Menopauze test: gratis 17 vragen mini checklist

Menopauze test: gratis 17 vragen mini checklist

Wil je graag weten of je in de menopauze bent beland? Dan zou je een menopauze test kunnen doen. Sommige vrouwen willen graag weten of dat ze nu in de menopauze aan zijn gekomen of nog niet. Daarvoor zou je altijd zelf een test kunnen doen. Je kunt hierbij vragen beantwoorden aan de hand van klachten die je hebt en dan kun je zien of je in de overgang bent of niet.

De eerste vraag waar je mee te maken krijgt is ben je ouder dan 40 jaar? Als dat niet zo is, dan is de kans dat je in de overgang bent klein. De meeste vrouwen komen tussen de 40/45 en 65 jaar in de overgang. Maar het zou kunnen dat je al te maken hebt met veranderingen voor je 40ste levensjaar. Dan behoor je tot een kleine groep vrouwen. Je zit dan in de vervroegde overgang.

Vervolgens kun je een vragenlijst krijgen met ja en nee als antwoord. Dan dien je de punten bij elkaar op te tellen en kun je tot de conclusie komen of je wel of niet in de overgang bent.

Wil je weten wat er gebeurt met je lichaam tijdens  de overgang? Lees dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Kies je voor de menopauze test?

De menopauze test uitvoeren

Menopauze test: doe het zelf checklist

Kies je voor de menopauze test?

Als je denkt, dat je in de menopauze aan bent gekomen, dan kun je voor de menopauze test kiezen. Zou je deze uit laten voeren of zou je nog even wachten en daarna zelf vaststellen of je in de menopauze aan bent gekomen? Meestal kun je het zelf wel ontdekken of het deze fase is waarin je nu zit.

Je komt er in een bepaalde periode van je leven in terecht en vaak kan deze periode ook goed herkend worden. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, want sommige vrouwen hebben er maar nauwelijks last van. Gelukkig kun je het wel herkennen en dan kun je ook de symptomen plaatsen die bij de menopauze horen. Deze symptomen kun je in de menopauze test meenemen en dan ontdekken wat het met je lichaam doet. Er vinden namelijk wat veranderingen plaats en die kun je hierdoor beter begrijpen en accepteren.

De menopauze test uitvoeren

De menopauze test kan duidelijk maken en inzicht geven of je in een nieuwe fase van je leven aan bent gekomen. Ben je ook in de menopauze terecht gekomen of denk je dat het zover is? Zorg er dan nu voor dat je er wat mee kunt doen. Herken de symptomen en durf er over te praten met anderen. Je kunt hierdoor namelijk snel duidelijk krijgen wat er met je lichaam gaande is en dat zorgt er voor dat je het sneller kunt accepteren. De menopauze test is voor sommige vrouwen een bevestiging en voor anderen is het een nieuw inzicht in wat zij moeilijk vinden om zomaar te accepteren. Het geeft in elk geval wel duidelijkheid.

Hieronder kun je zelf de volgende vragen beantwoorden. Indien je meer dan 10 vragen met ‘ja’ hebt beantwoord dan is de kans erg aanwezig dat je in de menopauze bent. Echter garantie heb je nooit, omdat het aantal klachten per vrouw verschilt.

Menopauze test: doe het zelf checklist

 1. Heb je last van een onregelmatige menstruatie?
 2. Heb je last van regelmatige menstruaties met meer of minder vloeien?
 3. Heb je last van meer klachten voor of na de menstruatie?
 4. Heb je je baarmoeder nog?
 5. Zijn je eierstokken verwijderd?
 6. Heb je last van opvliegers?
 7. Heb je last van nachtelijk zweten?
 8. Heb je last van prikkelbaarheid?
 9. Heb je last van depressieve stemmingen?
 10. Is je bioritme in de war?
 11. Heb je last van hartkloppingen?
 12. Heb je last van vergeetachtigheid?
 13. Heb je last van minder zelfvertrouwen?
 14. Heb je last van spier- en gewrichtsklachten?
 15. Heb je last van minder zin in seks?
 16. Heb je last van stemmingswisselingen?
 17. Heb je last van een onrustig gevoel?

Zit je in de overgang en heb je last van overgangsklachten? Laat het ons weten door een berichtje te sturen en vergeet niet dit blog te delen met anderen. Ben je op zoek naar praktische tips? Bekijk dan eens onderstaand programma.

button-4

Over de schrijver
Sandra
Door

Sandra

op 03 Apr 2016

Ik weet zeker dat ik in de overgang ben heb het laten testen bij de huis arts 1,5 jaar geleden en heb ook geen menstruatie meer sinds die tijd ben er wel achter dat als ik mezelf er niet zo boos om maak en het probeer te accepteren en er iets luchtiger insta, dan gaat het al stukken beter! Nu nog mijn gewicht onder controle krijgen dan ben ik weer happy!

Marijke Visser
Door

Marijke Visser

op 21 Nov 2016

Heb werkelijk alles wat in het lijstje staat.... Huil veel Ben snel boos en geïrriteerd Angstig (heb ook een zwaar angstverleden) Onzeker Nou kan nog wel even door gaan!!!! Vind het zo vermoeiend bah...

De Clopper Nicole
Door

De Clopper Nicole

op 22 May 2016

Ik betwijfel nog steeds of ik in de overgang zit omdat ik er echt weinig last van heb. Het enige dat ik heb is geen maandstonden meer en af en toe eens een opvlieger en voor de rest voel ik me nog hetzelfde. Ben ik nu in de overgang of niet? Mijn leeftijd is bijna 54 jaar.

