven in een nieuwe fase komt. Hoe moeilijk je dat ook vindt. Want, wil je er iets aan doen dan begint het toch met accepteren dat je vruchtbare tijd voorbij is. Kortom: geef het een plek, gooi de schaamte van je af en ga dan verder.

2. Start een overgangsdagboek

Houd in de gaten wat je eet. Wat daarbij kan helpen is een zogenaamd overgangsdagboek. Daarin beschrijf je hoe je je voelt en wat je dan doet. Het kan zijn dat je zonder er erg in te hebben naar allerlei lekkernijen grijpt om jezelf te troosten. Is dat zo? Vervang die dan door gezonde alternatieven! Probeer dat stap voor stap en niet rücksichtslos, want dat werkt niet. Gun jezelf dus gewoon de tijd.

3. Kies voor gezond eetpatroon

Neem in het algemeen ook eens je eetstijl onder de loep. Want, ben je in de overgang en kamp je met een dikke buik? Dan valt er vaak door aanpassingen in je eetpatroon wel wat te verbeteren. Denk aan minder snelle koolhydraten eten door geraffineerde suikers te schrappen en scherpe kruiden te laten staan. Kies liever voor volkoren producten, verse groenten en fruit, noten, zaden en gezonde omega 3 vetten. Drink daarnaast voldoende water om te zorgen dat afvalstoffen je lichaam verlaten. Vermijd sloten koffie en laat alcohol en frisdranken ook liever links liggen.

4. Check je leefstijl

En je leefstijl? Hoe staat het daarmee? Heb je nog een drukke baan? Zorg voor ouders? Puberkinderen die thuis wonen? Dat kan best druk en hectisch zijn. Probeer elke dag tijd voor jezelf te maken. Door even de stress van je af te schudden. Yoga- en meditatieoefeningen bieden dan zeker uitkomst. Ook je helemaal opgaan in een uit het oog verloren hobby kan fijn zijn. Ga gewoon eens op zoek naar wat je boeit! En beweeg elke dag voldoende, want dat helpt tegen die dikke buik en je maakt feelgoodhormonen aan die je stemming verbeteren.

5. Probeer je nachtrust te pakken

Slapen? Ja, dat blijft natuurlijk lastig als je de hele nacht druk bent met dekbed op en dekbed af omdat nachtzweten je parten speelt. Belangrijk is om rustig te blijven en niet in paniek te raken of in de stress te schieten. Probeer een, zoals ik eerder schreef een coldpack. Stop die onder je kussen. Krijg je het te warm? Draai en kussen om. Die voelt dan koel aan en helpt je weer snel in te slapen. Ook kun je overwegen homeopathische medicijnen of kruiden te gebruiken om je klachten te verlichten. Zeker is: slaap je beter? Dan draagt dat bij aan een gezond gewicht en vermindert zo ook je dikke buik.

Wil je tips ontvangen over een dikke buik te verminderen of te voorkomen tijdens de overgang? Kijk dan eens naar mijn programma: Slank door de Overgang

slank door de overgang

Bronnen:
1. http://www.huffingtonpost.com/mickey-harpaz/menopause-myths_b_1260596.html
2. http://www.34-menopause-symptoms.com/weight-gain.htm
3. http://www.livewellnebraska.com/health/menopause-can-lead-to–pound-weight-gain-fight-back/article_9f489ea6-16f2-11e6-863b-1f49b7b8e607.html
4. Understanding weight gain at menopause S. R. Davis , C. Castelo-Branco *, P. Chedraui †, M. A. Lumsden ‡, R. E. Nappi **, D. Shah †† and P. Villaseca ‡‡ as the Writing Group of the International Menopause Society for World Menopause Day 2012
5. http://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/2005/12030/
The_role_of_anxiety_and_hormonal_changes_in.6.aspx
6. https://womensmidlifehealthjournal.biomedcentral.com/articles/
10.1186/s40695-015-0004-9
7. http://www.femna40.nl/gezondheid_algemeen/traag-werkende-schildklier-marjolijn-dubbers-overgang-vrouw-40plus#.V2aDiPmLRD8
8. http://www.endocrineweb.com/conditions/menopause/menopause-complications

Over de schrijver
Anneke Werner
Door

Anneke Werner

op 23 May 2018

Lekkere kuladviezen! Dank u wel.....ongesteld zijn, kinderen krijgen en dan ook nog als toetje de overgang. Ja wij vrouwen (die in het mensdom de mooiste moeten zijn en niet de mannen) hebben het te verduren....en daarbij zijn de vetten tussen je organen ook helemaal niet gezond ....Om nog maar niet over je zelfvertrouwen te spreken. Ben het woordje accepteren wel een beetje zat merk ik.... Zijn er ook vrouwen die wel oplossingen hebben gevonden voor het aankomen in kilo's? Daar word ik blijer van.....

