20 dikmakers op vakantie: deze ingrediënten kun je beter mijden!

20 dikmakers op vakantie: deze ingrediënten kun je beter mijden!

Dikmakers op vakantie? Niet direct een onderwerp waar je je als vakantieganger in wilt verdiepen. Want, eenmaal weg van huis wil je volop genieten. Zon, zee, relaxen, bbq’en, ijsjes eten plus wijn en bier drinken. Gewoon even de boel de boel laten en niet letten op je lijn. Maar, weet je dat 1 tot 3 weken vakantie bij 2 op de 3 volwassenen zorgt voor een halve kilo extra¹? Daarom deze keer hoe je lekker geniet en voorkomt dat de vakantiekilo’s eraan vliegen. Vraag je je af hoe? Bijgaand welke ingrediënten je beter kunt laten staan en don’ts die je liever vermijdt om ook tijdens je vakantie op gewicht te blijven.

Wil je meer weten over dikmakers zoals verborgen suikers en snelle koolhydraten? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Top 20 dikmakers voor vrouwen op vakantie

Gezond genieten zonder vakantiedikmakers

Top 20 dikmakers voor vrouwen op vakantie

1. Ontbijtje

Stokbroodje, cruesli, croissantje, kant-en-klare smoothie, enkele voorbeelden van vakantieontbijtjes. Jammer genoeg schiet je bloedsuiker ervan omhoog en volgt weldra een energiedip. Kies liever een gezond ontbijtje, zoals: yoghurt met vers lokaal fruit, een volkoren broodje met mager beleg of een zelfgemaakte smoothie van verse groente en fruit. Die vullen beter en voorkomen die bekende suikerdips die je naar ongezonde dikmakers doen grijpen.

2. Koude dranken

Ook zo’n liefhebber van die verschillende soorten ijskoffies en milkshakes? Natuurlijk heerlijk als de temperaturen stijgen op je vakantiebestemming. Maar, let op. Want, ze worden vaak bereid met suikerrijk roomijs en slagroom waardoor het heuse dikmakers worden.

3. (Schep)ijs

Een hoorntje van de Italiaan, magnum of softijs. Perfecte traktaties tijdens je zomervakantie. Op het strand of terras. Maar, ook (schep)ijs bevat nogal wat suikers en is een dikmaker tijdens je vakantie. Geniet er liever met mate van. Neem liever een water- of sorbetijsje.

4. Pizza is een van de dikmakers

Pizza is populair junkfood. Bijna overal verkrijgbaar en een makkelijke afsluiter van een dagje strand, sightseeing enzovoort. Maar, gezond is het niet. Ondanks die verdwaalde champignon, stukje paprika of maiskorrel on top. Het zit vol slechte vetten, geraffineerde koolhydraten en is calorierijk. Beperk je tot 1 slice en kies bij voorkeur een volkorenvariant zonder kaas. Trouwens? Ook het overige fastfood van bekende ketens is vaak geen goede optie voor je lijn.

5. All-inclusive

Fantastisch natuurlijk zo’n all-inclusive³. Je hoeft helemaal niets te doen. Alleen genieten. Zon, zee, meer, bos en onbeperkt eten en drinken. Tja,… dat ziet er allemaal even heerlijk en aanlokkelijk uit. Doe je gezondheid een plezier en schep je bord niet vol met alles wat je superlekker vindt. Wees kieskeurig. Stel je eigen gezonde maaltijd samen zonder dikmakers. Dat geldt natuurlijk ook voor de drankjes.

6. Friet en chips

Friet (eventueel met) is nog zo’n ouderwetse en veel gegeten favoriet tijdens de vakantie. Deze hoort zeker ook in de rij met dikmakers thuis. Je koopt het per zak of bak, maar eet het ook als bijgerecht in een restaurant. Zeker, zo nu en dan lekker, maar wel vet, koolhydraatrijk en nogal eens behoorlijk zout. Dat geldt eveneens voor chips die je misschien neemt bij je aperitief of als tussendoorsnack. Laat het staan of ga voor gezondere varianten.

7. Cocktails

Vakantie en een cocktail zijn een perfecte combi. Nadeel is dat ze niet alleen alcohol bevatten en dus de nodige suikers. Ga voor een alcoholvrije (virgin) variant. Gezond, smakelijk én katerproof. Bovendien scheelt dat heel wat vakantiekilootjes bij thuiskomst. Overigens? Dat geldt ook voor dat extra biertje of wijntje dat je tijdens de vakantie drinkt. Vooral omdat het vaak hand in hand gaat met nootjes en chips. Alcohol wakkert immers de eetlust aan².

