Chocolade: 4 redenen waarom het overgangsklachten verminderd

Chocolade: 4 redenen waarom het overgangsklachten verminderd

Chocolade… mmmm heerlijk. Terwijl ik dit schrijf kan ik die prikkelende smaaksensatie á la minute oproepen. Jij ook? De meeste mensen zijn er dol op. Getuige ook de hoeveelheid die Nederlanders er jaarlijks van consumeren. Dat is zo’n 5 kilo per persoon. Maar, is het nu een gezonde lekkernij als je in de overgang bent of snoepgoed dat je gezondheid schaadt? Eigenlijk beiden. Tenminste, het hangt er vanaf wat je kiest. Wit, melk, (extra) puur of de rauwe variant. De diverse voor- en nadelen van chocola voor je gezondheid.

Wil je aan je gezondheid werken? Download hier gratis 12 verantwoorde recepten.

Inhoudsopgave:

Chocolade, wat is dat?

Welke chocolade is gezond?

Waarom pure chocolades gezonde guilty pleasures zijn

Wat wel dikmakende chocoladesoorten zijn?

Welke chocolade eten zonder schuldgevoel?

Chocolade, wat is dat?

Om een indruk te krijgen van wat de basis van die heerlijke delicatesse is een korte uitleg¹. Het hoofdbestanddeel van chocolade is cacao en dat wordt gewonnen uit cacaobonen. Eigenlijk zijn dit de zaden van de ovale vruchten van de cacaoboom. Die groeit met name in Midden – en Zuid-Amerikaanse landen. Na de pluk volgt er een proces van fermenteren, reinigen, drogen, roosteren, doppen en malen. Wat uiteindelijk overblijft is cacaomassa. Onder hoge druk kan dit vervolgens worden gescheiden in cacaoboter en -poeder. Cacaoboter is vet en de cacaopoeder (cacao) is droog en vetarm. En al deze cacaoproducten kunnen vervolgens in chocoladerepen, bonbons, eitjes, cakes, koekjes enzovoort worden verwerkt. Overigens, de Azteken en Maya’s gebruikten de cacaobonen al om een soort bittere chocoladedrank van te maken. Het werd onder andere gebruikt als medicijn en om de vruchtbaarheid te bevorderen.

Welke chocolade is gezond?

Ben je een echte chocoholic? Dan wil je natuurlijk graag weten of je favoriete lekkernij ook gezond is. Nou, het goede nieuws is dat chocola allerlei positieve eigenschappen kent. Mits je maar kiest voor echt puur. Bij voorkeur een variant die puurder is dan de repen die je in de supermarktschappen vindt. Die bevatten doorgaans 54% cacao. Daarnaast zitten er ook nog suikers, verzadigde vetten en andere toevoegingen in. Dat geldt overigens ook voor melkchocolade en de witte versie. Bekijk ter info maar eens het Warenwetbesluit Cacao en chocolade². Ga liever voor de extra bittere uitvoeringen met meer dan 70% cacao. Want, des te puurder, des te gezonder.

Daarnaast is er tegenwoordig ook rauwe chocola³ te koop. Dit is eigenlijk de puurste chocoladevorm en wordt als superfood omschreven. Dat komt omdat het niet verhit is boven de 42 graden waardoor belangrijke voedingsstoffen zijn behouden. Bovendien zit er in chocolaproducten met rauwe cacao nauwelijks suiker en andere fabrieksmatige ingrediënten. Zo kennen bijvoorbeeld cacaonibs helemaal geen toevoegingen.

