10 candida symptomen op een rij als gratis checklist
Wist je dat er meer dan 50 candida symptomen zijn? Je begrijpt dan dat het best lastig is om te achterhalen of je een zogenaamde candida-infectie hebt of niet. Hoe dat komt? Candida is een verzamelnaam voor gistcellen. Deze komen van nature in en op je lichaam voor. Onder meer in huidplooien (van de oksels, billen en borst), maar ook op de slijmvliezen in je mond, slokdarm, vagina en darmen. De gisten leven er normaal gesproken in harmonie met de bacteriën.
Raakt echter het evenwicht verstoord door een verminderde weerstand? Dan kan candida zich vermenigvuldigen, van vorm veranderen en zich ontwikkelen tot een schimmel die je ziek maakt. Omdat de schimmel doordringt in het weefsel van de slijmvliezen en huid. De bekendste Candida-soort die zorgt voor allerlei ziekteverschijnselen is meestal de candida albicans¹. Die kan er onder andere voor zorgen dat je bijvoorbeeld last krijgt van vaginale schimmelinfecties, darmklachten of allergieën. In dit artikel meer over waarom je vatbaarder bent voor candida. Ook leg ik je uit hoe je de verschillende candida symptomen herkent.
Ben je overigens bekend met mijn gezonde recepten? Download gratis 12 candida vrije recepten en proef hoe lekker gezond kan zijn.
Inhoudsopgave:
De meest voorkomende oorzaken van candida?
10 candida symptomen op een rij
Behandeling candida symptomen en zelfhulp tips
De meest voorkomende oorzaken van candida?
Wanneer je gezond bent en een goede weerstand hebt, veroorzaakt candida geen gezondheidsproblemen. Omdat de goede bacteriën in je lijf voorkomen dat candida symptomen gaan opspelen. Maar, wanneer je weerstand afneemt en je immuunsysteem dus onder vuur komt te liggen, kan zich een candida schimmelinfectie ontwikkelen. Er zijn allerlei oorzaken waardoor candida zich kan vermenigvuldigen en je ziek kan maken. Dat kan onder andere komen door:
Oorzaak 1: medicijnen
– het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals een zware antibioticakuur. Echter, ook langdurig gebruik van synthetische cortisonpreparaten kan de schimmelgroei stimuleren. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde astma inhalatoren een candida-infectie in de mond (spruw) en de slokdarm veroorzaken;
Oorzaak 2: suikers
– een ongezond eetpatroon met te veel suikers en geraffineerde koolhydraten kan de schimmelgroei bevorderen, omdat gisten van suiker leven². Maar ook regelmatig alcoholgebruik en een fastfoodrijke eetstijl worden gelinkt aan candida.
Oorzaak 3: stress
– gedurende een lange periode veel stress hebben, vermindert de afweer en kan er zo dus voor zorgen dat candida symptomen de kop opsteken. Volgens onderzoek is chronische stress bij vrouwen een veelgehoorde oorzaak als het gaat om terugkerende vaginale schimmelinfecties³.
Oorzaak 4: hormoonhuishouding uit balans
– een hormonale disbalans en verandering zuurgraad kan er eveneens toe bijdragen dat een vaginale candida zich ontwikkelt. Bijvoorbeeld in de overgang, maar ook tijdens de zwangerschap en menstruatie kan candida-infectie sneller de kop opsteken;
Oorzaak 5: vatbaarheid door ernstige ziekte
– verder kan een ernstige ziekte je vatbaarder maken voor een schimmelinfectie. Zo is onder andere bekend dat kankerpatiënten die chemobehandelingen ondergaan en HIV-patiënten extra gevoelig zijn voor candida. De schimmel komt dan in het bloed terecht. Dit kan leiden tot nierproblemen en leverfalen. Dat wordt dan ook wel systematische of gegeneraliseerde candida genoemd
Meestal is er sprake van een combinatie van factoren die maakt dat candida symptomen je parten gaan spelen. Want, wat er eigenlijk gebeurt is dat je zwakke plek in je afweer wordt aangevallen. Dat kan in je darmen zijn, maar ook op je huid, in de vagina of je mond en keel. Daardoor kunnen de klachten zeer divers zijn en is het stellen van een juiste diagnose niet altijd even makkelijk.
