Chakra’s: zo vind je balans in de overgang!

Chakra’s: zo vind je balans in de overgang!

Je chakra’s in balans brengen, is een oosterse methode om bijvoorbeeld overgangsklachten het hoofd te bieden. Tenminste dat is mijn ervaring. Ik kwam er na heel wat doktersbezoeken en talloze medicijnen mee in aanraking. En ik ontdekte weldra dat het mijn fysieke en mentale gezondheid goed deed. Ik voelde mij fitter, gefocust, mijn energie keerde terug en ook de vermoeidheid was verdwenen. In dit blog leg ik je uit wat chakra’s zijn en hoe ze je tijdens de menopauze helpen je evenwicht te hervinden.

Wil je ook je hormonen in balans krijgen? Download dan hier gratis het rapport Overgangshormonen in Balans inclusief 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Wat zijn chakra’s?

Chakra’s en de overgang

De 7 chakra’s

Aan de slag met je chakra’s

Wat zijn chakra’s?

Chakra’s. Het klinkt je wellicht zweverig in de oren. Het tegendeel is waar. Oosterse culturen geloven er al eeuwenlang in en passen het in combi met de reguliere geneeskunst toe. Het zijn eigenlijk kleine energiebronnen in je lichaam. Vaak worden ze afgebeeld als draaiende energiewielen. Dat is niet vreemd, want chakra betekent wiel in het Sanskriet. Langs die wieltjes stroomt de energie vervolgens door je lichaam.

En die energie daar draait het om. Dat is de bron van je levenskracht. Want, stroomt de energie vrij en onbelemmerd door je lijf? Dan ben je lichamelijk en geestelijk in balans. Voel je je gezond. Functioneren je energiebronnen optimaal. En jij? Je voelt je on top of the world. Zit heerlijk in je vel, hebt tomeloze energie, weet wat je wilt en bent gefocust. Voelt je blij en vrij. Eigenlijk ben je dan de beste versie van jezelf.

Echter, heb je last van allerlei lichamelijke klachten? Spelen bepaalde emoties je parten? Dat kan betekenen dat er een chakra ‘dichtzit’ waardoor de energie niet meer goed door je lichaam beweegt. Gevolg is een blokkade. Om dit te compenseren worden andere chakra’s overactief wat weer tot een ander probleem leidt. Enzovoort. Het resultaat is disbalans en je voelt je alles behalve happy.

Chakra’s en de overgang

Dat ongelukkige gevoel kan tijdens de overgang enorm dominant zijn. Alsof je niet meer thuis bent in je eigen lichaam en geest. Niet verwonderlijk, want je gaat door een periode van onrust en innerlijke veranderingen. Ik heb het aan den lijve ondervonden. Plots waren er heel veel (overgangs)klachten. Variërend van stemmingswisselingen, slapeloosheid en angstgevoelens tot concentratieverlies, opvliegers en extreem moe zijn. De westerse medici pakken dat aan door de symptomen te bestrijden. Met onder andere hormoontherapie, medicijnen en/of supplementen. Maar, naar de achterliggende oorzaken wordt niet gekeken.

Gelukkig kwam ik er achter dat het ook anders kan. Ik kwam in aanraking met oosterse methoden als yoga en meditatie. Die gaan ervan uit dat de mens één geheel is, geestelijk en lichamelijk. Beiden zijn met elkaar verbonden. Ervaar je disbalans op fysiek gebied, dan beïnvloedt dat je mentaal en vice versa. Ik leerde vervolgens de weg van de 7 chakra’s kennen. Ik ging ermee aan de slag en… echt: er ging een wereld voor mij open.

Het beïnvloedt je hormonale schommelingen positief. Omdat het de blokkades opspoort en helpt opheffen, zodat de energie weer gaat stromen en de harmonie in je lijf terugkeert. Het resultaat? De stress neemt af en dus ook je cortisollevels dalen. Immers, in de overgang maken je bijnieren sowieso meer cortisol aan. En gecombineerd met de overgangsstress leidt dat tot een overproductie aan cortisol. Waardoor je dus geen energie meer hebt en je zo vermoeid voelt.

De 7 chakra’s

In je lichaam bevinden zich 7 hoofdchakra’s op belangrijke zenuwknooppunten. De eerste vind je bij je stuitje en de zevende bij je kruin. Hieronder een overzicht van de 7 chakra’s. Waar ze zich bevinden en waarvoor ze staan.