Hanny
Door

Hanny

op 22 Jul 2018

Klopt helemaal Anneke . Ik en 58 jaar en ,,geniet,, ook zo van het verval van Mn lichaam .Eerst jaren lang drama met ongesteldheid en zo ernstig dat de baarmoeder er uit moest . Gevolg daarvan ,,,een endeldarmverzakking en natuurlijk de overgang . Hoera ik ben een vrouw ! In 2 jaar tijd . Nu een blaasverzakking dus ben weer aan de beurt . Veel vezels eten in de hoop dat ik weer niet onder het mes moet,,,10 kilo aangekomen op mij buik en maagstreek . Slecht slapen ennnnnnnnn ook nog blijven werken om te overleven... dus nog 10 jaar . Met al deze ellende probeer ik positief te blijven Loop een rondje van 40 min . Hoop dat ikdan van een goede nachtrust mag genieten . Dus wat langer dan 5 uurtjes . .

Myriam
Door

Myriam

op 20 Aug 2018

Hetzelfde probleem. Ik ben 63 en de buik en maagstreek zijn ook mijn grootste problemen. Ik let op bij het eten en doe wat fitness want ik heb veel zittend werk. Nu begin ik wel de hoop te verliezen deze kilo's ooit kwijt te raken

Lin
Door

Lin

op 13 Oct 2018

Ohhh dat woordje " accepteren" dat kan ik niet uitstaan, tuurlijk weten we dat we ons erbij neer dienen te leggen dat we spierweefsel verliezen en er loads van vetweefsel voor in de plaats krijgen. Zie mn mooie vormen uitzakken en kleding die niet meer bij mijn lichaamsvorm past. Het korte lontje is tè erg... Merk dat dat door vet toename erger is geworden Lang leve de vrouwelijke hormoon huishouding. Ja er wordt buisgehouden in mijn lijf, masr accepteren zal ik dat niet, wel ondergaan. Ik steun mezelf met natuurlijke middelen, dat helpt zeker en vooral het suplement 5HTP is een aanrader, het dempt de stemmingswisselingen en zorgt voor een leefbaardere situatie. Qua sex is bij mij de zin 0, echt zero en dat vindt ik niet erg, geeft rust in mn hoofd. Slapen is een drama. Laatste menstruatie is nu bijna een jaar geleden, heerlijk, laat vooral ook wegblijven na een leven met zware pms klachten. Ik zit het uit deze veranderingen, maar hou alsjeblieft op over het te accepteren...grrrrr 》8-S

anous
Door

anous

op 20 Feb 2019

wow....1 van de redenen van een zware overgang is wanneer je in een pessimistische slachtofferrol terecht komt....dat heeft een direct effect op je lichamelijke condiitie.....kom op dames,zet er andere dingen tegenover....ga tantra doen...een grote reis...schrijf een boek....hang er niet zo in!....

Jantina
Door

Jantina

op 27 Feb 2019

Haha Anous, ik lach me een hoedje met mijn dikke lubberbuik en slaaptekort, kast vol met “ Natuurlijk” oppeppers en andere middelen. Al twee jaar geen menstruatie meer jippie, 50 jaar! Wasbord zo van de ene op de andere maand in moeten leveren voor een 7 maands buik, we leven en lachen gewoon door, ondanks slaaptekort en uitbarstingen. Nee joh..het leven is fantastisch la vie Est Belle ....❤️

Ellen
Door

Ellen

op 27 Jul 2019

Zucht..ik weet er ook alles van...57 jr. en 8 kg aangekomen. Ik was altijd een strakke slanke den en nu... Buik werd zo erg dat ik al 3 x een zwangerschapstest gedaan heb, want zo´n buik opeens, dat kan niet normaal zijn...je weet tenslotte nooit met een achtergebleven nog net even rijp geworden eitje of, ik zal toch geen gezwel hebben.. Hoewel ik e stevig van baal geniet ik nu wel met volle teugen van mn vrije leven. Kinderen het huis uit, minder werken, kleiner wonen, meer vrije tijd, leuke hobby`s.. Op naar de 100 !

Martine
Door

Martine

op 29 Jul 2019

Ik ben een vrouw van 48 jaar. Ik moet echt heel hard op mijn voeding letten, alleen al om op gewicht te blijven en dat is al sowieso 20 kilo te veel. Ik ben er moedeloos van geworden en vind iedere foto of filmpje van mezelf vreselijk. Ik ben letterlijk klein, rond en dik geworden. Wanneer ik er met mijn dokter over praat, kijkt ze me aan alsof ik een hypochonder ben, mijn bloedonderzoek is ok en ik functioneer helemaal goed. Aanvaarden dat ik zo een lijf heb lukt niet, afvallen lukt niet en steeds op mijn voeding letten terwijl er letterlijk geen beloning te rapen valt lukt ook niet. Pfffff ik word er een beetje down van...

