Anti aging voeding: top 9 ingrediënten die je jong houden

Anti aging voeding: top 9 ingrediënten die je jong houden

Het verouderingsproces aanpakken met anti aging voeding is een hot issue. Immers? We willen allemaal graag oud worden, maar het niet zijn. En dan heb ik het niet alleen over de rimpels, grijze haren en stramme gewrichten, maar ook over het tegengaan van hart- en vaataandoeningen, obesitas, diabetes type 2 en dergelijke. Volgens diverse onderzoeken in de afgelopen decennia kun je zelf het nodige doen om de veroudering aan te pakken. Onder andere door te letten op wat je eet. Want, bepaalde voedingsmiddelen bevatten natuurlijke bestanddelen die het ouderdomsproces vertragen. Je onder andere langer een mooier uiterlijk geven, zorgen dat je je tot op hogere leeftijd vitaler voelt en eveneens bijdragen aan het verminderen van allerlei welvaartsziekten. Rijst uiteraard de vraag: Welke voedingsmiddelen eet ik om het verouderingsproces te vertragen? Hieronder de uitgangspunten en een lijst met handige anti aging voeding tips die je langer jong en gezond houden. Van binnen en buiten!

Ben je overigens op zoek naar gezonde recepten? Download mijn gratis e-boek met 12 recepten en ontdek 10 verborgen suikers die je ouder maken.

Inhoudsopgave:

Wat is anti aging voeding?

Anti aging voeding tips

Conclusie: anti aging voeding

Wat is anti aging voeding?

Het ouderdomsproces kun je niet stoppen, dat is een gegeven. Vanaf het moment dat je lichaam volgroeid is, start de veroudering. Maar, wel kun je de natuur een handje helpen om dat proces te vertragen. Onder andere door te kiezen voor een anti verouderingsdieet ofwel anti aging voeding. Want, door je juiste voedingsmiddelen te kiezen, zorg je ervoor dat je je langer fit en vief voelt. Je huid er frisser, jonger en stralender uitziet, maar ook dat je je lichaam en geest in goede gezondheid houdt. Het betekent onder andere kiezen voor een gevarieerd eetpatroon dat bestaat uit natuurlijk en voedzame voeding. Het liefst biologisch omdat daar minder gifstoffen in zitten. Maar, ook transvetten, snelle suikers, overdaad aan zout en alcohol vermijden doet je lichamelijke en geestelijke gesteldheid goed. Daarnaast zijn er allerlei voedingsmiddelen die een positief effect op je gezondheid hebben en helpen de veroudering te bestrijden. Omdat ze goed zijn voor je huid, hersenen, hart, cholesterol en dergelijke. Welke dat zijn, kun je lezen in het volgende tekstblok. En het spreekt voor zich dat het daarbij allemaal draait om te zorgen voor de juiste balans.

Anti aging voeding tips

Welke voedingsmiddelen je verouderingsproces verminderen en je gezondheid een boost geven.

Tip 1: tomaten

Dit is echte anti aging voeding. De reden? Tomaten¹ zijn een goede bron van lycopeen. Dit is een sterke anti oxidant die de vrije radicalen aanpakt. Niet alleen biedt het bescherming tegen bepaalde vormen van kanker, maar bestrijd ook huidveroudering en gaat de schadelijke effecten van UV-straling tegen. Volgens onderzoekers wordt het lycopeen beter opgenomen als de tomaten zijn gekookt.

Tip 2: gerst

Ook wel gort genoemd, is een oer-Hollands product. Vroeger werd dit bij de maaltijd gegeten en volgens Zweedse onderzoekers² is gerst veel gezonder dan tarwe. De vezels in gort verminderen onder meer de bloedsuikerpieken na het eten van een maaltijd en verlagen het diabetesrisico. Ook zorgt gerst langer en beter voor een verzadigd gevoeld plus het verkleint de kans op hart- en vaataandoeningen. Overigens? Ook vezels uit bijvoorbeeld havermout, peulvruchten en fruit hebben een positief effect op je gezondheid.

Tip 3: noten

Walnoten, macadamia, pecannoten, amandelen en dergelijke zijn echte anti aging voeding helden. Niet alleen zijn al die noten prima bronnen van gezonde vetten, maar ze bevatten ook vitamines, mineralen, eiwitten en vezels. Verder houdt dagelijks een handje met noten je jong, omdat het je bloeddruk en cholesterol verlaagt³, aldus onderzoek.

Tip 4: blauwe bessen

Ook deze bessen mogen niet ontbreken als je gaat voor anti aging voeding. Want, ze bieden je diverse gezondheidsvoordelen. Zo blijkt uit studies dat blauwe bessen de kans op diverse kankersoorten⁴ verminderen. Vervolgens helpen ze je bloeddruk plus cholesterol verlagen⁵ én hebben een gunstig effect op je brein. Dat komt omdat de blauwe besjes rijk zijn aan anti oxidanten (vitamine A en C) die onder andere veroudering tegengaan. Daarnaast bevatten de bessen eveneens foliumzuur, kalium calcium en magnesium. Verder zijn er uiteraard nog diverse andere vruchten die bijdragen aan gezond ouder worden. Onder meer omdat fruit boordevol vezels zit en dus goed is voor een goede darmwerking. Maar er is meer: zo zitten in appels pectines die je lichaam van binnenuit reinigen en beschermen de hoge vitamine C-gehaltes in citrusvruchten je tegen onder andere huidveroudering.

Tip 5: vette vis

Nog een probaat voedingsmiddelen tegen veroudering is vette vis. Immers vette vissoorten als zalm, makreel en sardientjes zitten boordevol omega 3 vetzuren. Hierdoor houd je je huid soepel en mooi. Daarbij is het ook nog eens goed voor je hart en bloedvaten. Dus, eet gerust twee keer per week vette vis om jong te blijven. Echter niet alleen vette vissoorten bevorderen een goede gesteldheid op hoge leeftijd. Er is ook onderzoek¹⁶ dat aantoont dat met name zeevruchten helpen om dementie te voorkomen.