Chakra 1: de wortelchakra

Deze vind je aan het einde van je ruggengraat nabij je stuitje. Het is je basis ofwel fundament. Het zorgt dat je stevig met beide benen op de grond staat en aanwezig bent in het hier en nu. Je hebt vertrouwen, voelt je veilig, bent stabiel en kent geen angstgevoelens. Je ervaart volop energie. Bruist en sprankelt. Vermoeid zijn is niet aan de orde.

Chakra 2: de buikchakra

Ter hoogte van je heiligbeen, bevindt zich dit energiepunt. In balans zorgt de buikchakra ervoor dat je je gevoelens kunt uiten. Je bent zelfverzekerd en weet wat je wilt. Durft jezelf helemaal bloot te geven, letterlijk en figuurlijk. Je staat open voor seksueel contact met een ander én durft te genieten. Het wordt ook weleens de sekschakra genoemd. Ook aan vitaliteit en levenslust heb je geen gebrek.

Chakra 3: de zonnevlechtchakra

Ook wel de navelchakra. Dit is de plek waar je energie zich bevindt. Het is als het ware je motortje. Het staat voor wilskracht en zelfvertrouwen. Je weet wat je wilt doen met je leven. Je hebt zelfwaardering en bent op een gezonde manier in control. Je gaat doelgericht en zelfverzekerd door het leven.

Chakra 4: het hartchakra

Zoals de naam al aangeeft, zit dit energiepunt bij je hart. Hier draait het om liefde, affectie en geborgenheid. Je kunt harmonieuze relaties aangaan. Je houdt van jezelf en anderen. Je voelt je rustig, geborgen, bemind en in evenwicht met alles.

Chakra 5: de keelchakra

Deze staat voor je kunnen uiten ofwel: zelfexpressie. Het bevindt zich nabij je keel. Je verwoordt wat er in je omgaat zonder dat je anderen daarmee kwetst. Je bent jezelf. Doet wat je wilt. Laat je leven niet door anderen bepalen. Kortom: je voelt je heerlijk vrij als deze chakra in balans is.

Chakra 6: het voorhoofdchakra

Deze chakra heeft als bijnaam: het derde oog. Je treft het middenin je voorhoofd aan. Het is gekoppeld aan (zelf)inzicht en een goede intuïtie. Is het in harmonie? Dan betekent het dat je aan het roer van je leven staat. Je bent zelfbewust en krachtig. Leid je leven zoals je wenst. Zonder belemmeringen in jezelf.

Chakra 7: de kruinchakra

Dit is het laatste energiepunt en staat voor verlichting en verbondenheid. Eén zijn met de wereld. Onbevooroordeeld, bewust zijn van jezelf en de wereld om je heen. Je hebt energie voor tien, bent opgewekt en zit gewoonweg lekker in je vel. Je ervaart harmonie en vrede.

Aan de slag met je chakra’s

Weet je eenmaal waarvoor de chakra’s staan? Dan kun je met die kennis wat doen. Nagaan wat de oorzaak is van een klacht die steeds weer opspeelt. Bijvoorbeeld heb je pijn in je onderrug? Het gebied van de wortelchakra? Misschien ben je te weinig in het hier en nu. Kamp je geregeld met pijn in je keel? De plek waar je keelchakra zich bevindt? Vraag je eens af of je een zogenaamde binnenvetter bent. Of heb je het gevoel alsof er een steen op je maag ligt? Dit is het gebied van de zonnevlechtchakra. Misschien voel je je ongemerkt doelloos en heb je te weinig energie? Door te luisteren naar je wat je lichaam je vertelt, kun je zo stap voor stap klachten en emoties checken en er verder mee aan de slag gaan.

Wil je je weer energiek en fit voelen? Zonder allerlei overgangsklachten? Maak kennis met de weg van de 7 chakra’s en bekijk mijn methode: Overgangstransformatie.

knop overgangstransformatie

Over de schrijver
Paula braak man
Door

Paula braak man

op 04 Mar 2016

Hallo ik lees dit over de overgang hoort daar ook de stoelgang bij dat is ook traag en ook dan blaren in de mond groetjes paula

Reactie plaatsen