Ria Kamelle
Esther
Door

Esther

op 23 May 2016

Ik ben 53 jaar en menstrueer nu 3 jaar niet meer. Veel last van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, nachtelijk zweten en opvliegers. Sinds vorig jaar een depressie gehad en werk opgezegd mede door alle herkenbare klachten hier te lezen. Lichamelijk gaat het nu weer wat beter en heb wat rust... Soms ben ik zomaar boos of opvliegend... Reageren is soms nog lastig. Ik heb veel steun aan yoga en mindfulness.

Bertine
Door

Bertine

op 16 Jun 2016

Hallo Ben 53 jaar en heb veel last van zweten stemmingswisseling angst en heel mijn lichaam voelt aan als spierpijn. Haal van alles in mijn hoofd heb het echt onderschat en voel me niet happy.Ben nu 3 weken bezig met Menoxium en dat helpt wel gebruik nu ook minder suikers. Maar ben wel onzeker van de overgang geworden hoop dat het snel allemaal minder word.

jolanda van der horst
Door

jolanda van der horst

op 06 Jul 2016

Ik ben wel degelijk in de overgang

Jolanda
Door

Jolanda

op 21 Sep 2016

Mijn huisarts vond mij te jong met mijn 45 om in de overgang te zijn. Had zoveel last met mijn menstruatie. Het Myrena spiraal laten zetten nou klachten werden alleen maar meer. Stemmingswisselingen, huilbuien, prikkelbaar, opvliegerig zweten viel nog wel mee. Nu weer aan de pil spiraal eruit en de klachten worden meer. Vind het leven zo niet leuk, elke dag een gevecht om een glimlach op mijn snoet te toveren. Geduld op brengen voor mijn stief puberende dochter waar ik nu zo geen geduld voor heb. Vind het zo erg dat ik mij zo voel ook ten opzichte Naar mijn vriend, mijn eigen dochter en ook stiefdochter. Kamp nu ook met gezondheidsproblemen, versleten Heup. Probeer positief te blijven maar kost mij heel veel moeite. Vooral omdat ik altijd wel een bezig bijtje was en ben.

Mirella
Door

Mirella

op 22 Sep 2016

HOi allemaal,Ik zit ook in de pre menopauze. Ik had tot voor enkele weken geleden ook veel last van verdriet en boosheidgevoelens. S morgens als ik wakker wordt tegen de dag opzien, maar als ik eenmaal goed wakker ben, gaat dat gelukkig weer over. Ik heb veel baat bij iedere dag 1 eetlepel vers gemalen lijnzaad en 1 eetlepel pompoenpitten. Bovendien ben ik Vit B. complex, magnesiumcitraat en Vit D gaan slikken. Ik voel me al veel beter dan maanden geleden. Kon toen ook heel slecht slapen, heel onrustig en transpireren, dat slechte slapen is nu over (door de magnesium en Vitamine B). Ik wens jullie allemaal veel sterkte. Het kan een vervelende periode zijn.

Paula
Door

Paula

op 22 Oct 2017

Ik ben 44 jaar en sinds een jaar heb ik in periodes van een paar weken last van angst gevoelens, gevoel dat ik een soort griepaanval heb, paniek, slecht doorslapen en onrust in mijn lijf en daardoor ook in mijn hoofd.Ja ik maak momenteel ook een stressvolle tijd door op mijn werk, maar ik krijg deze klachten ook in tijden dat ik afstand neem van mijn werk. Ik loop nu bij cognitieve gedragstherapie ivm mijn angsten, maar ik voel dat dit niet de kern raakt. Deze klachten hoorden niet bij mij. Ik slik de pil, dus weet niet of ik qua menstruatie al overgangsverschijnselen heb. Ik heb even geen idee hoe verder. De therapie gaat mij gevoelsmatig niet verder brengen. In mijn gedachten komen steeds terug bij de "overgang" is dit reëel en zo ja hoe kan ik verder met mijn klachten? Groet Paula

Paula
Door

Paula

op 22 Oct 2017

Stemmingswisselingen, grote onrust, prikkelbaarheid, verminderd zelfvertrouwen, verstoorde bioritme, opvliegers/plots opkomende griepgevoel, sex pfff, .....best al wat vinkjes. Maar vooral die onrust, en angst en paniek klachten, gggrrr. Ben gestart met minder koolhydraten eten, mediteer sinds een paar weken ( alleen nog niet regelmatig) en was al begonnen met wandelen, maar voor morgen staat loopapp EVI klaar, wil het aanpakken. Ik vergeet alleen een beetje lief te zijn, zie ik, voor mijzelf.....hmmmm het feit dat je mij aanraadt een proactieve houding aan te nemen, ondanks dat ik het misschien nog niet zeker weet, spreekt mij aan. Hier kan ik wat mee. Groetjes Paula

Eva
Door

Eva

op 04 Jan 2019

Wie heeft deze vragenlijst ontwikkeld?

Yana de Zeeuw
Door

Yana de Zeeuw

op 22 Oct 2019

Ik ben 48 jaar en heb sinds kort last van stemwisseling, pijnlijke gewrichten en slaap tekort.Begin deze maand menstrueerde ik kleine beetje een paar dagen en daarna is he gestopt. Wat is dat?

Reactie plaatsen