Hoe lang duurt de overgang?

Hoe lang duurt de overgang?

Vrouwen komen vanzelf in de overgang, de ene vrouw wat vroeger of later dan de andere, maar niemand ontkomt eraan. Sommige vrouwen kijken er erg tegenop en andere vrouwen laten het gewoon over zich heen komen.

De overgang is niets iets wat je zomaar eventjes overkomt, het is een heel proces waar je lichaam naar toewerkt. De overgang is een proces dat eigenlijk uit drie fasen bestaat. Hoelang het in totaal gaat duren is lastig te zeggen, bij de ene vrouw duurt het langer dan bij de andere vrouw. Ook het moment waarop je in de overgang raakt is bij elke vrouw anders.

Gemiddeld raak je rond je 50ste jaar in de overgang. Maar het kan ook zijn dat het tien jaar eerder is of vijf jaar later. Het moment waarop je in de overgang terecht komt ligt al wel vast in de genen. Het is namelijk niet zo dat je menstruatie ineens stopt. Er gaan jaren aan vooraf en je lichaam moet hier dan ook echt naar toe werken.

Wil je meer weten over je hormoonhuishouding? Klik hier en we sturen je direct het e-boek: “Overgangshormonen in Balans” naar je inbox.

Inhoudsopgave:

Fasen in de overgang

Tweede en derde fase overgang

Fasen in de overgang

De overgang kent eigenlijk drie fasen, de eerste fase is de pre menopauze. Pre wil zeggen voor. Het is de periode die plaatsvindt voor de laatste menstruatie. De hormonen beginnen nu een beetje te schommelen. De eierstokken gaan nu ook langzaamaan stoppen met de aanmaak van hormonen in je lichaam. Het lichaam heeft nu steeds meer tijd en energie nodig om eitjes te laten rijpen.

Er zijn vrouwen die daar niets van merken, maar andere vrouwen kunnen het al goed merken door de schommelingen. Je menstruatie is vaak nog wel regelmatig. Je hebt ook nog geen last van opvliegers, maar dit zal later wel kunnen komen. Er kan ook niet gezegd worden welke verschijnselen/klachten je krijgt tijdens de overgang, dit is namelijk heel wisselend per vrouw. Je kunt wel wat gaan merken aan je menstruatie, deze kan langer of korter worden, maar ook heviger worden, het kan zijn dat er langere perioden tussen zitten. Maar ook dat is weer per persoon heel wisselend.

Tweede en derde fase overgang

De tweede fase is de menopauze. Men staat voor maand en pausis voor ophouden. De menopauze is maar een dag in de overgang. Het gaat over de dag waarop de laatste menstruatie plaatsvindt. Als je menstruatie een jaar weg is, dan kun je met zekerheid zeggen dat je je menopauze hebt gehad. Dan kom je aan in de derde fase en dat is de post menopauze.

Post staat voor na, dus de periode na de overgang. Op dit moment zijn je eierstokken gestopt met het aanmaken van de hormonen. Maar je hebt toch voldoende hormonen nodig en daarom heeft je lichaam alles al aangepast. Andere organen gaan het overnemen, zodat je voldoende hormonen hebt. Je lichaam is in deze periode op zoek naar een nieuw evenwicht, naar de juiste balans. Tot het moment dat je lichaam gewend is aan de nieuwe situatie, kun je last houden van overgangsverschijnselen.

Het is per vrouw wisselend waar je last van kunt hebben en hoelang het kan duren. Neem in ieder geval de tijd om je lichaam er aan te laten wennen en dan kun je het zelf ervaren. Je zult er toch even doorheen moeite, want deze fase komt er hoe dan ook. Dit kan vroeg of laat zijn. Laat het over je heenkomen en dan valt het misschien wel reuze mee. Misschien heb je er wel veel last van, maar dan geven we je graag tips hoe je hiermee om kunt gaan en wat je er aan kunt doen, zodat het wat minder wordt of zelfs verdwijnt.

Hoe lang duurt de overgang bij jou? Laat een reactie achter dan zal ik erop reageren. Vergeet niet dit bericht te delen met je vrienden. Wil je meer informatie over de overgang? Kijk dan eens naar het programma: Overwin je Overgang.

button-4

Over de schrijver
Marleen
Door

Marleen

op 08 Jan 2017

Ben al sinds mijn 40 bezig met allerhande verschijnselen, nu viertal jaar en de laatste weken ook in een verhoogd tempo opvliegers, hoop begin van het einde.