Waarom pure chocolades gezonde guilty pleasures zijn

Volgens diverse onderzoeken is donkere chocolade consumeren goed voor je gezondheid. Zowel voor, tijdens als na de menopauze. Hoe dat kan? De cacao waarvan het wordt gemaakt bevat namelijk allerlei goede stofjes die een positief gezondheidseffect⁴ hebben. Fijn idee toch? Een aantal redenen waarom pure chocolades zo gezond is, namelijk:

1. gelukshormonen

Chocolade geeft je een goed gevoel. Niet alleen omdat het lekker is, maar ook vanwege de stofjes die cacao bevat. Een voorbeeld is fenylalanine. Dit is een stofje waar je happy van wordt⁵. Zo bevordert het de aanmaak van onder andere dopamine. Onder invloed van de hormonale cyclus kan deze hoeveelheid tijdelijk lager zijn. Door chocola te eten kun je dit aanvullen. Vandaar dat je als vrouw soms opeens enorme trek in deze lekkernij hebt. Verder verhoogt dopamine je libido.

Daarnaast zit er in cacao ook het liefdeshormoon fenylethylamine. Deze maak je eveneens aan als je verliefd bent. Voorts bevat het tryptofaan en anandamide. Beiden hebben invloed op je serotoninehuishouding. Hierdoor beuren ze je op en verminderen stress.

2. vitamines en mineralen

Ook zitten in cacao allerlei vitamines en mineralen die een positief effect op je gestel hebben. Zoals vitamine A dat positief is voor je weerstand en vitamine B dat gunstig is voor de spijsvertering, je huid en zenuwstelsel.

Mineralen die in cacao zitten zijn onder meer: natrium en fosfor (stevige botten en gebit), zink (geheugen en groei), kalium en calcium (gunstig voor de bloeddruk) en magnesium⁶. Dit mineraal stimuleert de energiestofwisseling, zorgt voor sterke spieren en is goed voor het zenuwstelsel.

3. antioxidanten

In cacao vind je verder ook flavonoïden⁷. Dit zijn een soort antioxidanten die je lichaam beschermen. Want, ze helpen de beschadiging van cellen en weefsel tegen te gaan. Hierdoor schijnt het onder andere je kans op hart- en vaatziekten⁸ te verminderen onder andere door de aanwezigheid van theobromine¹³ in cacao. Overigens? Wist je dat tijdens en na de overgang hartproblemen bij vrouwen nogal eens worden verward met overgangsklachten? Vrouwen krijgen immers andere klachten dan mannen als er iets mis is met het hart. Maar dat even terzijde.

Eveneens lijkt met mate pure chocolade consumeren het de negatieve LDL cholesterol⁹ te verlagen. Het gaat namelijk aderverkalking en ontstekingen tegen omdat de slagaderen flexibeler blijven. Verder zouden de flavonoïden een gunstig effect hebben op de bloeddruk, het risico op diabetes 2¹º verminderen en kankerremmend werken doordat ze je immuunsysteem versterken.

4. gewichtsverlies

Er zijn ook onderzoekjes die claimen dat cacao helpt gewicht te verliezen. Zeker wanneer je kiest voor pure chocolade met een hoog cacaopercentage. Die bevatten weinig fabrieksmatige toevoegingen en gezonde vetten als olie- en stearinezuur. Verder speelt mee dat cacao eetbuien of snaaigedrag tegengaat. Want, heb je een stukje puur op je tong laten smelten? Dan schijnt het dat je minder trek in andere ongezonde voedingsmiddelen hebt¹¹.

Kortom: nu en dan een stukje pure chocolade eten, schaadt je gezondheid zeker niet.

Wat wel dikmakende chocoladesoorten zijn?

De dikmakers onder de chocolade zijn eigenlijk de zogenaamde commerciële chocolades. Dat betreft, zoals in het begin van dit artikel al aangegeven, niet alleen de melk en witte versies. Ook de pure producten in de winkelschappen met 54% cacao bevatten meestal allerlei extra toevoegingen als suikers en smaakstoffen. Koop je chocolade vanwege de positieve gezondheidseffecten? Lees dan eerst de ingrediëntenlijst. Is het eerste wat je ziet suiker? Leg het terug, want dat is dan een van de belangrijkste bestanddelen. Ga liever voor cacaomassa of poeder als eerste ingrediënt en eet er niet meer dan een paar blokjes per dag van. Want, overdaad schaadt, maar dat geldt voor veel meer voedingsmiddelen die in kleine hoeveelheden wel gezond zijn. Ook is cacao voor reuma- en leverpatiënten belastend.

