Vervroegde overgang: is de menopauze al begonnen?

Vervroegde overgang: is de menopauze al begonnen?

Wanneer je te maken krijgt met de vervroegde overgang, dan gaat het over vrouwen die met de overgang te maken krijgen voordat ze 40 jaar zijn. Het kan zijn dat je je menopauze dus de dag van je laatste menstruatie mee gaat maken voor je 40ste jaar, de natuur heeft dit bepaald. Je hebt er zelf geen invloed op en je kunt er niet voor zorgen dat je eerder of juist later met de overgang te maken hebt. Dit zit in je genen. Helaas worden veel vrouwen die op jonge leeftijd met de vervroegde overgang te maken hebben niet altijd serieus genomen bij de huisarts. Er wordt dan vaak gezegd dat het nog niet kan, omdat ze te jong zijn. Als je zelf een vermoeden hebt dat je te maken hebt met de vervroegde overgang, kan de arts je in verwarring brengen. Je dacht namelijk dat je nu duidelijkheid of een bevestiging zou krijgen maar dit is niet zo. Het kan je leven ook op zijn kop zetten wanneer je het niet had verwacht. Er zijn ook artsen die wel onderzoek doen en inderdaad vaststellen dat je met de vervroegde overgang te maken hebt. Als je dat niet had verwacht, kan dat een hele schok zijn voor je.

Wil je informatie over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Vragen over de vervroegde overgang

Herkenning en erkenning zoeken

Vragen over de vervroegde overgang

Je kunt al jong te maken krijgt met de vervroegde overgang en er veel vragen over hebben. Je vraagt je af of het wel echt kan of dat je het je niet inbeeldt. Je kunt je ook schuldig voelen omdat je misschien geen kinderen meer kunt krijgen of je voelt je in de steek gelaten door je eigen lichaam. Je hebt geen zin in seks en je bent nog zo jong, ook dan voelen veel vrouwen zich schuldig en willen ze hier graag wat aan doen maar ze hebben geen idee wat. Het kan ook zijn dat je het ziet als een gedwongen fase waar je in terecht bent gekomen terwijl je er nog niet aan toe was. Je wilt nu graag duidelijkheid moet je nu wel of geen hormonen slikken en hoe gaat het verder? Wat zou je nu moeten doen als je nu in de vervroegde overgang terecht komt en je hebt nog een kinderwens? Het kan allemaal veel vragen oproepen bij je en dit kan voor veel verwarring zorgen. Daarom is het juist belangrijk dat een arts voor je klaar staat en met je in gesprek gaat over een vervroegde overgang. Er kan onderzoek gedaan worden of je inderdaad in de vervroegde overgang bent gekomen en dit kan je duidelijkheid geven. Het kan een hele schok zijn, maar je weet wel waar je aan toe bent.

Herkenning en erkenning zoeken

Als je nog jong bent en je komt in de vervroegde overgang, dan heb je veel vragen en wil je herkenning. Je kunt daarvoor met andere vrouwen contact zoeken die hier ook mee te maken hebben gehad. Dit kan je veel duidelijkheid geven over wat je kunt voelen, wat je ervaart, je zoekt bevestiging en wanneer je deze krijgt kun je het een en ander ook beter plaatsen. Zorg daarom dat je lichaam ook de tijd krijgt om er aan te kunnen wennen en neem zelf ook de tijd om het te verwerken en om tot rust te komen. Het kan een hele schok zijn, maar wanneer je het accepteert en er doorheen bent, dan voel je je vaak wel beter. Praat er over met anderen, schaam je niet maar zoek steun en andere vrouwen kunnen je daarin het beste helpen. Zij weten misschien wat het is of kennen andere vrouwen die het mee hebben gemaakt. Ervaringen delen, daar gaat het om en dat is ook herkenning zoeken tijdens de vervroegde overgang.

Wil je meer weten over de overgang? Klik dan op de onderstaande knop.

button-4

Over de schrijver
Reactie plaatsen