Wendy
Door

Wendy

op 22 Mar 2017

Ben ik nog steeds in de overgang ? Ik ben zo moe en voel me zo oud .Ik had op mijn 40 ste al geen menstruatie meer en ben nu net 59 jaar geworden . ik blijf maar klachten houden . Geen opvliegers ; daar heb ik rond mijn 40 ste een beetje last van gehad .maar nu nog steeds vaak moe en slecht slapen en gewoon oud voelen .ik heb lichamelijk van alles laten onderzoeken en ik heb therapieën . Kan het zo zijn dat je na 19 nog steeds last hebt ? misschien juist omdat ik zo vroeg begonnen ben?

sandra
Door

sandra

op 06 May 2022

ik ben rond mijn 43 begonnen en nu ben ik 55 en nog steeds opvliegers stemmingwisselingen depressief ik was laat met menstrueren bijna 18 maar vroeg met overgang ...

Sytske
Door

Sytske

op 18 Jul 2017

Ik ben 64 jaar zit al 10 jaar in de overgang. Veel last van opvliegers, slecht slapen, vermoeidheid, last van mijn spieren, geen energie en daar wordt ik depressief van.

Wilma
Door

Wilma

op 19 Sep 2017

Ik zit er 3 jaar in en heb heftige klachten. Opvliegers, vermoeidheid , wisselende stemmingen, ik weet me soms echt geen raad. Ik ervaar het als een vreselijke periode in mijn leven.

Sjaan
Door

Sjaan

op 29 Sep 2017

Met 42 jaar de eerste opvlieger. Nu ben ik 65 en periodiek kan ik er nog steeds last van hebben. Sinds ± een halfjaar ook af en toe last van licht pijnlijke gewrichten in mijn handen,

Floor
Door

Floor

op 05 Mar 2018

Ik heb een vraag maar zie op de hierboven geplaatste vragen geen antwoorden? Of is dit ook niet de bedoeling?

Swan
Door

Swan

op 25 Mar 2018

Ik ben 43 jaar en zit vermoedelijk al 3 jaar in een pre menopauze. Ik heb opvliegers, slaap slecht en ben altijd maar moe, gewrichtspijnen en ben om het minste kwaad. Ik heb maanden dat mijn regels regelmatig zijn, maar soms kan het zijn dat ik ze een half jaar niet krijg. In die periodes dat ik mijn regels niet krijg, heb ik elke dag buikpijn.... hoe lang gaat dit nog duren, want ik wordt er niet vrolijker van .....

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 26 Mar 2018

Beste Swan, de overgang kan wel enkele jaren duren. U bent met 43 redelijk vroeg in de overgang. Tegen opvliegers, raad ik u https://menoxium.nl/" rel="nofollow">MenoXium aan. U krijgt bovendien 30 dagen garantie. Indien u meer over de overgang wilt weten, kunt u eens kijken naar https://overwinjeovergang.nl/" rel="nofollow">Overwin je Overgang.

Jettie
Door

Jettie

op 29 Mar 2018

Ben al vanaf mijn ree bezig, ben nu 56 en het gaat gewoon door hoor. Opvliegers, moe, stemmingswisselingen, slapeloze nachten kortom het hele pakket. Maar soms vergeet ik dat en denk dat ik de griep of zoiets krijg, maar nee de overgang. Ik noem het ook wel gekscherend de ondergang, en word dan door medeovergangers afkeurend aangekeken ☺Tja zoals mijn lieve ma zei, het hoort erbij dus niet bij de pakken neer gaan zitten.En ja ik weet dat het soms niet meevalt maar je ontkomt er echt niet aan. Houd het vooral bespreekbaar, ook met je partner. Die kan het ook niet helpen?Succes.