8. Fruitige dorstlessers

Je dorst lessen met zo’n koele frisdrank, vruchtensap of glas aangelengde siroop lijkt ideaal. Zeker als het warm weer is. Maar, weet je dat het ongemerkte dikmakers op vakantie zijn. Gemiddeld bevat zo’n glas koude drank al gauw 6 klontjes suiker⁴. Reken maar uit wat dat betekent voor je lijn als je er 2 weken lang dagelijks een paar glazen van drinkt. Bovendien lessen die drankjes je dorst niet en eet je er niet minder door. Kies liever voor (mineraal)water en voeg wat fruit of kruiden toe.

9. Dikmakers? BBQ vlees!

Zeg je vakantie? Dan zeg je ook barbecue. En daarop doe je sowieso vlees. Maar, vaak zijn dat de vette vleessoorten. Variërend van speklappen, spareribs tot hamburgers. Die koop je kant-en-klaar gemarineerd. Je gaat immers voor gemakkelijk en geen gedoe. Wil je vakantiekilo’s tegengaan? Grill dan een stukje pure kip, bief of kalkoen. Of maak groentepakketjes in combi met een lekker stukje vis. Supergezond en heerlijk!

10. Sauzen

Gorgonzolasaus, bearnaise, mayo, pesto… mmmmm. Ben je er ook zo dol op? Laat je niet (te vaak) verleiden in de vakantie. Ga je uit eten? Bestel je een stukje vlees of vis? Vraag of het sausje er apart bij geserveerd kan worden. Want, apart is wel zo smart! En wil je saus over je pasta? Ga voor de magere variant op basis van verse tomaten. Want, sauzen kunnen je dik maken. Zitten boordevol ongezonde vetten, suikers et cetera.

11. Salades

Een salade klinkt gezond en mager. Het bestaat immers uit veel groente. Vergis je echter niet. Ongemerkt kan het behoorlijk wat dikmakers bevatten. Denk aan die dressing bereid met mayonaise en suiker, blokjes kaas, gebakken croutons, toegevoegde witte rijst of pasta… Salades zijn prima, maar kies bewust!

12. Desserts

Tiramisu, trifle, pannenkoekjes met roomijs, baklava enzovoort. Allemaal heuse caloriebommen en dus dikmakers bij uitstek op vakantie. Want, misschien kies je thuis voor gezonde en magere varianten? Eenmaal op weg van huis laat je makkelijker de teugels vieren. Gun je jezelf graag zo’n heerlijk toetje na een vaak overdadige maaltijd. Beter is keuzes te maken. Wel een voorgerecht en geen dessert of vice versa. Of houd het bij een kopje koffie. Wil je van alles wat? Eet van alle gerechten de helft én… doe het niet dagelijks!

13. Te weinig groenten

In de vakantie eet je vaker buiten de deur. Heerlijk. Even niet zelf hoeven koken. Alleen is de hoeveelheid groenten bij je maaltijd vaak gering. Een paar blaadjes sla, schijfje tomaat en stukje komkommer. Uiteraard is dat onvoldoende. Vraag om extra groenten bij je diner. Eet een salade als lunch en neem rauwkost mee als je eropuit trekt. Niet alleen lekker en goed voor je lijn, maar het helpt ook tegen snaaien.

14. Maaltijden overslaan is ook een van de dikmakers

Dagje luieren op het strand? Wandelen? Fietsen? De tijd vliegt als je het naar je zin hebt. En… voor je het weet schiet er een maaltijd bij in. Sla echter liever geen maaltijden over, want dat werkt snoepen in de hand. Zet eventueel de wekker op je mobiele telefoon om je eraan te herinneren dat het tijd is om te eten. Vergeet bovendien niet genoeg te drinken, want uitdroging wakkert eveneens je hongergevoel aan.

15. Tijdstip

Ook wanneer je eet is essentieel. Tijdens de vakantie sta je mogelijk later op en doe je het rustig aan. Dat je ontbijtje erbij inschiet en/of later op de ochtend eet, is niet ongebruikelijk. Probeer dat te voorkomen. Want, je ontbijt is superbelangrijk. Het zorgt dat je stofwisseling en dus vetverbranding op gang komt. Daarbij werkt het snacken later op de dag in de hand, want je krijgt onherroepelijk trek. Vaak in zoet om je bloedsuikerspiegel een boost te geven.