Sylvia
Door

Sylvia

op 07 Sep 2019

Ik , 52(postmenopauzaal) , ben inmiddels in 2 maanden 6 kilo kwijt. Ondanks dat ik blij ben met het gewichtsverlies, baal ik dat de kilo's met name van mijn benen af is, maar lijken de kilo's op mijn buik te zijn blijven zitten en op mijn benen en heupen juist af te nemen, maar goed, mijn tip: ipv brood voor lunch eet ik nu skyr met een beetje honing en muesli. Avondeten eet ik koolhydraatarm. BV. nasi goreng van bloemkool/ kikkererwtensalade met spinazie en kip, of gewoon aardappel/ vlees/ groente en dan neem ik wat minder aardappel. Wél drink ik gewoon mijn glaasje alcohol, daardoor is het allemaal prima vol te houden :). Misschien helpt mijn tip ook voor een ander...Succes!

Inge
Door

Inge

op 10 Sep 2019

Ik heb €37 overgemaakt, maar zie het boek niet verschijnen.... Ook geen recepten tot dusver

Monique
Door

Monique

op 20 Nov 2019

Ik ben 54 jaar en heb afgelopen setember het spiraaltje later verwijderen en toen begon het groeien...ben nu 2 maanden en 4kg erbij.Ik weet niet waar dit heen moet en wordt er niet blij van.Sporten doe ik 2x per week + nog wat cardio erbij...oke ik heb een ziteend beroep wat ook niet meewerkt.Sinds 2013 werkt schildklier niet meer en gebruik ik Thyrax iedre dag.Echter die waardes zijn prima.Is er dan niet wat je kan slikken wat enigzins helpt met afvallen....bijv Ymea?

Anne
Anne
catherina
Door

catherina

op 27 Feb 2020

Wat fijn om jullie reacties te lezen. zoo herkenbaar. Ben nu 54. altijd slank geweest en nu al 4 kilo erbij. Door vleesbomen ( 1 van 10 cm) ook nog eens een dikke voelbare bult. hoop dat deze na de overgang nog krimpt. De baarmoeder weg laten halen vind ik wel een dingetje dus als het maar even niet hoeft kies ik daar niet voor. Ben van maat S naar broekmaat L, met elastiek want een band met knoop kan ik niet verdragen op mn buik. Ik zal jullie raad opvolgen. Wat meer lopen en minder koolhydraten eten...Verder denk ik dat mezelf maar eens ga verwennen met een aantal nieuwe jurkjes en vestjes. Kleding waarin mn buikje de ruimte krijgt en niet zoveel opvalt.

Frans
Frans
Bianca
Door

Bianca

op 27 Jun 2021

Wat een herkenning! Ik ben niet eens zo ontevreden met de extra kilo's, want ik was altijd wat aan de slanke kant. Nu heb ik al mijn kleding maatje s ingeruild. Ik ben ook nog gestopt met roken, 8 maanden geleden. Zover nog goed, maar dan die buik!!!! Zo jammer! Ik heb 3 kinderen gekregen en dat was aan mijn buik nooit te zien. Maar nu lijkt de 4e wel op komst soms!! Ik ben gestopt met brood eten, drink veel water en gezonde thee, van verse gember of brandnetel, of samen met citroen en lekker in de koelkast koud laten worden. Wat vet op de buik is niet erg, maar mijn buik en maag zijn zo opgezet vaak. En dan de opvliegers in de nacht ja, deken op, deken af pfffff die coolpack onder kussen is wel een goede tip!!

Henriette Vochteloo
Door

Henriette Vochteloo

op 02 Jan 2022

Ben vrouw van midden zestig. Door stress van zeer langdurige verhuizing plus nog enkele factoren die voor stress zorgen erbij kwam ik bij huisarts voor zware hoofdpijn terecht, waarschijnlijk door slecht slapen. Bij bloedsuiker cheque bleek mijn suiker een streepje te hoog! Dat risico wil ik absoluut niet lopen dus direct alle suiker verbannen, kunt U me met Uw programma me hierbij helpen? Ben nooit dik geweest, nu rondom taille en heupen verdikt en ook mijn cholesterol was te hoog. Weet best veel van gezonde voeding , wat tips om risico van mellitus 2 om te draaien zouden zeer welkom zijn.

Joan
Door

Joan

op 28 Jan 2022

De laatste paar weken ben ik heel prikkelbaar, vooral omdat de kilootjes er aan vliegen en ik maar niet kan stoppen met eten. Ik voel me down en depri. Ik dacht er ook aan om extra Vitamine B via de website https://www.flinndal.nl te bestellen, omdat ze zeggen dat dat helpt bij dat depressieve gevoel toch? Heeft iemand hier ervaring mee?

Nabi
Door

Nabi

op 23 Apr 2022

Ik ben 40j en ben niet meer ongesteld al een jaar, ben wel 20kiko bijgekomen en jah vooral die hangbuik.. ben slecht in mij vel.. dokter zegt dat ik jong ben om nu in menopauzes te zitten, maar het is zo .. al een jaar . Weet ni meer wa doen en ben ongelukkig

Reactie plaatsen