Signalen overgang: herken jij ze?

Signalen overgang: herken jij ze?

Veel vrouwen zijn benieuwd wanneer ze in de overgang komen. Helaas kan dat niet met zekerheid gezegd worden. Het ligt wel in je genen vast, maar wanneer dat bij jou is kom je pas te weten wanneer het zover is. Er zijn wel signalen waaraan je de overgang kunt herkennen.

De omstandigheden in je lichaam worden geregeld door je autonome zenuwstelsel en je hormoonstelsel. Ze werken samen om alles in je lichaam te regelen. Ze zijn verantwoordelijk voor de werking en de coördinatie van je inwendige organen. Ze regelen ook de werking van de gladde spieren en de uitscheiding van de klieren.

Lees hier meer over je hormoonhuishouding en download gratis het rapport Overgangshormonen in Balans .

Inhoudsopgave:

Hormoonveranderingen

Herken de overgang

Praat over de overgang

Hormoonveranderingen

Wanneer je in de overgang komt, dan kunnen er signalen van de overgang optreden. Het kan zijn dat je last krijgt van innerlijke stress, je bent sneller moe, sneller last van irritaties en je kunt last krijgen van opvliegers. Zo zijn er nog tientallen signalen die bij de overgang kunnen horen. Maar waar je het vaak aan kunt merken is dat je menstruatie gaat veranderen.

Je kent meestal je eigen cyclus. Wanneer je richting de 50 jaar gaat kan dit zomaar veranderen en dit zou er mee te maken kunnen hebben dat je richting de overgang gaat. Het kan echter ook al op je 40ste voorkomen en dan heb je te maken met een vroege overgang. Er zijn namelijk vrouwen die er heel jong al mee te maken krijgen, daar kun je zelf niets aan doen.

Zorg daarom dat je de signalen van de overgang kunt herkennen en ook kunt plaatsen waar lichamelijke klachten vandaan kunnen komen. Je hormonen zijn aan het veranderen en dit heb je niet zelf in de hand. Je lichaam is zich aan het voorbereiden op een nieuwe fase.

Herken de overgang

Voor vrouwen die in de overgang komen is het goed dat zij de signalen herkennen. Vroeg of laat krijg je er mee te maken, maar soms kun je bepaalde signalen niet plaatsen. Als je rond de 50 jaar bent kunnen bepaalde klachten met de overgang te maken hebben. Dit kan ook al jaren eerder of later zo zijn.

Het ligt namelijk in je genen vast wanneer je in de overgang komt, al weet je zelf niet wanneer dat plaats gaat vinden. Er zijn wel signalen waar je het aan kunt herkennen. Het is daarom goed dat je weet dat vermoeidheid, stemmingswisselingen, nacht zweten en opvliegers bij de overgang kunnen horen. Als je van meerdere signalen last hebt dan kan dat duiden op de overgang.

Meestal merk je het ook wanneer je menstruatie aan het veranderen is of heviger is en na een tijdje vaker uit gaat blijven. Je lichaam is ook aan het veranderen, want je bent niet zomaar in de overgang. Dit is een heel proces en daar kun je zo nu en dan wat van merken. Je lichaam heeft last van schommelingen.

Praat over de overgang

Als je last hebt van de overgang dan is praten met anderen het beste advies wat mensen je kunnen geven. Je kunt ervaringen delen en anderen kunnen je ook tips geven hoe je ergens het beste mee om kunt gaan. Misschien wil je graag van de moeheid af.

Desondanks ga je gewoon door met je werk. Je moet dan eens toegeven aan wat je lichaam aangeeft en stoppen en gewoon even rusten nemen. Je lichaam geeft goed aan dat je wat gas moet terug nemen, luister ernaar en gun jezelf meer rust tijdens de overgang.

Zit je momenteel in de overgang? Welke signalen heb je? Laat een berichtje achter en ik zal er persoonlijk op reageren. Vergeet overigens niet dit bericht te delen via social media. Ben je op zoek naar meer informatie over de overgang? Kijk dan eens naar mijn programma.

button-4

Over de schrijver
Ellie
Door

Ellie

op 05 Mar 2016

Moe en onregelmatig menstruatie nu al 2 weken.

Ria
Door

Ria

op 06 Mar 2016

December gestopt met de pil en niet meer ongesteld geworden... En héél erg moe! :( Alles doet zeer, heel weinig energie. Ik lees er veel over en probeer heel goed op mijn voeding te letten... helpt wel iets.

Helma Bakker
Door

Helma Bakker

op 13 Apr 2016

Vorig jaar april, mijn Mirena laten verwijderen. September vorig jaar op gesloten psychiatrische afdeling terecht gekomen i.v.m. angst en paniek aanvallen en suïcidale gedachtes. Orthomoleculair arts en gynaecoloog van vrouw en klinieken in Lelystad benaderd. Ik had heel veel tekorten aan mineralen, vitamine en neurotransmitter's. Aan de supplementen gegaan. Nu 7 maanden geleden en er zit zeker een stijgende lijn in, maar heb nog wel last van stemmingswisselingen en heel veel huilbuien. Soms ben ik ook heel boos over het "waaromantische". Zie totaal het nut niet in van deze periode. Hebben wij vrouwen niet al genoeg polonaise aan ons lijf gehad? Krijg je als klap op de vuurpijl dit er nog even bij. Gelukkig vind ik veel troost, her- en erkenning op forums, facebook of blogs zoals deze. Ik wens iedereen vrouw die heel veel last heeft van de overgang, heel veel sterkte. Volgens heel veel vrouwen die hier al doorheen zijn gegaan, gaat het echt allemaal over.

Mo
Door

Mo

op 09 Jun 2016

Heb ongelooflijk veel pijn in mijn spieren en heel erg moe ?

Johanna
Door

Johanna

op 09 Jun 2016

Ben erg moe word snachts wakker van de warmte en het licht zweten ook verneem ik dat mijn spieren meer pijn gaan doen dan normaal

jose
Door

jose

op 09 Jun 2016

Gewrichtspijn, moe, neerslachtig... aankomen van lucht... lijkt wel... Van alles wat zou ik zo zeggen...

Marisca Boers
Door

Marisca Boers

op 17 Jan 2017

Ik ben nu 50, en ja ik herken echt de overgangsklachten bij mezelf ik word bevestigd in de Spiegel, ik zit echt aan de andere kant! Menstruatie is nog regelmatig (28 dagen) ik kom al n aantal jaren aan van de wind ofzo,... Ben moe lusteloos, en terwijl iedereen mij madame positief noemt voel ik mij minder blij! Ik vind het jammer, ga m'n best doen om me gelukkiger en meer in balans te voelen, keuzes maken om dat ik geen onuitputtelijke gevende energie meer heb. Ik ga meer genieten van to be! Ja misschien valt t toch wel mee die overgang, we gaan ervoor lady's alles heeft zo z'n charme, stel je voor we gaan er niet letterlijk inzitten in de "overgang" dat is zonde van t Nu!!! We blijven onze zegeningen tellen,.... In liefde

Ikke
Door

Ikke

op 01 Oct 2017

43 jaar. Futloos. In een jaar tijd 13 kilo zwaarder. Last van spieren. Snachts zweten.

Reactie plaatsen