10 candida symptomen op een rij
Zoals ik in mijn inleiding schreef kent candida wel meer dan 50 symptomen en kan het zich op allerlei plekken in en op je lichaam openbaren. Welke candida verschijnselen je ervaart, hangt af van waar de infectie zich in of op je lichaam zit. Hieronder een overzicht van de meest bekende candida symptomen, namelijk:
– Allergische reacties als hooikoorts, huiduitslag en chronisch verkouden zijn;
– Pijnlijke en vermoeide spieren en/of gewrichten;
– Maag- en darmklachten, die variëren van een opgezette buik, winderigheid, opgeblazen gevoel plus diarree of constipatie tot voedselintoleranties;
– Gevoelige, vuurrode en jeukende plekken op de huid, vochtblaasjes op het lichaam, zwemmerseczeem, voetschimmel, luieruitslag, infecties aan de nagels (Candida-paronychia);
– Ontstekingen in de mond met witte (pijnlijke) uitslag en/of blaasjes op de tong, gehemelte en slijmvliezen van de wangen (spruw). Ook ontstoken (gescheurde) mondhoeken kan op candida wijzen en wordt ook wel perlèche of mondhoek-eczeem genoemd;
– Anale jeuk en aambeien;
– Vermoeidheidsklachten, toegenomen slaapbehoefte en slaapproblemen;
– Dikke, witte vaginale afscheiding (meestal korrelig), branderig gevoel in de vagina tijdens het plassen, geslachtsgemeenschap is pijnlijk, verlaagd libido, vaginale jeuk, roodheid en zwelling van de vulva⁴;
– Menstruatiestoornissen, premenstruele klachten, eetaanvallen of koude handen en voeten;
– Compleet gebrek aan energie, chronische vermoeidheid, meer slapen of juist slaapproblemen ervaren.
Vermoed je dat je een schimmelinfectie hebt? Omdat je al een tijdje niet lekker in je vel zit? Je kampt met allerlei vage klachten? En herken je bepaalde candida symptomen? Ga dan in elk geval even naar je huisarts. Zeker bij een lokale candida-infectie kan je huisarts aan de hand van de verschijnselen en/of door wat schimmel van de geïnfecteerde plek te onderzoeken, vaststellen dat er inderdaad sprake is van een candida-infectie.
Ook kan via een zogenaamd levend-bloed analyse worden vastgesteld of je candida hebt. Dit speelt wanneer je vermoedt dat je met het zogenaamd candida-syndroom te maken hebt. Dan zit de schimmel in je bloed en kun je je flink ziek voelen. Wel is het zo dat niet alle huisartsen bereid zijn een dergelijk levend-bloedonderzoek⁵ te laten doen, omdat zij het syndroom niet erkennen als ziekte.
Behandeling candida symptomen en zelfhulp tips
Hoewel de candida symptomen een behoorlijk stempel op je dagelijkse leven kunnen drukken, is het over het algemeen van voorbijgaande aard. Want, als je huisarts een schimmelinfectie constateert dan wordt er doorgaans behandeld met schimmeldodende medicijn. In de vorm van tabletten, mondspoeling, zalf of gel.
Daarnaast kun je zelf allerlei maatregelen treffen om candida te voorkomen. Denk aan stress de baas blijven door regelmatig te bewegen en voldoende rust te nemen. Maar, ook gezond en gevarieerd eten draagt bij aan een algeheel betere weerstand. Onder andere door dagelijks groenten en fruit te eten. Suikers, geraffineerde koolhydraten en alcohol met mate te gebruiken of (tijdelijk) niet meer nuttigen. Ook kun je overwegen probiotica te nemen om je darmflora gezond te houden. Alhoewel het niet wetenschappelijk is aangetoond dat het candida tegengaat.
Verder kun je om vaginale schimmelinfecties tegen te gaan je vagina beter niet met zeep wassen, want dat verstoort de zuurgraad. Dat geldt eveneens voor vaginale douches. Gebruik liever lauwwarm water. Draag verder liever geen synthetisch ondergoed en gebruik bij voorkeur geen tampons. Draag je een inlegkruisje? Vervang deze dan vaak.
De eenvoudigste stap is om direct je voeding te verbeteren. Probeer bijvoorbeeld eens een tijd lang suikervrij te leven. Je zult merken dat je je prettiger gaat voelen en dat je lichaam meer energie krijgt.
Herken je de candida symptomen? En… hoe ga je ermee om? Deel je tips en ervaringen hieronder. Ben je op zoek naar een methode om je gezondheid te verbeteren? Probeer dan eens mijn suikerdetox. Reinig je lichaam en verlies gewicht. Doe mee met mijn 20 Dagen Suikervrij programma.
Bronnen:
1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans
2. http://ajcn.nutrition.org/content/69/6/1170.full
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16202729
4. https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding
5. https://www.gezondheidsnet.nl/vaginale-klachten/een-candida-infectie