Yolanda
Door

Yolanda

op 24 May 2018

Ik heb al meer dan 14 jaar "last" van de overgang, met name het nachtelijk zweten is met fases heel erg en soms ook weer niet. Ik ben bijna 55, maar voor de rest heb ik niet veel klachten, behoudens dan last van gewrichtspijn in mijn knieën de laatste paar maanden. Het is zoals het is, maar soms is het wel eens om moedeloos van te worden (was ik maar een jongetje geworden, dan had ik nergens last van) :-)

Pam van eeten
Door

Pam van eeten

op 12 Aug 2018

Ik ben sinds mijn 32 in de overgang ben nu 48 mijn baarmoeder is met mijn 44 jaar verwiderd en heb nog steeds veel last van opvliegers zowel overdag als snachts duurt nu dus al 16 jaar de overgang hoop wel dat het snel voorbij is

Esther
Door

Esther

op 13 Aug 2019

Ik ben sinds mijn tweeenveertigste in de overgang ik ben nu vijfenvijftig en heb tien jaar verschrikkelijke migraine gehad! nu heb ik sinds een half jaar het idee dat het beter gaat het slapen en onrustige benen ,af en toe zweetaanval heb ik nog maar die verschrikkelijke nietsontziende migraine is weg!!!een zegen!

Heb ik een burn-out of zit ik in de overgang? | BoFit
Door

Heb ik een burn-out of zit ik in de overgang? | BoFit

op 09 Feb 2021

[…] Overgang.info| Ria Kamelle […]

Kleintje
Door

Kleintje

op 15 Sep 2021

4 jaar in de overgang. Heel veel opvliegers! Eet gezond en sport. Rook niet en drink bijna nooit alcohol. Pffff

Tijmpje
Door

Tijmpje

op 17 Sep 2021

Mijn hormoonhuishouding is altijd een zooitje ongeregeld geweest. Pil gaf ook problemen, daarmee gestopt toen ik 30 was. Een jaar nadien enorme hormonale problemen: endometriose, zware PMS. Hormoonlevels op m'n 35e waren nagenoeg "nivo overgaag' volgens gyneacoloog. Inmiddels ben ik 57 jaar en sinds een aantal jaar Postmenopauzaal. Godzijdank. Veel klachten (ook andere dan die waar je direct aan denkt bij geslachtshormonen zijn sterk verminderd of weg. En nee, ben nog niet door de overgang heen, ook echt n og wel herkenbare klachten. Vraag is of ik daar ooit echt vanaf kom. Mijn lijf kennende...

Ngroenewoud
Door

Ngroenewoud

op 18 Sep 2021

Ik ben 54, en heb werkelijk nog nergens last van. Vraag me af hoe dit kan gezien alle reacties

Petra Slagboom
Door

Petra Slagboom

op 18 Dec 2021

Heb al 5 jaar hormoontherapie. Doordat mijn medicatie niet te verkrijgen was, kreeg ik wat anders. Dat zou hetzelfde moeten zijn als wat ik al gebruikten. Maar helaas, moest het zelf iedere avond doormidden doen omdat het aantal mg teveel was. Maar ja, kei en keihard was het pilletje. Zelfs met een pillensnijdertje ging het niet goed. 😬 Met het gevolg dat ik elke avond een andere hoeveelheid milligram binnenkreeg. Na een aantal weken begonnen de probleempjes zich op te stapelen helaas. Maar kon er niet de vinger opleggen. Bij de huisarts heb ik antidepressiva gehad, maar na 9 dagen ben ik ermee gestopt. Dat heeft mijn hormoonhuishouding nog veel meer ontregeld en heb ik mij nog nooit zo ellendig gevoeld. Die antidepressiva had niet gemogen omdat ik al een hormoon therapie had. Na een paar weken kreeg ik een ingeving en heb mijn gynaecoloog gebeld. En inderdaad, mijn hele hormoonhuishouding is nu zo in de war, dat mijn 1 mg is verhoogd naar 2 mg. Depressief, niet of nauwelijks slapen, stemmingswisselingen, huilbuien, ik voel me echt vreselijk. Wat een hel. De verhoging van 2 mg heeft even tijd nodig, ik moet een spiegel opbouwen. Inmiddels ben ik 17 dagen verder, maar vindt het nog veel te veel schommelen. Het kan zijn als die 2 mg verhoging niet helpt, dat er over gestapt moet worden op een ander regime. Helaas ben ik erfelijk belast met dat wij echt niet zonder oestrogeen kunnen. Helaas.

Reactie plaatsen