16. Lekker luieren

Vakantie is synoniem aan genieten en niksen. Gecombineerd met al die lokale lekkernijen funest voor je gewicht. Ga dagelijks lekker zwemmen, maak een avondwandeling, speel een potje badminton, voetbal of tennis. Trotseer die berg of zoek thuis alvast op waar je kunt sporten tijdens je vakantie. Zo blijf je die dikmakers de baas.

17. Minibar

Zit je in een hotel of appartement met minibar? Haal leeg dat kleine ijskasje met verleidelijke dikmakende producten. Denk aan alcohol, nootjes en dergelijke. Ga naar een lokale markt en vul de minibar met verse groente, fruit en mineraalwater.

18. What the hell effect

Okay, en ga je een keer over de scheef? Geef dan niet toe aan het zogenaamde what the hell effect. Een dagje zondigen, zorgt niet voor die extra vakantiekilootjes. Het bijltje erbij neergooien is wel een van de geniepige dikmakers tijdens de vakantie. Voel je niet schuldig, maar pak de draad weer op. Ga voor gezond en lekker en blijf bewegen. Ook op vakantie!

19. Te weinig slapen

Nog een verborgen dikmaker op vakantie is: te weinig slapen. Want, je hebt alle tijd en duikt al gauw wat later je mandje in. Maar te weinig nachtrust wakkert je eetlusthormoon aan⁶. Je wordt hongerig wakker en bent zo sneller geneigd meer en ongezond te eten dan normaal.

 20. Specialiteiten van het land

Elk vakantieland heeft zo z’n eigen specialiteit. Denk aan de tiramisu en pizza’s in Italië. De Franse (room)kaasjes, quiche lorraines en pain chocolats. De Griekse moussaka, de Zwitserse kaasfondue, de Britse fish and chips plus de Spaanse sangria en churros⁵. Allemaal even smakelijk en veelal dikmakers! Laat je niet gaan en verwen jezelf af en toe, maar kies verder voor gezondere alternatieven.

Gezond genieten zonder vakantiedikmakers

Natuurlijk is het belangrijk dat je geniet tijdens je vakantie. Gun jezelf daarom zo’n nu en dan zo’n heerlijke lokale guilty pleasure. Maar, eet er geen hele borden, zakken, pakken enzovoort van weg. Vergeet verder niet dat het fijn is om in de vakantie niet te werken, dat je eens tijd hebt voor je kinderen en partner, hoe mooi de omgeving is, de leuke dingen die je kunt doen et cetera. En… misschien helpt het je voor je op vakantie gaat te bedenken wat je potentiële valkuilen zijn en hoe je ermee omgaat dan wel voorkomt. Of spreek met jezelf af welke dikmakers je eventueel wel en niet mag eten. Zoals gezegd: vakantie is om te genieten. Van de omgeving, je gezelschap en het eten en drinken.

En welke dikmakers kun jij tijdens de vakantie niet weerstaan? Ik lees het graag. Natuurlijk is het ook fijn als je je tips en ervaringen deelt met andere lezers van dit blog of via facebook. Wil je tijdens de vakantie afvallen? Kijk dan eens naar mijn recepten: Slank door de Overgang

slank door de overgang

Bronnen:
1. http://www.foodlog.nl/artikel/vakantie-een-belangrijke-dikmaker/
2. https://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/wanneer-is-drank-een-dikmaker
3. http://www.weightwatchers.nl/util/art/index_art.aspx?art_id=121826&tabnum=1&sc=3030&subnav=Restaurants
4. https://www.iamafoodie.nl/gezond-eten-op-vakantie/
5. https://vrouw.nl/gezond/20341/10_meest_dikmakende_gerechten
_ter_wereld
6. https://www.gezondheidsplein.nl/nieuws/slaapgebrek-heeft-invloed-op-hongerhormoon/item115972

Over de schrijver
Dominique
Door

Dominique

op 09 Jun 2016

Ria, Waar kan ik gezond ontbijten op vakantie? Alle tips zijn welkom!

Mirella
Door

Mirella

op 09 Jun 2016

Een halve kilo erbij in 1 tot 3 weken? Nou, daar zou ik me nou niet erg druk om maken.

Caroline
Door

Caroline

op 10 Aug 2018

1 pond gegroeid met all in clusive vakantie echt gezond gegeten met mate. Veel bewogen.nu al op gewicht

Su Mucheng
Door

Su Mucheng

op 08 Apr 2019

Great content, informative and helpful. Thanks for posting.

Reactie plaatsen