Tip 6: olijfolie

Ook extra vierge olijfolie hoort thuis in het rijtje met anti aging voeding. Eenvoudigweg omdat het goed is voor je hart en bloedvaten. Het bevat namelijk de goede enkelvoudig onverzadigd vetzuren (oliezuur). Hierdoor zorgt het er onder andere voor dat je slechte LDL-cholesterol omlaag gaat en het goede HDL-cholesterol stijgt⁶. Vervolgens bevat het vitamine E dat een anti oxiderende werking kent en je beschermt tegen vrije radicalen ofwel ongewenste celafbreuk⁷. Overigens? Ook een avocado zit bomvol oliezuur en hoort zeker ook thuis in je anti verouderings menu. Ook vanwege de vezels en kalium die in de vrucht zitten.

Tip 7: spinazie

Deze groente staat bekend als een krachtpatser, omdat het vol ijzer bevat. Maar, het biedt je gezondheid meer. Zo is het volgens onderzoek ook goed voor je mentale gesteldheid en helpt het in de strijd tegen dementie⁸. Volgens het onderzoek komt dat vooral door de vitamine K die in de bladgroente zit. 

Tip 8: broccoli

Ook deze groene groente hoort thuis in een anti aging voeding patroon. Zo zit het onder andere boordevol vitamine C en bevat het diverse mineralen als foliumzuur, ijzer, calcium plus magnesium. Maar dat niet alleen. Ook bevat broccoli sulforafaan⁹. Het vermoeden bestaat dat deze stof – die ook in andere kruisbloemige groenten present is – preventief werkt tegen bepaalde kankervormen¹º.  Dat komt doordat het stofje bepaalde enzymreacties stimuleert waardoor bijvoorbeeld schadelijke stoffen in de cellen beter worden verwijderd. Ook is er onderzoek waaruit blijkt dat broccoli artrose¹¹ voorkomt en je beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Tip 9: donkere chocolade

Kies je voor anti aging voeding? Eet dan gerust nu en dan een stuk donkere, pure chocolade met minimaal 70% cacao. Het is onder andere rijk aan flavonolen en polyfenolen, die stoffen werken als anti oxidanten die gunstig zijn voor je gezondheid waardoor je langer vitaal blijft. Zo helpt het je bloeddruk te verlagen wat goed is voor je hart¹². Vervolgens verhoogt pure chocolade je goede cholesterol¹³, biedt het bescherming tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling¹⁴ en schijnt het zelfs de kans op dementie¹⁵ te verminderen.

Conclusie: anti aging voeding

Natuurlijk is dit geen onuitputtelijk lijst met anti aging voeding. Er zijn nog veel meer voedingsmiddelen die je op je dagmenu kunt zetten om je huid en haar in topconditie te houden evenals je lichaam en geest.

Belangrijk is te kiezen voor voeding van goede kwaliteit. Die je voedt en voorziet van alle benodigde vitamines, mineralen, goede eiwitten, gezonde vetten, de juiste vezels en dergelijke.

Daarnaast is het essentieel dagelijks voldoende vocht binnen te krijgen. Zo blijft je lichaam gehydrateerd en kunnen afvalstoffen worden afgevoerd.

Let vervolgens aan je suiker- en zoutinname en wees matig met alcohol.

Zorg er verder voor dat je kleinere porties eet en je eten goed kauwt. Dat voorkomt namelijk overeten.

Neem daarnaast ook tijd om te relaxen en bewegen, zodat je stress de baas te blijft.

Vergeet tot slot niet dat je voldoende nachtrust krijgt. Je geeft je lichaam en geest dan de tijd zich te herstellen van mentale en fysieke inspanningen.

Houd je met als die zaken rekening? Dan bevorder je zeker je gezondheid. Zowel van je huid, lichaam als geest en kun je fit en energiek ouder worden.

Eet jij anti aging voeding? Ofwel: let jij bij het samenstellen van je dagmenu op welke voeding een gunstig effect op je verouderingsproces? Je reacties ben ik benieuwd naar. Heb je nog tips? Adviezen? Deel die hieronder of surf naar mijn Facebookpagina. Wil je graag hulp bij gezonder en natuurlijker eten? Mogelijk dat mijn programma je dan kan helpen. Bekijk voor een vrijblijvende indruk eens op: Slank door de Overgang

slank door de overgang

Bronnen:
1. https://www.stvincent.org/Health-Library/Integrated-Nutrition-Center/Nutrition-Basics/Healthy-Choices/The-Healing-Power-of-Tomatoes.aspx
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26259632
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/
4. http://www.medicalnewstoday.com/articles/287710.php
5. http://authoritynutrition.com/10-proven-benefits-of-blueberries/
6. http://www.nature.com/ejcn/journal/v58/n6/full/1601917a.html
7. http://www.internationaloliveoil.org/estaticos/view/392-nutrition
8. http://www.nu.nl/gezondheid/4022714/groene-bladgroenten-goed-hersenen.html
9. https://nl.wikipedia.org/wiki/Sulforafaan
10. https://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120228140555.htm
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23983046
12. http://www.marksdailyapple.com/why-you-should-eat-and-drink-high-cacao-dark-chocolate/#axzz3quW8DCqH
13. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17513403
14. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19735513
15. http://bebrainfit.com/brain-benefits-dark-chocolate/
16. http://abc7.com/health/seafood-may-protect-against-developing-dementia-study-says/1184261/

Over de schrijver
Reactie plaatsen