Welke chocolade eten zonder schuldgevoel?

Dus, spelen je overgangsklachten op? Zoek je troost? Dan is zo’n pure chocoladeproduct zeker een fijne ‘pleister’. Natuurlijk, is het goed dat met mate te doen. Volgens de grote Zutphen Ouderenstudie¹² kun je gerust elke dag 10 gram pure chocola eten. Gewoon bij je kop thee, verwerkt in bijvoorbeeld een smoothie, door de yoghurt of in havermoutpap.

Eet je daarnaast gewoon lekker gezond en gevarieerd? Beweeg je dagelijks voldoende? Vermijd je stress zo veel mogelijk? Dan kan zo’n pure delicatesse geen kwaad. Want, an sich maakt het je niet dik. Zeker als je gaat voor goede kwaliteit met 70% cacao of zelfs meer. Misschien moet je wennen aan de bittere smaak, maar dat kun je stapsgewijs opbouwen.

Wil je echt gezonde chocolade eten? Ga dan eens op zoek naar de zogenaamde rauwe uitvoering. Die niet of nauwelijks verhit is. Hierdoor behoudt de cacao heel veel goede voedingsstoffen. Wel is het zo dat deze rauwe producten oxaalzuur¹⁴ bevatten. Dat bindt zich aan calcium waardoor je lichaam het slecht kant opnemen. Maar, eet je er kleine hoeveelheden van? Dan blijkt het voor zover bekend niet schadelijk te zijn.

Wat is jouw ervaring met pure chocolade? Vind je het lekker? Is het een guilty pleasure voor zo af en toe? En heb je ervaring met rauwe cacao? Hoe gebruik je dat? Ik ben nieuwsgierig naar je ervaringen en tips! Ontdek in mijn digitaal receptenboek een aantal heerlijke chocoladerecepten zoals een: cacao smoothie, brownie en zelf gemaakte chocolademelk die je helpen om gewicht te verliezen.

slank door de overgang

Bronnen:
1. http://www.history.com/news/hungry-history/the-sweet-history-of-chocolate
2. http://wetten.overheid.nl/BWBR0012958/2014-12-13
3. http://www.bbc.com/news/blogs-magazine-monitor-28104303
4. http://authoritynutrition.com/7-health-benefits-dark-chocolate/
5. http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6558775.stm
6. https://www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry/201106/magnesium-and-the-brain-the-original-chill-pill
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15925737 itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_
RVDocSum&ordinalpos=7
8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?Db=pubmed&term=cacao%20cardiovascular
9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11684527
10. http://jn.nutrition.org/content/138/9/1671.abstract
11. http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081210091039.htm
12. http://www.tijdschriftpraktijkondersteuning.nl/archief/volledig/id465-meer-chocola.html
13. http://en.wikipedia.org/wiki/Theobromine
14. http://www.wakehealth.edu/Urology/Kidney-Stones/Oxalate-Content-of-Foods.htm

Over de schrijver
Tineke Rous-de Vries
Door

Tineke Rous-de Vries

op 25 May 2016

Hallo Ria, ik ben voornemens je pakket te bestellen maar ik heb een vraag: kan ik tot in lengte van maanden bij de informatie of kan ik voor de pakketprijs van €37 er slechts 30 dagen gebruik van maken.Vriendelijke groet,Tineke Rous-de Vries

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 25 May 2016

Hallo Tineke,Je kunt voor altijd bij de informatie en je hoeft slechts eenmalig dus het bedrag te betalen.Met vriendelijke groet,Ria Kamelle

Reactie plaatsen